czarna784 22.02.12, 15:47 Do kiedy dziecko(niemowle) powinno spac na takiej poduszce?(link nizej) Powinno sie wymieniac na inną,zielone jestem w tym temacie... Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kondolyza Re: Poduszka 22.02.12, 16:25 do kiedy czy od kiedy? niemowlę na poduszce to jakieś nieporozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna784 Re: Poduszka 22.02.12, 17:58 Czemu nieporozumienie? Moja mała spi od jakis 3 miesiecy i nic jej nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Poduszka 22.02.12, 18:01 proszę Cię, czarna! jak chcesz mieć poduszkę w łóżeczku to jak mówi pan Paweł Zawitkowski (znany fizjoterapeuta) - narysuj ją sobie flamastrem na prześcieradle. poduszkom tak jak chodzikom mówimy zdecydowane nie! Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Poduszka 22.02.12, 19:53 niebezpieczeństwo podduszenia to jedno, ale i bardziej chodzi o podatność kregosłupa. tak samo materac-musi być twardy, jak najtwardszy, i nikt nie mówi że to niewygodne, bo my dorośli mamy inną percepcję niż niemowlę. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna784 Re: Poduszka 22.02.12, 19:56 No to materac jest w porzadku,a co do intuicji to rzeczywiscie mysle,ze jest jej lepiej z ta podusia...w zyciu nie dalabym jej takiej poduszki na jakiej ja spie do lozeczka,ma taka plaska,czyli rozumiem ze na takiej plaskiej powinna spac jak najdluzej? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Poduszka 22.02.12, 18:49 Zasadniczo niemowlęta w ogóle nie powinny spać na poduszkach. Moje dzieci nie spały - generalnie odradzam każdą poduszkę dla takich maluchów. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna784 Re: Poduszka 22.02.12, 19:04 Ale z jakiego powodu? Jest jakies zagrozenie? Nie wiem. Dziecko moze sie udusic czy w czym jest problem? Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Poduszka 22.02.12, 19:26 W uduszeniu właśnie. Nawet jeśli dzieciak potrafi przekładać głowę, to np. przy przekręceniu się na brzuch na płaskim mniejsza szansa, że się zamota w fałdy, nie utrzyma głowy opierając się na nosie, jeśli będzie samo prześcieradło. Z poduszką łatwiej utknąć nosem w niej i się poddusić. Nie spotkałaś się z tym w żadnym poradniku czy artykule dla rodziców? Wrzuć w wyszukiwarkę choćby na eDziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna784 Re: Poduszka 22.02.12, 19:33 Wlasnie nawet nie czytalam nic na ten temat,ale u nas bylo tak dziwnie wlasnie,bo mala bez poduszki jak spala(ok.5 miesiaca) zaczela mi zle sypiac i pewnego wieczoru postanowilam jej podlozyc poduszeczke i mala spala cala noc,wiec nie zabieralam jej.Zwlaszcza bylam przekonana ze nic jej nie bedzie bo nie spi na brzuchu,nigdy jej sie to nie zdazylo.Ta poduszka jest plaska. Jak spi bez poduszki to jest jej niewygodnie,moze to wina materaca,moze mamy zły? Odpowiedz Link Zgłoś
karolla808 Re: Poduszka 22.02.12, 19:32 Tutaj masz link do odpowiedzi z forum eksperckiego Według p. Zawitkowskiego nie ma wskazan medycznych, zeby dziecko spało na poduszce. Na pytanie od kiedy dziecko powinno spac na poduszce odpowiada, że wtedy kiedy dziecko samo przyjdzie do naszego łóżka i nam ta poduszkę zabierze. Moja córka długo spała bez poduszki w łożeckzu i gondoli,bo czytałam że tak powinno być. Gdy zaczęła ściagac z siebie kocyk i wkładać go sobie pod głowę to włożyłam jej taką od kompletu pościeli dla niemowląt, jest calkiem płaska. Mała sobie ją tak śmiesznie zawija i się przytula. Nie wiem czy to dobrze, ale mam wrażenie, że ona tak woli. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna784 Re: Poduszka 22.02.12, 19:36 No wlasnie ja tez mam taka od kompletu poscieli,zauwazylam ,ze nawet jak zdarzylo sie kilka razy,ze brałam ja do swojego łóżka w nocy(jak goraczkowala),to tez nie chciala na plasko spac,dałam poduszke,przytulila sie i zasnela... Odpowiedz Link Zgłoś
karolla808 Re: Poduszka 22.02.12, 19:43 Moje dziecko tez uwielbia spac na naszej poduszce jak ją bierzemy do łożka. Opinie ekspertów to jedno a Twoja matczyna intuicja to drugie. Jak uwazasz, ze dziecko woli spać na poduszce to daj mu ją. Najlepiej znasz swoje dziecko. Taką płaską poduszką krzywdy nie zrobisz. Bardziej niz uduszenia od poduszki obawialam sie tego, ze Mała naciągnie na siebie kocyk lub go zassie. Odpowiedz Link Zgłoś
ania.stp Re: Poduszka 23.02.12, 08:38 Moje dziecię też śpi na poduszeczce, baaardzo płaskiej, ale jednak. I dobrze śpi. Czasem jak się kręci, to wyjeźdża za nią, ale to żaden problem, bo poduszka jest naprawdę płaska. Warto znać opinię różnych ekspertów, ale trzeba też pamiętać, że co kilka lat pojawiają się nowi guru z często odmiennymi opiniami. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Poduszka 23.02.12, 12:49 Apropo nowych trendów i zaleceń to teraz mówimy NIE dla twardych nieuginających się materacy dla dzieci ... heeeheee, jak ktoś nie ma swojego rozumu to może szału dostać. Patrz gluten po roku życia i zwiększona liczba dzieci z alergią. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna784 Re: Poduszka 23.02.12, 12:56 mynia_pynia dokladnie masz racje,co chwila cos sie zmienia,moja mala gluten od 6 miesaica spozywa i jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
kondolyza Re: Poduszka 23.02.12, 19:59 hehe. tylko że z glutenem to właśnie wczesna ekspozycja jest nową modą i doświadczalnym eksperymentem, a kiedyś wszystkie dzieci jadły ok. 10go mca i alergii nie było, one pojawiły się w ostatnich latach. kiedyś zaczynało się rozszerzanie od jabłka i marchewki a nie od glutenu... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna784 Re: Poduszka 23.02.12, 20:48 Również rozszerzałam od jablka i marchewki,gluten w 6 miesiacu Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Poduszka 27.02.12, 08:25 Kiedyś to się dawało mleko z mąką pszenną od 2 miesiąca życia i wtedy zauważono, że powoduje to celiakie i powstało zalecenie gluten od 10 mca, co jest oczywista bzdurą, bo można go podawać tak jak wszystkie inne normalne, zdrowe produkty powyżej 6 mca życia. Odpowiedz Link Zgłoś
maxiowa Re: Poduszka 24.02.12, 01:09 Poduszki nie powinno sie uzywac nie tylko ze wzgledu na mozliwosc uduszenia niemowlaka. Czytalam, ze przegrzewanie glowki dziecka, moze prowadzic do smierci lozeczkowej przegrzanie mozgu - > zaburzenia oddechu i ukladu krazenia Dlatego dziecko nie powinno spac na poduszkach, kocykach itp Odpowiedz Link Zgłoś
annajanina13 Re: Poduszka 24.02.12, 12:01 A moja córka śpi na płaskiej poduszce. Dodatkowo ma podłożony cieniutki kocyk pod nią. Musi być ułożona troszkę wyżej główką, bo inaczej jej się ulewa po karmieniu w nocy. Mimo tego, że staram się żeby jej się odbiło i kładę ją do łóżeczka dopiero jakiś czas po nakarmieniu. Mam wrażenie, że jak leży bez poduszki to główka jest ewidentnie niżej niż brzuszek. Wtedy dopiero może się udusić - zachłysnąć np. Ale może inne dzieci tak nie mają... Odpowiedz Link Zgłoś
maxiowa Re: Poduszka 27.02.12, 10:00 Ja zeby maly sie nie zachlysnal jak mu sie ulewalo, obracalam go na boczek i podkladalam za plecki zrolowany recznik - wtedy jak sie ulalo, to lecialo mu kacikiem ust. I jeden dzien lezal na prawym boczku, jeden na lewym, zeby sie blowka nie splaszczyla. Lekarz mowil tez, ze mozna pod przednie nozki lozeczka podstawic cos, zeby glowka maluszka byla wyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
bbacha Re: Poduszka 29.02.12, 22:53 A ja dostałam ZALECENIE od logopedy, żeby młodej dać poduszkę, miała wtedy 6 miesięcy, poduszka miała być "na wysokość szyi" cokolwiek to znaczy. Tłumaczyła mi pani dr, że wtedy jakoś się narządy mowy lepiej rozwijają. No i młoda poduszkowa (ma teraz rok), choć starszak dostał poduchę jak się przeniósł do dużego łózka (1 rok i 8 miesięcy miał) Odpowiedz Link Zgłoś