wiolkum 13.02.10, 13:12 Witam czy mierząc temp w uchu coś się odejmuje? Pytam bo zawsze wychodzi mi że jest wyzsza niż na czole Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joan.29 Re: pomiar temperatury w uchu 13.02.10, 23:08 Nie wiem czy się coś odejmuje ale gdzieś czytałam że temp.z ucha oddaje tą rzeczywistą temp. ciała, ostatnio jak moja mała miała trzydniówkę to temp. z ucha prawie się pokrywała z temp. z odbytu. W zasadzie zawsze jak wychodzi mi wysoka temp. z ucha to sprawdzam w pupie bo na głowie zawsze jest różnica co najmniej 1st. Odpowiedz Link Zgłoś
semi_cry Re: pomiar temperatury w uchu 13.02.10, 23:31 Od temperatury zmierzonej w pupie należy odjąć 5 kreseczek. Nie wiem, jak jest w uchu; z pupą i odejmowaniem to normalna praktyka szpitalna. Odpowiedz Link Zgłoś
annwy Re: pomiar temperatury w uchu 14.02.10, 22:39 Ja mierzę takim elektronicznym i zazwyczaj w uchu wychodzi nam między 36,2-36,6. ponoć taka trochę nizsza to normalna temperatura. Odpowiedz Link Zgłoś
sandi_01 Re: pomiar temperatury w uchu 15.02.10, 17:08 Na czole jest na pewno o 3 stopnie niższa od rzeczywistej. Niemowlętom najlepiej mierzyć w pupie. Odpowiedz Link Zgłoś
joan.29 Re: pomiar temperatury w uchu 15.02.10, 23:21 Właśnie trafiłam na artykuł na temat gorączki u maluchów i dowiedziałam się że zarówno od temp. mierzonej w uchu jak i tej w pupie należy odjąć pół stopnia. Tak więc niechcący mam odpowiedź na Twoje pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
arab-ella Re: pomiar temperatury w uchu 16.02.10, 11:24 Hmmm... U naszego synka temperatura w uchu waha sie miedzy 35,9 a 36,3. Dlatego zawsze wydawało mi sie ze powinno sie dodac jakieś pół stopnia. Dodam, ze "tak ma" przy wszystkich dousznych termometrach. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiagd Re: pomiar temperatury w uchu 16.02.10, 14:09 Nam lekarka mowila, ze zawsze wychodzi troszke wyzsza w uchu i faktycznie, nalezy odjac 1-2st Odpowiedz Link Zgłoś