Dodaj do ulubionych

Po raz kolejny temat TV

10.02.11, 09:57
Poszperałam trochę w archiwum i ten temat był już wielokrotnie poruszany, ale zaryzykuję jego "odgrzanie". Ciekawa jestem waszych opinii na temat niemowlaka przed tv. Czy pozwalacie swoim maluchom czasem popatrzeć w tv? Co sądzicie o programach dla małych dzieci (mam tu na myśli np baby tv). Proszę tylko nie piszcie szeroko o szkodliwości na wzrok, bo nie o to mi chodzi. Raczej chciałabym wiedzieć kto pozwala maluchowi oglądać od czasu do czasu bajki i jak maluch reaguje?

Obserwuj wątek
    • siisiiii Re: Po raz kolejny temat TV 10.02.11, 10:06
      ja od czasu do czasu pozwalam, tak na ok.10 min. Mała cały czas się uśmiechawink
    • mala-mila Re: Po raz kolejny temat TV 10.02.11, 10:10
      Napiszę tak: przy pierwszym synu nie mieliśmy baby tvwink tylko mini mini i disney chanel. I pierwszą bajką którą oglądał starszy były te zboczone teletubisiewink potem elmo, wszystko na komputerze, na pewno syn miał więcej niż rok. Teraz byłam w ciąży i zamieniliśmy telewizje, mamy baby tv. Całą ciąże się dziwiłam po co jest taki kanał dla dzieci, które jeszcze nie oglądają bajek, bo przecież to są programy, piosenki dla takich niekumatych zupełniewink Ale młody ma teraz 8 mcy, jak słyszy piosenki z babytv potrafi z prędkością światła przypełznąć do pokoju i patrzy jak zaczarowany. Bajki niektóre też ogląda, ale max wytrzymuje 10 minut w skupieniu. Włączam mu to kiedy chcę się iść umyć bez ogona, albo wstawić obiad, bo młody jest na takim etapie że wszędzie włazi, wczoraj np. po wyjściu pana który spisywał liczniki znalazłam go w śmietniku pod zlewem, wyjadał jogurt z kubeczka...
      Poza babytv młody lubi też niektóre reklamy. Razem z bratem uwielbiają BEZ VAT BEZ VATsmile
      • maderta Re: Po raz kolejny temat TV 10.02.11, 11:22
        Moja córcia uwielbia baby tv. Pozwalam jej czasem pooglądać, jak np mam coś do zrobienia, a ona nie ma ochoty sama się pobawić. Zauważyłam, że ma swoje ulubione bajki, do których się śimeje w głos. Próbowałam pokazać jej słynne teletubisi, ale nie wykazała zainteresowania smile. Normalnie, jak tv jest włączony to zerknie od czasu do czasu, ale głównie się bawi, ale jak już usłyszy baby tv, to jest wlepiona w ekran. Oczywiście ogląda z daleka, min. 1,5 metra od ekranu, pokój jest jasny.
      • ylunia78 Re: Po raz kolejny temat TV 10.02.11, 11:33
        mala-mila napisała:
        ...
        > Poza babytv młody lubi też niektóre reklamy. Razem z bratem uwielbiają BEZ VAT
        > BEZ VATsmile

hehe mój 8mczniak tez uwielbia"bez vat bez vat"big_grin
        • andzi-a233 Re: Po raz kolejny temat TV 11.02.11, 14:06
          Marysia najbardziej lubi te dwa z reklamy tp ( serce i rozum). Bajki tak sobi lubi, bardziej interesują ją reklamy i "jaka to melodia ?"

ylunia78 napisała:

> mala-mila napisała:
          > ...
          > > Poza babytv młody lubi też niektóre reklamy. Razem z bratem uwielbiają BE
          > Z VAT
          > > BEZ VATsmile
          >
          > hehe mój 8mczniak tez uwielbia"bez vat bez vat"big_grin
          >
          >
      • ofelia1982 Re: Po raz kolejny temat TV 14.04.11, 16:00
        mala-mila, zakrztusiłam się herbatnikiem czytając Twój postsmile
    • lucyna_1980 Re: Po raz kolejny temat TV 10.02.11, 10:20
      Ja pozwalam, to moja metoda aby zająć córkę jak muszę coś zrobić.
      Włączam Baby TV - interesują ją bajki i lubi piosenki i duży plus tego kanału - nie ma reklam.
      Ale pewnie zaraz zlecą się wszystkie mamy "lepsze niż ja" i Ci powiedzą że NIE WOLNO!!! bo to dziecko ogłupia, że szkodzi tak napisałaś na wzrok i że małe dziecko i tak nie zrozumie.
      Wszystko jest dla ludzi (dzieci), jeśli podchodzi sie do tego z rozsądkiem i umiarkowaniem.

Znam rodzicow którzy są zachwyceni że jak leci blok reklamowy np. na TVN to ich dziecko zamiera, prawie nie oddycha, stoi jak zahipnotyzowane i cieszy się niewiadomo z czego.
      Ja wolę żeby moja córka uśmiechała się jak słucha piosenek dla dzieci, albo cieszę się jak widzę jej uśmiech jak rozpoczyna się jej ulubiona bajka. I tyle!
      • maderta Re: Po raz kolejny temat TV 10.02.11, 11:24
        Dokładnie, jestem tego samego zdania smile.
    • misia_matysia Re: Po raz kolejny temat TV 10.02.11, 10:30
      Jeżeli jest to z umiarem to moim zdaniem ok. Moja córka ogląda baby tv, lubi niektóre bajeczki bardzo, niektóre w ogóle ją nie interesują. Do niektórych piosenek buja się, do niektórych klaszcze a teraz zaczęła śpiewać swoje "lalala". Jest na etapie miłości do ptaszków i królików i piszczy jak się pojawiają w jakiejś bajce. Wcześniej pokazywałysmy słonko.
      Na kompie bajek nie ogląda, na dvd kupiłam jej Miffy ale rozdzielczość fatalna i nie jest zainteresowana. Poza tym kocha reklamy wink
      • jombusiowa Re: Po raz kolejny temat TV 10.02.11, 10:44
        W oglądaniu tv raczej nie chodzi o oczy-tylko o nadmiar bodźców-obrazy się przesuwają, kolory itd-powoduje to moim zdaniem nadmierne pobudzenie dziecka.No i od małego przyzwyczaja do takiego spędzania czasu.
        U mnie problem odpada bo nie mamy tvbig_grin
        a piosenki mu śpiewamy smile
        • mbkbab Re: Po raz kolejny temat TV 11.02.11, 13:22
          Znajoma chodzi z dzieckiem na rehabilitacje,tam powiedziano jej ,że dziecko do 3 roku życia nie powinno oglądać tv bo może mieć padaczke,autyzm itd.Nie wierzyłam ale ostatnio na studiach psycholog powiedział nam to samo to chyba coś w tym jest.Bo właśnie chodzi o to ,że dla dziecka obraz za szybko się zmienia i mózg nie nadąża z przetwarzaniem tego obrazu i zachodzą zmiany.
        • ylunia78 Re: Po raz kolejny temat TV 11.02.11, 16:56
          jombusiowa napisała:
          > a piosenki mu śpiewamy smile

pewnie,że ja też śpiewam mu piosenki...ale czasami sa sytuacje,że jest ten tv wł i mały potrafi nie patrzeć ale jak usłyszy reklamę netii to "go nie ma".Poza tym wiem,że reklamy to najgorsze co dziecko może oglądać)
    • memphis90 Re: Po raz kolejny temat TV 10.02.11, 10:49
      Ja jestem zdania, że im później, tym lepiej. Starszą udało mi się "uchronić" do 18mż, szkoda, że nie dłużej. Ale- telewizja motorem rozwoju. Kiedy teraz Lila ogląda jakąś bajkę, to młody zaraz znajduje motywację, żeby dżwigać się na rękach lub obracać w stronę ekranu wink
    • posh_emka Re: Po raz kolejny temat TV 10.02.11, 10:59
      Ja pozwalam. Mój tylko reklamy lubi- konkretnie 3 z nich, bajki go nie interesują na tyle żeby je oglądać. Mały ma 10 miesięcy.
    • camel_3d skoro czytalas juz opnie.. 10.02.11, 11:11
      to po druta znow zadajesz to pytanie..
      chcesz sie wylansowac??
      • maderta Re: skoro czytalas juz opnie.. 10.02.11, 11:27
        tak, o niczym inym nie marzę.
        • camel_3d Re: skoro czytalas juz opnie.. 10.02.11, 11:33

> tak, o niczym inym nie marzę.

to zapytaj jeszcze o chodziki i juz masz na pewno 100 postow wink
          • ylunia78 Re: skoro czytalas juz opnie.. 10.02.11, 11:39
            Mój starszy syn do przeszło 2latek tez nie ogladał bajek.Nie dlatego,że mu nie pozwalałam,ale nie "bawiło go to".Jak minęły mu dwa latka to wł dobranocki na jedynce i niestety...mamusia czekała kiedy dzieciątko zacznie sobie ogladać a tu pach...zero reakcjiwink
            Baby tv nie mieliśmy i nie mamy.Od ok 3latek ogląda mini-mini.I widzę,że naprawdę dużo słówek i zwrotów podłapuje z tych bajek.Niestety na brak miejsc w przedszkolu nie został przyjęty,nad czym ja osobiście bardzo ubolewam.Tak więc siłą rzeczy czasami siada przed tv i oglada mini-mini.Chociaż czasami będąc w week z wujkiem ten włącza mu CN i młody potem w domu się buntuje,że chce ogladać Ben10 czy Bakugany czy spidermanasmileTłumaczę wtedy,że CN jest jednak dla starszych dzieci,tak jak jego kuzyni.
            Osobiście nie uważam,że bajki to coś złego.Idąc za postępowaniem mojej bratowej,jej syn też ogladał bajki jak był mały a dzisiaj nie jest żadnym rozwydrzonym dzieciakiem.Powiem więcej...bardzo grzeczny i ułozony.

http://s6.rimg.info/c5c92f1c7eda64335894d87e9f073f26.gif
            • camel_3d Re: skoro czytalas juz opnie.. 10.02.11, 11:48
              ja mysle ze to jest jak z cukrem i czekolada.

jedna mama napisze, ze jej dziecko jadlo i jest zdrowe i szczuple..
              inna poslucha..pojdzie ta sama droga i dziecko zalapie prochnice lub utyje...

kazdy ma inne predyspozycje... i coz..kazdy mama odpowiada za swoje dzeikc..ogolnie nie zaleca sie dawania dzieckom cukru i parkowania przed TV...ale coz..takie czasy...
    • naana26 Re: Po raz kolejny temat TV 10.02.11, 13:09
      ja mam na UPC taki kanał baby first.
      fajne to, bo są jakieś obrazki i takie melodyjki i sądząc po sposobie pokazywania, to jest skierowane raczej do dzieci w okolicach 6-9 miesiąca.

dziennie na 10 minut włączam. mały się śmieje, macha rękami, czyli jakiś efekt jest.

odbieram to jako pokazanie dziecku czegoś fajnego, skierowanego do jego wieku. czy mu macham przed twarzą grzechotką czy 10 minut patrzy na tv z jakimiś kulkami lecącymi do swojej dziurki z podkładem dźwiękowym, albo chłopkiem co pokazuje kolory na ekranie i uczy ich nazw - różnicy nie robi, a może to i lepsze.

nic w umiarze nie szkodzi. nawet telewizja, pod warunkiem że dla dzieci. puszczanie niemowlętom bajek uważam za bezsensowne.
    • atrapcia Re: Po raz kolejny temat TV 10.02.11, 13:33
      Ja odpalam playlistę na youtube - mała zaczęła oglądać bajki mając może 4 miesiące, inaczej nie byłam w stanie jej opanować - była straszną beksą. Z czasem bajek dochodziło i teraz playlista liczy ponad 50 bajek/piosenek a poza tym ogląda jeszcze Super Simple Songs suspicious Po kilku bajach się nudzi i bierze się za zabawę, ale cały czas podśpiewuje i tańcuje smile Dzięki temu mogę w domu zrobić wszystko na spokojnie smile
      Playlista córki jakby ktoś chciał tongue_out
    • lidek0 Re: Po raz kolejny temat TV 10.02.11, 13:49
      Piosenki i bajki można puszczać dziecku z płyty, nie widze potrzeby uzależniania od telewizji. A wbrew porozorom już teraz zaczyna się uzależnianie, wiem na własnym przykładzie co mówię. Teraz maluchreaguje dobrze na telewizję a za jakiś czas nie bedzie chciał np. jeśc bez niej, ale każdy rodzić sam podejmuje decyzję, dla mnie to stanowczo za wcześnie.
      • emma6666 Re: Po raz kolejny temat TV 11.02.11, 19:07
        teletubisie 10 minut dziennie. Reakcja: wgapienie plus ślinotok.
        • lidek0 Re: Po raz kolejny temat TV 11.02.11, 19:12
          Zachęcam do czytania ze zrozumieniem.
          • annie_laurie_starr Re: Po raz kolejny temat TV 11.02.11, 19:19
            Ogladajac Tv dziecko na pewno nabawi sie ADHD, autyzmu, schizofrenii, depresji i HIV.
            • annie_laurie_starr Re: Po raz kolejny temat TV 11.02.11, 19:25
              Oczywiscie robie sobie jaja - z TV jak z bujaczkiem i z wisiadlem. Za duzo niezdrowo. Rozsadne dawki - no problem.
              • inesska-pinezka Re: Po raz kolejny temat TV 11.02.11, 22:48
                nie da się tego uniknąc skoro w domu non stop tv jest włączony. Mała najczęściej skupia się na reklamach, bajki ją nie interesują
                • natha86 Re: Po raz kolejny temat TV 14.02.11, 14:02
                  moja oglada jaka to melodia smile
                  • mamajej Re: Po raz kolejny temat TV 14.02.11, 14:17
                    A moja zamiera, gdy leci piosenka z serialu "Na dobre i na złe" tongue_outbig_grin
    • claudel6 Re: Po raz kolejny temat TV 14.02.11, 21:14
      nie mamy baby tv, ale na plycie mamy bajki, które sie okazakly strzalem w 10 - mala oglada je w wiekim skupieniu od 4 mies. zycia i moglaby calkowicie zahipnotyzowana siedziec przed nimi godzinami (nie ze tyle probowalam smile. to sa bajki bez dialogow i tych wysokich dzieciecych piskow, które zazwyczaj towarzysza bajkom. ich bohaterami sa owady, a wszystkie dzwieki brzmia jak z natury. wrzuccie sobie w youtuba Miniscule.
      • mummy83 Re: Po raz kolejny temat TV 15.02.11, 21:20
        my mamy tak male mieszkanie ze nie sposob zeby mala nie popatrzyla sie w tv,choc staram sie tak robic ze jesli juz to ze znacznej odleglosci...najbardziej lubi kryminalnych i w11 (ma 3 msc)wink
    • tigermarli Re: Po raz kolejny temat TV 15.02.11, 16:01
      ja czasem włączam mini mini, mala uwielbia mapety, ogląda jakieś 20 min z raz, dwa razy w tyg
      • olgaaa1 Re: Po raz kolejny temat TV 14.04.11, 15:26
        mala-mila napisała:
        Włączam mu to kiedy chcę się iść umyć bez ogona, albo wstaw
        > ić obiad, bo młody jest na takim etapie że wszędzie włazi, wczoraj np. po wyjśc
        > iu pana który spisywał liczniki znalazłam go w śmietniku pod zlewem, wyjadał jo
        > gurt z kubeczka...
        > Poza babytv młody lubi też niektóre reklamy. Razem z bratem uwielbiają BEZ VAT
        > BEZ VATsmile

Uśmiałam się do łez smile
        Też lubię tą reklame smile
    • mozyna Re: Po raz kolejny temat TV 14.04.11, 16:49
      Moje dziecko mialo dluuugo dluuugo tv w nosie. Zero zainteresowania, gdy gdzies byl wlaczony telewizor. Bardziej ciekawilo go otoczenie, ludzie przede wszystkim - ale to typ spolecznika smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka