Dodaj do ulubionych

czym smarujecie pupę półroczniakom???

01.03.04, 08:48
Witajcie e-mamy

Od urodzenia smaruję swojemu maluszkowi pupę Linomagiem ale ma już prawie pół
roczku i ostatnio zastanawiam sie czy nie zmienić mu na coś innego (problemów
z czerwoną pupą nie mamy). Czym Wy smarujecie pupy swoim maluchom? A czy
znacie serię Bebe Klorane?
Pozdrawiam

Ula mama Kacperka (18.09.2003)
Obserwuj wątek
    • edziaczek Re: czym smarujecie pupę półroczniakom??? 01.03.04, 09:00
      Ceść. Mój Michałek ma 9 miesięcy (za tydzień!!!) i nadal smaruję mu
      profilaktycznie pupę sudocremem. Problemów z pupą już od dawna nie mamy, ale
      tak już mi to weszło w krew, że smaruję!
    • kruszynkaa Re: czym smarujecie pupę półroczniakom??? 01.03.04, 09:06
      Hej
      U nas tak samo, maluszek skończył już 9m i od urodzenia stosujemy sudocrem.
      pozdrawiam
    • domjcent Re: czym smarujecie pupę półroczniakom??? 01.03.04, 09:42
      Witam!!!
      Ja niczym nie smaruje pupy, chyba, że jest zaczerwiniona lub coś się z nią
      dzieje (zawsze stosuję sudocrem lub linomag). Pediatra zalecił by przy każdym
      zmienianiu pieluchy myć mydłem i wodą pupę, czasem przemyć rumiankiem i
      poczekać aż wyschnie dopiero zakładać pieluchę.
      Pozdrawiam mama 8 -miesięcznej Julki
    • bea.bea Re: czym smarujecie pupę półroczniakom??? 01.03.04, 09:47
      Marcel za chwile skończy 7 miesięcy, problemów z pupą opróczmałych incydentów(
      mokre bączki)nie było. Korzystam z rad położnej za szkoły rodzenia i
      praktycznie do pielęgnacji malucha używam tylko oliwki-ciałko i parafiny-pupa .
      Linomag świetnie sprawdzał się w te "trudne dni" smile, ale na codzień przy każdym
      przewijaniu używam tylko parafiny,która bardzo wolno jest wchłaniana przez
      skóre tworząc doskonałe zabezpieczenie między zmiana pieluszek, wychodze z
      założenia , że im mniej chemi tym lepiej smile...pozdrawiam Beata
      • driadea Re: czym smarujecie pupę półroczniakom??? 01.03.04, 09:54
        Moja mała ma dopiero (już!) 4,5 miesiąca, ale nigdy nie miała nawet lekko
        zaczerwienionej skóry, nie mówiąc już o odparzeniu. Myślę, że to dzięki
        profilaktyce (nivea baby z olejkiem z kiełków pszenicy przeciw odparzeniom). Po
        co czekać, aż coś się pojawi na pupie? Sudokremu użyłam raz i strasznie
        wysuszył skórę, kilka dni się potem łuszczyła (pediatra mówił, że to przez
        zawarty w nim alkohol benzylowy), więcej tego nie zrobię. Pozdrawiam
        • speni Re: czym smarujecie pupę półroczniakom??? 01.03.04, 10:01
          My w ciągu dnia używamy Linomag, a na noc Nivea Baby (krem przeciw
          odparzeniom), myślę, że to dość dobre rozwiązanie, ponieważ w dzień pojawiają
          się kupki i po linomagu nie ma prawa przykleić się do pupy, czy nie daj Boże
          zaschnąć. W nocy skolei, dziecko długo leży w zsikanym pampersie, więc Nivea
          jest b. dobry ze względu na jego konsystencję. Choć sama go nie lubie używać,
          bo mi się go źle rozsmarowuje, no ale tu idzie o dupcię niemowlęcia smile))
          Pozdrawiamy
          Magda i Marysia
      • speni Jak długo ? 01.03.04, 09:55
        No właśnie, bez względu na to, jakie maści czy kremy stosujemy, zastanawiam się
        jak długo, do kiedy to robić ? Może dopóki maluch nie siądzie na nocnik ? Macie
        jakieś pomysły, doświadczenia ?
        Pozdrawiam
        • driadea Re: Jak długo ? 01.03.04, 10:05
          Na którymś forum czytalam, że mamy 10-cio miesięcznym dzieciom już pupy nie
          smrują (chyba że się coś zrobi-a wiadomo, że się zrobi!), ale mi się to nie
          podoba... Przecież nawet dorosły, który leży w pampersach ma profilaktykę
          przeciwodparzeniową i przeciwodleżynową. Jak można nie chronić skóry własnego
          dziecka, przecież ma kontakt z moczem i kałem, często przez długi czas?!
          Nie wiem, może mam świra, ale nbędę stosowała kremik tak długo, dopóki mała
          będzie miala na pupie pieluchę. Wiem, że jej tym nie zaszkodzę. A może nawet
          pomogę, skoro jeszcze nigdy nie miała odparzenia...
          Pozdrawaim smile
          • driadea Re: Jak długo ? 01.03.04, 10:09
            Czasami też stosuję bepanthen maść, ale jest raczej nienajtańsza wink
            • aolka Re: Jak długo ? 01.03.04, 19:53
              no to ja wam cos powiem! bylam z czteromiesiecznym pascalem na wizycie
              kontrolnej i lekarz zjechal mnie od gory do dolu, ze malemu jeszcze pupue
              kremami smaruje surprised
              no wiec przestalam. teraz ma 6,5 miesiaca - w dzien pupki nie smarujemy, tylko
              na noc, bo jakos sie przemoc nie moge. zadnych odparzen ani zaczerwienien nie
              bylo nigdy.
              zdaniem lekarza jesli zmienia sie pieluchy wystarczajaco czesto, to nie
              potrzeba zadnych kremow. a jesli sie smaruje zbyt grubo i dziecko zaczyna
              raczkowac, albo sa upaly itp to krem spowoduje wieksze odparzenia
              pozdrawiam ola
              • dominikams Re: Jak długo ? 02.03.04, 23:19
                Dziewczyny,

w innym wątku o odparzonej pupie sugerowałam smarowanie mocno odparzonej pupy
                Tormentiolem. Jednak w kolejnym poście znalazłam informację, że jest on
                szkodliwy. Przejrzałam wątki na forum Kosmetyki dziecięce (wątek 181, 182, 160
                iinne), włos mi stanął na głowie, mało tego Linomag też ma kwas borowy.
                WYRZUCIĆ!!!

Dominika
                • speni czytać uważniej !!! 03.03.04, 09:51
                  dominikams napisała:

mało tego Linomag też ma kwas borowy.
                  > WYRZUCIĆ!!!

Co się będę rozpisywać...
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=9114493
                  • driadea Re: czytać uważniej !!! 03.03.04, 10:06
                    maść może i jest ok, ale obawiam się, że dziewczynom chodziło o krem linomag (z
                    kwasem borowym, tlenkiem cynku i in.) Nie twierdzę, że nie jest dobry, nie
                    używam tego.
                    Pozdrawiam smile
                • anet22 Re: Jak długo ? 03.03.04, 13:40
                  Ja o Linomagu
                  Więc Linomag- w czerwonym opakowaniu zawiera kwas borowy. Ale ten przeznaczony
                  dla niemowląt - w ZIELONYM opakowaniu, nie zawieraz kwasu borowego, jest
                  całkowicie bezpieczny i przeznaczony właśnie dla najmłodszych.
                  To tyle
                  Pozdrawiam
                  Anet
                • anet22 Re: Jak długo ? 03.03.04, 13:41
                  Ja o Linomagu
                  Więc Linomag- w czerwonym opakowaniu zawiera kwas borowy. Ale ten przeznaczony
                  dla niemowląt - w ZIELONYM opakowaniu, nie zawiera kwasu borowego, jest
                  całkowicie bezpieczny i przeznaczony właśnie dla najmłodszych.
                  To tyle
                  Pozdrawiam
                  Anet
              • flurcia Re: Jak długo ? 03.03.04, 14:11
                Popieram. Jeśli zmienia się pieluch wystarczająco często i przeciera pupę
                chusteczkami, zostawia troche do przewietrzenia to nie ma potrzeby smarowania.
                Ja tak robie od jakiegoś czasu i Ola nie ma problemów z pupą. Wcześniej
                używałam maści Alantan.
    • mama007 Re: czym smarujecie pupę półroczniakom??? 03.03.04, 08:45
      hej,
      a ja juz od dawna smaruje pupe sudocremem, ale tylko na noc. w dzien czasem
      uzywam pudru, jesli widze i czuje, ze skora zrobila sie wilgotnawa.
      nie wiem czy mam dobre podejscie, ale przeciez krem tez jest "sztucznoscia", po
      co utrudniac skorze oddychanie...
      problemow z pupa, bron boze, nie mamy smile
      pozdrawiam
      • driadea do mama007 03.03.04, 11:44
        no niby masz rację, krem jest sztuczny,że tak powiem,ale czy pieluchy występują
        w naturze?
        ---
        Moja maleńka Gloria (ur.14.10.2003):
        www.misiu.ex.pl/Galeria
        najnowsze zdjątka:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10370230&a=10584062
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10370230&a=10584036
    • flurcia Re: czym smarujecie pupę półroczniakom??? 03.03.04, 14:06
      Moja Ola teraz ma 6 m-cy i nie smaruje jej pupy niczym, tylko w razie potrzeby.
      Używam pieluch jednorazowych pampersów. Wcześniej sysytematycznie smarowałam
      pupę. Używam Maści Alantan
      • plutus Re: czym smarujecie pupę półroczniakom??? 03.03.04, 15:17
        Ja smaruję tylko po kąpieli - oliwką Bambino lub mleczkiem Nivea. I to
        wystarcza, nie mamy żadnych problemów z pupką. Przy zmianie pieluszki starannie
        wycieram chusteczką dla niemowląt (od pewnego czasu Leader Price - sprawdziłam
        i są dobre, a co najważniejsze bezzapachowe).
        • driadea do plutus 03.03.04, 17:30
          a spróbowalaś pielusze z leader price? Ja je bardzo lubię, używam naprzemiennie
          z tymi z alberta. Obydwa rodzaje taniuteńkie, a naprawdę ok smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka