Dodaj do ulubionych

niemowlę w okularach

02.01.12, 20:54
Mój syn,niecałe 9-mcy ,ma nadwzrocznośc a dokładnie +6 w obu oczkach.Ma zapisane okulary.No i tu jest dylemat.Okulistka dała mi wolną rękę kiedy je zamówic,sugerując że jak zacznie chodzic za 3-4m-ce albo nawet już.Dodała też ,że większośc dzieci wyrasta samo z nadzwroczności.
Czy możecie mi napisac jak to było u Was ?
Obserwuj wątek
    • kblp Re: niemowlę w okularach 03.01.12, 10:51
      Moja starsza córka ma podobną nadwzroczność w obu oczach. Jesteśmy pod opieką jednego z najlepszych okulistów w Warszawie, dr W. Hautz, wcześniej odbyliśmy maraton po warszawskich okulistach i niektóre diagnozy i "dobre rady" mroziły nam krew w żyłach. Okulary musieliśmy założyć natychmiast i nosić je cały dzień. Wada zdaniem dr może się zmniejszyć ale nie więcej nić 0,5-1 doptrie. Kontrole odbywają się co 0,5 roku, obecnie córka widzi w okularach 100% z bliska i z daleka, na początku widziała 20% (bez okularów)
      Za 2 miesiące idziemy z młodszą córką - 11 miesięcy - nadwzroczność może być dziedziczna.
    • kblp Re: niemowlę w okularach 03.01.12, 10:52
      A w ogóle skąd ta diagnoza? Twój synek jest wcześniakiem? Był pod opieką okulisty? Nadwzroczność najczęściej zaczyna się diagnozować po 1 roku życia.
      • baba-baba Re: niemowlę w okularach 03.01.12, 13:33
        Urodził się o czasie.
        Niedawno byliśmy 3 dni w szpitalu,bo mały miał kilka sytuacji,że nie mógł zlapac powietrza.Wśród wielu badań trafił też do okulisty.Bez tego nic bym nie wiedziała.
        Dziękuję za informacje.
        • kblp Re: niemowlę w okularach 03.01.12, 19:01
          Mieliście zatem sporo szczęścia (jeśli tak to można nazwać). Nadwzroczność bardzo ciężko zdiagnozować, w większości przypadków diagnozuje się ją u dzieci, które idą do szkoły i okazuje się, że nie widzą z tablicy albo nie mogą zmieścić się z literkami w liniach. Pewnie wiesz, że oko małego dziecka potrafi sobie "wyrównać" wadę ale wówczas pracuje w tak dużym wysiłku, że jest to niebezpieczne dla zdrowia. Jeżeli nie zacznie się leczyć wady przed 6 rokiem życia potem w zasadzie nic się nie da zrobić, a konsekwencje mogą być ogromne (np. wyłączenie jednego oka i widzenie wyłącznie drugim okiem, brak widzenia 3D, brak współpracy między oczami itd.)
          Być może tak wcześnie wykryta wada pozwoli Wam osiągnąć lepszą poprawę niż w naszym przypadku. Życzymy Wam tego smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka