vanessa33 18.02.07, 14:16 Wiem ze osoby samotnie wychowujące dziecko mogą rozliczać się na preferencyjnych warunkach. A jak jest z odliczeniami? Czy rzeczywiście jedyne co mogę odliczyć to internet? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a-bara Re: PIT osoby samotnie wychowującej dziecko 18.02.07, 15:11 Jezeli nie prowadzisz własnej działalności gospodarczej to mozesz rozliczyć sie z dzieckiem . Masz wtedy zwrot części pobranego podatku. Z tego co wiem to został tylko internet do odliczania a i na niego jest jakiś niski limit. Odpowiedz Link Zgłoś
anetina Re: PIT osoby samotnie wychowującej dziecko 18.02.07, 15:29 z dzieckiem odliczasz 500 coś złotych Odpowiedz Link Zgłoś
alicja611 Re: PIT osoby samotnie wychowującej dziecko 18.02.07, 15:40 A jak ktos prowadzi dzialalnosc gosp. to nie moze sie rozliczc z dzieckiem? Odpowiedz Link Zgłoś
monika9920 Re: PIT osoby samotnie wychowującej dziecko 19.02.07, 11:49 oprócz inetrnetu mozesz odliczyć odsteki za splate kredytu mieszkaniowego Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada72 Re: PIT osoby samotnie wychowującej dziecko 19.02.07, 19:19 o[laty za klub sportowy takze! Odpowiedz Link Zgłoś
a-bara Re: PIT osoby samotnie wychowującej dziecko 19.02.07, 21:17 Ja prowadze własna działalność gosp, jestem na ryczałcie i nie moge sie rozliczac z dzieckiem . Nie wiem jak to jest przy innej formie opodatkowania. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: PIT osoby samotnie wychowującej dziecko 19.02.07, 22:35 To dlatego, że jesteś na ryczałcie, więc nic nie odliczasz. Gdybyś miała działalność opodatkowaną na zasadach ogólnych, mogłabyś się rozliczać z dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
montezka Re: PIT osoby samotnie wychowującej dziecko 19.02.07, 21:53 www.pity.pl na tej stronie znajdziecie interaktywne formularze podatkowe, ktore krok po kroku pomoga Wam w wypelnieniu zeznania rocznego. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja611 pit a alimenty 19.02.07, 23:02 czy wysokosc alimentow (wysokie) ma znaczenie przy wspolnym rozliczaniu sie z dzieckiem, cze nie ma ? Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: pit a alimenty 19.02.07, 23:25 Jeśli mówisz o alimentach na dziecko to są one nieopodatkowane, w zeznaniu ich nie wpisujesz, i nei mają one absolutnie żadnego znaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ankasu Re: pit a alimenty 20.02.07, 09:17 A czy do rozliczenia się z dzieckiem trzeba mieć przyznane alimenty? Czy wystarczy, że nie masz ślubu i sama wychowujesz dziecko? Odpowiedz Link Zgłoś
sa_ra1 Re: pit a alimenty 20.02.07, 09:46 Wystarczy, że jesteś niezamężna i masz dziecko. Alimenty na dziecko nie są opodatkowane więc nie ma znaczenia czy ojciec płaci czy nie... rozliczasz się tylko z własnych dochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_wk Re: PIT osoby samotnie wychowującej dziecko 21.02.07, 14:20 Mam pytanie odnosnie rozliczenia podatku dochodowego: - jesli rozwód uzyskalam dopiero w marcu 2006, to czy mogę rozliczyc się wspólnie z dzieckiem, czy też musi to być pełny rok i będę miała taką możliwość dopiero za rok 2007? - czy dobrze zrozumialam, że zasądzone alimenty nie są wliczane do wspólnego dochodu mojego i dziecka i nie musze ich wykazywac w rozliczeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: PIT osoby samotnie wychowującej dziecko 21.02.07, 16:15 alicja_wk napisała: > Mam pytanie odnosnie rozliczenia podatku dochodowego: > - jesli rozwód uzyskalam dopiero w marcu 2006, to czy mogę rozliczyc się > wspólnie z dzieckiem, czy też musi to być pełny rok i będę miała taką możliwość dopiero za rok 2007? możesz z dzieckiem już za 2006 > - czy dobrze zrozumialam, że zasądzone alimenty nie są wliczane do wspólnego > dochodu mojego i dziecka i nie musze ich wykazywac w rozliczeniu? > alimnety NA DZIECKO nie są opodatkowane, nie wykazujesz ich Odpowiedz Link Zgłoś