Dodaj do ulubionych

posiew-escherischia coli

10.10.11, 18:20
dzis odebralam malej wynik-1000 kom/ml.do pediatry jutro rano,ale sie martwie.
podobno duzo dziewczynek dopada ta bakteria.
mialyscie z tym do czynienia?jakie leczenie-antybiotyk?dlugo?
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: posiew-escherischia coli 10.10.11, 18:30
      A krwinki białe? Białko?
    • madziulec Re: posiew-escherischia coli 10.10.11, 18:38
      Jak pobrany mocz? Jak przygotowana dziewczynka do badania moczu (umycie, odkazenie itp).

Tyle bakterii to zwykle wlasnie blad pobrania.
      • pudelek09 Re: posiew-escherischia coli 10.10.11, 18:43
        to nie wynik zlego pobrania(byla umyta i wytarta jalowymi gazikami)-pytalam poloznej.W ogolnym badaniu wyszly podwyzszone leukocyty
        • najma78 Re: posiew-escherischia coli 10.10.11, 19:43
          Oj przykre sad W pierwszych 6 m-cha zycia to chlopcow czesciej dopada ta infekcja, ale dziewczynkom tez sie zdarza. A w jakim wieku dziecko? Antybiotyk bedzie konieczny najczesciej 3-7 dni, zazwyczaj dzieci dochodza do siebie po 24-48h, ale trzeba podac tyle ile nalezy. Jesli dziecko male, a infekcja bedzie rozpoznana jako powazniejsza to moze byc konieczna hospitalizacja, niestety.
        • madziulec Re: posiew-escherischia coli 10.10.11, 19:49
          A ja bym nie sluchala poloznej.
          Umyta dziewczynka dokladnie miedzy wargami sromowymi???

Bo wg mnie taka ilosc bakterii to nic, pewnie woreczek przy pobieraniu jak znam zycie.
          • najma78 Re: posiew-escherischia coli 10.10.11, 20:11
            madziulec napisała:

> A ja bym nie sluchala poloznej.
            > Umyta dziewczynka dokladnie miedzy wargami sromowymi???
            >
            > Bo wg mnie taka ilosc bakterii to nic, pewnie woreczek przy pobieraniu jak znam
            > zycie.

Mozna pobrac mocz w szpitalu przez cewnik czy jak to sie tam poprawnie nazywa.
            • madziulec Re: posiew-escherischia coli 10.10.11, 20:22
              No genialny pomysl.
              Jesli dziecko ma ZUM to przez cewnik przenosi sie bakterie w gore ukladu moczowego.

Ale zawsze pozostaje uklucie nadlonowe.
              • najma78 Re: posiew-escherischia coli 10.10.11, 20:28
                madziulec napisała:

> No genialny pomysl.
                > Jesli dziecko ma ZUM to przez cewnik przenosi sie bakterie w gore ukladu moczow
                > ego.
                >
                > Ale zawsze pozostaje uklucie nadlonowe.

A co ty taka zadziorna jestes? Jestes lekarzem? Odnosze wrazenie, ze bardzo sie madrzysz, ale jakos malo konkretnie. Napisalam przeciez, ze nie wiem jak sie to poprawnie nazywa, ale istnieje sposob na pobranie moczu przez jaks ''rurke'' i jest to sterylne i stosuje sie u maluchow, ktore nie sa wstanie oddac strumienia moczu do odpowiedniego naczynia. Moja corka miala pierwsza infekcje ukladu moczowego jako 4-latka i nie bylo problemu z pobraniem probki moczu, ale u niemowlat to nie takie proste.
                • madziulec Re: posiew-escherischia coli 10.10.11, 22:32
                  A no madrze sie wink
                  Tak mi sie jakos podoba, taki mam kaprys.

A dlaczego - wystarczy spojrzec na sygnaturke wink

Ci do cewnikowania - swoje zdanie powiedzialam. Naklucie nadlonowe jest czyms innym i polega na wkluciu igly w pecherz moczowy i pobranie moczu strzykawka (widzialam, bylam przy tym, robiono to mojemu dziecku).
    • swistak-3 Re: posiew-escherischia coli 10.10.11, 19:08
      moja 7 m-czna córeczka ma teraz bakterie coli w kale. Leczymy się probiotykami już prawie 2 tyg i dzisiaj oddałam kolejną próbkę kontrolnie do analizy. A jutro będę się bawić z pobraniem moczu na posiew.
    • memphis90 Re: posiew-escherischia coli 10.10.11, 21:00
      Dodatni wynik to 100000/ml.
    • sabka22 Re: posiew-escherischia coli 10.10.11, 21:59
      U mnie szpitalne leczenie bo mały miał miesiąc a objaw był taki że miał nadal żółtaczkę poporodową 4tyg po porodzie,wykonali badanie i wyszło to cholerstwo,8dni w szpitalu na antybiotyku i zalecenia co miesiąc robic posiew bo to lubi wracać.
      • perd-ido Re: posiew-escherischia coli 10.10.11, 22:45
        Moj tez mial bakterie coli jako noworodek i rowniez przechodzil dlugo zoltaczke. Jednak nikt nie mowil o wplywie bakterii na dlugosc zazolcenia ciala. Naprawde ma to cos wspolnego?
        • elwi198 Re: posiew-escherischia coli 12.10.11, 12:23
          witam, dziewczyny a powiedzcie mi kiedy takie badanie jest konieczne, mozna je zrobic poprostu kontrolnie czy jakies objawy sa?
          • perd-ido Re: posiew-escherischia coli 12.10.11, 23:19
            Nie robilam zadnego badania. Bylismy w szpitalu i tak to wykryto.
    • zuzann-a Re: posiew-escherischia coli 12.10.11, 13:16
      Mój niby miał, powtórzylam badanie w innym laboratorium i nic nie wyszlo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka