Dodaj do ulubionych

Polećcie nosidło bardzo proszę :)

05.07.11, 15:43
Kiedyś kupiłam takie zwykłe nosidło-wisidło ale z racji moich gabarytów i mnie się źle z tym chodziło a i przypuszczam małej zbyt wygodnie nie było... Mam duży biust i brzuch, czy taka obszerna osoba może dobrze dobrać jakieś nosidło? Tylko proszę nie za 300 czy 400 zł wink
Mi na przykład nie odpowiada wypinanie z pasów nosidełka-fotelika i montowanie go w ramę wózka bo ciężkie to ustrojstwo a jak mam do załatwiena sprawę o krok z auta to odechciewa mi się wszystkiego jak mam to wszystko tak taszczyć...
Obserwuj wątek
    • fasol-inka Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 16:03
      manduca
      niestety jednak z tych droższych
    • thea19 Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 16:05
      ja mam Babybjorna ale ematki takich nie uznaja. Tylko manduca, bondolino, tuli lub mei tai. Gabaryty chyba nie maja znaczenia bo nosidla sa regulowane. Uzywane sa w sporo nizszych cenach.
      Nawet w sklepie dostalam reprymende od jednej babki za babybjorna.
      Swojego uzywam sporadycznie. Nie bardzo jest sie jak schylic. Po jakims czasie waga daje sie we znaki no i goraco jest.
      • clio_1 Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 16:20
        Z tańszych ergonomicznych - Ono.
        allegro.pl/listing.php/search?category=82598&sg=0&string=ono
        wejdź na forum chustowe, na pewno coś znajdziesz.
      • 1mzeta Masz wisiadło 05.07.11, 20:05
        Nie nosidło.
        "Po jakims czasie waga daje sie we znaki no i goraco jest."

W nosidle z prawdziwego zdarzenia waga nie daje się we znaki- ja z moimi problemami z kręgosłupem i plecami mogę nosić mojego klocka i nosić i jakoś nic mi się we znaki nie daje- najwyżej młody,że chce sobie pobiegać smile
        • katriel Re: Masz wisiadło 05.07.11, 23:38
          > W nosidle z prawdziwego zdarzenia waga nie daje się we znaki
          Nieprawda.
          Nosidło to świetny wynalazek, na pewno ułatwia noszenie, ale cudów nie ma:
          z prawami fizyki się nie wygra. Że ty nie czujesz wagi, to twoje szczęście
          (albo sobie wmawiasz) - inni czują, albo nie czują, albo czują, ale mniej.
          Sprawa indywidualna.
          Ale nie chcemy osobom planującym zakup nosidła ergonomicznego dawać
          obietnic bez pokrycia, żeby się nie zawiodły i nie zraziły do noszenia.

Babybjorn thei19 to zapewne faktycznie wisiadło (nie wiem, nie znam wszystkich
          modeli babybjorna), ale z samego faktu, że jej ciężko i gorąco, nie da się tego
          wywnioskować.
          • 1mzeta Re: Masz wisiadło 05.07.11, 23:43
            Równie dobrze mogę napisać ci tak- to,że ty czujesz wagę to nie znaczy, że inni ją czują- może masz źle dobrane nosidło do gabarytów, może źle zakładasz.
            • camel_3d Re: Masz wisiadło 10.07.11, 15:31
              duzo zalez od miesni karku i plecow..jak masz slabe to i tak cie beda plecy bilay..jezli ma si emocne to wiadomo, ze dluzej si eponosi
    • truscaveczka Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 19:09
      chusta kółkowa - nie wymaga motania i zajmuje malo miejsca.
      • romasubrosa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 19:45
        ja uzywam nosidla Womar Zaffiro N15, koszt okolo 100 zl na allegro, zreszta zobacz tej frmy sa rozne nosidla i ceny allegro.pl/listing.php/search?buy=1&category=0&sg=0&string=womar+zaffiro&change_view=1&order=p
        dla mnie akurat ten jest dobry bo corka miala dysplazje bioderek i ten jest wyprodukowany wlasnie z mysla o takich dzieciach, tam nozki szeroko sie trzyma u dziecka, w tym nosidle reguluje sie do swego ciala.
        • mama_kotula Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 19:50
          Cytat
          dla mnie akurat ten jest dobry bo corka miala dysplazje bioderek i ten jest wyprodukowany wlasnie z mysla o takich dzieciach, tam nozki szeroko sie trzyma u dziecka

Boże, widzisz to i nie grzmisz.
          Toż to zwyczajne wisiadło jest, tyle że szersze na dole. Dziecko ma kolana poniżej pupy. Wasz ortopeda przy dysplazji takie doradził?
        • 1mzeta Że co ? 05.07.11, 20:09
          Gdzie te nóżki reguluje się szeroko ?
          Nóżki regulowane tak jak mają być to zapewnia ono, manduca, mei-tai etc , a nie takie pseudo nosidła-wisiadła. Już sam fakt, że producent sugeruje noszenie dziecka przodem do świata dyskredytuje jego jako poważnego producenta no i to "wisiadło".

Poszukaj sobie Bondolino, ONO, Manduce lub pierwszy lepszy mei-tai i wtedy zobaczysz jak wyglądają szeroko "regulowane" nóżki.
          • romasubrosa Re: Że co ? 05.07.11, 21:31
            ja nie nosze przodem do swiata, nie uznaje tego,
            • 1mzeta Re: Że co ? 05.07.11, 23:29
              Ale używasz "wisiadła" co nie zmienia faktu,że nie nosidła.
    • 1mzeta Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 20:03
      Ja mam ONO i bardzo sobie chwalę. Nie kosztuje tyle ile piszesz. Skocz na stronę producenta i poczytaj czy będzie tobie pasowało.
      • romasubrosa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 21:24
        do wzburzonych mam, fakt tyle nie ksztuje ale ja tyle plaiclam z przesylka kilka miesiecy temu, chodzilo mi o regulacje pasami ktore sa w nosidle dla siebie nie szerokosci nozek dziecka, a po trzecie moja corka przeszla juz leczenie dysplazji bioderek, do mama_kotula nogi dziecka wcale nie sa pozniej pupy sa szeroko rozstawione tak jak przy noszeniu szelek ktore mielismy, nei wiem na jakiej podstawie ocenilas to nosidelko masz takie? czy zobaczylas zdjecie gdzie faktycznie dziecko nie za ciekawie wygalda, ale u mnie tak nie jest. Nie jest to jakies super specjalistyczne nosidlo ale napewno tez nie jest zwyklym, bo zwykle nosidla to jakie materialy na metalowych pretach bez mocnych plecow itd.
        • mama_kotula Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 22:56
          Cytat
          zwykle nosidla to jakie materialy na metalowych pretach bez mocnych plecow itd.

Znaczy rozumiem, że wg ciebie nosidło powinno mieć usztywnione plecy?

Cytat
          czy zobaczylas zdjecie gdzie fakty cznie dziecko nie za ciekawie wygalda, ale u mnie tak nie jest

Nie widziałam twojego dziecka w tym wisiadełku, sugerowałam się zdjęciem na stronie producenta. Na zdjęciu dziecko wisi w wisiadle, w sporej odległości od matki. Skąd mam wiedzieć, że u ciebie tak nie jest? Oraz, jeśli w tym nosidle dziecko ma kolana powyżej pupy i polecaną pozycję "na żabkę" - dlaczego nie ma tego na zdjęciach producenta?
        • 1mzeta Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 23:33
          Ale tu nie chodzi o sam szeroki rozstaw nóżek tylko o to w jaki sposób są one rozstawione.
          Każde normalne nosidło ergonomiczne ma regulację pasów dla rodzica- jak sobie wyobrażasz takie nosidło bez regulacji ?
          Tak- to nie jest ani specjalistyczne ani też zwykłe nosidło- to jest "wisiadło".

"bo zwykle nosidla to jakie materialy na metalowych pretach bez mocnych plecow itd."
          Jak masz sztywne nosidło to oznacza to tylko jedno- dziecko musi dostosować się do nosidła, a ma być odwrotnie- nosidełko dostosować się ma do dziecka i tak jest z nosidłami ergo, a nie typu baby bjorn czy jakiś womar czy jak mu tam.............
    • atrapcia Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 21:21
      Ja jeszcze niedawno miałam takie gabaryty i sprawdziła się chusta a później Mei-Tai, które sobie sama uszyłam (z nowych tkanin - len na pasy + sztruks na panel, więc wyszło około 80zł), ale żałuję, że nie poczekałam trochę bo później znalazłam piękne (i odpowiednie do tego celu) tkaniny w lumpeksie (za kilka złotych), z których wyszłoby jeszcze większe cudo wink Jeśli masz czas i chęci to polecam - w internecie pełno jest instrukcji jak uszyć najprostsze Mei-Tai (ja zrobiłam trochę bardziej skomplikowane, tzn. wykroiłam ciekawszy i wygodniejszy dla nas kształt). Jedynie żałuję, że nie wypełniłam bardziej pasów w częściach stykających się z ciałem bo len strasznie się zwija i trzeba się postarać żeby dobrze ułożyć żeby się nie zwijał, no ale coś za coś - bardzo mi zależało na czasie bo musiałam pilnie wyjechać z córką a nie mam własnej maszyny i musiałam się fatygować do babci mojego M i olałam te wypełnienia (szycie zajęło mi 2 dni - oczywiście na raty, bo jeszcze musiałam mieć oko na córkę i się nią zajmować + w pewnym momencie poddałam się bo maszyna nie chciała współpracować, staroć jeden) wink W każdym razie polecam, służy nam do dziś, tj. już jakiś rok smile
      • romasubrosa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 21:29
        www.ocenwszystko.pl/r445,najlepsze-nosidelka-dla-dzieci.html
        • romasubrosa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 21:33
          sorki za bledy w pisowni
        • fasol-inka Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 22:55
          że niby na co ten link ma być dowodem? że womar to dobre nosidło? dobre sobie...
          • mama_kotula Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 23:04
            fasol-inka napisała:
            > że niby na co ten link ma być dowodem? że womar to dobre nosidło? dobre sobie..

Dowodem na to, że ludzie kupują womara, bo nie mają pojęcia o tym, jak powinno wyglądać nosidło ergo. Plus dowodem na to, że womar ma przystępną cenę, w przeciwieństwie do takiego choćby zwykłego homemade mei taia, za który przeważnie trzeba zapłacić ponad 100zł. Plus na to, że womar ma dobrych specjalistów od marketingu i reklamy w czasopismach dzieciowych i na stronach.

Reszta nosideł w tym rankingu to nosidła turystyczne - zupełnie inna kategoria produktów, kompletnie nie kumam, jak można to porównywać. To mniej więcej tak, jakby w rankingu był porównywany samochód i rower.
        • 1mzeta Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 23:35
          No tak, a czego się spodziewałaś ?
          Strona sponsorowana, a w dodatku oceny wystawione przez takich "świadomych" rodziców na podstawie tego jak wisiadło wygląda i czy materiał z którego jest użyte jest fajny.........
          Żadna mi rewelacja.
      • kfiatuszkowa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 21:42
        Mateczko najświętsza smile Nie mów mi o maszynie tongue_out Palce mi se każesz poprzeszywać tongue_out
        • atrapcia Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 09:24
          Można też pójść na łatwiznę i zamówić Mei-Tai w internecie (i nawet wybrać sobie kolor, wzorek na panelu itp.) wink Tu masz cennik pani, której nosidła najbardziej mi się podobają (gotowce 150zł) ale możesz też próbować na allegro, czasem ktoś sprzedaje poniżej 100zł smile
          A możesz też zrobić wykrój i poprosić kogoś o zszycie po prostu smile

A przeszyłam sobie kciuka przy tym Mei-Taiu rzeczywiście wink Aaaaale takie tam draśnięcie... big_grin
          • truscaveczka Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 22:28
            Ooo, ja mam MT Pathi, jest doskonale wykonane i super nośne, pasy wypełnione i miękkie, bomba smile
    • azomim Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 21:39
      Tuli- warte swej cenysmile
      • romasubrosa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 21:44
        nie twierdze ze nie, napewno typy manduca, bondolino, tuli, mei sa bardzo dobre, ja akurat wybralam taki jaki wybralam oczywiscie patrzylam na cene, wiadomo ze zdrowie dziecka wazniejsze od kosztow, ale ja wiedzialam ze czesto nie bede uzywac nosidelka wiec kupilam "tansze"
        • 1mzeta Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 23:40
          "ja akurat wybralam taki jaki wybralam oczywiscie patrzylam na cene, wiadomo ze zdrowie dziecka wazniejsze od kosztow, ale ja wiedzialam ze czesto nie bede uzywac nosidelka wiec kupilam "tansze" "

Czyli jednak cena ważniejsza od zdrowia dziecka. To tak jak byś napisała,że dziecko jeździ samochodem bez fotelika bo jeździsz nie często.
          Gdzie tu logika .........

Ja kupiłam ergo ONO- może i nie wydatek ogromny ale jednak to zawsze pieniądz,a nie lubię ich wyrzucać w błoto- owszem mogłam kupić jakiś tańszy badziew-wisiadło bo też nie wiedziałam czy mały polubi, a jeśli już tak to jak często będę używać. Jednak stwierdziłam jak mam coś kupić to ma być dobre dla dziecka- nawet potem odsprzedać takie normalne nosidło egro jest łatwiej niż wisiadło.
    • blaue777 Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 23:08
      Ja mam zwykła chustę (dobra dla wszystkich gabarytów), ale jak to naprawdę krok od auta to na ręce można wziąć - takie najstarsze, najpewniejsze i najmilsze dziecku nosidłosmile
    • katriel Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 05.07.11, 23:38
      > Mam duż
      > y biust i brzuch, czy taka obszerna osoba może dobrze dobrać jakieś nosidło?

Nie wiem, jak duża faktycznie jesteś; ja mogę udzielić porady z okolic rozmiarowych
      48/50 plus biust 36G.
      Nosiłam najpierw w chuście elastycznej, potem w angelpacku eco, teraz w patapumie
      toddler. Każde z tych dwóch nosideł kupowałam nowe za ok. 200-250 zł i w każdym
      było wygodnie i mnie, i synowi, i mężowi (wysoki, szczupły). Świadomie wybierałam
      nosidła z tych trochę tańszych; 300 zł może bym jeszcze dała, więcej na pewno nie.
      Gdybym była jeszcze bardziej ograniczona finansowo, wzięłabym ono, ale to byłoby
      już pójście na kompromis: wolę klamry od wiązania (i od rzepów).
      • yvona73pol Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 03:14
        Polecam chuste, naprawde nie gryzie, czesto mozna uzywana od kogos nabyc taniej; na jutubie sa wiazania dokladnie pokazane. Dobrze zawiazana "odejmuje" sporo wagi dziecka, i nie jest to jakas bzdura, po prostu - niosac 500 metrow dziecko na rekach pod koniec juz nie wyrabiam, w chuscie moge jeszcze smigac i ze trzy razy te odleglosc i nie ma ze ciezko smile

Jak ktos sie bardzo boi wiazania, najprostszy Mei Tai, mozna na ebayu tanio nabyc, nowki, wiaze sie prosto, jest estetyczny, sama przyjemnosc smile

IMO lepiej wydac te stowke wiecej niz potem biegac na gimnastyke korekcyjna i wydawac kase na wizyty u specjalistow (to pesymistczna wersja, ale jak najbardziej zdarzyc sie moze, nieprawdaz?)
    • agahk Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 05:49
      J a polecam chustę, jednak najlepsza, bondolino też mam i sobie chwalę - kupiłam z myslą o mężu, a mt właśnie do mnie jedzie kupiłam je na chustyinfo za grosze - używane, ale mi to nie przeszkadza. Zdecydowanie polecam ergonomiki
    • mikams75 Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 09:25
      ja proponuje isc gdzies do sklepu, gdzie mozecie przetestowac nosidla czy inne wisidla.
      Ja tez sie naczytalam, ze babybjörn takie straszne, ze tylko okrakiem ma dziecko byc itd. Jak sie jednak okazalo,moje dziecko nie tolerowalo w zadnym nosidle czy chuscie takiej pozycji, probowalam przez jakis czas przekonac dziecko, bo tak niby mialo byc zdrowiej dla bioderek. i nic z tego. Kupilam w koncu babybjörna i bylo nam bardzo wygodnie. Do ok. 9 mies. uzywalam bardzo czesto. Pediatra tez powiedzial, ze nie zaszkodzi to dziecku wcale i zeby nosic tylko twarza do siebie.
      Ok, wiem, ze nie polecilam czegos tanszego, ale nie kupuj w ciemno tylko testuj, co wam pasuje.
      • 1mzeta Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 11:41
        "Pediatra tez powiedzial, ze nie zaszkodzi to dziecku wcale..."

Proponuję zmienić pediatrę bo każdy normalny powie,że pozycja nóżek na żabkę jest tą fizjologiczną i odpowiednią dla dziecka czego BB nie zapewnia.
        • mikams75 Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 17:44
          zastanawia mnie czemu na calym swiecie bb jest tak popularna marka i tak duzo dzieci jest w tym noszonych a kaleki nie wyrastaja i lekarze tez nie zalecaja profilaktycznie szerokiego pieluchowania polowie dzieci.
          Moje dziecko nie tolerowalo pozycji na zabke i nie bylo sposobu zeby je do tego zmusic.
          Lekarz mowil, ze pozycja na zabe jest konieczna przy problemach z bioderkami.Poza tym nie ma wplywu zadnego. Robilam usg bioder i bylo ok, przeciwskazan brak.
          • 1mzeta Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 07.07.11, 10:38
            "zastanawia mnie czemu na calym swiecie bb jest tak popularna marka i tak duzo d
            > zieci jest w tym noszonych a kaleki nie wyrastaja i lekarze tez nie zalecaja pr
            > ofilaktycznie szerokiego pieluchowania polowie dzieci. "

Bo mają armię dobrych marketingowców- dlatego. Gwiazdy dużego lub mniejszego formatu możesz zobaczyć w kolorowych magazynach noszących swoje pociechy w BB- chcesz się poczuć jak gwiazdeczka to lecisz i kupujesz BB.

Na kalekę nie od razu trzeba wyrosnąć- wystarczy potem mieć schorzenia utrudniające normalne życie- choćby zwyrodnienie stawów- oczywiście dla ciebie to nie wystarczy- trzeba od razu na wózku inwalidzkim skończyć.

Szerokie pieluchowanie ? takie rzeczy to 30 lat temu się zalecało i teraz już się tego nie zaleca- z prostej przyczyny na jedno pomagało na inne szkodziło- dlatego nawet dzisiaj jak słyszę,że ktoś pisze,że lekarz zalecił szerokie pieluchowanie to radzę zmieniać lekarza bo pozostał w swojej wiedzy "fachowej" 30 lat temu.

"Moje dziecko nie tolerowalo pozycji na zabke i nie bylo sposobu zeby je do tego
            > zmusic."
            Nikt ci nie każe kupować nosidła ale wtedy nie musisz kupować "wisiadła" bo to badziew.

"Lekarz mowil, ze pozycja na zabe jest konieczna przy problemach z bioderkami.Po
            > za tym nie ma wplywu zadnego."

Oczywiście problem z bioderkami to jeden aspekt drugi to komfort dziecka no i noszącego. Tak dla lepszego wyobrażenia- przypnij sobie mocno szelki do majtek samych i powieś się na tych szelkach pod drzewem- zobaczysz po pięciu minutach jak "fajnie" jest być uwieszonym na kroczu.....
            W egro czy chuście dziecko ma nóżki dookoła ciała mamy i nie wisi na kroczu- SIEDZI pupą w chuście lub nosidle.

Mój mały też miał USG bioder- wyszło ok ,a jednak miałam okazję wypróbować przez kilka minut takie typowe wisiadło (wtedy już miałam swojego ergonomika) i nigdy w życiu bym tego nie kupiła nawet jak bym miała na 10 minut do sklepu na rogu wyskoczyć z dzieckiem- wolałabym albo na rękach nieść albo wózek staszczyć na dół. Że też komuś do głowy przyszło coś takiego wyprodukować.......
            • mikams75 Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 07.07.11, 12:26
              > Bo mają armię dobrych marketingowców- dlatego. Gwiazdy dużego lub mniejszego fo
              > rmatu możesz zobaczyć w kolorowych magazynach noszących swoje pociechy w BB- ch
              > cesz się poczuć jak gwiazdeczka to lecisz i kupujesz BB.

w mojej okolicy bb jest uwazany za normalne nosidlo, nie ma nagonki na to i nikt sie nie czuje jak gwiazdeczka. Nie ogladalam magazynow, ale mialam to szczescie, ze moglam wyprobowac rozne nosidla i chusty i wlasnie to TESTOWANIE polecilam w moim poscie, a nie konkretne nosidlo. Bio kazdemu co innego pasuje.

Ergo tez mam i tez sobie bardzo chwale ale moje dziecko w pozycji zaby zaczelo sie czuc komfortowo w wieku 9 mies. BB jest wg mnie tez tylko do tego wieku a nie jak producent podaje do 10 kg.
              Wczesniej nie bylo szans. Uwierz mi, nie dla kazdego niemowlaka jest zaba komfortowa.
              A jesli juz mowa o chustach to wlasnie bardzo czesto widze zawiazane na wisidlo i w niczym nie sa lepsze.

Schorzenia stawow maja rozne podloza ale jeszcze nikt nie dowiodl, ze od bb w niemowlectwie.

> "Moje dziecko nie tolerowalo pozycji na zabke i nie bylo sposobu zeby je do teg
              > o
              > > zmusic."
              > Nikt ci nie każe kupować nosidła ale wtedy nie musisz kupować "wisiadła" bo to
              > badziew.

no to znajdz mi odpowiednie wg ciebie nosidlo gdzie dziecko nie jest rozkraczone.

> Oczywiście problem z bioderkami to jeden aspekt drugi to komfort dziecka no i n
              > oszącego.

Wlasnie dlatego testowalam rozne. I kazdemu to polecam.

> dziecko ma nóżki dookoła ciała mamy

nie dla kazdego dziecka jest to komfortowe, ale tego sie przez net nie sprawdzi.

> dół. Że też komuś do głowy przyszło coś takiego wyprodukować......

popyt budzi podaz.
              Zauwaz, ze w BB w przeciwienstwie do innych tego rodzaju nosidel plecki dziecka nie sa w pionie. Duzo tez zalezy od odpowiedniego upiecia. Jak ktos nosi dzieciaka pod brzuchem to na pewno nie jest wygodnie.

• ponponka1 Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 07.07.11, 14:02
                mikams75 napisała:

> Ergo tez mam i tez sobie bardzo chwale ale moje dziecko w pozycji zaby zaczelo
                > sie czuc komfortowo w wieku 9 mies. BB jest wg mnie tez tylko do tego wieku a n
                > ie jak producent podaje do 10 kg.

A wiesz dlaczego BB i jemu podobne sa do 10 kg - bo zarowno budowa tego kubelka z dziurami na nogi i rece jak sposob umocowania na rodzicu (bez pasa biodrowego caly ciezar opiera sie na ramionach). Kazdy kto duzo chodzi z plecakiem wie jak wazne jest by byl "wtulony" w plecy z mozilowscia regulacji ciezaru biodra/ramiona. Ergo to nie tylko ergonomiczna pozycja dziecka ale i ergonomia noszacego.

> no to znajdz mi odpowiednie wg ciebie nosidlo gdzie dziecko nie jest rozkraczon
                > e.
                >

Chyba nie wiesz co to jest pozycja na zabke. To nie rozkraczenie ale naturalne ulozenie nozek dziecka - np. jak sie wiezmie noworodka i trzyma na ramieniu - przytrzymuje sie glowke i dupke a dziecko naturalnie uklada nozki w zabke (nie szpagat, ale zabka)
                Tak male dzieci nieleza z wyprostowanymi (wiszacymi) nozkami jak w wsiadle.

> > Oczywiście problem z bioderkami to jeden aspekt drugi to komfort dziecka
                > no i n
                > > oszącego.
                >
                > Wlasnie dlatego testowalam rozne. I kazdemu to polecam.

Chyba slabo testowalas, bo komfortu dziecka nie jestes w stanie ale swoj owszem....

>
                > popyt budzi podaz.
                > Zauwaz, ze w BB w przeciwienstwie do innych tego rodzaju nosidel plecki dziecka
                > nie sa w pionie.

Bzdura, gdzie nie sa w pionie? Kidy wlasnie sa, to ze dociagniesz nie zonacza, ze odciazasz kregoslup, to oznacza tylko, ze dziecko nie bedzie ci sie w tym kubelku przesuwalo. Jak cos co jest tak jak BB skonstruowane moze sie dopasowac do kazdego dziecka - bez wzgledu na wiek, wage i dlugosc? Mozesz mi to wytlumaczyc? To tak jakby byl w sprzedazy tylko bluzki romiar M - od nastolatka do poznej starosci. Podczas gdy chusta (MT i ergo mniej, szczegolnie dla tych najmniejszych) jest jak zwoj materialu, ktory mozna sobie upinac, wiazac tak by lezal jak najlepiej....
                • mikams75 Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 11.07.11, 11:31
                  > Chyba nie wiesz co to jest pozycja na zabke. To nie rozkraczenie ale naturalne
                  > ulozenie nozek dziecka - np. jak sie wiezmie noworodka i trzyma na ramieniu - p
                  > rzytrzymuje sie glowke i dupke a dziecko naturalnie uklada nozki w zabke (nie s
                  > zpagat, ale zabka)
                  > Tak male dzieci nieleza z wyprostowanymi (wiszacymi) nozkami jak w wsiadle.

przeczytaj jeszcze raz uwaznie co napisalam i uwierz, ze nie kazde dziecko od pierwszych tygodni przyjmuje taka pozycje, niektore po paru miesiacach a i tez nie tak do konca tylko z nieco bardziej wyprostowanymi nogami niz twoje (i wiele innych) dziecko.
                  Ergo jest od 4 miesiaca (przy drobnym dziecku nawet od 5tego), wczesniej z jakas beznadziejna wkladka, chyba zeby bylo tylko cieplej.
              • 1mzeta Normalnie bredzisz 07.07.11, 17:47
                Bo w twojej okolicy widocznie ludzie nic innego nie znają i za leniwi są żeby się zainteresować czy jest może coś lepszego nić wisiadło BB.

TU nie chodzi o pasowanie- tu chodzi o fakt BB to wisiadło i wiesz co - na potwierdzenie tego napiszę, ci,że nawet sam producent tego super wisiadła zaczął zmieniać swój asortyment w lepszym kierunku bardziej nosidła niż wisiadła- chyba to jednak o czyś świadczy.

Jeśli dla niemowlaka żaba nie jest komfortowa to się kupuje chustę- nie trzeba nosić na żabę albo nosi na biodrze- mniejsza żaba.
                I argument z tymże widzisz źle zawiązane chusty- żartujesz sobie prawda ? To tak jak byś napisała,że nie kupisz fotelika samochodowego dziecku bo i tak większość fotelików co widzisz jest niepoprawnie zamontowana więc łatwiej jest ci pasy samochodowe dla dziecka użyć. Po to są grupy wsparcia dla mam chustowych lub filmy instruktażowe żeby zobaczyć jak poprawnie dziecko zamotać.

"Zauwaz, ze w BB w przeciwienstwie do innych tego rodzaju nosidel plecki dziecka
                > nie sa w pionie."
                A ty zauważ,że BB jest za szytwny i nie przystosowuje się do pleców dziecka tylko plecy przystosowują się do wisiadła- a ma być na odwrót. Tak w BB dziecko jest powyginane jak pantograf- super pozycja i jaka zdrowa dla maleństwa.....................

A i zapoznaj się z faktami jak wygląda kręgosłup dziecka- jak kształtują się jego krzywizny w poszczególnych okresach życia dziecka- zwłaszcza na etapie noworodek- niemowlę to może uda ci się w końcu zajarzyć czemu BB to badziew.
                • mikams75 Re: Normalnie bredzisz 11.07.11, 11:41
                  po tytule twojego postu odechcialo mi sie dyskusji, troche wiecej kultury nie zaszkodzi.

BB rozszerzyl (nie zmieni) swoj asortyment o nosidla dla dzieci od 3 mies. Te dla najmniejszych sie nie zmienily. Ergo bez wkladki tez sa od 4 mies. a przy drobnym dziecku to jeszcze miesiac trzeba dodac.

> I argument z tymże widzisz źle zawiązane chusty- żartujesz sobie prawda ? To ta
                  > k jak byś napisała,że nie kupisz fotelika samochodowego dziecku bo i tak większ
                  > ość fotelików co widzisz jest niepoprawnie zamontowana więc łatwiej jest ci pas
                  > y samochodowe dla dziecka użyć.

Nie nie zartuje. Napisalam co widuje i wcale zartem to nie jest.
                  Fotoliki sa obowiazkowe chusty nie sa obowiazkowe. A jak mnie samochod na pasach trzepnie, to w chiscie dzieko nie jest bezpieczniejsze. W foteliku samochodowym dziecko jest bezpieczniejsze jadac samochodem. Tak wiec porownanie nieudane.

> A ty zauważ,że BB jest za szytwny
                  nie wiem jaki ty testowalas czy kierujesz sie tylko tym co wyczytalas gdzies na forum, ale ten co mialam nie byl sztywny.

Nie wiem czemu sie tak jezysz, po prostu napisalam co nam do pewnego wieku odpowiadalo, napisalam dlaczego i zalozycielka watku moze sama podjac decyzje, co jej odpowiada w zaleznosci tez od wieku dziecka.
                  Zeby nie bylo, ze nie mam porownania - ergo tez mam, ale zaczelo byc przydatne dopiero jak dziecko bylo wieksze. A dlaczego, to juz napisalam wyzej.
                • babybjorn_polska Re: Normalnie bredzisz 11.10.11, 10:52
                  Wprawdzie wątek "historyczny" jednak nie trafiłem niestety wcześniej na to forum.

Pozwolę sobie skomentować nazywanie nosidełka BabyBjorn jako "sztywnego wisiadła".

Poniżej kilka faktów:

- w ciągu ostatnich 37 lat ponad 25 milionów dzieci na całym świecie było noszonych w nosidełkach BabyBjorn i NIKOMU nic się z tego powodu nie stało.
                  - nosidełka BabyBjorn to nosidełka MIĘKKIE - każdego kto twierdzi inaczej zachęcam do pójścia do sklepu i sprawdzenia samemu
                  - nie ma ŻADNYCH badań naukowych, ani stwierdzonych przypadków urazów dzieci, które potwierdzałyby tezę, że dziecko w nosidełku BabyBjorn ma "niezdrową pozycję". Jeśli ktoś posiada takie badania to bardzo proszę o informację gdzie można się z nimi zapoznać.
                  - są za to pozytywne opinie uznanych profesorów medycyny (także polskich). Przykłady: www.scandinavianbaby.pl/Lekarze-o-nosidelkach-BabyBjorn-clinks-pol-50.html
                  - Tu z kolei można poczytać opinie rodziców (niezależny portal Opineo), którzy korzystają już z nosidełek BabyBjorn:
                  www.opineo.pl/opinie-956106-babybj-rn-comfort.html
                  www.opineo.pl/opinie-128701-babybj-rn-active.html
                  www.opineo.pl/opinie-1721785-baby-bjorn-miracle.html
                  - nosidełka BabyBjorn projektowane są wspólnie z pediatrami i zapewniają dziecku odpowiednie wsparcie dla głowy, szyi, kręgosłupa i bioderek. Bezpieczeństwo i zdrowie dziecka jest najważniejszym kryterium branym pod uwagę podczas projektowania nosidełek tej szwedzkiej firmy.

Zainteresowanych zapraszam do zapoznania się odpowiedziami na najczęściej zadawane pytania dotyczące nosidełek BabyBjorn: www.scandinavianbaby.pl/BabyBjorn-Pytania-i-odpowiedzi-clinks-pol-54.html

Serdecznie pozdrawiam!

Piotr
                  • 1mzeta Re: Normalnie bredzisz 11.10.11, 11:38
                    Zapomniałeś jeszcze wspomnieć o wiszeniu na kroczu.
                    Baby bjorn to szmelc i wisiadło, a nie nosidło- trzeba być ślepym albo idiotą żeby nie widzieć różnicy między tym wisiadłem, a nosidłem ergo.
                    Daruj sobie z odpisywaniem bo się tylko ośmieszysz z tym zachwalaniem tego badziewia.
                    • babybjorn_polska Re: Normalnie bredzisz 11.10.11, 11:56
                      Forumowiczów zainteresowanych tematem "wiszenia na kroczu" odsyłam poniżej (już na to pytanie odpowiadałem):

Przeczytałam na forum internetowym, że nosidełka BabyBjorn są niezdrowe dla dzieci ponieważ dziecko "wisi na kroczu" (spróbujcie sobie wyobrazić jakie to uczucie). Czy to prawda?

Nie, to nieprawda. Ważną częścią odpowiedzi na to pytanie jest to, że środek ciężkości małego dziecka jest zupełnie inny niż u osoby dorosłej. Głowa dziecka jest znacznie większa, a nóżki znacznie krótsze w stosunku do reszty ciała niż w przypadku dorosłego. Dlatego ciężar dziecka rozkłada się inaczej: większość ciężaru nie spoczywa na pupie lecz jest przenoszona na tylni panel nosidełka i podparcie głowy oraz szyi dziecka. Innymi słowy nie da się tej sytuacji porównać do osoby dorosłej siedzącej w nosidełku. Niska jest również całkowita waga ciała dziecka co przekłada się na praktycznie zerowy ucisk na krocze. Potwierdzają to specjalne testy, które przeprowadziliśmy wspólnie z pediatrami.

Pozdrawiam

Piotr (BabyBjorn Polska)
                      • ponponka1 Re: Normalnie bredzisz 11.10.11, 12:18
                        Głowa dziecka j
                        > est znacznie większa, a nóżki znacznie krótsze w stosunku do reszty ciała niż w
                        > przypadku dorosłego. Dlatego ciężar dziecka rozkłada się inaczej: większość ci
                        > ężaru nie spoczywa na pupie lecz jest przenoszona na tylni panel nosidełka i po
                        > dparcie głowy oraz szyi dziecka.

Prosze pokazac na tym zdjeciu (najlepiej jakimis strzalkami) - gdzie nisidlo podpioera glowe i szyje tego dziecka (na moje oko miesiac):
                        www.betterbabydeals.com.au/images/baby-bjorn-carrier.jpg
                        Bo ja tu widze, ze dziecko, ktore nie trzyma jeszcze glowki i ta glowka opadla na klatke piersiowa osoby noszacej. Nie jest w zadnym miejscu podtrzymywana oprzez nosidlo. Przy kazdym kroku tej osoby noszacej ta glowka malego dzieci sie kiwa, mniej lub bardziej, obijajac sie o piersi noszacego. Jak pan sadzi, czy to jest wskazane?
                        dløa pokazania jak sie podpiera glowke - zdjecie dziecka w chuscie:
                        www.basinda.pl/images/slide1.jpg
                        niech mamy same ocenia smile

Potwierdzają
                        > to specjalne testy, które przeprowadziliśmy wspólnie z pediatrami.

Prosze ppodac w Newtonach nacisk dziecka w wieku - powiedzmy 3 miesiace
                        i nacisk w Newtonach dorolego o wadze, powiedzmy, 60 kg
                        • babybjorn_polska Re: Normalnie bredzisz 11.10.11, 12:32
                          Racja - niech Mamy same ocenią smile

Najlepiej ocenić osobiście. Dlatego zapraszam wszystkich wątpiących do sklepów i do przymierzenia nosidełka BabyBjorn oraz porównania z innymi dostępnymi rozwiązaniami. W ten sposób najlepiej można zweryfikować, czy nosidełko jest miękkie, czy podtrzymuje dobrze główkę i czy jest dla dziecka wygodne i bezpieczne.

Każdy wybiera dla siebie to co najbardziej mu odpowiada i ma prawo zachwalać ten czy inny produkt (w Pani przypadku chustę). Jednak aby twierdzić, że coś jest szkodliwe i niezdrowe warto mieć jakieś twarde dowody.
                          • ponponka1 Re: Normalnie bredzisz 11.10.11, 12:36
                            babybjorn_polska napisał:

>
                            > Każdy wybiera dla siebie to co najbardziej mu odpowiada i ma prawo zachwalać te
                            > n czy inny produkt (w Pani przypadku chustę).

Ja niczego nie zahzwalam. Ja pokazuje roznice. To pan zahcwal swoj produkt....ale na pytanie o konrety pisze tylko slowa z ulotki reklamowej. Pracownik dzialu reklamy zna tylko ulotki?

Jednak aby twierdzić, że coś jest
                            > szkodliwe i niezdrowe warto mieć jakieś twarde dowody.

No wlasnie, prosze o te twarde dowody podtrzymywania glowki, o nacisk w Newtonach (chwali sie pan, ze bylo testowane, wiec jakies dane sa). Rzoumiem, ze jaets pan zwyklym pracownikiem dzialu reklamy a nie spaecjalista w zakresie rozwoju dziecka ani fizjoterapeuta. To moze na te pytanie odpowiedza pana koledzy z pracy - ci od testowania. I zamiast slow pracownika dzialu reklamu dostane konkrety smile
                            • babybjorn_polska Re: Normalnie bredzisz 11.10.11, 13:10
                              Odsyłam do konkretnych opinii konkretnych osób:

www.scandinavianbaby.pl/Lekarze-o-nosidelkach-BabyBjorn-clinks-pol-50.html

Znajdzie tam Pani bardzo konkretne informacje o tym, czy nosidełko BabyBjorn zapewnia odpowiednie podparcie dla główki, szyi, kręgosłupa i bioderek dziecka. Skoro wybitni specjaliści stwierdzili, że tak jest to nie wiem co ja w tej sytuacji miałbym udowadniać.

Skoro nie ma Pani konkretnych dowodów (badań, potwierdzonych przypadków) na poparcie swoich tez jakoby nosidełka BabyBjorn były niezdrowe uznaję naszą dyskusję za zamkniętą.

Serdecznie pozdrawiam

Piotr (BabyBjorn Polska)

• 1mzeta Re: Normalnie bredzisz 11.10.11, 15:08
                                Ja znam lekarzy co chwalą mleko modyfikowane- tacy sami "specjaliści" jak ci z twojego linka.

Tak jak napisała ponponka- podaj liczby, a nie jakieś bzdety ze strony producenta.
                                Podaj linki do niezależnych badań.
                                • babybjorn_polska Re: Normalnie bredzisz 12.10.11, 09:22
                                  No właśnie - gdzie są linki do niezależnych badań, które potwierdziłyby tezy o niezdrowym nacisku na krocze itp. Jeśli ktoś publikuje zarzuty jakoby nosidełka BabyBjorn były szkodliwe dla dzieci to powinien to podeprzeć jakimiś faktami, liczbami, statystykami dzieci, którym nosidełko zaszkodziło itp.

Ja podaję konkretne liczby: przez ostatnich 37 lat ponad 25 milionów dzieci było noszonych w nosidełkach BabyBjorn. Nie udokumentowano ani jednego przypadku dziecka, któremu coś by się stało z winy nosidełka Baby Bjorn. 37 lat to wystarczająco długo aby wyłapać jakieś niepokojące sygnały, gdyby takie były. Są za to znani lekarze (także polscy), którzy potwierdzają, że konstrukcja nosidełka Baby Bjorn jest bezpieczna oraz miliony zadowolonych rodziców, którzy polecają ten produkt. Również w Polsce:

www.opineo.pl/opinie-128701-babybj-rn-active.html
                                  www.opineo.pl/opinie-956106-babybj-rn-comfort.html
                                  www.opineo.pl/opinie-128705-babybj-rn-synergy-bbjns.html
                                  www.opineo.pl/opinie-1721785-baby-bjorn-miracle.html
                                  • 1mzeta Re: Normalnie bredzisz 12.10.11, 13:34
                                    Bzdety, bzdety i jeszcze raz bzdety.
                                  • ponponka1 ale gadanie na sniadanie 14.10.11, 15:30

>
                                    > Ja podaję konkretne liczby: przez ostatnich 37 lat ponad 25 milionów dzieci był
                                    > o noszonych w nosidełkach BabyBjorn.

Po pierwsze, nie bylo noszonych tylko tyle bylo sprzedanych. Nie bierze Pan pod uwage kupowania uzywanych. Zatem te 25 milionow moze byc szybko 100 milionow. Nie zmienia to jednak poziomu tego argumentu i jedyne co mam do powiedzneia to

"Jedzcie g...o, miliony much nie moga sie mylic"
                              • ponponka1 Re: Normalnie bredzisz 14.10.11, 15:33

>
                                > Znajdzie tam Pani bardzo konkretne informacje o tym,

Konkret to te wyniki badan w Newtonach - nasick na krocze dziecka np. 3 miesiecy (lub tego testowanego) i doroslego.

Reszta to tylko slowa reklamy, zaplaconej reklamy. Bo kazdy fizjoteraupeyta odradzi noszenie dziecka w tym utrsojstwie.

I dyskusji prosze nie zmykac podkujac ogon. Prosze o konkrety!
                      • 1mzeta Re: Normalnie bredzisz 11.10.11, 15:04
                        Ile tym pediatrom zapłaciliście żeby te wasze gó...ane testy potwierdzili ?

Ja ci napiszę o teście- mój syn po 10 minutach w takim wisiadle miał fajnie odciśnięte miejsca w okolicach krocza- po kilkugodzinnym spacerze w normalnym nosidle ergo czegoś takiego nie miał.
                        I nie pisz mi,że pewnie to nie było BB albo coś innego było nie teges.

Wisiadła BB to szmelc.
                  • ponponka1 Re: Normalnie bredzisz 11.10.11, 11:49

>
                    > Poniżej kilka faktów:
                    >
                    > - w ciągu ostatnich 37 lat ponad 25 milionów dzieci na całym świecie było noszo
                    > nych w nosidełkach

Uwielbiam taki argument i odpowiadam zawsze faktem: Miliony much jedza gowno, przeciez nie moga sie mylic!!!

>BabyBjorn i NIKOMU nic się z tego powodu nie stało.

Skad to wiesz, ze nic sie nie stalo, no co sie kruyje pod tym nic: nie wypadlo, nie pokrzywilo sie, nie mialo problemow z kregoslupem w ieku 30 lat...itp. Prosze o skonkretyzowanie tego "nic" panie od reklamy - moze by tak pana zawiesic w taki activie, chce pan?

> - nosidełka BabyBjorn to nosidełka MIĘKKIE - każdego kto twierdzi inaczej zachę
                    > cam do pójścia do sklepu i sprawdzenia samemu

Miekkie to sa chuty, po material dokladnie okrywa plecy dziecka, dostosowujac sie do ksztaltow. Tego nie robi "miekki" BB bo jest za sztywny smile Ten kubelek nie podtrzymuje kregoslupa dziecka, on je po prostu utrzymuje w pozycji pionowej. Samo dzieko - caly jego ciezar skupia sie na kroczu. A ta jak wiadomo (prosze spytac fizjoterapeuty) nie jest zdrowa dla malczuszkow

> - nie ma ŻADNYCH badań naukowych, ani stwierdzonych przypadków urazów dzieci, k
                    > tóre potwierdzałyby tezę, że dziecko w nosidełku BabyBjorn ma "niezdrową pozycj
                    > ę". Jeśli ktoś posiada takie badania to bardzo proszę o informację gdzie można
                    > się z nimi zapoznać.

No wlasnie a posiadacie badania ze nie zaszkodzilo. Czy tylko bazujecie ze nie ma takich o szkodzeniu?

> - są za to pozytywne opinie uznanych profesorów medycyny (także polskich). Przykłady: rel="nofollow">www.scandinavianbaby.pl/Lekarze-o-nosidelkach-BabyBjorn-clinks-pol-50.html

Wie pan, opinie, szczegolnie w Polsce to mozna kupic. W wy macie kase na to smile

> - Tu z kolei można poczytać opinie rodziców (niezależny portal Opineo), którzy
                    > korzystają już z nosidełek BabyBjorn:
                    > rel="nofollow">www.opineo.pl/opinie-956106-babybj-rn-comfort.html
                    > rel="nofollow">www.opineo.pl/opinie-128701-babybj-rn-active.html
                    > rel="nofollow">www.opineo.pl/opinie-1721785-baby-bjorn-miracle.html

Oczywiscie, ze rodzice sa zadowoleni. Bo latwo sie wklada, ale prosze o opinie rodzica noszacego w tym ustrojstwie np. 10 kilowe dziecko? Zaklad, ze juz tak fajnie nie bedzie. No chyba ze Comfort....no wlasnie, czemu zaczeliscie produkowac Comfort?
                    tnij.org/nr6a
                    a tu dla porwnania wychwalane klasyki:
                    tnij.org/nr59
                    On taki.....taki jakis szeroki, i z pasem biodrowym.....jakis taki podobny to nosidel ergonomicznych - no jest to wasz najnowszy produkt. Skoro te wczesniejsze byly takie swietne to po co zmieniac....???? Prosze o odpowiedz?

> - nosidełka BabyBjorn projektowane są wspólnie z pediatrami i zapewniają dzieck
                    > u odpowiednie wsparcie dla głowy
                    Tak? Gdzie? Bo jedyne co wspiera to to ze glowka sie nie odchyli do tyly, bo na boki i do przodu juz sie kiwa, szczegolnie u noworodkow, ze az strach. Sama widzalam 6 dniowego maluszka w klasycznym BB w glowa tak wsparta przez nosidlo, ze brode wciskalo w klatke piersiowa....
                    >, szyi, kręgosłupa i bioderek.

Gdzie to wsparcie bioderek? Jak widac, to nozki zwisaja od kroku, wiec gdzie to wsparcie bioderek? No chyba ze ma Pan na mysli Comfort. To co z tymi 25 milionami bez wsparcia. I skoro pan o tym pisze, to udowadnia, ze to wsparcie glowy, szyi, kregoslupa i bioderek jest potrzebne maluszkom, a czego BB zwykle nie daja (comfort daje tylko bioderka, bo jest sztywny jak kalsyszny BB i nie otule plecow maluszka)

Bezpieczeństwo i
                    > zdrowie dziecka jest najważniejszym kryterium branym pod uwagę podczas projekt
                    > owania nosidełek tej szwedzkiej firmy.

No tak, to czemu zmieniacie projekty? Czemu comfort jets szeroki w bioderkach? Czy szwedzka firma robi z rodzicow maluszkow glupkow, najpierw im wciskajac produkt, gdzie dziecko ma wasko w kroczu a teraz szeroko? Moze jakies badania o tym czemu teraz szeroko? A moze to szeroko jest zle. Wiec znowu pytanie, po co szwedzka firma sprzedaje nieodpowiedni produkt, ktory moze zaszkodzic?
                    Znalezliscie sie w potrzasku. Z jednej strony chcielibyscie robic dobrze (comfort) z drugiej te 25 milionow sprzedanych wisiadel z naciskiem na krocze dziecka....wspolczuje wam
                    >
                    > Zainteresowanych zapraszam do zapoznania się odpowiedziami na najczęściej zadawane pytania dotyczące nosidełek BabyBjorn: rel="nofollow">www.scandinavianbaby.pl/BabyBjorn-Pytania-i-odpowiedzi-clinks-pol-54.html
                    • babybjorn_polska Re: Normalnie bredzisz 11.10.11, 12:14
                      Ja nikogo na tym forum nie obrażam i nie chcę też aby obrażano mnie. Dlatego proponuję utrzymać dyskusję na poziomie konkretów:

Każde nosidełko BabyBjorn zapewnia dziecku właściwe i bezpieczne wsparcie dla pleców, główki i kręgosłupa.

Comfort to nosidło dla dzieci starszych i cięższych - dlatego zostało zaprojektowane inaczej.

Kiedy piszę, że nic się nikomu nie stało to dokładnie to mam na myśli. Jeśli zna Pani jakiś udokumentowany przypadek dziecka (lub obecnego trzydziestolatka), któremu coś się stało z powodu "niewłaściwej konstrukcji" nosidełka BabyBjorn to bardzo proszę o taki konkret.

Na temat "wiszenia":

Przeczytałam na forum internetowym, że nosidełka BabyBjorn są niezdrowe dla dzieci ponieważ dziecko "wisi na kroczu" (spróbujcie sobie wyobrazić jakie to uczucie). Czy to prawda?

Nie, to nieprawda. Ważną częścią odpowiedzi na to pytanie jest to, że środek ciężkości małego dziecka jest zupełnie inny niż u osoby dorosłej. Głowa dziecka jest znacznie większa, a nóżki znacznie krótsze w stosunku do reszty ciała niż w przypadku dorosłego. Dlatego ciężar dziecka rozkłada się inaczej: większość ciężaru nie spoczywa na pupie lecz jest przenoszona na tylni panel nosidełka i podparcie głowy oraz szyi dziecka. Innymi słowy nie da się tej sytuacji porównać do osoby dorosłej siedzącej w nosidełku. Niska jest również całkowita waga ciała dziecka co przekłada się na praktycznie zerowy ucisk na krocze. Potwierdzają to specjalne testy, które przeprowadziliśmy wspólnie z pediatrami.

Czy istnieje jakiekolwiek ryzyko niezdrowego ucisku genitaliów dziecka podczas noszenia go w nosidełku BabyBjorn "przodem do świata"?

Nie ma takiego ryzyka. Krój wszystkich nosidełek BabyBjorn (odpowiednie podparcie dla szyi, główki i pleców dziecka) w połączeniu z inaczej niż u osoby dorosłej umieszczonym środkiem ciężkości i proporcjami ciała gwarantują, że ciężar ciała dziecka nie spoczywa w całości na genitaliach ani na pupie dziecka. Ciężar dziecka jest równomiernie rozłożony na tylnim panelu nosidełka, podparciu dla głowy i szyi dziecka oraz siedzisku. W połączeniu z niską wagą ciała dziecka gwarantuje to brak niewygodnego, czy niebezpiecznego nacisku na genitalia dziecka. Specjalne testy jakie przeprowadziliśmy wspólnie z pediatrami potwierdzają także brak takiego ryzyka niezależnie od tego, czy dziecko jest w pieluszce czy bez pieluszki.

Pozdrawiam

Piotr (BabyBjorn Polska)
                      • ponponka1 Re: Normalnie bredzisz 11.10.11, 12:32
                        Ja tez nikogo nie obrazam, cytuje tylko zlote mysli o muchach, ktore sa prawdziwe. Za to Pan obraza moja i rodzicow inteligencje dajac argumenty liczby wink.

>
                        > Każde nosidełko BabyBjorn zapewnia dziecku właściwe i bezpieczne wsparcie dla p
                        > leców, główki i kręgosłupa.

To jest reklama a nie konkret. Jedyny konkret to taki, ze dziecko w BB nie wypada i to i tylko to zapewniacie smile
                        >
                        > Comfort to nosidło dla dzieci starszych i cięższych - dlatego zostało zaprojekt
                        > owane inaczej.

Bzdura, jest od 6 (3 miesiecy) do 14 (dwoch lat) kg
                        dziecko ma miec minimum - 55cm

Jedyna prawda w pana zdaniu jest ze jest (rowniez) dla wieskzych dzieci - bo noszacy w zwyklym BB nie jest w stanie udzwignac takiego cieazru (do 14 kg) bez pasa biodrowego). No dobra pas, ale po co ten szeroki panel, skoro badania dowadza.....no po co? Naprawde mi was zal. Jestescie w potrzasku

>
                        > Kiedy piszę, że nic się nikomu nie stało to dokładnie to mam na myśli. Jeśli zn
                        > a Pani jakiś udokumentowany przypadek dziecka (lub obecnego trzydziestolatka),
                        > któremu coś się stało z powodu "niewłaściwej konstrukcji" nosidełka BabyBjorn t
                        > o bardzo proszę o taki konkret.

To ja prosze o konkrety. Ja jestem zwyklym internauta, a pan jest pracownikiem firmy, ktora powinna mi udzielic odpowiedzi, czy produkt tej fimry nie szkodzi. Prosze o jakies konkrety a nie slowa pracownika dzialu reklamy smile
                        >
                        >
                        • babybjorn_polska Re: Normalnie bredzisz 11.10.11, 12:51
                          Z mojej strony bardziej konkretnie już się nie da - nosidełko BabyBjorn jest w pełni bezpieczne i jeszcze nigdy żadnemu dziecku nie zaszkodziło.

Skoro brak konkretnych danych potwierdzających Pani wcześniejsze tezy uznaję naszą dyskusję za zakończoną.

• 1mzeta O jezu wreszcie 11.10.11, 15:10
                            bo aż mnie oczy bolą od tych bredni co wypisujesz.
                          • ponponka1 Re: Normalnie bredzisz 14.10.11, 15:37
                            To pan unika pdania danych, konkretnych danych o sile nacisku w newtonach. I to pan sie chwlail, ze takie badania byly robione. A moze nie byly robione tylo Pan tak nam tu szyje piekna historie? Jelsi nie chce pan byc posadzony o klamstwo to daj pan te wyniki smile
    • kfiatuszkowa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 11:23
      Kurczę, obejrzałam sobie jak się wiąże to nosidełko mei tai i jak sobie wyobraziłam jak będę wyglądać jak się tym obwiążę... jak baleron, sadło pościskane będzie się wylewać... Dla szczupłych osób wydaje mi się super, na ciało, w które nie ma się co wżynać ale ja bym się bała jak będę wyglądać
      • mama_kotula Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 11:32
        Cytat
        Kurczę, obejrzałam sobie jak się wiąże to nosidełko mei tai i jak sobie wyobraziłam jak będę wyglądać jak się tym obwiążę... jak baleron, sadło pościskane będzie się wylewać... Dla szczupłych osób wydaje mi się super, na ciało, w które nie ma się co wżynać ale ja bym się bała jak będę wyglądać

Opadło mi. Wszystko.
        Sądzisz, że inne nosidełka - niewiązane - nie będą ci się wrzynać? Zasada jest taka, że dziecko musi być dobrze "dociśnięte".
        Kfiatuszkowa, olej wyglądanie, postaw na wygodę. Po prostu.
        • kfiatuszkowa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 11:38
          Kotula, jakoś nie wiem czy się przemogę sad już wyglądam strasznie a jeszcze jak to uwiążę... To mi nosidło nie będzie potrzebne bo nie pokażę się ludziom na mieście...
          • 1mzeta Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 11:44
            Ale co ty się przejmujesz - jak byś zobaczyła moją znajomą z nosidłem- dziewczyna 180 cm wzrostu i bagatela 95 kg wagi- ma t w doopie co sobie ludzie pomyślą- nosi i koniec.
            • kfiatuszkowa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 12:12
              1mzeta napisała:

> Ale co ty się przejmujesz - jak byś zobaczyła moją znajomą z nosidłem- dziewczy
              > na 180 cm wzrostu i bagatela 95 kg wagi- ma t w doopie co sobie ludzie pomyślą-
              > nosi i koniec.

Tyle że ja mam 165 cm i 104 kg uncertain A więc różnica jest.
              • 1mzeta Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 12:23
                Eeeeee.....tam różnica. Nie stresuj się kobito- kup nosidło i ciesz się z noszenia.
              • mama_kotula Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 12:31
                kfiatuszkowa napisała:

> 1mzeta napisała:
                >
                > > Ale co ty się przejmujesz - jak byś zobaczyła moją znajomą z nosidłem- dz
                > iewczy
                > > na 180 cm wzrostu i bagatela 95 kg wagi- ma t w doopie co sobie ludzie po
                > myślą-
                > > nosi i koniec.
                >
                > Tyle że ja mam 165 cm i 104 kg uncertain A więc różnica jest.

Dlatego lepiej chustę czy meitai niż zwykłe nosidełko - one mają o wiele szersze "pasy" do obwiązywania i wygląda się w tym lepiej. A w ogóle to ja bym na twoim miejscu zlała kwestie estetyczne. O.
        • 1mzeta Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 11:42
          Mnie więcej niż wszystko wink
      • ponponka1 Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 11:45
        Kfiatuszkowa - spokojnie - znajdziesz w necie zdjecia mam korpulentnych z wdzicmi w chustach lub MT. Wygladaja przemilo.
        i261.photobucket.com/albums/ii70/lisamuis/DenV/caa61f6f.jpg
        i10.photobucket.com/albums/a106/chikami/Mark/dragen/IMG_2436_resize.jpg
        Dla odmiany pokaze ci jak wyglada taka para w babybjørn:
        pl.lennylamb.com/images/products/chusty_el_instr_html_m3b101986_400_400.jpg

i jeszcze zobacz jak wysoko jest dziecko w chyscie czy MT a gdzie wisi w wisiadle. Kto i gdzie ma dziecko? wink

Dla jakiego dziecka potrzebujesz MT? Bo mam dwa dla takich ok 1-1,5. Lece do Polski za tydzien i moge ci wyslac - 50 PLN smile
        • kfiatuszkowa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 12:10
          Moja za 2 tygodnie skończy 9 miesięcy (matko jak ten czas leci...), ubranka tak na 74, 80, jak będzie to dla niej dobre to bym kupiła od Ciebie smile
          • ponponka1 Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 12:20
            Bedzie. Pomierze jeszcze dokladnie ale powinno wysarczyc na kilka dobrych miesiecy. Jest MT roboty Mlekaj - znanej polskiej wykonawczyni MT. Tu jest on (robiony na moje specjalne zamowienie):

melkaj.blogspot.com/2010/03/mei-tai-269.html
            Pas biodrowy sobie sprawdz - czy sie zawiazesz sie w pasie dwumetrowym sznurkiem w domu smile
            • kfiatuszkowa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 13:12
              A w biodrach trzeba się obwiązać dwukrotnie? Tak jak na filmikach tak?
            • kfiatuszkowa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 13:16
              uncertain Jest problem uncertain Wzięłam sznurek dwumetrowy i nie ma szans obwiązać się w pasie tak jak np ta dziewczyna : www.youtube.com/watch?v=kiGQeFCV8_w ...
            • kfiatuszkowa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 13:20
              A mogłabym, dajmy na to, dokupić podobny materiał i do krawcowej zanieść coby jakoś przedłużyła ten pas biodrowy? Czy takie coś nie zda egzaminu?
              • ponponka1 Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 13:44

No nie wiem. Dwa razy nie trzeba. Te dwa razy to kiedy pas jest zaaaa dluuuugi i po zawiazaniu by sie platal miedzy nogami - tak tez jest z chustami jak jest za dluga smile

Polecam Ci jeszcze kolkowa - idealna na krotkie wypady np. z samochodu do przychodni, sklepu....szybko wkladasz zaciagasz i szybko wykladasz. Ja ma do sprzednia rozmiar M (2 m) :
                Maya Wrap rozmiar M (2 m) - 80 PLN
                tnij.org/jrp3
                • kfiatuszkowa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 14:03
                  Chyba bym wolała to mei tai smile
                  • ponponka1 Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 14:31
                    Daj mi swoj mail to sie dogadamy na priva smile
                    • kfiatuszkowa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 15:00
                      A może być niegazetowy? wink
                      gosia_wawok@interia.pl
                      • ponponka1 Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 15:27
                        Oj moze !!!
                        • romasubrosa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 16:38
                          Oczywiscie wszystkie kobitki macie racje z tym ze womar nie jes dobry ze jest zwyklym nosidlem, popelnilam blad, myslalam ze robie dobrze, ale nie musicie az tak czlowieka "linczowac" na forum, wiem ze glupota jest denerwujaca ale trzeba wyhamowac i pouczyc w kulturalny sposob podpowiedziec co jest lepsze,a nie wysmiewac. Na chwile obecna kupialbym inne nosidlo ale "juz po ptakach" bo tamte uzylam moze ze dwa razy i lezy w szafie, wiecej chodze z wozkiem na miasto i samochodem jezdze. A wracajac do tego ze w tym womarze u mojej corki nogi nie zwisaly jak w zwyklych nosidlach pewnie dlatego ze jest drobna i nozki miala tak jak na zdjeciach w nosidlach typu tuli, bondolino itd.
                          • truscaveczka Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 22:31
                            Kup sobie używaną kółkową, albo MT i zobacz róznicę smile A do auta super się sprawdza, sama tak robię, że na wycieczki po lesie i pagórkach biorę sobie chustę - i wszędzie dotrzemy smile
                • panna.w.drodze Ponponka1 !!! 07.07.11, 16:05
                  jestem zainteresowana chustą kółkową - odezwij się smile dogadamy szczegóły i koszt wysyłki
                  panna.w.drodze@gazeta.pl
                  • ponponka1 Re: Ponponka1 !!! 08.07.11, 12:34
                    Odpisze wieczorem smile
    • turnesolka Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 21:50
      A ja mam inne rozwiązanie, dla mnie też wyjmowanie fotelika z Młodym z samochody jest koszmarem. Do tego rozkładanie stelaża dużego wózka też jest upierdliwe. Dlatego fotelik jest w samochodzie na stałe a Młodego do samochodu i potem wożę w małej, leciutkiej i łatwo się składającej parasolce. Kupiłam Jane Sonica (model 2009 więc był bardzo OK cenowo) i jestem nim zachwycona. Oczywiście kułeczka są małe, nie ma amortyzacji, budka jest mała. Ale to nie jest wózek na spacery tylko na szybkie wypady w mieście lub centrach handlowych. Jest najmniejszy i najlżejszy z parasolek z uchylnym siedziskiem i wszystkie mechanizmy w nim chodzą leciutko. Masz wózek i nic nie musisz tachać! Młody też od początku ten wózeczek polubił! Za to jak go parę razy wpakowałam do chusty, z takim wysiłkiem że byłam cała mokra od potu to się wyrywał. On absolutnie nie chce być tyłem do świata, mama to już nie jest ciekawy widoksad
      • truscaveczka Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 06.07.11, 22:31
        Można nosić na plecach albo na biodrze, wtedy widoki lepsze smile
        • turnesolka Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 07.07.11, 08:12
          A jakie nosidło można na plecach? Bo chusty to ja już bankowo na plecy nie założę, na brzuchu mi nawet średnio wychodzi.
          • kfiatuszkowa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 07.07.11, 08:23
            Turnesolka, ja widziałąm, że MT można na plecach wiązać, o:
            www.youtube.com/watch?v=zfck0-x7Z3E
            • mama_kotula Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 07.07.11, 10:03
              kfiatuszkowa napisała:
              > Turnesolka, ja widziałąm, że MT można na plecach wiązać

Potwierdzam. W MT nosiłam 5-latkę z połamaną nogą (ok, ważyła wtedy jakieś 14 kilo). Na plecach nosiłam i było to rewelacyjne.
              • turnesolka Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 07.07.11, 15:08
                Klamka zapadła, jak tylko wrócę do Wawy (bo tam ma maszynę do szycia) to zabieram się do szycia MT. Mam ostatnio straszny ciąg na prace ręczne więc nawet jak tego MT nie będę nosić to uznam że warto było wink Może sobie nawet już materiał teraz skroję to potem samo zszycie szybko pójdzie! Mąż obejrzał filmiki na youtubie i chce nosić, pożyjemy zobaczymy!
    • kfiatuszkowa A teraz powiedzcie jak przekonać chłopa... 07.07.11, 08:21
      Mąż mój twierdzi, że robię wielki błąd kupując mei tai, bo:
      a) NAPEWNO nie wytrzymam, kręgosłup mi wysiądzie
      b) jak ja będę w tym wyglądać... sad
      c) zamiast coś dla siebie kupić kupuję "jakąś szmatę".
      Nie wiem co mu mam powiedzieć, wczoraj się z nim o to pokłóciłam, powiedziałam że ma się nie wtrącać i to właśnie jest DLA MNIE, dla mojej wygody, a ten mi dalej, że nie dam rady tego wiązać (ale ciężki stelaż dam radę wyciągać i wsadzać)... Tragedia sad
      • 1mzeta Re: A teraz powiedzcie jak przekonać chłopa... 07.07.11, 10:24
        Chłopy to czasami mają zawężone pole myślenia.
        Chcesz mei-tai to kupuj i ciesz się noszeniem. Wprawdzie nie masz gwarancji,że je pokochasz, że dziecko je polubi ale wiesz z dzieckiem to na nic nie masz gwarancji. Mój np. gondoli nie znosił- jak ze trzy razy jechał to wszystko.
      • illegal.alien Re: A teraz powiedzcie jak przekonać chłopa... 07.07.11, 11:23
        Moj nie-maz jak zobaczyl chuste, to sie popukal w czolo.
        Teraz sam nosi w ergonomiku i mei taiu.
        Mam 4 rozne nosidla, on uwaza, ze o 3 za duzo, ale tylko sie ze mnie podsmiewa - nie przejmuj sie mezem, rob swoje. Maz sie przyzwyczaji i jeszcze moze da sie przekonac i sam bedzie nosil wink
        • 1mzeta Re: A teraz powiedzcie jak przekonać chłopa... 07.07.11, 17:55
          No to ja też dodam- mój problemów z zakupami moimi nigdy nie miał- sam nawet kiedyś wyskoczył z tekstem jak się mały urodził,że nosidło chce kupić bo on chce nosić- wskazując mi na gościa niosącego noworodka w BB. Mnie zmroziło bo byłam już po lekturze nosidła-chusty robiąc rozeznanie co dla nas lepsze więc stwierdziłam tak- owszem kupimy ale nie wisiadło- chłopu przetłumaczyłam łopatologicznie w dodatku - z kraju z którego "pochodzi" wisiadeł nie ma- wózki to rzecz mało widywana i wszystkie mamy noszą w chustach. Szybko pojął o co chodzi i kupiliśmy ONO. Nosi chętnie smile nawet teraz jak idziemy gdzieś na dłuższą włóczęgę z wózkiem to bierzemy nosidło bo czasami młody się zbuntuje dłużej jechać w wózku albo iść na nogach, a ręce więdną od niesienia go na nich.
          • kfiatuszkowa Re: A teraz powiedzcie jak przekonać chłopa... 07.07.11, 22:02
            No to ja też powiedziałam staremu, że będzie z młodą śmigał to mi powiedział: "No napewno. Chora jesteś." ... uncertain
            • mama_kotula Re: A teraz powiedzcie jak przekonać chłopa... 07.07.11, 23:03
              kfiatuszkowa napisała:
              > No to ja też powiedziałam staremu, że będzie z młodą śmigał to mi powiedział: "
              > No napewno. Chora jesteś." ... uncertain

A zapytałaś tego "starego", co konkretnie ma przeciw nosidłom? Bo może tu trzeba uderzyć smile
              • kfiatuszkowa Re: A teraz powiedzcie jak przekonać chłopa... 08.07.11, 07:21
                A no to bym nie była ja, gdybym nie zapytała wink
                Powiedział: "bo nie", po dalszym "wierceniu dziury w boku" stwierdził: "ja i nosidło- nieeeee" Czyli, że niemęskie mu się to chyba wydaje. Powiedziałam, że od forumowych koleżanek mężczyźni noszą swoje dzieciaki i się nie wstydzą to odparł "więcej siedź na forum..."
                ???
                • mama_kotula Re: A teraz powiedzcie jak przekonać chłopa... 08.07.11, 07:44
                  No ok. Czyli nosidło jest babskie, taak. Więc ja bym w ogóle nie konsultowała z mężem kwestii zakupu nosidła, tylko kupiła i już.
                  Nie konsultowałabym z przyczyn: A) bo nie ma o tym pojęcia ("kręgosłup mi wysiądzie", "nie dam rady tego wiązać"), B) bo jest wstrętną podłą świnią ("jak ja będę w tym wyglądać" - DO PIACHU, k..a, do piachu) albo jest człowiekiem z typu mojej matki czyli "co ludzie powiedzą, jak cię zobaczą obwiązaną jakąś szmatą jak Cygankę zamiast jak człowiek, w wózku wozić" - w sumie też do piachu, C) bo chce kontrolować TWOJE zakupy i kwestionuje ich zasadność - "zamiast coś dla siebie kupić kupuję 'jakąś szmatę'" - do piachu po raz kolejny, jestem w stanie zrozumieć, gdyby chodziło o 40-tą parę butów, a nie o sprzęt ułatwiający życie.
                  • kfiatuszkowa Re: A teraz powiedzcie jak przekonać chłopa... 08.07.11, 07:54
                    Aaaa no widzisz, co zrobie, widziały gały co brały, choć dam głowę sobie uciąć, że kiedyś taki nie był wink
                    On z tych wszechwiedzących, co gó#no widzi, ##uja słyszy ale wszystko wie lepiej...
                    I masz rację, Kotula, choćby jemu na złość kupię to nosidło, bo to mnie ma być wygodniej, a kak jemu siem nie podoba, to niech się pałuje.
                    • mama_kotula Re: A teraz powiedzcie jak przekonać chłopa... 08.07.11, 10:32
                      A tam na złość. Spokojnie wyłóż panu, że nosidło ci jest potrzebne w takim samym stopniu jak jemu para nowych gaci i w ogóle ten zakup nie podlega dyskusji.

PS. Mój pan to chyba się będzie ze mną o chustę bił, z tego co na razie widzę tongue_out
                      • kijek82 Re: A teraz powiedzcie jak przekonać chłopa... 08.07.11, 13:33
                        kotula-kazda s ma takiego pana na jakiego zasluguje
    • douglas.beauty Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 08.07.11, 14:14
      ja polecam baby bjorn. Wygodne dla mnie i dla corki, zaakceptowane przez pediatre i przez ortopede dzieciecego ( tak, tak na pewno przekupiony przez sprzedawce nosidelsmile
      Ale ja raczej nie biore pod uwage opinii anonimowych ludzi z forum, gdzie kazdy jest specjalista od wszystkiego. Typowa odzywka na tym forum "jak Ci lekarz powie co innego niz my to zmien lekarza"smile) Uwielbiam!
      • mama_zofki Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 08.07.11, 15:45
        Ja też używam BB Active.
        Polecane przez specjalistów.
        Wygodne dla noszącego i noszonego smile
        Mój mąż był pierwszy do "noszenia". Lubi. Mnie jest za ciepło wink
        • 1mzeta Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 08.07.11, 20:17
          "Polecane przez specjalistów. "
          Podaj których - wiarygodne źródła poprosimy.

"Wygodne dla noszącego i noszonego smile"
          Buahahahaha- nie ma to jak powisieć sobie na kroczu- o dziecko chodzi.

Jeśli już chcesz polecać BB to comforta- sama firma BB zrozumiała,że wszystkie inne co produkują to wisiadła i co raz więcej ludzi ma świadomość tego- dlatego na rynek wprowadzili coś na wzór ergonomika i tylko patrzeć jak reszta z ich asortymentu zostanie wyparta przez kolejne ergonomiki, które prowadzą.
      • 1mzeta Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 08.07.11, 20:34
        "Ale ja raczej nie biore pod uwage opinii anonimowych ludzi z forum, gdzie kazdy jest specjalista od wszystkiego."

To co ty na forum robisz- oczywiście doradzasz bo jesteś "specjalistką"...od nosideł mierną i to bardzo.

"Typowa odzywka na tym forum "jak Ci lekarz po wie co innego niz my to zmien lekarza"smile) Uwielbiam!"
        No bardzo typowa- tym bardziej,że po lekturze forum widać,że niektórzy lekarze to jednak idioci w czystym wykonaniu- a już na pewno ci polecający wisiadła w stylu BB.
    • fela_25 Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 09.07.11, 13:54
      ja dołączę się do pytania. czy któraś z Was może powiedzieć coś o Cybex 2.Go albo Cybex u.Go? Zastanawiam się nad zakupem przez internet i ciężko jest mi się zdecydować. 2.go to nosidło z szerokim rozstawem bioder i różnymi opcjami noszenia, a u.Go to chusta, a synek waży 9 kg.
      • 1mzeta Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 09.07.11, 15:48
        O ile chustę od nich bym jeszcze kupiła to "nosidła" nie. Na moje oko wygląda za sztywno- nie przystosuje się do pleców dziecka tylko dziecko do niego musi się dostosować. Dziwna ta regulacja panelu - jakoś mało elastyczna jak dla mnie. I sam fakt,że promowane jest na ich stronie noszenie dziecka przodem do świata i wzmianka,że to nosidło wspiera rozwój fizyczny- przodem do świata to chyba kręgosłup wygina nie w tą stronę co trzeba. Ale przyznać muszę, że tak czy siak lepsze niż BB.

Skocz tutaj- najlepiej ci doradzą

forum.gazeta.pl/forum/f,44603,Kawalek_szmaty_chusty_i_.html
        • jombusiowa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 10.07.11, 08:06
          Ja mam ergo szyte, teraz marzy mi się MT ale małż mnie hamujewink
          U mnie było tak,że nosidło miało być dla mnie, ale jak mój raz je włożył, to teraz jak jesteśmy oboje, to tylko on chce nosićsmile Strasznie mu się spodobało. To tak ku pokrzepieniusmile
          • 1mzeta Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 10.07.11, 11:24
            "...to teraz jak jesteśmy oboje, to tylko on chce nosićsmile Strasznie mu się spodobało."

To tak jak i u mnie sad.

Mnie też się MT marzy tylko ciągle się zastanawiam nad: jak długo nosidło będzie jeszcze w użyciu -teraz mam ONO używamy sporadycznie ale jednak się przydaje- jest do 13 kg-pewnie ze względu na tą klamrę ale..... ja motam ONO tak jak MT,że nawet jak klamra się odepnie czy pęknie to nie ma możliwości,że mi dzięcię spadnie. I teraz się zastanawiam czy kupić jakiegoś fajnego MT bo piękne widziałam czy uszyć sobie samej- jak już mam ostatnio świra na punkcie szycia..........
            • kfiatuszkowa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 11.07.11, 07:28
              1mzeta napisała:

> padnie. I teraz się zastanawiam czy kupić jakiegoś fajnego MT bo piękne widział
              > am czy uszyć sobie samej- jak już mam ostatnio świra na punkcie szycia.........
              > .

Kurczę jak Ci zazdroszczę (i innym dziewczynom też), że umiecie sobie same coś uszyć... wink Moja mama ma maszynę i szyje. Siostra moja też ma maszynę i też szyje, a mi nikt nie pokazał... tongue_out Chyba będę musiała iść na kurs do mamy smile Wjedźcie mi na ambicję co szybciej polecę big_grin
              • 1mzeta Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 11.07.11, 12:02
                MT to łatwizna do uszycia- nawet jak sama nie zaznasz "tajników" szycia to mamie czy siostrze nie powinno to sprawić najmniejszego problemu. Co więcej na forum chustowym gdzieś jest do wygrzebania dokładny opis z fotografiami i wymiarami jak to zrobić. Teraz tylko trzeba popuścić wodze fantazji co jak to ma wyglądać- co się chce mieć- najlepiej pooglądać MT na różnych stronach- wtedy będziesz wiedzieć jakie wzory ci się podobają.
                • kfiatuszkowa Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 11.07.11, 12:23
                  1mzeta napisała:

> MT to łatwizna do uszycia- nawet jak sama nie zaznasz "tajników" szycia to mami
                  > e czy siostrze nie powinno to sprawić najmniejszego problemu.

Pytałam raz siostry czy mi uszyje to stwierdziła, że nie umie (nawet jej nie zdążyłam pokazać bo znalazłam instrukcję właśnie krok po kroku ze zdjęciami)... Poproszę mamę żeby mi pokazała jak to się robi i u niej sobie to sama zrobię, a uszyję czarne, dla chłopa, może uda mi się go przekonać wink Bo dla siebie to ja już będę miała od Ponponki smile
    • mia_siochi nie trzeba być bardzo lotnym 11.07.11, 09:58
      żeby odróżnić wisiadło od nosidła

(nie było to do autorki wątku)
      • kfiatuszkowa Re: nie trzeba być bardzo lotnym 11.07.11, 12:18
        Fajne zdjęcie smile Doskonale pokazuje różnice, których niektóre mamy nie widzą, bo nie mają porównania.
        Uoj, biedny dzieciaczek mnie by bolało tak wisieć z wżynającym się "czymś" w krocze...
    • pucio09 Re: Polećcie nosidło bardzo proszę :) 14.10.11, 13:58
      bondolino - rewelacja, kup używane.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka