Dodaj do ulubionych

nie chce pić

29.10.11, 20:30
moja 7-miesięczna córcia nagle odstawiła sobie wszelkie napoje - wodę, herbatki, soczki (tych ostatnich co prawda raczej nigdy specjalnie nie chciała, 1-2 łyki i koniec). A piła raczej sporo - ok. 200-300 ml napoju dziennie (oprócz mleka). Je ładnie (mleko, obiadki, owoce), ale picia w ogóle nie chce. Obawiam się że jak tak dalej pójdzie to się odwodni albo zaczną się zaparcia... co dajecie swoim maluchom do picia prócz herbatek i wody? nie mam pomysłu... może spróbować herbatek parzonych zamiast granulatów? (takie dotychczas podawałam) jeśli tak to jakich najlepiej?
Obserwuj wątek
    • czarna784 Re: nie chce pić 29.10.11, 21:47
      Ja podaje mojej 5-miesiecznej corce wywar z suszonych sliwek i powiem Ci ze jej smakuje,moze sprobuj cos sama zrobic,wycisnij moze sok z jakiegos owocu,a noz sie udasmile
    • ostyrka Re: nie chce pić 30.10.11, 13:45
      granulaty?? paskudztwo... tez bym nie pila smile
    • michelinka11 Re: nie chce pić 30.10.11, 14:03
      Bez paniki, napewno sie nie odwodni skoro pije mleko i je obiadki i owoce. Moze ma taki okres ze woli mleko. Jesli poza tym jest zadowolona to nie ma sie czym martwic. Oczywiscie nadal bym probowala dawac picie, moze w koncu jej sie znowu odwidzi smile
    • pancia-jancia Re: nie chce pić 30.10.11, 16:27
      mój ma 13 miesięcy, nigdy nie pił. Nie chciał wody ani żadnych soczków - jedynie mleko 2 lub 3 razy na dobę ale teraz to już dwa (rano i wieczór). żadnych zaparć nie miał i nie ma. Moi rodzice mówili że ja też nie piłam mniej więcej do półtora roku. Jak dziecko nie ma potrzeby i pije mleko to się nie odwodni, zresztą w pożywieniu też jest woda.
    • aamarzena Re: nie chce pić 30.10.11, 23:50
      Możesz spróbować podać niesłodzony kompot domowy. Teraz nie ma upałów, wiec dziecku może nie chce się pić. Mimo wszystko proponuj jej coś do picia co jakiś czas. A jak podajesz jej picie? Może warto zmienic kubeczek na inny - czasem taki prosty zabieg działa cuda. Powodzenia
      • mag-adi Re: nie chce pić 31.10.11, 11:44
        dzięki, trochę mnie uspokoiłyście smile spróbuję z tym kompotem, może jej posmakuje. a picie podaję z butelki ze smokiem (Avent), ale próbuję też z normalnym kubeczkiem z dzióbkiem (nie niekapek tylko taki zwykły), ale jak narazie to więcej z niego rozleje niż wypije.
    • matka_karmiaca Re: nie chce pić 31.10.11, 11:54
      Możesz spróbować zmienić formę podawania - u nas spożycie wody wzrosło gwałtownie po wprowadzeniu słomki (choć córka sporo starsza od Twojej). Mamy też zasadę, że w innym naczyniu mleko, w innym woda, w innym sok, tak że młoda wie, czego się spodziewać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka