Dodaj do ulubionych

Biegunka co robić jeszcze

10.02.11, 12:10
Mój mały od niedzieli wieczora ma biegunkę wczoraj byliśmy u pediatry przepisała smecte i orsalit i acidolac baby. Od niedzieli robił po 5 razy bardzo luźne kupy a od wczoraj po 10-12 razy. Pije i je dobrze. Ale dzisiaj jest strasznie płaczliwy niemożna go uspokoić. Pupcia go widać boli i słychać jak w jelitach mu wiruje. Jak się mu nie poprawi to jutro rano pędzę do lekarza. Czy ktoś miał podobny przypadek?
Obserwuj wątek
    • koala0405 Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 12:13
      To może się źle skończyć.
      Szoruj z dzieckiem do szpitala
    • camel_3d Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 12:16
      najwazniejsze zeby pil.. jedzenie mniej... ale i tak bym poszedl do innego pediatry...
    • lucyna_1980 Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 12:18
      Napisz jakie duże jest dziecko? I jeśli juz je inne posiłki niż mleko to napisz co dajesz do jedzenia?
      Owoce, soki, herbatki, niektore warzywa powodują proces fermentacji i nasilają biegunkę.
      Możesz ugotować i podać marchwiankę 3 x dziennie - zageszcza stolec.
      • serce22 Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 12:23
        Dziecko ma 10 miesięcy jest karmiony mlekiem mm, owoce lubi ale teraz mu nie podaję. Zupkę jadł wczoraj i dzisiaj tez mu podam. Mam wrażenie że ta smecta mało pomaga. Jak mu ją podam to zrobi kupkę wodnistą ale taka białą. A tak to robi żółte kupki z kawałkami niestrawionego jedzenia.
        • lucyna_1980 Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 12:41
          Zrób i podaj marchwiankę - nawet 3 x dziennie. Jesli nie gotujesz samodzielnie dla dziecka to sa też "wersje gotowe"
          Albo kup w aptece gotową z Hippa www.hipp.pl/produkty/hipp-ors-200/hipp-ors-200-kleik-marchwiowo-ryzowy/.
          Dobry jest też zupka marchewkowa z ryżem od 4 m-ca z Bobovity.
          Zawsze przerabiam temat biegunek przy antybiotykach i to pomaga.
        • atrapcia Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 13:27
          Nic mu nie powinno się stać, chyba że dołączą wymioty, gorączka, krew w stolcu (w większych ilościach). Najważniejsze żeby dużo pił, bo odwodnienie jest niebezpieczne. Do jedzenia najlepsze są rzeczy zapierające - rozgotowany ryż, marchew, pieczone jabłuszko. W aptece można kupić też kleik ryżowo-marchwiowy, ponoć świetny na biegunki, ale nie próbowałam - sama gotowałam. Jeśli smecta nie pomaga, to ja bym nie podawała. Jeszcze by się przydał nifuroksazyd (czy jakoś tak), jest na receptę.

Niestety w wielu przypadkach biegunkę po prostu trzeba przeczekać i nawadniać dziecko...
          • memphis90 Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 21:48
            Jeszcze by się przydał nifuroksazyd (czy jakoś tak
            > ), jest na receptę.
            >
            Żaden nifuroksazyd! To jest lek przeciwbakteryjny, doskonale działa na zemstę faraona w Egipcie, ale na wirusy nie pomoże.
            • atrapcia Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 23:15
              A może i jest, ja nie stosowałam, ale słyszałam, że to cud-miód lek na wszystko wink Ponoć na biegunkę prawie zawsze dzieciom się przepisuje... No ale jak to na receptę to nawet nie wnikam, czy na bakterie, czy na wirusy, bo to już lekarz powinien wiedzieć, nie ja smile
              • memphis90 Re: Biegunka co robić jeszcze 11.02.11, 14:51
                Taaa, nifuroksazyd jest wciąż przepisywany jak cukierki. Ale skuteczny był w czasach, kiedy dominowały zatrucia bakteryjne np. wodą ze studni wzbogaconą szambem sąsiada... Te czasy szczęśliwie minęły i teraz zmagamy się raczej z wirusami. A bakterie atakują nas podczas wycieczek zagranicznych smile
    • good.energy Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 13:09
      Do szpitala!!
      • ania_kryszcz Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 13:21
        Doslownie 3 dni temu skonczylam przerabiac biegunke z 6 miesieczniakiem.
        Horror! najpewniej daje 90% to rotawirus ale to mozna potwierdzić z kału na wirusy.
        Moj maly byl karmiony piersią ale nie chcial pić ani jesc ,pluł jedzeniem skonczylo sie szpitalem.
        Jesli twoj maly robi tyle razy kupe a pije mniej niz wydala koniecznie na kroplówke taki maluch szybko sie odwadnia.
        Tu link do mojego postu
        forum.gazeta.pl/forum/w,572,121714193,121714193,Pilnie_potrzebuje_porady_.html
        a tu nie żeby straszyć bo mojemu po 8 dobach minelo ale ile ja przeżylam to szok.
        media.wp.pl/kat,1022943,wid,13114875,wiadomosc.html
    • kde54 Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 13:34
      biegunka u tak małego dziecka jest bardzo niebezpieczna wczoraj do mediów trafiła straszna informacja do dzis nie moge dojść do siebie,powinnas iśc do szpitala i wymusić kroplówkę

wiadomosci.onet.pl/regionalne/wroclaw/smierc-oskarka-niemowlak-nie-otrzymal-pomocy,1,4169346,region-wiadomosc.html
    • jolkapo2007 Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 14:46
      Ja podawałam Entenol i Lacidofil .Ale na twoim miejscu po tylu dniach biegunki zgłosiłabym się do szpitala.
    • granka81 Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 15:09
      Ja już bym się nie zastanawiała i wymusiła od lekarza skierowanie na Oddział Dziecięcy. Przerobiłam biegunkę 2 lata temu z synem. Miał dwa latka i nie bardzo sobie radził z zapaleniem gardła. Był antybiotyk, biegunka, Smecta i dieta. Dziecku się po dwóch dniach nie polepszało i pediatra skierowała nas do szpitala. Po jednej kroplówce dziecko odżyło, a ja miałam przynajmniej pewność że nic złego się nie zdarzy. To nawet nie był rotawirus. Strasznie się przestraszyłam wtedy.

• paliwodaj Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 15:53
        z malym dzieckiem trzeba wiecej ostroznosci przy biegunce i wymiotach, polecam tez kroplowke.
        Osobiscie jezeli sytuacja nie jest dramatyczna, nie popieram wstrzymywania wydalania wirusa srodkami farmakologocznymi
        U mnie tez moja trojka zlapala jakiego wirusa. Starszy wymiotuje, goraczkuje jest bardzo slaby, sredni twierdzi ze boli go gardlo, nie wymiotuje, nie goraczkuje, nie kaszle, podejrzewam ze chcial zostac w domu i nie pojsc do szkoly, w kazdym razie mozliwe tez ze cos mu sie dzieje
        3 latka goraczkowala 2 dni, dzis wyglada juz zdrowo, bez wymiotow, kaszel czasami
        I jaki wniosek mi sie nasuwa, mimo ze tutaj 90% nie wierzy w szczepionki na rota, to moje najstarsze dziecko nie bylo szczepione i bardzo teraz cierpi co pozwala wysunac wniosek ze powodem jest nie szczepienie go w pierwszych miesiacach zycia na rota, mlodsze dzieci szczepione i jak widac cos to jednak daje.
    • xarea Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 20:08
      Nie mogę Ci pomóc jeśli chodzi o biegunkę oprócz wcześniej wymienionej marchwianki. Chciałam tylko zwrócić uwagę na odwodnienie, mój lekarz mi mówił że jeśli dziecko jest odwodnione to ciemiączku mu się zapad, tylko nie wiem czy u 10 miesięcznego jest jeszcze "dziurka".
      Napisz jak tam z synem.
      • eps Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 21:18
        kurcze troche dużo tych kupek uncertain
        daj cos na zaparcie, jakąs marchew, banana. ja bym chyba pojechała do szpitala sad
        • serce22 Re: Biegunka co robić jeszcze 11.02.11, 17:45
          Już jest znacznie dzisiaj lepiej. Dzisiaj tylko 2 razy zrobił luźną kupkę. Pomogła marchewka z ryżem. Dałam mu to wczoraj po południu raz i na wieczór i od razu przeszła ta biegunka ostra. Ale dzisiaj jeszcze zrobiłam mu dietę marchewkową, banana i smecta. Nawet rano pił mleko i nie robił kupki. Dziękuję dziewczyny za pomoc.
    • garbinada Re: Biegunka co robić jeszcze 10.02.11, 21:58
      trochę długo ta biegunka, nie czekaj do rana, szorujcie do szpitala na kroplówkę, nawet nie musi być dożylnie, może dostanie do picia jakiś gastrolit czy coś, skoro nie odmawia przyjmowania płynów i pokarmów.
    • lidek0 Re: Biegunka co robić jeszcze 11.02.11, 19:24
      Napar z suszonych owoców borówki czernicy /do kupienia w aptece/ albo tłuczonych w łupinach orzechów włoskich.
    • gag-nes Re: Biegunka co robić jeszcze 11.02.11, 20:45
      U nas dodatkowo byly wymioty i temperatura... Mały chętnie pił mleko i wode, ale wiecej wydalal niz przyjmowal... Skonczylo sie szpitalem... Ja bym nie ryzykowala na Twoim miejscu i pojechala do szpitala... Lepiej byc nadwrazliwym niz pozniej pluc sobie w gardlo... Tym bardziej, ze u tak malych dzieci bardzo szybko dochodzi do odwodnienia!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka