dentek_85 05.01.11, 11:59 czy są tutaj mamy, które w ogóle nie używały/używają smoczka? da radę? nasza córka ma 6 tyg. i narazie obywamy sie bez. Fajnie byłoby z tym zostać Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bzibulinka Re: smoczek 05.01.11, 12:20 Nasza córeczka w ogóle nie używała smoczka. Chcieliśmy ją nauczyć, nawet babcie, które są mistrzyniami (tak twierdzą) w nauczaniu cysiania poddały się. Werusia bawi się smoczkiem i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
berta88 Re: smoczek 05.01.11, 14:47 Mój syn ma 3 miesiące na początku miał smoka a teraz wogule nawet nie chce butelki bo się bawi i śmieje: Odpowiedz Link Zgłoś
lapwing123 Re: smoczek 05.01.11, 12:37 Ja nie podałam. Ciężko. Pierś na KAŻDE zawołanie. Ale dało radę Odpowiedz Link Zgłoś
elamela.1 Re: smoczek 05.01.11, 12:58 Ja smoczkiem sie ratuje gdy usypiam małą - ma 2 miesiace. Gdy tylko usnie smoczek sam wypada jej z buzi. Czasami gdy płacze próbuję jej go wcisnąc, ale wypluwa go i jeszcze bardziej płacze. Wtedy pasuje i tylko cycus jest najlepszy. Ale osobiście nie robie z tego dużego problemu bo moja mała traktuje go jako usypiacz. Odpowiedz Link Zgłoś
dd-j Re: smoczek 05.01.11, 13:03 Przy pierwszym dziecku po prostu smoczek się nie przyjął, dało się ale... zasypianie przy piersi, wiszenie na piersi, płacz i wyciąganie z wózka w sklepach, autobusach i innych miejscach.Teraz jak narazie (2,5 miesiąca) smoczek się przyjął i jak dla mnie to mniej stresu mojego i dziecka. Chyba póki co smoczka nie zabiorę. Odpowiedz Link Zgłoś
mruwa9 a w czym problem? 05.01.11, 14:11 nie chcesz podawac smoczka, to go po prostu nie dajesz. Chyba, ze masz tak genialne niemowle, ze samo pomaszeruje do sklepu i sobie kupi. Trojka moich dzieci byla zupelnie bezsmoczkowa i wcale nie bylo trudno. Bylo normalnie. Po prostu dla mnie smoczki nie istnialy, tak sobie zalozylam i tak bylo. Do ssania sluzyla piers albo nic. Odpowiedz Link Zgłoś
azomim Re: smoczek 05.01.11, 16:46 nie używałam, nie używam (a raczej młody nie używa/ł ) bez problemu, piersiowy, ale nie wisi/ał na piersi non stop. polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
pancia-jancia Re: smoczek 05.01.11, 18:16 nie ma co popadać w paranoję tym smoczkiem, ja dawałam na początku młody miał silną potrzebę ssania teraz ma prawie 3,5 miesiąca i nie chce. daję tylko na spacerze żeby buźki nie otwierał przy -10. I żadnego ssania piersi smoczek nie zepsuł. U dzieci kolkowych smoczek wnosi dużo dobrego - ssanie rozluźnia i łagodzi ból takiemu dziecku a jedzenie w kółko mleka działa wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś