Dodaj do ulubionych

kiedy moze siadac

10.03.04, 21:45
Moj chlopak skonczyl wlasnie cztery miesiace. Wazy 7kg i rwie sie do siadania.
Wyciaga raczki lapie za rece i ciagnie sie do gory. Ostatnio probuje nawet
stanac nie tylko siadac. Nie jestem pewna czy powinnam na to pozwalac. Czy
nie sadzicie ze jest za maly. A u was jak bylo?
pozdrawiam
mama Julka
Obserwuj wątek
    • osmag Re: kiedy moze siadac 11.03.04, 23:00
      Poczekaj aż sam bez waszych rąk usiądzie. zazwyczaj dzieje się tak ok. 8 mies.
      Pod żadnym pozorem nie sadzajcie go( chyba ,że w przyszłości chcecie leczyć
      kręgosłup). Teraz powinien jak najwięcej czasu spędzać na podłodze i doskonalić
      leżenie na brzuchu, chwytanie zabawek i za ok. 2 mies. obroty z plecków na
      brzuszek. Nie ma sensu przyspieszanie pozycji do których kręgosłup nie jest
      gotowy.
      • anatewka Re: kiedy moze siadac 11.03.04, 23:09
        Mój synek ma 3,5 mies. i właśnie dziś byliśmy u ortopedy. Okazało się, że
        Wojtuś ma zdeformowane panewki st.biodrowych ponieważ rwie się do stania!
        Polega to na tym, że bardzo często pręży nóżki i jak tylko natrafia na podłoże,
        ścianę itp. to się nimi odpycha. Ortopeda powiedział że musimy wyeliminować
        takie zachowania i po 6 tyg przyjść do kontroli to powinno już być dobrze. Mam
        nadzieję. Powiedział, że nawet nie możemy dopuścić do tego żeby nas kopał np.
        przy przewijaniu co będzie trudne bo synek jest wielki (waży 8140g) i wystaje
        poza przewijak.
        Nie piszę tego żeby straszyć ale żałuję że mnie nikt nie ostrzegł że mam tego
        pilnować.
        Podejrzewam że z siadaniem jest podobnie- nie pozwalać dopóki sam nie zacznie
        siadać.
    • palemka66 Re: kiedy moze siadac 11.03.04, 23:26
      Widac lekarze roznia sie w opiniach.. M oja mala tez zawsze rwala sie do
      siadania i umiala sama sie utrzymac w tej pozycji jak miala 4.5 mies. Za to
      nienawidzila bycia na brzuszku i dalej tak jest. Sadzalismy ja kiedy tylko
      chciala. Teraz ma 8 mies, 10 kg, wesolo podciaga sie do stania kiedy tylko moze
      i nadal nie bardzo umie sama usiasc. Lekarka mowi ze wszystko jest w
      najzupelniejszym porzadku, tyle ze pewnie nie bedzie raczkowac, a raczej
      zacznie od razu chodzic. Nie boj sie wiec za bardzo i poradz swojego pediatry.
      • speni Re: kiedy moze siadac 14.03.04, 15:16
        U nas było (jest) dokładnie tak samo, leżenie na brzuszko - be, siedzieć - jak
        najbardziej, to ja zawsze cieszy. Myślę, że źle jest wtedy jeśli rodzice wbrew
        dziecku zaczynaja go sadzać, uczyc chodzić itp. Wszyscy pisza: nie sadzać na
        siłę, dziecko jak będzie gotowe to da znać, no i właśnie Twoje (do julkacy)
        daje znać.

Życzę powodzenia
    • mama_majki Re: kiedy moze siadac 12.03.04, 09:41
      Maja tez rwala sie do siadania wczesnie bardzo, ale za rada naszej pediatry
      sadzalismy ja tylko u siebie na kolanach z podparciem pod plecy o nas. Raczej w
      takiej pozycji kolyskowej.
      Maja usiadla sama z siebie jak miala jakies 6,5 miesiaca. Po prostu siedzac na
      mnie odepchnela sie ode mnie i usiadla pionowo nie podtrzymujac sie lapkami i
      tak juz jej zostalo. Teraz ma 7,5 miesiaca i powoli zaczyna siadac z brzucha,
      ale duzo siedzi na podlodze. Polozona od razu placze. Jak jest zmeczona sama
      robi fik-mik i juz lezy na brzuszku albo pleckach bo obkladamy ja poduszkami.
      Wydaje mi sie, ze dopoki nie jest tak, ze dziecko probnie posadzone samo trzyma
      cialko, to nie powinno inaczej siedziec niz oparte o rodzica.

Pozdrawiamy. Kasia i Maja (7,5 miesięca)
    • maaharet Re: kiedy moze siadac 12.03.04, 17:44
      mój Filip ma 4,5 msc.i jest dokładnie to samo.Waży nawet tyle samo. Z wielu
      różnych zródeł wiem, że dziecko przeważnie samo wie na co go stać.Słyszałam
      opinie, że jeśli dzidziuś rwie się do takich zachowań i jest zadowolony, to
      znaczy, że jest na to gotowy.Sadzam czasem Filipa z podparciem i nie widzę w
      tym nic złego. Pozdrawiam.
      • lucasa Re: kiedy moze siadac 13.03.04, 22:32
        moja Karolinka tez ma 4.5 m-ca i tez tyle wazy!!!
        i az sie rwie do siadania! i nozkami sie odpycha ja siedzi i juz by sie chciala
        podnosic, i tez za bardzo nie wiem co robic, bo ostatnio nudzi sie jak lezy,

nie wiem co myslec o komentarzu aby nie sadzac poki dziecko nie jest gotowe do
        samodzielnego siedzenia, a kiedy ma cwiczyc siadanie jak tego nie robi? z
        jednej strony opinia, ze dzieci same wiedza, do czego sa zdolne, a z drugiej,
        ze nie wolno za szybko bo sie zdeformuje... i co mamy maja robic???

mam kolezanke, ktorej synek juz prosto siedzial, gdy mial 5 mc-y, teraz maa 6.5
        i podskakuje na nozkach jak jest podtrzymywany jak szalony! i nic nie ma
        odksztalconego...

pozdrawiam,
        A
        • maaharet Re: kiedy moze siadac 14.03.04, 14:16
          jest taki watek na forum o 2,5 miesieczniakach. my sie martwimy o nasze
          pociechy, a co wyprawiaja niektore maluszki!
          • speni Re: kiedy moze siadac 14.03.04, 15:19
            To ten wątek polecam
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=11289143
    • mama007 Re: kiedy moze siadac 14.03.04, 17:20
      Co prawda już pisałam w wątku, który poleca speni, ale wtrącę i tutaj moje
      kilka groszy smile) To prawda, że dziecko samo wie co ma robić, a co nie. Myśmy
      mieli problem jak córa sama stanęła w wieku 5.5 miesiąca... Za bardzo nie
      wiedzieliśmy co mamy robić, no bo przecież "nie można"!! Ale jak pierwszy szok
      nam minął to stwierdziliśmy, że mała sama wie najlepiej co robi. Poza tym
      musielibyśmy ją chyba przywiązać do łóżeczka czy coś... Teraz Asia dalej
      samodzielnie nie potrafi usiąść (ma 6.5 miesiąca), za to stanąć tak. Posadzona
      siedzi bez problemu, nie przewraca się i nie widzę sensu w tym, że mam jej nie
      sadzać czasem. Oczywiście nie robię tego cały czas. Ale raz na dzień kiedy
      znudzi się jej wycieranie kurzu w całym mieszkaniu (zasuwa po podłodze...)
      czasem ją posadzę, żeby zmieniła sobie punkt widzenia chociaż na chwilę.

Myślę, że najważniejsze to z niczym nie przesadzać. W końcu jedna pozycja,
      nieważne czy to leżenie na brzuchu, na plecach, siedzenie czy stanie, jest
      niezdrowa!
      Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka