Dodaj do ulubionych

pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!!

11.10.10, 20:22
mamy... jak u was wyglada pora dnia od godz okolice 17 stej do godz 19stej ( pory kapania)? bo my przez te dwie godz to szalu dostajemy.. maly ^ tyg synek chce tylko zeby na rekach go nosic i nie ze siedziec tylko nosic..wiec trzeba tutaj wykazywac sie takimi chwytami sposobem noszenia itp ze wysiadamy.? u was tez tak jest czy wasze maluchy sa grzeczne? nie ma kolek nic go nie boli chce po prostu na rece! co mam robic? byc konsekwentna ze jak nie wezme pare razy to bedzie wiedzial ze nic u mnie nie zdziala i przestanie plakac? ??? mam tez drugie dziecko w tym czasie tez musze dac kolacje itp drugiemu./. dajcie rade!!!!!
Obserwuj wątek
    • agul86 Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 11.10.10, 20:28
      Ja mam podobnie. Ręce nam już opadają... Cały dzień się ładnie bawi - ona w leżaczku bujaczku a ja z zabawkami w rękach ją zabawiam i jest ok. Około 17 Zuzka zaczyna się wyraźnie nudzić i trzeba ją nosić aż do momentu kiedy zrobi się głodna...
    • xenaa Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 11.10.10, 20:36
      hahahhaa. mam tak samo. mala ma 12 tyg. zalozylam mezowi baby bjorn, on ja tam wsadzil i tak z nia wedruje po domu. mala sie nauczyla, ze mna sie siedzi, ewentualnie buja w bujaczku, a z tatem chodzi, chodzi, chodzi.... za pare m-cy kupie jej chodzik i bedzie spoko.
    • mika_p Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 11.10.10, 20:36
      Zmęczony całym dniem - typowe dla takich maluchów. Ty też ejstes zmęczona, więc dodatkowo go nakręcasz, a on ciebie.
      Musisz kąpac o 19? Nie możesz o 16, zanim zacznie się awantura? Albo o 18? SKoro i tak się drze, to nie lepiej przeprowadzić rytuały wieczorne wczesniej?
    • semi-dolce Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 11.10.10, 20:42
      Rada jest prosta - kup chustę i nos w chuście. Spokojnie starszakowi zrobisz kolację, ręce nie bąda bolaly a małe bedzie zadowolone.
    • summer.coffee Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 11.10.10, 21:06
      To prawda, na wieczorne zmęczeniu najlepiej pomaga chustasmile Dziecko się wycisza, polecam.
    • martini1977 Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 11.10.10, 21:19
      ma 6 tyg.. nie widzialam jak pisalam ze nie weszla mi 6stka... .. ale boje sie ze jak zaczne go nosic w chusie to bedzie mi chcial caly czas. nie toz e przy cycu by chcial non top to jeszcze chusta??? hymm...
      dziecko niby lubi ruytne juz go nauczylismy ze kapiel o 19stej i spanie ... w kapieli jest ok... gorzej wlasnie przed nia...
      • memphis90 Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 11.10.10, 21:46
        To będziesz nosić cały czas... wink Co jest mało prawdopodobne, bo dziecko zacznie zaraz odkrywać świat i nie będzie mu się chciało tkwić w chuście tyłem do tego świata. "uczenie" czegokolwiek 6-tygodniowego niemowlaka (a tym bardziej przez wypłakiwanie) mija się zupełnie z celem; przecież on nie zna związku przyczyna-skutek, a nauczyć się może najwyżej tyle, że nie ma co wołać mamy na pomoc... A z niemowlaka pozbawionego poczucia bezpieczeństwa wyrośnie strachliwe i miągwiaste dziecko. Ja w każdym razie przyjęłam zasadę, że jak coś aktualnie działa i skutkuje, to się cieszę i stosuję. A ewentualnymi złymi konsekwencjami będę się martwić kiedy/jeśli nadejdą. Dziecko zmienia się i swoje zwyczaje zbyt często,żeby martwić się "a co jeśli się przyzwyczai/rozpuści/popsuje". Tak więc tul i noś, w chuście, nosidle czy na rękach- skoro dziecko tego chce, to najwyraźniej tego mu trzeba.
      • erba Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 11.10.10, 22:49
        A może zamiast zastanawiać się, czy dziecko przyzwyczai się do bliskości i czułości, to po prostu daj mu tego czego potrzebuje w danej chwili. Przecież Twój dzieciaczek ma dopiero 6 tyg. to strasznie mało, serio on nie będzie chciał wiecznie być na rękach, ale teraz wygląda na to, że tylko tam najszybciej może znaleźć ukojenie. Moja córka ma teraz 3,5mca i oprócz chusty bardzo mało ją noszę, a na początku prawie z rąk nie schodziła. Dziewczyny dobrze radzą, zamiast męczyć się, staraj ułatwiać sobie życie i kup chustę lub dobre nosidło, będziesz miała zadowolone niemowlę i najedzonego starszaka.

rany, nigdy nie myślałam, że będę chustową terrorystką tongue_out
      • semi-dolce Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 12.10.10, 09:55
        To jest maleńkie dziecko! Ma prawo byc non stop przy cycku i ma prawo być non stop na rękach. Kto ci takich bzdur o "przyzwyczajaniu" naopowiadał? Dzieci z tego wyrastają, a z checi bycia noszonym szybciej wyrastają własnie dzieci, którym sie tego nie odmawia. Bo wiesz, on juz sie przyzwyczaił do noszenia - 9 miesięcy go nosiłaś non stop.
    • kepucha Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 11.10.10, 21:38
      moje ma teraz trochę ponad 6 miesięcy. pamiętam, że jakoś w okolicach drugiego miesiąca też tak miała. między 16 a 19 zaczynał się cyrk. ponoć to normalne, często dzieci o tej porze tak mają i TO MIJA! smile ale kiedy u nas się skończyło to nie pamiętam. w każdym razie 4 i 5 miesiąc to był czas Aniołka, teraz znów pokazuje różki (zdaje się, że niedługo zobaczę pierwsze ząbki smile.
    • claudel6 Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 11.10.10, 21:56
      mam tak samo, tylko ze zaczyna sie kolo 19 i trwa do czasu, gdy mała pójdzie spać (czyli koło 22)
      • 1maja1 Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 11.10.10, 22:14
        Kochana u nas to samo, cora non stop na rekach, nie tylko pod koniec dnia, czasami polezy w lezaczku lub na macie, ale ogolnie u mamuski najlepiej. I tak jak u starszego syna tak i teraz z utesknieniem czekam na czas, kiedy siadzie na pupe, naprawde jest juz latwiej.
    • mrs.t Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 11.10.10, 22:52
      zwykle wychodze wtedy na spacer, bo inaczej tez ciezko by przetrwac
    • katriel Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 11.10.10, 23:10
      > u was tez tak jest czy wasze maluchy sa grzeczne?

Normalnie zaraz mnie trzepnie. A twoje niby jakie jest? Niegrzeczne???
      Różne rzeczy można o takim maluchu powiedzieć, ale - na Boga - nie że jest
      niegrzeczny! Niegrzeczny to może być przedszkolak (albo dorosły), który
      nie mówi "dzień dobry" ani "dziękuję". Sześciotygodniowy maluch może być
      co najwyżej nieszczęśliwy, stęskniony za mamą, zmęczony, rozdrażniony...

> co mam robic? byc konsekwentna ze jak nie wezme pare razy to bed
      > zie wiedzial ze nic u mnie nie zdziala i przestanie plakac?

Jak to co robić? Skoro potrzebuje być noszony, to noś! Od tego jesteś mama.
      Jak płacze z głodu, to też pytasz, co robić, bo może lepiej nie karmić, żeby się
      nie nauczył płakać o jedzenie?
      A jak się boisz, że biorąc na ręce płaczące dziecko uczysz je, że warto płakać,
      bo wtedy mama nosi, to jest bardzo prosty sposób, aby tego uniknąć. Po prostu
      noś również wtedy, kiedy nie płacze. Ot tak - dla obopólnej przyjemności.

I jeszcze jedno - mozliwe, że jeśli konsekwentnie odmówisz noszenia, to mały
      w końcu przestanie płakać. Nauczy się, że na mamę nie ma co liczyć. Jesteś
      pewna, że chcesz, żeby to była pierwsza rzecz o życiu, jakiej nauczy się twoje
      dziecko?
    • mruwa9 Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 11.10.10, 23:14
      normalka. Pare sugestii: zatrudnij tatusia do noszenia i uspokajania niemowlaka. Nie ma go w domu? To niech sprawi, zeby byl (niech sobie przeorganizuje inne zajecia, w koncu to jego dzieci i jego obowiazek). Zainwestuj w chuste. Kolacje przyszykuj starszakowi wczesniej (niech kanapka czeka na talerzyku), kapiel tez mu mozesz urzadzic wczesniej. Jesli sie logistycznie przygotujesz do tych szalonych wieczorow, to stana sie one- wieczory- spokojniejsze i latwiejsze do przetrwania.
    • ivi21 Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 11.10.10, 23:25
      Hehhe, jakbym czytała o nassmile
      Od 2 mies (maluch ma 4) mamy to samo. Te dwie godziny przetrzymujemy dziecko na siłę do kąpieli. Ewidentnie widać, że już jest zmęczona i dlatego tez zadne zabawki, maty i karuzele ją nie interesują a głównie noszeni na rękach.
      Tak już jest. Ja na siłę bym nie odzwyczajała...po prostu zmęczona dziecko potrzebuj bliskości rodziców.
      • tommama Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 12.10.10, 09:41
        a czemu nie kąpiecie wcześniej?
    • boo-boo Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 11.10.10, 23:27
      Oddać skoro to taki "ciężar".......
    • m_laczynska Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 12.10.10, 00:49
      Podobnie. Jest chusta i dajemy radę. Ostatnio był czas, że z 2 byłam w domu cały czas sama i też jakoś szło. Maluch w chustę - kolacja. Starszak do kąpieli, namydlić, spłukać wrzucić zabawki niech się moczy, wstawić wanienkę dla malucha - wykąpać, wyjąć położyć na łóżku, wrócić po starszego, wyjąć położyć na łóżku - jedna piżamka, druga, jednego do cyca, drugiego położyć i karmiąc nawijać bajkę. O 20 śpią.
    • mala_mee Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 12.10.10, 10:28
      Żeby uniknąć takiej sytuacji koło 17 czy 18 wychodzę z domu. Wózek czy fotelik w samochodzie wystarcza żeby dzieciak się nie darł i nie miał zbyt wygórowanych wymagań.
      Jak na razie sie sprawdza.
    • maderta Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 12.10.10, 11:49
      Heh u nas też tak było do niedawna, ale teraz odkąd nasza Klusia ustaliła sobie w miarę jednakowe pory snu i czuwania jest lepiej. Zwykle budzi się około 17stej po spacerze, na który muszę startować już około 14stej. Potem bawi się aż około 19stej zaczyna się marudzenie i już wiem, że czas na kąpiel. Po kąpieli cyc i około 20stej Skarbek już śpi. Ale niech tylko coś się zmieni w rytmie dnia to jest podobnie jak u was.
    • greene3 Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 12.10.10, 13:23
      6 tygodni? Nosić, nosić i jeszcze raz nosić. I tulić i bujać i kołysać. Małe dzieci tego po prostu potrzebują - bliskości i kołysania. Tak więc jak w ciągu dnia mu tego mało to w końcu wieczorem się buntuje. A poza tym wieczorem bardziej zmęczone, więc bardziej się domaga tego, co mu potrzebne do szczęścia. I nie bój się - takiego malucha nie rozpieścisz. Na wychowanie będziesz miała jeszcze czas. Moja mała ma 5 miesięcy i dopiero niedawno zaczęła w dzień usypiać w łóżeczku - wcześniej tylko na rękach. Próbowałam co jakiś czas czy już pora i w końcu mała zaczęła zasypiać sama. Wieczorem dużo wcześniej. Podobnie z samym noszeniem - na początku strasznie tego się domagała. Potem coraz mniej, bo już leżąc potrafiła się przekulnąć, odwrócić głowę itp. Ale tul ile możesz bo potem będzie za duże smile A jak plecy bolą to polecam chustę - znakomicie odciąża kręgosłup, choć oczywiście nie niweluje ciężaru dziecka zupełnie smile
    • princessa.of.persia Re: pora od 17stej do 19???!!!!!!!!!!!! 12.10.10, 14:12
      U mnie tez medzenie straszne. Nic sie nie podoba tylko na rece. Ale staram sie trzymac w roznych pozycjach na rekach ale nie chodzic tylko siedziec.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka