mar_rog 23.09.09, 15:03 Witam. Mam pytanko, co sądzicie o kąpieli niemowlaka w normalnej wannie a nie w tej specjalnej plastikowej?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta-zs Re: kąpiel-wanna 23.09.09, 15:11 wanienki uzywalam moze do 3 miesiaca, moze krocej. Kapię małą w brodziku pod prysznicem(jest dość wysoki). Gdyby nie te całe wyprawki, może bym nie kupiła tej wanienki Odpowiedz Link Zgłoś
mama_nikodemka Re: kąpiel-wanna 23.09.09, 15:12 ja kapalam w dzieciecej wanience dosc dlugo ale tylko dlatego ze nie musialam sie schylac jak do normalnej wanny bo stawialam wanienke na 2 krzeselkach Odpowiedz Link Zgłoś
aniaimax Re: kąpiel-wanna 23.09.09, 15:18 jakies 2 tygodnie temu przerzucilismy sie na wanne, bo maly jak prostuje nogi w wanience, to wali glowa o drugi jej koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: kąpiel-wanna 23.09.09, 15:21 W plastikowej kąpaliśmy niespełna 2 miesiace, potem kapalismy się razem w dużej wannie. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_rog Re: kąpiel-wanna 23.09.09, 16:02 A ja ją myć? Bo z jednej strony powinna być na pewno bardzo czysta a nie w naszych "brudach", ale znowu domestosa chyba nie mogę użyć żeby potem kąpać tam dziecko? Jak w takim razie czyścić taką wannę, żeby dziecko mogło się w niej kąpać? Odpowiedz Link Zgłoś
shinee5 Re: kąpiel-wanna 23.09.09, 16:12 Własnie z tego względu, a także z uwagi na mozliwość przenoszenia chorób skórnych (np. grzybicznych) od osób dorosłych, zaleca się w miarę możliwości kąpanie niemowląt we własnej wanience aż do... ukończenia 1 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: kąpiel-wanna 23.09.09, 16:35 Normalnie, jakoś specjalnie czyścić nie trzeba. Wasze "brudy" sa nieszkodliwe. Jak napisałam - my kapalismy sie razem z młodym. Bez brania przed kapielą prysznica, jak to niektórzy praktykują. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: kąpiel-wanna 23.09.09, 17:17 Gdybym miała wannę kąpałybyśmy się obi tylko w dużej wannie. Nie mam, więc na co dzień mała wanienka a "duża woda" tylko "gościnnie" u babć. Odpowiedz Link Zgłoś
kaskahh Re: kąpiel-wanna 23.09.09, 18:49 kapie od 6-go mies w duzej bylismy u rodzicow, malej nie bylo wiec hop do duzej czasem tata z mloda sie chlupie razem Odpowiedz Link Zgłoś
niebioska Re: kąpiel-wanna 23.09.09, 19:14 kilka tygodni temu pożegnaliśmy wanienkę, bo zrobiła się za krótka. w tygodniu, z braku czasu, młody (4,5) bierze prysznic na moich kolanach, w weekendy, gdy jest czas, żeby odpowiednio wcześniej rozpocząć napełnianie dość sporej wanny - pływa (podtrzymuję mu jedynie klatkę). raz w tygodniu myjemy wannę detergentem, przed kąpielą młodego szoruję ją namydloną szczotą, później spryskuję środkiem bakteriobójczym (milton). Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Re: kąpiel-wanna 23.09.09, 19:48 W dużej wannie po raz pierwszy nasza córa wylądowała jakoś po 2 miesiącu. Kąpiemy się tak razem w weekendy, w tygodniu chlapie się w swojej wanience. Przed "dużą" kąpielą ja biorę prysznic, ale wannę myję jedynie CIFem, żadnych odkażaczy itp nie stosujemy. Mała ogólnie zachwycona możliwością popływania. Nie mogę się doczekać, kiedy zabiorę ją na basen, sęk w tym że wciąż strasznie ulewa i boję się że pediatra każe jeszcze troche poczekać.. Odpowiedz Link Zgłoś
bweiher Re: kąpiel-wanna 23.09.09, 20:12 Do dużej wanny przenieśliśmy maluchy ok 4 miesiąca.Dużo chlapały i znudziło nam się wycieranie w pokoju podłogi po każdej kąpieli w wanience.A ze jest ich dwoje to od kiedy nauczyli się siedzieć kapią się razem i maja super zabawę.Czasami wazi do nich ich starszy brat i wtedy dopiero jest zabawa Teraz młodzi mają 1,5 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
mamatobiego Re: kąpiel-wanna 23.09.09, 21:11 Nie mielismy malej wanienki. Przez 6 tyg.na frotowym lezaczku w duzej wannie. Pozniej na plasko w tejze, z uszami w wodzie. Kopie, chlapie, zabawa na calego. Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: kąpiel-wanna 23.09.09, 21:27 Ja sądzę o kąpieli niemowlaka w normalnej wannie, że jest zabójcza dla większości kręgosłupów po ciąży. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: kąpiel-wanna 23.09.09, 21:31 Nie jest jeśli się wlezie do wanny razem z maluchem, albo zatrudni tatę Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: kąpiel-wanna 24.09.09, 09:37 A jak taty nie ma, bo pracuje wieczorami? Ja nie bardzo rozumiem logikę kąpania się razem z niemowlęciem. Kogo się wyciera najpierw? Wychodzisz z wanny mokra, z mokrym dzieckiem i co dalej? Może ja mam punkt widzenia zmarźlaka, który jak od razu nie wskoczy w ciepły ręcznik, to dostaje drgawek i umiera na zapalenie płuc, ale i tak wydaje mi się to nieprzyjemne. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: kąpiel-wanna 24.09.09, 15:59 A to już dziewczyny pisały w innym wątku, ale nic nie szkodzi powtórzyć. Logika jest taka, że tak jest fajniej i dla rodzica i dla dziecka. Jak jest trzecia osoba do pomocy to bierze dziecko i wyciera. Jak nie ma to się wychodzi z wanny odkłada na chwilę brzdąca w ręczniku, wrzuca na siebie gruby szlafrok i już się można dalej dzieckiem zająć. Potop w łazience sprząta się po uśpieniu dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
falka32 Re: kąpiel-wanna 24.09.09, 19:26 > Logika jest taka, że tak jest fajniej i dla rodzica i dla dziecka. Kurczę, no, wyjdzie na to, że jestem malkontentką, która nie potrafi się cieszyć macierzyństwem, ale jak miałam w co trzeciej kąpieli rzadką kupę, to naprawdę się cieszyłam, że jestem na zewnątrz a nie w środku Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: kąpiel-wanna 24.09.09, 20:10 Eeee. Znaczy się dziecko Ci waliło kupy w wannie? Nie sądziłam, że to się zdarza. To nie była biegunka? Oczywiście nie twierdzę, że dla każdego to musi być fajne. Na szczęście przymusu nie ma. A to zdaje się Ty napisałaś, że jesteś zmarzlak. No to faktycznie takie wygłupy (niewytarte ciało rozwiany szlafrok, powódź w łazience) raczej Cię cieszyć nie będą Na szczęście przymusu nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: kąpiel-wanna 24.09.09, 08:40 młoda nigdy nie miała wanienki. od początku tatuś kąpie ją w normalnej wannie. najpierw mieliśmy misiowe podkładki gąbkowe, teraz gumowy podkład pod tyłek i jest ok. młoda uwielbia się kąpać i chlapać na wszystkie strony... Odpowiedz Link Zgłoś
mloda0242 Re: kąpiel-wanna 24.09.09, 10:57 córa kąpie się w swojej wanience wstawionej do dużej wanny - dzięki temu mogę nalać pełniusieńką wanienkę w której młoda pływa i można chlapać; nie jest to super wygodne bo trzeba mocno się schylać ale jak uklęknę przy wannie jest trochę wygodniej; wymyśliłam to po około 2 tygodniach noszenia wanienki do pokoju i ustawiania jej na łóżku - raz że kupa roboty, dwa - nie można było nalać dużo wody, nie można było pływać, było zimno, bez sensu, co obie zgodnie stwierdziłyśmy ze mną czasem się kąpie w wannie, pierwszy raz jak miała ze 2 tygodnie, brałam wcześniej prysznic; Idusia ma prawie 3 miesiące, czekam z utęsknieniem aż zacznie siadać, wtedy wanienka idzie do kosza i przechodzimy na zwykłą wannę; Odpowiedz Link Zgłoś
mar_rog Re: kąpiel-wanna 24.09.09, 11:51 No to extra, że macie doświadczenia z dużą wanną. Też spróbujemy. Mam nadzieję, że wszytsko będzie ok Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: kąpiel-wanna 24.09.09, 12:12 pierwzego kapalam w wanience poki nie zaczal siadac drugi nie wie co to wanienka - nie cierpie wanienek! Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 Re: kąpiel-wanna 24.09.09, 16:26 jest niepraktyczne z powodu niepotrzebnie duzego zuzycia wody, chyba, ze maluch kapie sie razem z rodzicem/rodzicami, ale wtedy tez warto, zeby w kapieli uczestniczyly 2 osoby dorosle, zeby jedna mogla przejac dziecko i wyjac z wanny, zeby rodzic kapiacy sam mogl z niej sie wydostac. Innych problemow nie widze. Tez kapalam dzieci w malej wanience (IKEA rulez!) wstawionej do duzej wanny, kleczac przy wannie. Najwygodniej. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_rog Re: kąpiel-wanna 24.09.09, 20:09 No my mamy taką malutką wannę metrówkę, którą przeklinam... ale dla dzidzi będzie chyba w sam raz. Mało wody do niej wchodzi więc raczej praktyczne bo nie wiele więcej niż do plastikowej wanienki Odpowiedz Link Zgłoś