Dodaj do ulubionych

Niedobór witaminy d

26.02.11, 15:22
Jak objawia się niedobór witaminy d u niemowlaka? Czy pocenie sie główki jest wtedy wyraźne, czy raczej wygląda to jak tłuste włoski na czubku głowy? Mały ma 3 miesiące i dostaje 1 kroplę na dobę.
Obserwuj wątek
    • posh_emka Re: Niedobór witaminy d 26.02.11, 15:35
      To co opisujesz to równie dobrze może być nadmiar wit d.
    • julka1967a Re: Niedobór witaminy d 26.02.11, 17:04
      Mojemu dziecku już przy szczepieniu w trzecim miesiącu pediatra kazała mniej dawać witaminy D, a piątym miesiącu kazała w ogóle odstawić. Umotywowało to tym, że ma twardą czaszkę. Dostawał dawkę jaką polecono mi dawać w szpitalu gdzie się urodził, czyli kropelkę dziennie. Ponieważ jest na nutramigenie to i tam jest jakaś ilość tej witaminy.
      Mały od urodzenia bardzo sie pocił, poduszka była non stop mokra. Teraz ma rok i od kilku miesięcy z poceniem jest spokój.
    • memphis90 Re: Niedobór witaminy d 26.02.11, 20:57
      Przede wszystkim dziecko jest ospałe, osowiałe, kiepsko je i ma zaparcia, rozlany brzuch. Pocenie głowy nie jest w zasadzie żadnym objawem niedoboru witaminy D i najczęściej wynika ze zbyt grubego ubierania lub zbyt wysokiej temperatury (np. latem).
    • osmag Re: Niedobór witaminy d 26.02.11, 21:38
      Przede wszystkim trzeba zrobić badania krwi i moczu w kierunku poziomu wapnia, ponieważ nadmiar i nedobór dają podobne objawy. Sugerowanie się twardą główką jaest mocno subiektywna i mocno wróżbiarska.
      • magda.tyl Re: Niedobór witaminy d 27.02.11, 09:01
        No właśnie miałam pytać jak sprawdzic poziom tej witaminy, moja pediatra sama z siebie nie proponuje mi takich badań, ale jak poproszę o skierowanie, nigdy nie odmawia.
        A co do przegrzewania: u nas raczej maksymalnie 20 stopni, zazwyczaj 19, mały ma body z dł. rękawem, lekki kaftanik i rajtuzy. Myślę, że w sam raz.
        • memphis90 Re: Niedobór witaminy d 27.02.11, 20:16
          Moja kudłata na głowie była, ubierałam ją naprawdę lekko, ale od wiosny głowa po każdym karmieniu była wręcz mokra. Pamiętaj, że ssanie to dla dziecka intensywna praca, więc może się po prostu spocić.

Z badań poproś chociażby o poziom wapnia, fosforanów i fosfatazy alkalicznej; znający się na rzeczy pediatra już z tego wyczyta, czy nie ma niedoboru/nadmiaru wit D. Z droższych badań można sprawdzić poziom D3 i wtedy w ogóle będzie wszystko wiadomo.
      • julka1967a Re: Niedobór witaminy d 27.02.11, 12:00
        >Sugerowanie się twardą główką jaest mocno subiektywna i mocno wróżbiarska.

To była opinia pediatry (fakt, że już nie młodego) na wizycie przed szczepieniem. Nie prosiłam jej o jakieś rady w sprawie pocenia się czy podawania witaminy D. Obejrzała dziecko i kazała odstawić witaminę D.
        Ponieważ kieruję się też tym co mi mówi intuicja to z okazji zimy i rzadszych i króciutkich spacerów opatulonym, że tylko oczy widać podaję małemu co 2-3 dni kropelkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka