dianaoskar 28.04.11, 11:50 Syn ma 8 miesięcy,cały czas karmiony jest piersią,codziennie dostaje witaminę D,czy teraz kiedy zrobiło się ciepło na dworze i jest dużo słońca mam mu dalej podawać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matka_karmiaca Re: witamina D 28.04.11, 12:01 Spytaj pediatrę, to zależy, jak mu się ciemiączko zarasta. Mojej pediatra kazała w ładne dni jak jest trochę na słońcu nie dawać, ale to kwestia indywidualna. Odpowiedz Link Zgłoś
kriss_1 Re: witamina D 28.04.11, 12:21 Samo ciemiaczko nie jest wskazaniem do modyfikacji podawania witaminy D, jesli pediatra ma watpliowsci powinien wykonacx badania krwi. Jesli ocenia na podst ciemiaczka nalezy zmienic pediatre albo przedstawic mu aktualne zalecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kriss_1 tak! 28.04.11, 12:20 tak, niezaleznie do slonca.dlatego ze po piwrwsze nie wystawia sie dziecka na pelne slonce, a jelsi sie wystawia to smaruje sie filtrami ktore blokuja produkcje witaminy D. Po drugie musialabys wystaiwc go na slonce na 15 minut 18%powierzchni ciala, bez filtra. Po trzecie witamina D odpowiada nie tylko za niewystapienie krzywicy, tak wiec to ze ktos nie podawal i nie mial krzywicy, nie znaczy kompletnie nic. Tak wiec podawac do roku, a pozniej w miesiacach zimowych- w zaleznosci od diety i slonca. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 absolutnie nie 28.04.11, 13:03 wystarczy mleko matki i spacery ( nie musi to byc wystawianie na pełne slonce, promienie docierają równiez przez chmury , światlo słoneczne to to światło które mamy przez cały dzien niezaleznie od zachmurzenia) ja nie podawałam dziecku witaminy D wcale urodzone w UK- tam mają mniejszego hopla na tym punkcie, albo nie maja go wcale Odpowiedz Link Zgłoś
kriss_1 Re: absolutnie nie 28.04.11, 14:09 mleko matki zawiera tak mala ilisc witaminy D ze nie bierze sie jej pod uwage, nawet jesli mama suplementuje(musialaby suplementowac w tysiacach jednosctek). W UK GP maja sladowa wiedze na ten temat. Przez wozek przenika tylko czesc promieni a dziecko masz osloniete wiec tej wit D , zwlaszcza jak posmarujesz czyms dziecko, jest jak na lekarstwo. Moze i maja mniejszego hopla ale za to ich dzieci maja niedobory, o tym sie sporo moiw tylko GP - przynajmniej z tych co ja mam kontakt- dziecmi interesuja sie srednio. odpowiednia dawka wit D to 15 minut na sloncu od kwietnia do listopada 18% nieoslonietej nieposmarowanej filtrem czesci ciala. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 Re: absolutnie nie 28.04.11, 14:13 > W UK GP maja sladowa wiedze na ten temat. Przez wozek przenika tylko czesc pro > mieni a dziecko masz osloniete wiec tej wit D , zwlaszcza jak posmarujesz czyms > dziecko, jest jak na lekarstwo. Nie no tu sie musze zgodzic, bo akurat dzieci w PL bedac nawet na dworzu maja malo slonca okutane w wózkach, naciągniete budy. Moje dziecko było od urodzenia wystawiane na swiatło, nie smaruję poki co niczym bo nie ma sensu. W UK maja o wiele lepsza wiedze na ten temat niz zeschizowane na punkcie wit D Polki. Zapewniam Cie ze wiedza co robią. To tylko w pl tak sie laduje wit D w dzieci. > Moze i maja mniejszego hopla ale za to ich dzieci maja niedobory, o tym sie spo > ro moiw tylko GP - przynajmniej z tych co ja mam kontakt- dziecmi interesuja si > e srednio. > odpowiednia dawka wit D to 15 minut na sloncu od kwietnia do listopada 18% nieo > slonietej nieposmarowanej filtrem czesci ciala. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: absolutnie nie 28.04.11, 14:36 18_lipcowa1 napisała: > > odpowiednia dawka wit D to 15 minut na sloncu od kwietnia do listopada 18 > % nieo > > slonietej nieposmarowanej filtrem czesci ciala. Pod warunkiem że mieszkasz na plaży a nie w mieścieZanieczyszczenie środowiska, spaliny,smog powoduje bardzo ograniczoną absorbcję wit D.To samo dotyczy opalonej skóry.Skoro wystawiasz dziecko na słońce to jest już opalone a wtedy absorbcja wit. d przez skórę spada do ok. 15-20%!Niestety to za mało.Jakiś czas temu całą rodziną zrobiliśmy badania w tym kierunku bo nie lubię podawać witamin bez badań i wszyscy jak jeden mąż mieliśmy spore niedobory!A wierz mi nie jesteśmy osobami unikającymi słońca i świeżego powietrza.Nawet wakacje dwa razy do roku w ciepłych krajach niewiele dały!Teraz chcąc nie chcąc bierzemy kropelki nawet w lecie... Odpowiedz Link Zgłoś
kriss_1 Re: absolutnie nie 28.04.11, 16:09 zalecenia amerykanskie kaza podawac wit D do 18 rz! chociaz chyba nikt tego nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
kriss_1 Re: absolutnie nie 28.04.11, 16:08 lepsze wiedze maja chyba matki bo na pewno nie lekarze. ja znam zalecenia polskie, europejskie i amerykanskie. Wszytskie sa podobne, a sprzeczne z tym co piszesz. Wiec jesli jakis GP mowi tak jak piszesz, to mowi sprzecznie z aktualna wiedza, zaleceniami i dowodami. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: absolutnie nie 30.04.11, 09:04 > W UK maja o wiele lepsza wiedze na ten temat niz zeschizowane na punkcie wit D > Polki. Zapewniam Cie ze wiedza co robią. To tylko w pl tak sie laduje wit D w > dzieci. W UK, USA, KAnadzie zalecenia dot. suplementacji D3 są w zasadzie zbliżone do Polskich i zalecane dzieciom kp. Już raz je wklejałam, możesz też sama sobie wygooglać. Odpowiedz Link Zgłoś
mozyna Re: absolutnie nie 28.04.11, 20:50 kriss_1 napisała: > mleko matki zawiera tak mala ilisc witaminy D ze nie bierze sie jej pod uwage, > nawet jesli mama suplementuje(musialaby suplementowac w tysiacach jednosctek). > W UK GP maja sladowa wiedze na ten temat. > Moze i maja mniejszego hopla ale za to ich dzieci maja niedobory, o tym sie spo > ro moiw tylko GP - przynajmniej z tych co ja mam kontakt- dziecmi interesuja si > e srednio. Hmmm...zalecenia resortu zdrowia w UK: Most people should be able to get the vitamin D they need by eating a varied and balanced diet and by getting some sun. If you take vitamin D supplements, do not take too much. Taking 25 micrograms (0.025mg) or less a day of vitamin D supplements is unlikely to cause any harm. The Department of Health recommends that certain people should take vitamin D supplements: - all children aged six months to five years old - all pregnant and breastfeeding women - all people aged 65 and over - people who are not exposed to much sun, such as people who cover up their skin for cultural reasons or those who are housebound or confined indoors for long periods - people with darker skins such as people of African-Caribbean and South Asian origin. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaani111 Re: absolutnie nie 29.04.11, 08:16 > wystarczy mleko matki i spacery > > ja nie podawałam dziecku witaminy D wcale popieram. Ja tez nie podaje. Podawalam moze przez pierwszy miesiac. Odpowiedz Link Zgłoś
imogen0 Re: witamina D 28.04.11, 23:17 Dwójka moich dzieci na piersi+spacery 2 razy dziennie,nie podawałam vit.D Odpowiedz Link Zgłoś
perd-ido Re: witamina D 28.04.11, 23:25 Napisze na naszym przykladzie: pediatra powiedziala nam, zebym podawala malemu wit d co drugi dzien, a gdy bedzie wiecej slonca to co trzeci. Obecnie podaje co trzeci, bo jestesmy na dworze 3-4 godziny dziennie. Nie ma znaczenia czy dziecko zlapie slonce czy nie, bo promienie sloneczne dzialaja przez chmury. Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: witamina D 29.04.11, 03:18 Maly nie mial podawanej wit D wcale. Jak zglosilam obawy lekarzowi, zlecil zbadanie mojej krwi na poziom wit D, byla w dolnej granicy normy, uznal, ze to w porzadku. Fakt, ze mieszkamy w dosc naslonecznionym przez caly rok miejscu, to moze pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
kriss_1 Re: witamina D 29.04.11, 09:24 no i to jest dowod wlasnie ze nawet naslonecznione miejsce nie zapewnia wystarczajacej ilosci witaminy D- bo witamina D na dolnej granicy normy to wg aktualnej wiedzy jest niedobor. Doktor powienien zatem zaktualizowac wiedze. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: witamina D 29.04.11, 08:46 Podawałam przez 18 m-cy z dwoma przerwami na letnie miesiące (maj-sierpień), gdy była wystarczająca dawka słońca. Później przeszłam na tran, w którym też witamina D się znajduje. Lekarz też zalecał podawanie witaminy do 18-24 m-ca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemka78 Re: witamina D 29.04.11, 13:18 Ja na razie podaje raz dziennie po kapsulce vita-d, czasami jak sie skonczy opakowanie to kilka dni nie dostaja, ale dostaja tez po 3 krople cebionu multi i tam tez jest witd. Z tym, ze moje dziewczyny to wczesniaki i sa pod stala kontrola lekarska, co miesiac maja robione badania itp. Sama raczej nie powinnas decydowac czy dawac czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: witamina D 30.04.11, 09:08 Dzieci karmione mm dostają stałą dawkę witaminy D przez cały rok i jakoś masowo nie schodzą z tego padołu z powodu przedawkowania. Nikt też nie produkuje mleka "na lato" bez witaminy D, więc najwyraźniej potrzebna jest. Więc moje kp też dostaje cały czas. Odpowiedz Link Zgłoś
annia.m Re: witamina D 30.04.11, 21:30 a ja też gdzieś ostatnio czytałam ( sorki nie znajdę już pewnie tej stronki), że wit. d powinno podawać się przez cały rok. W Anglii było chyba tak, że dzieci nie dostawały rzeczywiście dodatkowo wit. d, ale teraz lekarze wycofują się z tego, dzieci mają niedobory. Ja moim dzieciom podaje tran, także 8 miiesięczniakowi, a w lato najwyżej będę dawać mniejsze dawki Odpowiedz Link Zgłoś