cardamomo 21.05.04, 14:55 dziewczyny, jak zakładać dodatkową pieluszkę w ramach "szerokopieluchowania"? I jak długo? Byłam dziś na badaniu z moją córeczką, ale lekarz był b. mało kontaktowy... Mała ma 3 tygodnie. Pozdrawiam, Eliza Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maud007 Re: usg bioderek 21.05.04, 15:16 Moja Weronika ma 2,5 miesiąca i na USG wyszło że wszystko w porzadku, ale lekarz doradził tak profilaktycznie trzymać nóżki szerzej i na zwykłą jednorazową zakładać jeszcze tetrową złożoną w prostokacik i na to śpiochy. To sprawia że mała ma dość szeroko nóżki.Myśle że jak wszystko z bioderkami ok to to wystarczy. Chyba, że lekarz zalecił coś specjalnego, ale powinien w takim przypadku powiedzieć dokładnie jak zawijac maleństwo. pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
magda1104 Re: usg bioderek 21.05.04, 15:21 A nam lekarz powiedział, ze nie ma potrzeby szeroko pieluszkować, bo to nie jest szerzej, tylko grubiej. Wystarczy profilaktyka - noszenie z szeroko rozłożonymi nóżkami, nie krępować i nie prostować nóżek oraz przy przewijaniu przytrzymac lekko przez 15 sekund szeroko rozłożone nózki dziecka tak by kolanka były na wysokości pępka. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: usg bioderek 21.05.04, 22:05 Jeżeli stawy biodrowe są w pożądku to nie ma potrzeby zakładania drugiej pieluszki. Taka bardzo szeroka żabka to też nie jest za dobrze.Należy także pamiętać aby podczas przewijania nie ciągnąć do góry dziecka za stopy. Odpowiedz Link Zgłoś
jazzmina Re: usg bioderek 21.05.04, 22:25 Dorzuce jeszcze ukladanie na brzuszku-jak najczesciej. Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.tycz Re: usg bioderek 21.05.04, 22:36 Droga Elizo, profilaktyczne, podwojne pieluchowanie nie ma wiekszego sensu, bo to tylko jest grubsze pieluchowanie, nie szerokie. Jezeli dziecko ma zdrowe bioderka, jedyne co mozesz robic, to kalasc dziecko na brzuszku jak najczesciej. Najlepiej w ciagu dnia, jak je masz na oku, nie na noc. Jezeli dziecko ma tak zwana dysplazje lub cos podobnego, jedynie frejka dziecku pomoze. Ale to juz specjalista musi o tym zdecydowac bo gruntwnym przebadaniu. Takie samowolne czy profilaktyczne dzialania nie wiele pomoga, a wrecz moga zaszkodzic. JAK DOCHODZI DO POWSTANIA DYSPLAZJI Powód powstawania dysplazji jest nieznany, choć istnieją teorie które upatrują dysplazję jako zaburzenie uwarunkowane genetyczne, jako wynik nieprawidłowego ułożenia płodu bądź jako następstwo działania matczynych hormonów. Każda z teorii znajduje poparcie w obserwacjach i dotychczasowych badaniach. teoria genetyczna Potwierdza ją częstsze rodzinne występowanie dysplazji biodra, oraz częstsze występowanie wady u dziewczynek ( 4-6 razy częściej niż w chłopców). Prawdopodobieństwo zachorowania jest większe jeśli jedno z rodziców urodziło się również z dysplazją, a znamiennie wzrasta przy dyzplazji stwierdzonej u obydwojga rodziców. teoria nieprawidłowego ułożenia w łonie matki Tłumaczona tym, że ułożenie kończyny jakie występuje w łonie matki tj: zgięcie i przywiedzenie w biodrze predysponuje do wychodzenia głowy kości udowej z panewki. teoria hormonalna Stwierdzono, że hormony ciążowe (matki ) - relaksyna i estrogeny powodują zwiotczenie torebki stawowej co predysponuje do rozwoju dysplazji. <<początek ROZPOZNANIE Wczesne rozpoznanie dysplazji jest najważniejsze dla dalszego leczenia oraz rokowania. Dlatego każdy noworodek powinien być badany prze doświadczonego ortopedę, który w ocenie stawów biodrowych może wykryć objawy, które wskazują na niedorozwój stawów. Im dziecko młodsze tym rozpoznanie jest łatwiejsze. Nie wymagane jest wykonanie zdjęć RTG. W badaniu, które ortopeda wykonuje kładąc dziecko na twarde i równe podłoże ocenia on stopień i symetryczność odwiedzenie bioder, ich rotacje, ewentualne występowanie przeskakiwania w biodrach oraz długość kończyn, ocenia stawy poprzez dotyk. Badaniem, którym posiłkować się może ortopeda jest USG stawów biodrowych, które przy wprawnym wykonaniu potrafi wykryć zmiany, które nie są uchwytne w badaniu ortopedycznym. Metoda, którą posługuje się ortopeda nosi nazwę metody Graffa od nazwiska lekarza, który wprowadził ten sposób diagnozowania dysplazji. Zdjęcie RTG jest coraz rzadziej wykorzystywane w rozpoznawaniu dysplazji, z przyczyny wprowadzenie USG do diagnostyki , oraz szkodliwości promieniowania rentgenowskiego. PZDR, Odpowiedz Link Zgłoś
mackowi Re: usg bioderek 10.06.04, 20:46 w świetle obecnej wiedzy do 3 mca bioderka powinny osiągnąć dojrzałość (tzn być typu I na badaniu USG). Jeśli wcześniej stwierdza się biodra fizjologicznie niedojrzałe (typ IIA) to zaleca się szerokie pieluchowanie a jeśli w wieku 3 mcy stwierdza się typ I (dojrzałe) kończy się obserwację. Odpowiedz Link Zgłoś
beatale Re: usg bioderek 10.06.04, 22:57 No wlaśnie moja Julka jak miałą 6 tygodni to miala po USG bioderko jedno IIa i pieluchowałam podwójnie , ja robiłą to tak, że na śpiochy zakładałam dosc szeroko złożoną pieluchę flanelową i spinałam z boku spinkami jak od szelek naprzykłąd, tak poradzono mi na forum. Jak miała trzy miesiące bioderko było Ib i juz tego nie robiłam. Poza tym tez dużo na brzuszku miala leżec. Odpowiedz Link Zgłoś
cardamomo Re: usg bioderek 11.06.04, 23:55 Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś