Dodaj do ulubionych

Chore zatoki a KP

10.04.11, 18:49
Jak co roku mam zapalenie zatok, tym razem jednak mega, z kaszlem, bólem, katarem, spuchniętym okiem. Jeszcze wytrzymuję bez leków przeciwbólowych, ale we wtorek idę do lekarza. Nie wiem czy coś moge brać. Niby są antybiotyki dla karmiących matek, ale mój lekarz polecał mi też aspirynę w ciązy na migrenę, więc mu nie ufam za bardzo. Czy któraś z Was przechodziła zapalenie zatok podczas karmienia?
Obserwuj wątek
    • kasiakropkak Re: Chore zatoki a KP 10.04.11, 19:30
      Wg mojego laryngologa (do którego mam zaufanie) podczas karmienia piersią można stosować Avamys. Tylko zastanawiam się czy on pomoże w takim przewlekłym zapaleniu zatok. Współczuję, wiem jaka to zmora i bólsad
      • kasiakropkak Re: Chore zatoki a KP 10.04.11, 19:39
        Mediteranka, jeśli nie masz nic przeciwko to proszę o maila, chciałabym Ci wysłać inf na temat leczenia przewlekłego zapalenia zatok. Pozdrawiam.
        • titerlitury Re: Chore zatoki a KP 10.04.11, 20:05
          Możesz stosować zarówno paracetamol, jak i ibuprofen. Słabo stężony otrivin miejscowo. Oczywiście skonsultuj z lekarzem.
        • mediteranka Re: Chore zatoki a KP 11.04.11, 07:02
          Alez skad, bardzo sie ciesze, ze ktos mnie rozumie i chce mi pomoc! Moj mail to mediteranka@gazeta.pl, czekam na info i pozdrawiam.
          • aleksandra1357 Re: Chore zatoki a KP 11.04.11, 08:06
            Kasiu, ja też poproszę o tych zatokach, jeśli można!
            ola__zet@wp.pl (dwa podkreślniki na dole)
      • titerlitury Re: Chore zatoki a KP 10.04.11, 20:08
        Kwas acetylosalicylowy jest jednym z niewielu leków stanowczo zakazanych ciężarnym, karmiącym i dzieciom do 12 r. ż. Może powodować zespół Reye'a, krwawienia wewnętrzne itp.
    • mediteranka Re: Chore zatoki a KP 11.04.11, 07:04
      Dziewczyny, bardzo Wam wszystkim dziękuję. Uzbrajam się w Waszą wiedzę i jakoś dotrzymam do jutra. Pozdrawiam.
      • paliwodaj Re: Chore zatoki a KP 11.04.11, 07:36
        zapalenie zatok przeszlam jakies 2 miesiace temu. Potworny bol, ja bralam kodeine, tylko ja nie karmie wiec tym sie nie kieruj. Ale inne paracetamol i ibuprofen nie dzialaly.
        Sa antybiotyki dla kobiet karmiacych, zmien lekarza jak mu nie ufasz
        Nie katuj sie, wiesz ze zapalenie zatok nie leczone moze miec powazniejsze skutki.
        Jak wogole zajmujesz sie dzieckiem w czasie takiego bolu?
        • aleksandra1357 Re: Chore zatoki a KP 11.04.11, 08:03
          Miałam zapalenie zatok tej zimy wielokrotnie (właściwie był to stan przewlekły z powtarzającymi się atakami). Ból do wymiotów, koszmar.
          Moje sposoby: paracetamol, ciepłe okłady na zatoki i potem płukanie roztworem soli (głowa do dołu, woda w strzykawkę i do nosa i tak do skutku), wąchanie czosnku, cebuli, inhalacje.
          Najbardziej pomaga płukanie, naprawdę zmniejsza ból.
          Jak nie karmiłam, to bardzo pomagał mi sinupret, ale podczas karmienia podobno nie można.
          • kaeira Re: Chore zatoki a KP 11.04.11, 08:51
            aleksandra1357 napisała:
            > Jak nie karmiłam, to bardzo pomagał mi sinupret, ale podczas karmienia podobno nie można.

Jak najbardziej można.
            Do płukania nosa i zatok polecam sprej Nasodrill- najbardziej się opłaca, i dobrze psika - nie za mocno, nie za słabo. Polecal go tez moj laryngolog, (szeroko polecany, lokalna sława.)
            • aleksandra1357 Re: Chore zatoki a KP 11.04.11, 10:27
              kaeira napisała:

> aleksandra1357 napisała:
              > > Jak nie karmiłam, to bardzo pomagał mi sinupret, ale podczas karmienia po
              > dobno nie można.
              >
              > Jak najbardziej można.

Na ulotce jest napisane, że absolutnie nie można, więc ja się męczę bez.

> Do płukania nosa i zatok polecam sprej Nasodrill- najbardziej się opłaca, i dob
              > rze psika - nie za mocno, nie za słabo.

Mi nie chodziło o psikanie, które nic nie daje, tylko o płukanie zatok.
              • rulsanka Re: Chore zatoki a KP 11.04.11, 11:08
                Po wieloletnich stanach zapalnych są duże szanse, ze zatok się nie da wypłukać. Ja kupiłam sinus rinse i zero efektu. Tomografia wyjaśniła sprawę - moje zatoki są wypełnione "mięsem", tego się nie da wypłukać. A ciekawostka, że ja stan zapalny miałam od zeszłego roku tylko. Nie tak, jak niektóre z was, od wielu lat.
    • rulsanka Zrób tomografię koniecznie! 11.04.11, 10:15
      Przy takich objawach jak twoje to może być kwestia życia lub śmierci. Ja zrobiłam i okazało się, że jestem o krok od ropnia mózgu... Teraz czekam na operację. A objawy wcale nie były bardziej nasilone od twoich. Po wieloletnich zapaleniach masz prawdopodobnie zatoki wypełnione polipami, jak ja.
      • kasiakropkak Re: Zrób tomografię koniecznie! 11.04.11, 20:48
        No dokładnie, tomografia to podstawa! A jeśli lekarz leczy zatoki patrząc pacjentce w przysłowiowe oczy i faszeruje lekami, to szybko zmienić lekarza, szkoda zdrowia. Leki przeciwbólowe typu paracetamol to rozwiązanie na chwilę, a rzeczywiście w wielu przypadkach konsekwencje przewlekłego zapalenia zatok są groźniejsze niż nam się to może wydawać. W moim przypadku wszelkie psikacze do nosa z wody morskiej itp, o których piszą dziewczyny tylko pogarszały sprawę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka