Dodaj do ulubionych

co na gorączkę

13.06.11, 13:11
Dawałam nurofen i paracetamol w syropie i po obu zaraz odruch wymiotny, ze względu na gęstą konsystencję.
Podałam czopek - od razu wychodzi kupka.

Pediatra poradziła zapytać w aptece czy są jakieś bardziej wodniste, rzadsze syropki, ale aptekarz powiedział że 'się na tym nie zna'....

Może mi coś doradzicie.
Obserwuj wątek
    • maderta Re: co na gorączkę 13.06.11, 13:15
      Ja nurofen podaję zawsze z herbatką, niewielka ilość płynu, by dziecko wypiło wszystko, tj. całą dawkę leku. Też mamy problem z wymiotami.
    • wariamiktoria Re: co na gorączkę 13.06.11, 13:15
      Może najpierw daj czopek glicerynowy a jak wyjdzie kupka to przeciwgorączkowy? Mój wymiotuje po syropach gdy katar mu zalega w gardle. Trzeba wycierać nos i odciągać katar, wtedy mniejsze ryzyko wymiotów. I może podajesz syrop w za szybkim tempie, lepiej po pół mililitra w ciągu pięciu minut skutecznie niż 2,5 czy ile tam dajesz w pół minuty ale zwymiotowane.
      • nirkaaa Re: co na gorączkę 13.06.11, 13:24
        próbowałam paracetamol zamieszać ze swoim mlekiem i tak powoli podać ale też zwymiotowała.
        Z butelki nie korzysta, wiec nie mogę rozmieszać w większej ilości płynu.
        Czopek też podawałam drugi po tym jak pierwszy od razu 'wrócił', ale było to samo, druga kupka.

Nie miałam nigdy ibumu, czy on też jest taki gęsty?
        • tygrysiatko1 Re: co na gorączkę 13.06.11, 17:03
          przytrzymaj po prostu po pierwszej kupie dłużej pupę dziecka tak, żeby czopek nie wylazł...
          nie należy rozpuszczać w czymkolwiek leków bo czasami mogą wejść w interakcję z soczkami herbatkami czy mleczkiem i albo stać się trujące, albo nieskuteczne...
          • maderta Re: co na gorączkę 13.06.11, 18:54
            Od farmaceuty wiem, że podanie dziecku leku rozrobionego z płynem, to tak jakbyśmy po podaniu leku podali coś do popicia.
            • tygrysiatko1 Re: co na gorączkę 13.06.11, 19:03
              a mnie na studiach nauczyli, że nie każdy lek wolno rozcieńczać w czymkolwiek... tym bardziej, że jeżeli dziecko nie wypije Ci całej herbatki to nie wiesz, jaką dawkę przyjęło...
              • maderta Re: co na gorączkę 13.06.11, 21:48
                Zgadzam się, nie każdy i nie we wszystkim można rozcieńczy. Tu mówimy jednak o lekach przeciwbólowych tylko.
                • marysia_m24 Re: co na gorączkę 14.06.11, 00:07
                  tak, IBUM też jest gęsty niestety....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka