Dodaj do ulubionych

DZIECKO I TELEWIZJA

09.05.04, 14:37
witajcie!Moja córcia ma 6mies.Bez przerwy oglądałaby tv, a szczególnie
reklamy i teledyski.Słyszalam,ze to niezdrowe,ale co mam zrobic,gdy tylko
wtedy,gdy ją posadzę w foteliku przed telewizorem to mała może sama się zająć
i tylko wtedy mogę coś zrobić np. obiad.Jak to jest z waszymi pociechami.Czy
pozwalacie im oglądać tv?Jak często?pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • kasia.tycz Re: DZIECKO I TELEWIZJA 09.05.04, 14:41
      Ja pozwalam, ale tylko bajki dla dzieci nie dluzej niz pol godziny i nie za
      blisko TV.
      • mimi10000 Re: DZIECKO I TELEWIZJA 09.05.04, 14:50
        Kasiu.tycz,dziękuję za odpowiedzź.Sliczne te Twoje maluszki!!!!!Musisz być z
        nich bardzo dumna.Pozdrowionka i całuski dla dzieciaczków!!!!!!!!
        • kasia.tycz Re: DZIECKO I TELEWIZJA 09.05.04, 16:55
          Dzieki, dzieki smile Jestem dumna, jak chyba kazda mama. Jak to sie mowi: "Kazda
          kura swoje jajko chwali" smile
          Pozdrawiam,
    • jazzmina Re: DZIECKO I TELEWIZJA 09.05.04, 15:27
      A ja absolutnie(!) nie pozwalam.POlecam rozdzial na ten temat w ksiazce
      pt "Naucz swoje dziecko myślec i czuc".
      • madziurex Re: DZIECKO I TELEWIZJA 09.05.04, 15:44
        A po co dziecko ma oglądać tv?? (oprócz świętego spokoju rodziców oczywiście wink)
        Zuzia (13 mies.) którą się opiekuję, wychowuje się w domu bez telewizora
        (telewizja jest tylko na komputerze 0,5 h dziennie). Zuzię tv raczej denerwuje
        i gdy jest u kogoś w gościach i jest zachęcana do popatrzenia np. na kreskówkę,
        ucieka sprzed ekranu! Myślę,że telemaniactwo jej nie grozi.
        Znajomi z 5-letnim synkiem, który już takim telemaniakiem się stał, podjęli
        męską decyzję, zamienili pakiet kablówki na "A" (żadnego fox kids itp.) i teraz
        Krzyś ogląda tylko wieczorynkę na dobranoc. Bardzo się zmienił, umie długo i
        ładnie sam się bawić, stał się mniej nerwowy itp.
        Rodzice, którzy decydują się sadzać małe dzieci przed telewizorem muszą brać
        pod uwagę, że ich dzieci będą mniej twórcze, samodzielne, mądre i
        inteligentne.W późniejszym wieku zamiast książki, zabawy klockami czy rysowania
        prawdopodobnie wybiorą gapienie się w ekran, bo to prostsze. Tv uczy bierniści.
        A im wcześniej zaczną "przygodę" z tv, tym gorzej.
        Nie znam się dokładnie, ale jeśli chodzi o niemowlaki, tv ma dodatkowo
        negatywny wpływ na układ nerwowy itp.
        Drogie mamy, proszę, tylko nie telewizja!
        Pozdrawiam! Magda.
        • kasia.tycz Re: DZIECKO I TELEWIZJA 09.05.04, 16:54
          A ja znam ludzi z doktoratem telemaniakow i jakos na inteligencji im sie to nie
          odbilo. Oczewiscie przesada w niczym nie jest dobra, i zlych wplywow trzeba
          unikac, ale uwazam ze jak sie wlaczy dziecku bajke na 15/20 min, to nic mu nie
          bedzie, tym bardziej jak reszte czasu kreatywnie sie z nim spedza. Pewnie, ze
          lepiej jak dziekco sie ladnie bawi zabawkami, ja tez Tv ogladam moze pol
          godziny dziennie w sumie, Teleexpress i/lub dziennik. Ale dziecko ktore sie boi
          TV, staje sie nerwowe i ucieka bo ktos bajke wlaczyl, to tez mi za zdrowo nie
          brzmi.
          Kazdy ma swoje sposoby na wychowanie, i dobrze smile
          PZDR,
        • sikorka20 Re: DZIECKO I TELEWIZJA 09.05.04, 17:57
          ja też uważam że telewizja w odpowiedniej dawce nie zaszkodzi ale może wiele
          nauczyć słownictwa ,wiadomości uczuć itd .

pedagog.mama dwójki maluchów pozdrawiam
    • mimi10000 Re: DZIECKO I TELEWIZJA 09.05.04, 19:50
      bardzo dziękuję za wszystkie rady.Bede musiła ograniczyc dziecku czas oglądania
      telewizji,bo co za dużo to niezdrowo.Pozdrowionka!!!!!!!
    • gosiash Re: DZIECKO I TELEWIZJA 10.05.04, 23:28
      Oj, z tym obiadem. Lepiej chyba suchy chleb zjeść niż dziecko przed telewizorem
      samo sadzać. Nie chcę tu nikogo krytykować, bo sama mam trzy miesięczną dzidzię
      i też widzę że do telewizora głowę odwraca wink
      Ale powiem tak, oczywiście że im mniej telewizora w takim wieku, tym lepiej,
      ale jeszcze ważniejsze co ta dzidzia ogląda. Nam się wydaje, że niemowlę nic
      nie rozumie, a to nie prawda. Zwłaszcza te teledyski, bo reklamy nie są aż tak
      drastyczne zazwyczaj. Ale już w teledyskach mogą się pojawić sceny dość
      brutalne itd. Nie mówiąc już o tym, że dzieci nie powinny oglądać szybkich
      migań światła.
      NIe chcę się za dlugo rozpisywać, ale mam 4 letniego bratanka wychowanego na
      teledyskach. MTV na okrągło. No i teraz jest baaaardzo żywym dzieckiem. OK,
      utarła się opinia, że chłopak -rozrabiaka, to normalne. Ale wg mnie jest nieco
      za bardzo agresywny.
      Oj, żebym tylko wytrwała w postanowieniu i nie sadzała mojej niuni przed
      telewizorem w przyszłości wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka