Mam dwie córki, jedną ( 5l.) niepełnosprawną z zaburzeniem psychicznym, druga (8l.) z astmą, refluksem pęcherzowo-moczowodowym i zwężeniem cewki moczowej.
Nie pracuję, ponieważ zmuszona byłam zrezygnować z zatrudnienia kilka lat temu na rzecz córki niepełnosprawnej.
Otrzymuję świadczenie pielęgnacyjne z tego tytułu, w wys. 420 zł miesięcznie, plus zasiłek pielęgnacyjny, dodatek na rehabilitację oraz zasiłek rodzinny.
Łącznie niecałe 750 zł.
Mąż ( jeszcze mąż ) miesięcznie zarabia 2800 brutto plus 200 dodatkowo za dyżury.
Z wykształcenia jest informatykiem.
Ja choruje na astmę, jestem teraz w trakcie diagnostyki w kierunku stwardnienia rozsianego.
Miesięczny koszt samego leczenia farmakologicznego mnie i córek , wynosi ok. 400 zł.
Mieszkamy w mieszkaniu mojego męża.
Od kilku miesięcy ma on zasądzonego komornika z powodu długów podatkowych i otrzymuje miesięcznie oficjalnie nieco ponad 1000 zł netto plus nieoficjalnie 200 zł dyżury i klienci indywidualni.
NIE CHCE DOROBIĆ DO PENSJI, UWAŻA, ŻE JEŚLI MI JEST MAŁO , TO POWINNAM JA SOBIE SAMA ZAROBIĆ !
W związku z tym komornikiem, ja otrzymuje od męża 800 zł miesięcznie na dzieci, uzgodniliśmy to między sobą.
Jednak ta kwota , w połączeniu z moimi pieniędzmi na dziecko niepełnosprawne, kompletnie nie wystarcza nawet na wszystkie opłaty...
Chcę wnieść pozew o alimenty do sądu, by móc zapewnić dzieciom normalne życie oraz wyprowadzić się z jego mieszkania.
W związku z tym mam pytania.
Koszty utrzymania dzieci dzieli się na pół, jak przeczytam.
Jak to wygląda w związku z tym , że ja zatrudnienia podjąć nie mogę ?
Wyliczyłam, że miesięcznie na córki potrzebuję ok. 1800 zł (wyżywienie, szkoła, odzież, obuwie, leki i drobne wydatki typu kino, basen),
Więc teoretycznie powinnam żądać od niego 900 zł.
Sama jednak drugiej części tej kwoty zarobić nie będę w stanie, jak już napisałam wcześniej, ze względu na dziecko niepełnosprawne, dlatego chcę wnieść alimenty w wysokości 1400 zł na obie.
I druga sprawa- czy jeśli on ma komornika ze skarbówki i zostaje mu 1000 zł, to i tak mam szansę dostać alimenty na kwotę, o którą wniosę pozew ?
Bardzo proszę o odpowiedz i z góry dziękuję .
Pozdrawiam wszystkie samotne mamy