Dodaj do ulubionych

częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca

26.09.11, 09:57
Moja Cora od urodzenia kumała, ze noc to noc smile 19:30 zasypia i spała...do4,5rano-karmiłam i spała do 9.
od tygodnia budzi sie o 1,4,6!
nie mam pojęcia czemu? czy u Was tez tak było? może podpowiecie co może być przyczyną tych częstszych pobudek...?
ps. karmię piersią
Obserwuj wątek
    • kuksu22 Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 26.09.11, 10:09
      Miałam podobnie - nagle w czwratym miesiącu zwrot. Dziecko poprostu się nie najadało. Zaczęłam rozszerzać dietę szybciej niż powinnam, bo po czwartym miesiącu, daje na noc gęste jedzenie i problem znowu z głowy.
    • mia_siochi Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 26.09.11, 10:22
      Skok rozwojowy?
      Zęby?
      Tęsknota za mamą?
      Dziewczyna dorośleje i się zmienia wink
      Możesz ją oczywiście napchac na noc kaszą, ale najpierw poczytaj nawet tu na forum, jak to naprawdę z tą kaszą jest (w wątku o mitach o dzieciach możesz to na przykład znaleźć wink )
      • necia27 Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 26.09.11, 11:08
        U nas to samo i u wiele dzieciaczków jakie znam,dokładnie w tym samym czasie co u ciebie.Też myślałam że się nie najada ale to bzdura bardziej myślę że to zęby.
    • 1mzeta Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 26.09.11, 11:20
      U nas też tak było- nawet częściej. Pocieszę cię- minie. Daj sobie spokój z "zapychaczami-kaszkami" bo to nie głód jest na pierwszym planie.
    • kamilajaneczka Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 26.09.11, 12:40
      karmienie piersi może być przyczyną, karmisz na żądanie więc dziecko budzi się na jedzenie. Może spróbuj przejść na butelkę?
      • mia_siochi Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 26.09.11, 14:34
        Butelką też się karmi na żądanie.
        • pola.cocci Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 26.09.11, 14:59
          ale butelka nie powoduje takiego "psychicznego" przywiazania i "ciagu" do przytulanska smile
    • pola.cocci Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 26.09.11, 12:55
      bo dzieci tak maja; sa starsze i cwansze i wiedza, ze zeby mama przyszla i przytulila, a najlepiej dala possac piers trzeba sie w nocy rozplakac wink
      moga byc zeby ale nie musza, glod raczej to nie jest, a dawanie kaszy na noc niewiele daje (ja z wygody dawalam od 6 msc, a i tak sie budzil)
      dopiero jak ograniczylam piers w nocy to budzil sie rzadziej (max 2 razy) ale to wszystko po 6 msc, a jak przestalam karmic (11msc) to zaczal przesypiac cale noce - nareszcie!!
      dzieci kp tak maja, obaj moi synowie byli "im starsi tym gorsi" pod wzgledem przesypiania nocy wink
    • 1matka-polka Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 26.09.11, 14:51
      Spróbuj zmieścić wszystkie karmienia w ciągu dnia, a w nocy nie dawaj piersi jeżeli daje się uspokoić inaczej. Ale wątpię, czy to coś pomoże wink
    • kamelia04.08.2007 Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 26.09.11, 15:12
      ależ bzdury poczytałam powyżej. Tylko jeden-góra dwa posty były z sensem.
      A to zapchaj kaszką, a to przejdź na butelke, a to karm w dzień, w nocy uspokajaj, a to dzieci to szczwane bestie. Wy siebie przeczytałyscie? Bzdura goni bzdure.... Tylko dzieci żal. Brakuje tylko wstawienia do pieca na trzy zdrowaśki - byłby ciemny zabobon do kompletu.

Teraz do autorki wątku:
      dziecko ma 3 i pół miesiaca, jest na piersi. Przy karmieniu piersia regułą są zmany. Do tej pory spała jednym ciagiem, teraz sie budzi. I to jest normalne. Mleko nocne jest bardziej kaloryczne niż mleko dzienne. Może dziecko ma skok rozwojowy własnie i musi wiecej jesc. Jakis czas minie i nowu bedzie spac nocną porą. Chce jesc, to je nakarm i spij dalej, aż sie znowu obudzi.
      Moja ma 8 m-cy i też sie budzi na jedzenie w nocy. Possie, possie i spi dalej.
      • mia_siochi Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 26.09.11, 15:44
        Mnie czasem zadziwia to demonizowanie nocnych karmień. Rozumiem pobudki przy skoku rozwojowym- co godzinę na przykład.
        Ale to jedno nocne karmienie to chyba nie jest takim ból? Bez przesady, dziecko kilku miesięczne najada sie szybko, kilka minut i gotowe. Dla mnie to prostsze i łatwiejsze niż cyrki z uspokajaniem, noszeniem, wciskaniem butelki.
        Żeby nie było- to nie do autorki wątku, u niej obstawiam skok smile
        • 1matka-polka Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 26.09.11, 15:54
          Ja nie mówię, że niedawanie cyca w nocy działa ale spróbować można.
          Miałam przez parę tygodni pobudki co 2 godziny, więc wiem co to znaczy, w chorobę psychiczną można wpaść. I pewnej nocy się zbuntowałam i przestałam dawać pierś w nocy na każde stęknięcie i od tej pory moje dziecko zaczęło spać coraz dłużej, aż do przesypiania całej nocy ale może to zbieg okoliczności.
      • pola.cocci Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 26.09.11, 16:07
        o kurcze, jaka ty madra jestes i nieomylna, no i tylko ty masz racje i wszystko o dzieciach wiesz...
        a czy myslisz, ze twoje 8 miesieczne dziecko tez jest glodne w nocy i dlatego sie budzi?
        wierz w co chcesz i rob jak ci pasuje
    • saguaro70 Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 27.09.11, 14:09
      kamilamrgn napisała:

> Moja Cora od urodzenia kumała, ze noc to noc smile 19:30 zasypia i spała...do4,5ra
      > no-karmiłam i spała do 9.
      > od tygodnia budzi sie o 1,4,6!
      > nie mam pojęcia czemu? czy u Was tez tak było? może podpowiecie co może być prz
      > yczyną tych częstszych pobudek...?
      > ps. karmię piersią
      >
      >
      Karmienie piersią nie ma tu nic wspólnego.
      W pierwszym roku zycia występuje 7 skoków rozwojowych. Twoje dzieciątko jest własnie w skoku rozwojowym, 15 tydzień. To najbardziej intensywny skok rozwojowy, dziecko panicznie się boi wszystkiego. Wyygląda to tak, jakby dziecko oglądało film puszczony do tyłu w piorunującym tempie.
      Włącz lampkę diodową do kontaktu. Może delikatna poświata zadziała.
      Nie lubię się powtarzać. NA stronie parenting.pl jest wszystko. Wpisz w Google skoki rozwojowe i dowiesz się wszystkiego.
      Pozdrawiam cieplutko. smilesmile
      • pola.cocci Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 27.09.11, 14:26
        o to jakas nowa teoria; pierwszy raz w zyciu slysze, zeby niemowle balo sie ciemnosci...
        a co z tymi dziecmi, ktore spia w ciemnosci i nie placza? one nie maja skokow rozwojowych?
        no, a skoro sie boi to moze lepiej przytulic?
    • lexie007 Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 27.09.11, 14:27
      >>>ps. karmię piersią -----> no wlasnei dlatego.smile zaczela kumac ze przy piersi i mamie jest fajnie. Nie ma co sie doszukiwac innych powodow.
      • kamilamrgn Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 04.10.11, 11:43
        masakra smile
        od 3 nocy pobudeczki sa o 23,2,5...jest coraz ciekawiej smile
        • duzeq Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 04.10.11, 21:24
          To jest jeden z najgorszych skokow rozwojowcyh dziecka (najgorszy, of kors, dla rodzicow).
          Zobaczysz jakie full wypasione niemowle dostaniesz jak wszytsko sie skonczy big_grin.

Daj na luz, nie zamartwiaj sie, to przejdzie (chociaz z licznych postow na tym forum wynikalo, ze ten skok moze trwac i do 3 tygodni) i chociaz nienawidze tego typu porad, tak - musisz przetrzymac i pobudki, i marudzenie i generalna masakre. Powodzenia.
          • kamilamrgn Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 04.10.11, 21:48
            dzieki smile
    • andzialipka Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 04.10.11, 23:05
      Mój też tak ma, tyle że nie zawsze. Potrafił już przespać kilka calutkich nocy, aż tu nagle w 17 tygodniu bach, pobudki co 2 godziny. Zasypia o 20, i od 23 już zaczyna. Zdarzają się jednak noce, że śpi do 3 rano a potem już budzi się co godzinę. Czy to też jest skok? Czy może za mało go tankuję na dobranoc skoro jedne nocki są takie a inne takie?
      • elwi198 Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 04.10.11, 23:12
        Moja mala jak skonczyla dwa miesiace tak przysypiala mi cale noce tzn od ok 22/23 po ostatnim karmieniu az do 6 rano wiec bylismy bardzo zadowoleni, zabkow tez praktycznie wcale nie odczulismy, natomiast w zeszlym tygodniu skonczyla roczek ni i bach codziennie max o 2/3 w nocy sie budzi, ale nie na jedzonko tylko niestety nie chce spac w lozeczku.
        A do 6miesca karmilam tylko i wylacznie piersia, natomiast pozniej wprowadzilam jej NAN na dobranoc z kleikiem ryzowym.
      • kamilamrgn Re: częstsze pobudki w nocy...why? 3,5mca 05.10.11, 07:29
        u mnie jest identycznie!
        tez zdarzają sie przespane noce. z czw na pt spała 19:30-6:30!!!
        a od 4 nocy 23-24,3,5 smile i wlasnie jak juz sie obudzi to nie zasnie na dłuzej niz 3-4h. czasami budzi sie co 2 itd itd...
        dzis 00:00,4,7 wiec ciut lepiej smile ale widze, ze nie ma na to reguły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka