Dodaj do ulubionych

Gotowanie na parze

21.10.09, 13:07
Witam,
napewno ktoś tu gotuje dziecku na parze. Jak długo trzeba gotowac jarzyny na parze, czy mają byc w całosci czy lepiej pokroic (w kostkę?),czy mrożonki trzeba rozmrozic przed gotowaniem na parze, czy mięso i rybę też się gotuje na parze, czy woda z garnka do gotowania na parze ma jakies witaminy i nalezy nią rozrzedzac zupki czy lepiej inną wodą przegotowaną?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: Gotowanie na parze 21.10.09, 13:29
      Warzywa gotuje się do pożądanej miękkości. Im bardziej rozdrobnione tym szybciej
      się gotują. Mrożonek nie trzeba rozmrażać. Mięso i rybę tez można tak gotować.
      Wodę zawsze wylewam.
    • hoop_cola Re: Gotowanie na parze 21.10.09, 14:49
      ja gotuję czesto na parze (na razie sobie, bo mała ma 3 miesiące) z tym ze ja uzywam parowara, a nie garnka do got. na parze, chociaz generalnie efekt jest ten sam.

tak jak masz napisane powyzej - im bardziej rozdrobnione warzywa, tym szybciej sie uparują (marchewka paruje sie b. długo, wiec im drobniej tym lepiej, tak samo kalafior i brokuły - tzn nózki dłuzej, bo są twardsze od korony)

rybe i piers kuraka paruje sie w 10 min i nie trzeba dzielic na kawałki (chyba ze piers podwójna i dorodna)

wodę tez wylewam, chociaz wydaje mi sie ze mozna ją spokojnie uzyc do zupy, bo to w koncu wywar z parowanych produktów.
      • jolanta_83 Re: Gotowanie na parze 21.10.09, 16:52
        Bardzo dobry pomysł z tym gotowaniem na parze - podobno dużo zdrowiej. Ja też zawsze sprawdzam po prostu kiedy np. warzywa są miękkie i już - tak więc bez kujnięcia widelcem co jakiś czas się nie obędzie. Szkoda że tak niewielu mamom się chce gotować na parze.
        • joshima Re: Gotowanie na parze 21.10.09, 18:33
          No szkoda, bo w gruncie rzeczy jedzenie jest i zdrowsze i smaczniejsze. A nawet
          łatwiej ugotować tak małe ilości jak dla dziecka naparze niż w garnku.
    • lee_a Re: Gotowanie na parze 21.10.09, 21:29
      ja zawsze wodę używam do rozrzedzenia zupki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka