Dodaj do ulubionych

Ząbkowanie.

21.06.11, 13:47
Starsza córka przechodziła ząbkowanie jak anioł,dlatego teraz kiedy zaczął ząbkowac syn i wygląda to troche inaczej,chciałabym zapytać o pare rzeczy.

Ząbkuje od piątku.

-mogą pojawić się wymioty?-do dziś zwymiotował 2 razy

-gorączkuje-wiem że to normalne,ale czy po wyrznięciu się zęba temperatura nie powinna wrócić do normy? Jemu ciągle skacze do 38-38,5 spada po podaniu Ibufenu w syropie.
Dziąsła ma rozpulchnione,ale innych zębów na razie nie widać,więc co z tą gorączka

Poza tym,ma typowe objawy,tzn mniejszy apetyt,rozdraznienie,placzliwosc.

Tylko te dwie rzeczy mnie martwia. Temperatura i wymioty.
Obserwuj wątek
    • tobisia13 Re: Ząbkowanie. 21.06.11, 14:12
      Mniejszy apetym,to normalne.Jesli dziasla bola,to wiadomo,ze dziecko unika jedzenia.Ja smarowalam synkowi dziaselka mascia gdy zabki sie wyrzynaly i maly jadl bez problemu.Nie piszesz jak dlugo twuj synek juz goraczkuje,muj goraczkowal tylko jeden dzien.Dla pewnosci wybralabym sie do pediatry bo moze,to ucho,jesli nie ma zadnych objawow.Nie chce straszyc ale lepiej sie upewnic.
      • czarodziejka000 Re: Ząbkowanie. 21.06.11, 14:24
        Niewielki skok temperatury pojawił się już w sobotę ale to było 37,5 a taka gorączka przekraczająca 38 jest od niedzieli.

Zastanawiam się nad lekarzem,dziś wieczorem. Przyjmuje od 16.
        Smaruje maścią,daje schłodzone gryzaki,ale to chyba w ogóle nie działa.

Po prostu chce się upewnić że te wymioty i skacząca temperatura to zęby uncertain
        • czarodziejka000 Po wizycie. 21.06.11, 21:34
          Uszy czyste,osłuchowo czysty,gardło czyste,dziąsła rozpulchnione,ząb jeden.Ale zdaniem lekarza tak długo trwająca gorączka,nawet przy ząbkowaniu jest podejrzana,tym bardziej ze ząb już jest,więc powinna opadać a nie wzrastać.

Zasugerował ze może jest to 3-dniówka,ale jeśli po kolejnych dwóch dobach nie pojawi się wysypka a gorączka nie zniknie,to mamy zrobić badanie ogólne moczu i posiew.

No wiec czekamy.
          • czarodziejka000 Urosepsa. 27.06.11, 22:13
            Ani zeby,ani uszy,ani gardlo,ani 3 dniowka....

Okazalo sie ze na zabkowanie nalozylo sie zakazenie ukladu moczowego..a my nie spodziewajac sie tego,czekalismy...
            Trafilismy do szpitala,okazalo sie ze maly ma odmiedniczkowe zapalenie nerek oraz w wyniku tego urosepse (zakazenie krwi bakteriami z moczu,szczescie w nieszczesciu ze to te same bakterie)

Poryczalam sie jak bobr,bo dziecko spalo,nie chcialo jesc,ma lekka anemie(w zwiazku z zakazeniem)przerazilo mnie slowo urosepsa.
            A kiedy dowiedzialam sie ze pierwszy antybiotyk nie zadzialal bo stan zapalny ( CRP) jeszcze wzrosl,to juz przerazilam sie nie na zarty.
            Wlaczono kolejny antybiotyk.

Na szczescie mija 2 doba kiedy syn juz nie goraczkuje,a CRP z poziomu 180 spadlo do 50 smile
            Jest pogodniejszy,zaczyna wracac apetyt,smieje sie a my z nim smile
            W szpitalu zostaniemy do 14 dni,mam nadzieje ze teraz to juz bedzie tylko lepiej.

Nie moge sobie darowac,ze nie pomyslelismy szybciej o zrobieniu posiewu moczu sad
            Wtedy rozpoczeto by leczenie i nie doszlo do zakazenia krwi.
            Takie to proste...

Dzis jest z synem w szpitalu tata,jutro znow bede ja.

Pozdrawiam.
            • jombusiowa Re: Urosepsa. 28.06.11, 08:13
              Nie da się wszystkiego przewidzieć, choć wiadomo, ze jak coś, to człowiek myśli-a mogliśmy itd... ale nie ma co się wpędzać w poczucie winy.
              Zdrówka życzęwink
    • martinhaa Re: Ząbkowanie. 28.06.11, 10:07
      U mnie zaczęło sie podobnie, tj gorączka, ale bez wymiotów. Pediatra potwierdziła rozpulchnione dziąsła, ale zasugerowała, że może to być trzydniówka. Jednak aby wykluczyć inne choroby zbadała uszy i zleciła badanie moczu. Badania niczego nie wykazały i po 3 dniach wyszła wysypka. Myślę, że nie powinno się czekać gdy temp jest wysoka i jak moja pediatra lepiej wykluczyć inne choroby, dopiero potem jak wszystko w porządku czekać te 3 dni...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka