Dodaj do ulubionych

ubranka-rozmarówka

18.03.11, 14:49
Zastnawia mnie dziwna rozmairówka niektorych firm-juz nie mowie, ze np 62=68 ale np ostatnio kupilam spodnie dla małej na rozmiar-12-24 mce, a ona ma dopiero 5,5 i sa dobre...wiele mam takich ubranek, na ktorych napisane jest, ze dla duzo starszych dzieci...wzrostowo coreczka ma obecnie rozmiar 74...dziwne...
https://www.suwaczki.com/tickers/ex2bcwa111h40dld.png
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: ubranka-rozmarówka 18.03.11, 15:04
      jest sporo, coccodrillo ma zanizone rozmiary na metce
      kupiłam na szybko kombinezon 68cm i pasuje na dziecko ok 80cm
      metkę odciełam zanim zmierzyłam i lipa, oddać ani zamienić się nie da a młody do następnej zimy raczej bardziej podrośnie i ani razu go nie założy
      inny z kolei miał na metce 62cm i nawet raz go nie założyłam bo był za ciasny od początku (urodził się przeciętny - 3350/53)
      nosi jeden dresik z rozmiarem 6-9mcy na metce a ma dopiero 3
    • fasol-inka Re: ubranka-rozmarówka 18.03.11, 15:30
      mój syn niedawno miał na sobie, body 74, spodenki 80 oraz bluzkę 68
      wszystko pasowało akurat uncertain
      już przestałam patrzeć na rozmiary - kupuję na oko, ewentualnie na allegro patrzę na realne wymiary
      a już najbardziej mnie bawią rozmiary typu 68 czy 74 na skarpetkach albo czapkach uncertain
      • czekolada85 Re: ubranka-rozmarówka 18.03.11, 16:22
        Dla mnie hitem były śpiochy kupione w 5-10-15 te w rozmiarze 62 były większe od tych w rozmiarze 68 wink
        Nauczyłam się też kupować na oko.
        Najbardziej wkurzają mnie komplety (np. dresów) jeszcze nie miałam takich które córka nosiła razem. Bo jak spodnie są dobre to bluza za duża albo odwrotnie.
        • ark-am Re: ubranka-rozmarówka 18.03.11, 16:27
          Chyba tylko H&M ma normalną rozmiarówkę. Z wielu firm kupuję na 9 - 12 mcy, czasem nawet na 12 - 18 a dziecko do kolosów nie należy.
          • ark-am Re: ubranka-rozmarówka 18.03.11, 16:28
            a ma 7 mcysmile
          • fasol-inka Re: ubranka-rozmarówka 18.03.11, 16:29
            ja się tak kiedyś zdziwiłam Zarą - kupiłam bodziaki na 68 (dzień wyrastał z 62); i nie wszedł uncertain to 68 było gdzieś pomiędzy 56 a 62 uncertain
            • czekolada85 Re: ubranka-rozmarówka 18.03.11, 17:13
              Też mi się wydaję że najlepszą rozmiarówkę H&M zresztą rozmiar jest przypisany na 2 miesiące a w innych firmach generalnie robi się co 3 m.
              • aleksandra1357 Re: ubranka-rozmarówka 18.03.11, 22:59
                H&M ma moim zdaniem dużą rozmiarówkę. Mój 3-letni syn chodził do niedawna w spodenkach tej firmy 86, a ma już prawie metr.
                Mam jedne bawełniane szorteczki Marquita rozm. 68, które mój syn będzie nosił pewnie do 5 roku życia - to jest dopiero hit smile (może dlatego, że pupa mu z roku na rok chudnie, a nie rośnie.)
            • misia_matysia Re: ubranka-rozmarówka 19.03.11, 12:06
              U nas Zara akurat pasuje idealnie do wieku. Mnie bardziej irytuje to że ciuchy np. z Mothercare rozciągają się w praniu i tracą kompletnie fason i nawet jak dopasuję podczas kupowania to po kilku praniach źle wygląda już na dziecku.
              Ja kupuję na oko, ewentualnie przymierzam przed oderwaniem metki i jak nie pasuje to zwracam
    • semi-dolce Re: ubranka-rozmarówka 18.03.11, 17:40
      Mój dwuipółlatek nosi ubrania na 3 lata oraz na 12 miesięcy, w zalezności od firmy oraz konkretnego ciucha. Kupuję na oko i nie przejmuje sie tym, co jest napisane na metce.
    • perd-ido Re: ubranka-rozmarówka 18.03.11, 21:32
      Z tymi rozmiarowkami to chyba niezla lipa jest, dlatego najlepiej kupowac albo na oko, albo po wymiarach np. dlugosc rekawa itd. Kazda z firm ma jakies okreslone fasony. I tak np. bodziak early days bedzie szeroki a carters waski a dlugi.
      Synek nosi glownie 74, choc zdarzaja sie i 68 i 86. Ma tez dwa pajacyki na 9 mcy i sa dobre. A jesli chodzi o zestawy to tak jak juz ktos napisal czesto dobre sa spodnie z a za duza bluzka...
      • blanus2202 Re: ubranka-rozmarówka 18.03.11, 22:52
        Ma prawie 13, kilka bodziaków 0-3/3-6 big_grin (H&M)
    • titerlitury Re: ubranka-rozmarówka 18.03.11, 23:26
      Rozmiary w zarze straszliwie zaniżone. Własnie wyrastamy ze ślicznych śpioszków 6-9 m-cy, a mamy 5 (wprawdzie rozmiarów jesteśmy słusznych, ale i tak). Obecnie spacerujemy w kurteczce na 12 m-cy! Podobnie w Okaidi. Okaidi ma w ogóle szalone rozmiary, np rajstopy na 0-12 m-cy smile
      Moje córki dobrze mieściły się w rozmiarach z h&m, z tym, że obie duże, więc niewykluczone że jak na polskie warunki te są zawyżone.
      Całkiem dobre rozmiary niemowlęce mają te chiuchy, które zakupiono dla moich dziewczynek w UK (Next, george, monsoon, mother care), ale już tak powyżej roku córka zaczęła nosić większe, niż sugerowany wiek na metce.

Nie mam pewności, ale wydaje mi się, że przy określaniu rozmiarów producenci biorą pod uwagę swoje lokalne siatki centylowe.
      • niezapominajka197821 Re: ubranka-rozmarówka 19.03.11, 09:01
        A ja kupuje ubranka dla coreczki w SMYKU i rozmiar nam zawsze pasuje.co do H&M to tez rozmiarowka dziwna.w grudniu Niunia miala na sobie sukienke roz 74 i juz jest jej mala,a obecnie ma jeszcze roz 68.wiec tylko SMYK.przynajmniej dla nas.
        • cytrynowa.lemoniada Re: ubranka-rozmarówka 19.03.11, 10:15
          Mój prawie 5 letni syn o mierzący 116 cm ma bokserki z h&m w rozmiarze 86/92 i są akurat smile
          • lusia1815rok Re: ubranka-rozmarówka 21.03.11, 12:33
            kupiłam ostatnio 2 pary rajstop `wola` , w rozmiarze 92 obie pary. jedne rajstopy powiedzmy ze dobre,ciut duze ale druga para - sa takie same jak rajstopy corki w rozm 122 niezle co?????? corka je nosi a ma 5,5 lat hehe
        • fasol-inka Re: ubranka-rozmarówka 21.03.11, 13:31
          ja też głównie SMYKowe ubranka kupuję - najbardziej rozmiarowo odpowiadają mojemu dziecięciu
          i jeszcze bielizna (bodziaki) tescowe (tutaj ich cenię za niezłą jakość jeszcze)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka