Dodaj do ulubionych

Kolczyki u malych dzieci

24.03.11, 21:56
Witam mamuski. Dziewczyny co sadzicie o kolczykach u malych dzieci, i czy wasze pociechy maja?
W moim kregu znajomych az trzy pary daly zrobic swoim malutkim przebic uszy ( jedni w 5 miesiacu, inni w 2m) Twierdza ze lepiej wczesnie bo wtedy dzieci sie nie boja i tego niepamietaja, ze nikt je wiecej z chlopczykami nie myli, no i ze teraz to modne (?). Ja w gruncie rzeczy nie mam nic przeciwko kolczyka, sama nosze ale jakos mi to za wczesnie w tym wieku. Te dziewczynki wygladaja takie...male-stare smile Ja napewno poczekam i dam jej sama ten wybor. Co Wy sadzicie o tym?
Obserwuj wątek
    • diablica_diabla Re: Kolczyki u malych dzieci 24.03.11, 22:05
      to szczyt glupoty i tyle. Jeszcze powinno sie dziary niemowlakom robic i bedzie git....brrrr
      • monika8630 Re: Kolczyki u malych dzieci 25.03.11, 08:15
        Moja siostrzenica miała jak skończyła 6msc,ale tylko trzy dni bo zerwała sobie kolczyk z uszka-
    • babyaggie Re: Kolczyki u malych dzieci 24.03.11, 22:05
      Moim zdaniem to bezmyślność. 1 - za kolczyk dzidziuś może pociągnąć i nadszarpnąć ucho. 2 - ograniczenie możliwości dziecka samodecydowania o własnym ciele. Ja bym była wściekła gdyby mamuska mnie de facto okaleczyła na całe życie nie pytając o zdanie.
    • czekolada85 Re: Kolczyki u malych dzieci 24.03.11, 22:07
      Dla mnie to totalna głupota.
      Naprawdę tego nie rozumiem.
      Po co sprawiać dziecku niepotrzebny ból i stres.
      Mamusie przeżywają szczepienia i samopoczucie po nim dziecka a za chwilę idą mu zafundować kolczyki. Paranoja!
      Moim zdaniem to maxymalny egoizm. Po co na siłę upiększać swoje dziecko. Chociaż moim zdaniem to żadne upiększenie.

Mam córkę i oczywiście jeśli któregoś pięknego dnia będzie chciała mieć kolczyki to oczywiście przebije jej uszka. Ale tylko wtedy gdy będzie w stanie samodzielnie o tym zdecydować.
      Nie wcześniej.
    • titerlitury pachnie trollem n/t 24.03.11, 22:09
      • olcia71 Re: pachnie trollem n/t 24.03.11, 22:46
        A dlaczego? Mnie sie ostatnio też kolezanka pytala całkiem powaznie czy małej przekłuję uszy... Znajoma tez przekłuła dziecku uszy jak miało chyba rok... Widziałam tez maluchy w wózkach z kolczykami. moim zdaniem głupota, ale nie wszyscy widac tak myslą...
    • semi-dolce Re: Kolczyki u malych dzieci 24.03.11, 22:14
      Nie, moje małe dziecko nie ma kolczyków. A i tak go biorą za dziewczynkę. Jak kiedyś będzie chciał sobie zrobić, to jego rzecz.
    • olcia71 Re: Kolczyki u malych dzieci 24.03.11, 22:44
      Mnie się też kilka osób pytalo czy dam małej przekłuć uszy i od razu zostaly obdarowane moim spojrzeniem z piorunami... Po co tak małemu człowieczkowi kolczyki?? Chyba tylko po to, zeby sobie krzywdę zrobić, bo ozdoba to wątpliwa, no, nie wieksza w kadym razie niz kapelusik na głowie, który mozna zdjąć. Mam stresa jak mam małą zaszczepić a to konieczne, a co dopiero kłuć ją dla kolczyków, które nie mają dla niej żadnego znaczenia. Ja miałam przekłuwane uszy po komunii (hehe, dostałam złote kolczyki!) bo chciałam i jakos nie cierpiałam straszliwie, bo późno. A wtedy jeszcze nie było możliwości (albo były ale niezbyt popularne) typu znieczulenie czy jakis sprzet odpowiedni. No a poza tym taki maluch może sobie zrobić krzywdę. Moja mała nieraz się ciągnie za uszy i nie wiem jaki by był rezultat z kolczykami, a pamietam, ze kilka pierwszych dni bolało. Nie, dziękuję. Mała ma dośc "humorkow" i bez tego wink
    • joanka-r Re: Kolczyki u malych dzieci 24.03.11, 22:51
      ''Co Wy sadzicie o tym?''
      to głupota moim zdaniem. Pozwól, ze o takich sprawach jak dziury w uszach zadecyduje córka jak będzie kilkunastolatką. Być może w ogóle tego nie będzie brała pod uwagę.
      • lenka0901 Re: Kolczyki u malych dzieci 24.03.11, 23:08
        tez tak mysle...a tak poza tym kto dzis wie co bedzie za 15-20 lat modne? Teraz sobie pepki i jezyki przebijaja a kiedys to bylo nie do pomyslenia. Za 20 lat kto wie co bedziesmile
    • atrapcia Re: Kolczyki u malych dzieci 24.03.11, 23:13
      Dyskusje na forum
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=63611689&a=63681909
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=69776932&a=69832567
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=19381669&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=27191762&v=2&s=0
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=17452847&a=17452847
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=5390397&a=5390397
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=19608695&a=19608695
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=23727788&a=23727788
      • olcia71 Re: Kolczyki u malych dzieci 24.03.11, 23:37
        Heh, Atrapcia, napracowałas się dla kolezanki wink
        • monikaaleksandra Re: Kolczyki u malych dzieci 24.03.11, 23:54
          Tak jak chrzciny. Nikt się kurdupla nie pyta o zdanie, a może będzie chciał przejść na islam albo zostać agnostykiem?
          Niedługo mamusie zaczną zakładać kolczyki w pępki albo na wargach sromowych, albo lepiej - zaczną g.ówniarzy TATUOWAĆ, to przecież szalenie modne, najlepiej teraz, po co ma pamiętac ból? Niektórym już się w głowach poprzewracało.
          • skakanulla Re: Kolczyki u malych dzieci 24.03.11, 23:57
            monikaaleksandra napisała:

"Tak jak chrzciny. Nikt się kurdupla nie pyta o zdanie, a może będzie chciał przejsc na islam"

Zgadzam sie w 100% smile
          • miska_malcova Re: Kolczyki u malych dzieci 26.03.11, 21:40
            monikaaleksandra napisała:

> Tak jak chrzciny. Nikt się kurdupla nie pyta o zdanie, a może będzie chciał prz
            > ejść na islam albo zostać agnostykiem?

to przejdzie i zostanie smile w czym problem...
        • atrapcia Re: Kolczyki u malych dzieci 25.03.11, 12:09
          Olcia - nie. To wszystko jest w jednym z tematów z najczęściej zadawanymi pytaniami wink Ja tylko przekleiłam linki smile
    • kruszynka.net Re: Kolczyki u malych dzieci 25.03.11, 00:01
      Głupota. W wieku 11 lat przebijam sobie uszy ze dwa tygodnie goiły się i bolały.
    • wredna.zmija Re: Kolczyki u malych dzieci 25.03.11, 07:33
      a kolczyki dziecku to po co? . Jak będzie miała kilkanaście i będzie chciała to proszę bardzo a teraz to po moim trupie. Chrzest też. Jesli dojdzie do przekonania, ze tego chce to proszę bardzo.
    • 18_lipcowa1 pachnie dresiarstwem 25.03.11, 08:01
      lenka0901 napisała:

> Witam mamuski. Dziewczyny co sadzicie o kolczykach u malych dzieci, i czy wasze
      > pociechy maja?
      > W moim kregu znajomych az trzy pary daly zrobic swoim malutkim przebic uszy ( j
      > edni w 5 miesiacu, inni w 2m) Twierdza ze lepiej wczesnie bo wtedy dzieci sie n
      > ie boja i tego niepamietaja, ze nikt je wiecej z chlopczykami nie myli, no i ze
      > teraz to modne (?). Ja w gruncie rzeczy nie mam nic przeciwko kolczyka, sama n
      > osze ale jakos mi to za wczesnie w tym wieku. Te dziewczynki wygladaja takie...
      > male-stare smile Ja napewno poczekam i dam jej sama ten wybor. Co Wy sadzicie o t
      > ym?
      • lenka0901 Re: pachnie dresiarstwem 25.03.11, 14:49
        No wlasnie ze nie...tez bym tak pomyslala, ale to wyksztalceni i dosc zamozni ludzie.
    • mummy83 Re: Kolczyki u malych dzieci 25.03.11, 08:21
      kolczyki u malych dziewczynek wygladaja pretensjonalnie,generalnie swiadcza o poziomie rodzica.Moje dziecko do pewnego wieku na pewno miec nie bedzie.Widzialam kiedy niemowlaka na oko pol roku w bikini,z kolczykami w uszach i zlotym lancuszkiem na receuncertain
    • naana26 Re: Kolczyki u malych dzieci 25.03.11, 09:00
      Ja jestem mamą chłopca, ale jak czasem widzę w H&M albo Smyku te ciuszki dla dziewczynek - bolerka, sukieneczki, czapeczki, jakieś takie bluzeczki cudne ( i to wcale nie różowe) to myślę sobie, że naprawdę w dzisiejszych czasach są lepsze sposoby na podkreślenie płci i urody dziewczynki aniżeli dwie błyszczące kropki w uchu.

Ponadto ja sobie przekłuwałam uszy w wieku lat 12 i pamiętam że było do dla mnie ogromne przeżycie i minimum dwa miesiące czułam sie dumna i szczęśliwa że mam kolczyki, mając oczywiście wrażenie że zyskałam dzięki nim 300% urody, ot takie wspomnienia z okresu dziecieciego. Po co odbierać córce szansę na taką radość i przeżycie ?
    • iskierka115 Re: Kolczyki u malych dzieci 25.03.11, 11:12

A ja nie jestem jakas przeciwniczka straszna ani zwolenniczka.
      W sumie moja mała nie ma i nie wiem czy jej zrobie kiedys dziury w uszach ale ja miałam przebite na roczek i dziekuje mamie bo teraz chyba bym sie nie odwarzyła. I co...klipsy bym miała nosic? A bez kolczyków juz czuje sie tak .....jak golas.
      • naana26 Re: Kolczyki u malych dzieci 25.03.11, 11:37
        teraz kiedy masz świadomość co to za ból to i owszem, ale jak byłabyś małą 10 letnią dziewczynką najaraną na kolczyki to byś poszła przebić i jeszcze miała z tego ucieche
      • fasol-inka Re: Kolczyki u malych dzieci 25.03.11, 12:16
        a może w ogóle? ja nie odczuwam potrzeby noszenia kolczyków, klipsów jezusmaria tym bardziej
    • mojmikuniu Re: Kolczyki u malych dzieci 25.03.11, 12:52
      Ja również uważam, że przekłucie uszu tak małemu dziecku to szczyt głupoty - argument - niebezpieczne a i wygląda to conajmniej dziwnie..... Ja dam wybór córce, jeśli będzie chciała to pozwolę jej przekłuć uszy ale na pewno nie wcześniej niż w okolicach 10lat (jej życia) a i to chyba za wcześnie....A może do tego czasu przekłute uszy będą szczytem bezguścia i problem sam się rozwiążesmile
      • ciastolina84 Re: Kolczyki u malych dzieci 25.03.11, 14:51
        Ja tam swojej też nie przekuje. Jak ludzie będą musieli sie domyslać czy jest chłopcem czy dziewczynką to ich sprawa. Nie mam też zamiaru ubierać jej z tego powodu po całości na różowo. czasami mi sie niedobrze robi jak lażę po sklepie z ubrankami i nie ma innych tylko różowe dla dziewczynek!
    • nikka.1983 Re: Kolczyki u malych dzieci 25.03.11, 15:02
      Rodzice przekłuli mi uszy, kiedy skończyłam 9 miesięcy. Nie mam do nich o to najmniejszego żalu. Wydaje mi się to naturalne, że dziewczynka nosi kolczyki, więc argument o samodecydowaniu do mnie nie przemawia wink
      Z drugiej strony, córeczka kuzyna dostała od chrzestnych złote kolczyki z okazji ukończenia pół roku i rodzice następnego dnia pobiegli do kosmetyczki przekłuć jej uszka. Dla mnie, wygląda śmiesznie, jakoś jej to nie pasuje.
      Moim zdaniem dobry moment to 2-3 latka. Wtedy dziecko już wygląda jak dziewczynka, a nie jak "dzidziuś" i szybciutko zapomni o bólu.
      Dodam jeszcze, że kompletnie nie pojmuję przekłuwania uszu chłopcom. Syn znajomych moich rodziców został "ozdobiony" kolczykiem, jak miał jakieś 4 latka uncertain
    • kala812 Re: Kolczyki u malych dzieci 25.03.11, 22:23
      uważam tak jak iskierka smile

ogólnie to temat bardzo kontrowersyjny dla niektórych, więc przygotuj sie na lincz. będzie o ideologii, okaleczaniu itp.. zrób jak uważasz pozdro
    • anakkena Re: Kolczyki u malych dzieci 25.03.11, 22:49
      W niektórych krajach np. w Hiszpanii albo w Ameryce Łacińskiej to jest kwestia kulturowa. Dziewczynkom przekłuwa się uszy w pierwszych dniach życia, taki zwyczaj. Gdyby stanowiło to zagrożenie dla zdrowia albo życia dzieci, to chyba nie miałoby racji bytu.. A co do niepotrzebnego bólu - to kto tu nie szczepi szczepionkami skojarzonymi albo nie stosuje metosy 3-5-7? Nie przesadzajcie!
      Na marginesie, zastanawia mnie skąd to przyszło do Polski.
      • gato.domestico Re: Kolczyki u malych dzieci 26.03.11, 21:58

w niektorych krajach obrzezanie dziewczynek jest na porzadku dziennym...
        • anakkena Re: Kolczyki u malych dzieci 26.03.11, 22:04
          Tak, ale jest to o wiele bardziej drastyczne. Nie widzisz różnicy?
          Dla odmiany - nikt nie oburza się na obrzezanie chłopców. Być może dlatego, że nie jest to tak ogromne ingerowanie w ciało.
          • gato.domestico Re: Kolczyki u malych dzieci 26.03.11, 22:07
            widze roznice...tak samo jestem przeciwko obrzezaniu chlopców.
            • anakkena Re: Kolczyki u malych dzieci 26.03.11, 22:16
              Jasne, masz prawo. Chodzi mi tylko o to, że czasem warto rozumieć, że coś czego nie akceptujemy w innych kulturach ma swój sens i swoje znaczenie (w granicach rozsądku, rzecz jasna - chociaż to też kryterium mało jasne smile
      • q_fla Re: Kolczyki u malych dzieci 27.03.11, 09:44
        A co do niepotrzebnego bólu - to kto tu nie szczepi szczep
        > ionkami skojarzonymi albo nie stosuje metosy 3-5-7?

Zawsze rozbawia mnie to porównanie z doopy wzięte.
        Nie widzisz różnicy między sensem szczepienia a kolczykowania?
    • migotka23.0 Re: Kolczyki u malych dzieci 26.03.11, 11:10
      Oj ja tez jestem zdania ze wiekszosc z was tu troche problem wyolbrzymia i przesadza tak jak jedna z dziewczyn tu napisala ze w niektorych krajach jest to rzecz obowiazkowa i nie sadze ze gdyby to w jakis drastyczny sposob zagrazalo zyciu dziecka to raczej by to miejsca nie mialo???wink A poza tym w dzisiejszych czasach mala dziewczynka (2-3-4latka) z kolczykami w uszach to juz zadna nowosc i nie wiem skad to oburzenie u wassmile Wiem wiem kazdy ma swoje zdanie no ale nie przesadzajmy z tymi tatuazami czy kolczykami w pepku czy nosie to zupelnie co innego i inaczej jest to tolerowane przez spoleczenstwo a kolczyki u dziewczynek w uszach to raczej rzecz normalna? A szczegolnie kiedy jest to np jakas mala zlota czy srebrna kuleczka czy jakies delikatne kolczyki.
      Moze 2miesieczne dziecko to jeszcze przy male ale na boga czy wy naprawde macie takie ciezkie myslenie zeby wydziwiac nad kolczykami u 4latkismilesmilesmile
    • miska_malcova Re: Kolczyki u malych dzieci 26.03.11, 21:41
      uważam, że to głupie, niepraktyczne, wręcz nie bezpieczne dla małej dziewczynki...
    • gato.domestico Re: Kolczyki u malych dzieci 26.03.11, 21:56

super, super jestem za ...a i chlopczyk z kolczykiem ladnie wyglada.
      Podobaja mi sie takze male bransoleteczki u dziewczynek- piekny wiodok.
      • fasol-inka Re: Kolczyki u malych dzieci 26.03.11, 22:08
        i makijaż też big_grin
    • illegal.alien Re: Kolczyki u malych dzieci 27.03.11, 00:03
      Moje wlasne uszy przekulam w wieku lat 21 bodajze, wiec nie widze powodu, dla ktorego moje dziecko nie mialoby tego zrobic jako osoba dorosla. Nie bede oponowac jak zechce kolczyki (nie tylko w uchu - sama mialam w brwi jako nastolatka), ale nie czuje potrzeby robienia tego teraz.
      • annie_laurie_starr Re: Kolczyki u malych dzieci 28.03.11, 11:21
        Nie jest to w moim stylu. Jakbym miala jeszcze sprawdzac, czy ten kolczyk nie zaplatal sie w ubranie, czy dziecko sobie nie zerwalo i nie polknelo - to ja pier... znaczy ja przepraszam. Jak inne matki chca najpiew zeby sie dziecko darlo, a potem dodatkowa robote w postaci sprawdzaniaq tych uszu to niech im ziemia lekka bedzie.
    • kikimora78 Re: Kolczyki u malych dzieci 29.03.11, 14:25
      miałam kolczyki jako małe dziecko i pamiętam jak w przedszkolu zgubiłam złoty kolczyk. moja mama się wściekła a ja już wtedy sobie pomyślałam - pamiętam to do dziś a miałam może z 5 lat - "teraz raban robi, że złoto zgubiłam to po cholerę dziecku do przedszkola daje takie cenne rzeczy"
    • dorota_ja Re: Kolczyki u malych dzieci 29.03.11, 20:50
      jakieś to wieśniackie wink - mentalnie, nie adresowo
      można jej też robić makijaż, układać włosy - tylko po diabła ?

dzieciństwo ma być lekkie, przyjemne, bezbolesne. dziecko może to wyjąć i połknąć, moze zerwać albo inny maluch mu zerwie - totalnie bez sensu.

niefajne to wink
      • ylunia78 Re: Kolczyki u malych dzieci 29.03.11, 22:21
        dorota_ja napisała:

> jakieś to wieśniackie wink - mentalnie, nie adresowo
        > można jej też robić makijaż, układać włosy - tylko po diabła ?

No dałaś mi wiarę w ludziwinkBo moja szwagierka zawsze mi pier....i,że np na jakąś imprezę rodzinną mam 4latkowi robić włosy na żel.

>
        > dzieciństwo ma być lekkie, przyjemne, bezbolesne. dziecko może to wyjąć i połkn
        > ąć, moze zerwać albo inny maluch mu zerwie - totalnie bez sensu.

>
        > niefajne to wink

Myślę tak samo,ale szwagierka córce kolczyki załozyła.Ile to juz razy szukaliśmy małych zapinek do kolczyków,bo małej odpadły.Dla mnie lekka schizauncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka