Dodaj do ulubionych

uciążliwe niemowlę

13.02.11, 18:38
Witam, mam problem z 6 miesięczną córeczką, nie wiem już co robic, od początku tj od 6 tyg były dzikie wrzaski, płacz, nawet z wodą święconą do nas przychodzono - diagnoza - kolki - debridat, ciągły płacz, niespanie po nocy w końcu od 3 miesiąca życia bebilon pepti - skaza białkowa. Dziś maluch je królika, zupkę marchew, pietruszkę , ziemniak czasem jabłko nie wiem już co dawać bo mały jest ciągle obsypany - zwłaszcza na ciałku ma takie jakby liszaje - kąpiemy w siemieniu lnianym, szare mydło, nawet pierzemy w szarym mydle. Do tego kleik ryżowy i sinlac. Ale prawdziwym problemem jest to że córcia nie przespała jeszcze całej nocy - tzn spi od ok 19-20 do 23 pije butle a potem sie zaczyna ciągłe wypadanie smoczka, nie mam juz siły wstawać więc wiszę nad łóżeczkiem, potem ok 2 biorę do wózka i czasem godzinę dwie chuśtam w wózku żeby nie było ryku. Martwię się tym bardziej że wracam do pracy nie ma mi kto pomóc. W dzień też ciężko wytrzymać zwłaszcza od jakiegoś tygodnia, nie mam już siły nie wiem czy zęby czy kolki czy może ją swędzi skóra czy wszystko po kolei. Nie da się nic robić, czy któraś miala tak absorbujące dziecko?Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • abigail83 Re: uciążliwe niemowlę 13.02.11, 22:12
      > raś miala tak absorbujące dziecko?Pozdrawiam

Twoje dziecko nie jest absorbujące, tylko coś mu dolega. Być może świąd tej wysypki, biedna musi cierpieć. Natychmiast do lekarza, żeby dojść co ją tak uczula.
    • gazeta_mi_placi Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 10:11
      Biedni sąsiedzi...
    • jedna.walizka Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 10:19
      ja!!!!!!!!!!!!
      przechodzilismy badania>mocz,usg nerek,brzucha-wszystko ok
      maly ma 8 mies i nie przespal do tej pory tak dlugo jak Twoja mala ani jednej nocy.spi po 2 godz po czym budzi sie z placzem

sa dni ze jest spokojny,jak minely kolki to zaczely sie zeby...
      acha, dodam na pocieszenie ze ma 3 malutkich dzieci
    • nurolek Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 10:55
      hmm...jest pare teorii...
      1. pepti wcale jej nie służy - czasem dzieci z dużą skaza muszą nutramigen pić.
      2. jakieś robale ma albo drożdżyce w układzie pokarmowym. Zbadaj kał. (nie mam na tym punkcie hopla, ale wiem, że wielu ludziom dało to odpowiedź na problemy dziecka)
      3. ze smoczkiem....cóż ja polecam drastycznie...wyeliminować...i wiem co mówię, bo ja się go pozbyłam u 7 miesięcznego dziecka.
      też ciągłe pobudki/co 40minut, czasem co pół h), zaczął chcieć ciągle mieć smoka w buzi, jak go widział, aż się trząsł żeby sobie pociumkać)
      Pewnego dnia wkurzyłam się i powiedziałam dość! jeden dzień marudzenia był, pare drzemek z płaczem. Przetrwaliśmy tydzień....dziecko zapomniało co to smoczek po 3 dniach. Stało się spokojniejsze, nie ma awantur i marudzenia ni z tego ni z owego (nic mu nie brakuje), i zaczął spać od 20 do 4-5 nad ranem bez pobudek!!!!!
      Ale po tym tygodniu dałam mu pare razy, żeby się uspokoił przed snem (generalnie typ walczący ze snem), ale tak na minutę, dwie przed snem, potem zabieram i już sam zasypia. W dzień nie ma w ogóle.
      pozdrawiam
    • komitetkontrolnykontra Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 11:23
      Witaj, moją córkę uczulała właśnie marchewka słoikowa, płakać nie przestała (mieliśmy dokładnie jak Ty), ale przynajmniej wysypka się skończyła. A zaczęła przesypiać noce spokojnie, jak zrezygnowalismy z nocnego karmienia mlekiem butelkowym w wieku 1,5 roku. Wtedy wszystko się odmieniło, tak jakby ona sama na to czekała , żeby dać jej spokój -))) Przeżyliśmy kilka miesięcy kolek, wiem, czym to pachnie-((( Sinlac też był! W nocy jak się wybudzała - puszczaliśmy suszarkę (do tego dźwięku była przyzwyczajona od pierwszych miesięcy, bo to łagodziło objawy kolki, więc nie wiem, czy w twoim przypadku by zadziałało. My mieliśmy płytę Dobry Sen z allegro). Rozumiem Cię i pozdrawiam, ja przeżyłam i właściwie dopiero od niedawna cieszę się w pełni ze swojego macierzyństwa (w takim zmęczeniu różne myśli przychodzą do głowy).
      Aha, jeśli chodzi o kąpiele to koleżanka wypróbowała metodę kąpieli z dodatkiem płynnej, czystej parafiny - taniutka w aptekach. Odbudowuje płaszcz lipidowy i jest bez sztucznych dodatków z innych specyfików na bazie parafiny, które mogą uczulać.
      Trzymaj się!
    • ochra Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 11:32
      Szukaj przyczyny, idź do innego lekarza, dziecku coś dolega, półroczniak nie powinien ciągle płakać.
      • oliolaola Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 11:55
        biedactwo... strasznie Wam wspolczuje, mam nadzieje ze to sie szybko wyjasni. Ja mam jedno dziecko ale nigdy nie było z nim takich problemów, owszem były kolki ale nie tak drastyczne. idzcie najszybciej do lekarza bo na moj nawet niezbyt doswiadczony macierzynstwem rozmum cos jest nie takie jak powinno byc. trzymam kciuki!!! smile
    • mruwa9 Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 17:12
      Gdzies tak do 2. urodzin ( to moje obserwacje) dzieci nie maja obowiazku przesypiania nocy. Jestes samotna matka czy masz faceta? najprosciej byloby zagonic chlopa do nocnych dyzurow, na zmiane z toba, wtedy przynajmniej co druga noc kazde z was bedzie do przodu.
      Mozliwe tez, ze skora swedzi.
      • paliwodaj Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 17:19
        temat jaki nadalas temu watkowi bardzo mnie zniesmaczyl uncertain
        Uciazliwe to mi pasuje do komarow, myszy, czegos czego trzeba sie pozbyc, ale niemowle?
        Bez powodu nie placze, przeciez to nie nowa dyscyplina sportu, nic Ci nie pozostaje jak szukac przyczyny, pomysl ze dziecko ma jeszcze gorzej niz ty, bo mimo placzu jego potrzeby nie zostaja zaspokojone, skoro dalej placze
      • zawsze_justinaka25 Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 18:14
        Mam męża ale ma taką pracę ze co tydzień dwa jest w domu na dzień w porywach do dwóch. Pediatra dała maść i twierdzi że dziecko zdrowe, nie robiłam badań kału, dziękuje za wszystkie wskazówki i wsparcie, czasem jestem zmęczona. Wiem że taki problem to nic w porównaniu np z innymi chorymi dziećmi
      • zawsze_justinaka25 Re: płaczące niemowlę 14.02.11, 18:26
        Tak też właśnie wyjaśniła mi pediatra, gdyby nie mój powrót do pracy to byłoby w porządku. W wolnej chwili poczytam coś o alergii bo teraz mamy urwanie głowy. Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
    • titerlitury Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 17:17
      Z czego dziecko ma materac w łóżeczku?
      • zawsze_justinaka25 Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 18:18
        Materac z pianki i kokosa
    • garbinada Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 17:23
      Twoja córeczka nie jest uciążliwa tylko chora,a w dodatku jest maleńka i ma jeszcze trochę czasu, żeby przesypiać całe noce. Spróbuj ją pohuśtać w ramionach a nie w wózku i może faktycznie bez smoczka. Do lekarza też się wybierzcie koniecznie. Na świąd skóry pomaga krochmal - mąka ziemniaczana dosypana do kąpieli, tylko potem delikatne osuszanie.
      mi się wydaje, że coś nie tak z jedzeniem. trzymajcie sie.
    • tigermarli Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 17:34
      ja bym na próbę dała raz paracetamol (przeciwbólowy). Jak nadal bedzie to samo, to raczej nie boli, aczkolwiek nie wiem czy taki paracetamol na świąd pomaga.
      Z kolei, na świąd można na probę dac pimafucort-na pewno liszaj zejdzie i zobaczysz czy będzie ciut lepiej (nie smaruj dłużej niż 4/5 dni).
      Mojej też wiecznie coś nie pasuje i też mam zawsze zagadki smile
      • dorota_ja Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 18:15
        podpisuję się pod postami, że Młodej coś dokucza a nie jest uciążliwa.
        jak niby inaczej ma zasygnalizowac że coś jest nie halo ?

leć do dobrego lekarza, pediatry , alergologa - nie wiem.

pepti jest na alergię na mleko krowie, a nietolerancję laktozy bierzesz pod uwagę ?

mojej corze też diagnozowano kolki . lataliśmy po 5 pediatrach ! krytykowali za zmienność a my mieliśmy to w d...
        w końcu znaleźliśmy babkę ktora prwoadzi małą do dziś ( 7 m-cy )

Młoda pije nutramigen, niezbyt często marchew ( uczula ) , z ryzem nie szalejemy - zatyka się i ma problemy z brzuszkiem. ostrożnie testujemy owoce bo jabłko i banan musi być mało i rzadko. Nie może żadnych koprów, rumiankow, itd.
        Moja córa ma dość ograniczoną i monotonną dietę ale od kiedy wiem co i jak życie jest łatwiejsze smile

Dziecko pogodne a my wyspani. 6 tygdoni nam zajęło ustalenie co i jak. Od 2 m-ca moje dziecko NIE CIERPI

pomyśl trochę od strony tego drugiego człowieczka
    • aphoper1 Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 19:28
      Dużo już napisano. Więc ja tylko dodam - jak na 6miesięczniaka z podejrzeniem alergii to naprawdę dużo już je - nie rozszerzaj na siłę, w tym wieku to naprawdę dopiero można startować z nowymi smakami - a rozszerzaniem diety możesz skomplikować proces diagnostyczny.
      Koniecznie szukaj kompetentnych lekarzy. Córeczka znajomych też ciągle płakała i nie mogła zrobić kupki, okazało się, że ma obniżone napięcie mięśniowe brzuszka i dlatego tak się męczyła. Synek znajomych wył całe noce, po wielu miesiącach okazało się, że cierpły mu nóżki.
      Zawsze jest jakiś powód. Znajdź go, zamiast się negatywnie nakręcać, że Mała uciążliwa.

A moja Córka ma 17 miesięcy i przespała jedną noc w całości - tę po porodzie... Samo nieprzesypianie nocy to nie jest nic niezwykłego. Ale ten ciągły płacz i objawy chorobowe to sprawa, którą powinnaś się zająć.

Pewnie jest Ci ciężko i masz gorsze dni. Poszukaj pomocy, żeby mieć siłę pomóc Córeczce.
    • swingwasp Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 20:39
      dodam tylko, że moje dziecko też miało takie liszaje. Lataliśmy po lekarzach, był czas że wyglądało to dosyć nieciekawie, miał to na klatce piersiowej, na ramionach, plecach, nóżkach i rączkach. Potem pojawiło się na policzkach. Myślałam, ze to alergia, w tym czasie też strasznie płakał po nocach i nie chciał spać - zakładaliśmy, że swędzi. Smarowałam maścią na receptę od pediatry, kąpaliśmy w krochmalu, oliatum... i nic nie pomagało, tzn pomagało ale chwilowo. W końcu trafiliśmy do dobrego dermatologa który wykluczył alergię i powiedział, że dziecko ma wrażliwą skórę a akurat był to czas kiedy Dawid zaczął się przeręcać z pleców na brzuch. I te liszaje to po prostu obtarta skóra. Powiedział też że gdyby go to swędziało zauważylibyśmy, bo już pół roczne dzieci się drapią jak je swędzi. Potem liszaje zaczęły same znikać a teraz za to ma takie jakby podrapane na kolanach i łokciach bo pełza. Płakał w nocy bo wychodziły zęby, najpierw wyszły 2 jedynki a kilka dni później 4 zęby na górze. Mam nadzieję, że te liszaje to nic poważnego ale poszukaj dobrego lekarza, szkoda żeby dziecko się męczyło jeśli faktycznie mu coś dolega.
      • gibon301 Re: uciążliwe niemowlę 14.02.11, 21:01
        takie liszaje to może być właśnie skóra hiper wrażliwa, ze skłonnościami do atopowego zapalenia.
        jeśli chodzi o tak alergiczne dziecko to materac kokos-gryka to najgorsze co może być - zastanów się nad zmianą na lateks lub jakąś dobrą piankę (tańsza) - nawet jeśli materac w tym momencie nie ma wpływu na stan Twojej córki to może w przyszłości jej zaszkodzić.
        • anu34 Re: uciążliwe niemowlę 02.04.11, 16:24
          gibon301 napisała:

> takie liszaje to może być właśnie skóra hiper wrażliwa, ze skłonnościami do ato
          > powego zapalenia.
          > jeśli chodzi o tak alergiczne dziecko to materac kokos-gryka to najgorsze co mo
          > że być - zastanów się nad zmianą na lateks lub jakąś dobrą piankę (tańsza) - na
          > wet jeśli materac w tym momencie nie ma wpływu na stan Twojej córki to może w p
          > rzyszłości jej zaszkodzić.

Przy alergii u dziecka możesz wypróbować materac lateksowy albo piankowy . Są materace ze specjalnych pianek antyalergicznych , takich jak pianka NAWAPUR stosowana także w materacach dla niemowląt. Cena też nie jest powalająca, choć oczywiście
          trzeba zapłacić trochę więcej niż za zwykła piankę.
    • atrapcia Re: uciążliwe niemowlę 02.04.11, 22:17
      O tak... Taki egzemplarz. Jak jej coś dolegało to nie dawała żyć. Ostatnio też upierdliwa się zrobiła, choć już od jakiegoś czasu była aniołkiem... A winowajcą jest odstawienie od piersi (2 tygodnie temu), w wyniku czego miała biegunki (skaza białkowa jak się okazało), następnie przejście na paskudny Bebilon Pepti i na koniec jakieś choróbsko się przyplątało smile Mam nadzieję, że znowu się uspokoi jak ją wyleczymy. tongue_out
      • gag-nes Re: uciążliwe niemowlę 03.04.11, 09:50
        A probowalas nutramigen? Wystarczy powachac, zeby stwierdzic, ze pepti przy nim to prawdziwe delicje wink
        • atrapcia Re: uciążliwe niemowlę 03.04.11, 10:18
          Nutramigenu już chyba w ogóle by nie tknęła big_grin
    • ylunia78 Re: uciążliwe niemowlę 03.04.11, 09:53
      nawet z wodą święconą do nas przychodzono
      Przepraszam,ale padłam,normalnie nie mogę,jeszcze takiej schizy tu nie czytałam.Zawoałała księdza z wodą święconą,bo małe jej płakało.No nie mogę!!!!
    • tola_i_tolek Re: uciążliwe niemowlę 03.04.11, 10:52
      U nas było podobnie- córka cała wysypana, noce nieprzespane- ciągłe wiercenia, drwapała się strasznie. Podjęliśmy kilka działań i jest o niebo lepiej.
      1. przeszliśmy na Nutramigen
      2. wizyta u dermatologa- maść sterydowa na najbardziej zaognione miejsca przez 5 dni
      3. Maść cholesterolowa na całe ciało- ale nie z witaminami tylko z wodą destylowaną ( witaminy też mogą uczulać)
      4. Ketotifen przeciwświądowo- dwa razy dziennie
      Córka ma 7 miesięcy- dopiero od trzech tygodni rozszerzamy dietę- marchewka ją uczuliła, ale je już dynię ,ziemniaka,szpinak , jabłko i kurczaka.
      Skóra jest już ładna, chociaż czasem coś jeszcze wyskoczy, no i nocki są dużo spokojniejsze.
      Możesz sprobować też czegoś na zęby.
    • pajesia natychmiast odstaw pietruszkę!!! 03.04.11, 11:46
      natychmiast odstaw pietruszkę!!! bo bardzo uczula!!! tak samo seler, por.
      Ryż też może uczulać (nas uczulał) - więc też radziłabym odstawić na rzecz kukurydzy.
      zupy gotuj na wodzie, nie na wywarze z mięsa (jakiegokolwiek) - mięso ma być gotowane osobno. Żadnych przypraw, oprócz ew odrobiny soli. Żadnych Potrawek, Vegetty itp.
      Zdarza się, że i marchew czy ziemniaki uczulają - musisz zastanowić się, kiedy te liszaje się pojawiły - przed czy po podaniu poszczególnych warzyw
      W desperacji podaj czopki uspokajające

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka