Dodaj do ulubionych

Kiedy pierwsze badanie moczu?

12.03.12, 20:31
Witam Was. Powiedzcie mi kiedy robiłyście pierwsze badanie moczu niemowlęciu? U mnie w przychodni bronią się rękami i nogami i mówią że nie ma potrzeby.
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 12.03.12, 20:39
      a po co chcesz robic?
    • murwa.kac Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 12.03.12, 20:44
      hm troche zle zabrzmialo.

pytam z ciekawosci czy jest jakis wymog badania moczu niemowlecia bez wyraznych wskazan chorobowych? bo ani nie slyszalam, an pediatra tez mi nie wspominala i sie troche zafrapowalam.
      • czarna-83 Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 12.03.12, 21:07
        murwa.kac napisała:

> hm troche zle zabrzmialo.
        >
        > pytam z ciekawosci czy jest jakis wymog badania moczu niemowlecia bez wyraznych
        > wskazan chorobowych? bo ani nie slyszalam, an pediatra tez mi nie wspominala i
        > sie troche zafrapowalam.
        Moja znajoma ma czteromiesięczną córkę i jej pediatra dała skierowanie na badanie moczu ot tak dla sprawdzenia czy wszystko ok (krew też).Dodam że jej mała całkiem zdrowa, żadnych wskazań medycznych. Mój ma ponad pół roku i lekarka powiedziała że nie trzeba robić. Z ciekawości pytam kiedy Wy robiłyście i jak lekarze do tego podchodzili.
        • anetchen2306 Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 13.03.12, 07:01
          Badan moczu moja mlodsza corka nie miala jeszcze nigdy w zyciu (ma juz ponad 4 lata).
          Krew, morfologia ogolna, zbadana raz jeden, przed planowanym zabiegiem wyciecia naczyniaka w wieku 4 mcy).
          Raz bylo badanie poziomu cukru we krwi (mala sporo pila, byla to jednakze wina infekcji wirusowej, cukier po ponownym zbadaniu wyszedl ok).
          Nasz lekarz pediatra tez nie da skierowania na badania, jezeli nie ma ku temu zadnych podstaw a jedyna podstawa jest ciekawosc. I w naszym otoczeniu nie znam absolutnie nikogo, kto wykonuje te badania bez potrzeby, z ciekawosci.
          • lidek0 Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 13.03.12, 19:31
            Nie chodzi w tych badaniach o niczyją ciekawość , ale o profilaktykę, zapobieganie zanim cokolwiek da objawy. Tak za pewne jak Ty chodzisz na cytologię czy do stomatologa, tak samo powinno się robić sobie i dziecku badanie moczu i morfologii. Skierowania na odpłatne badanie mieć nei trzeba i jeżeli mamae interesuej stan zdrowia jej maluszka to sama zrobi to badanie. A tak przy okazji dzieci cycowe moga mieć niedobory żelaza, butelkowe nie bo mleko modyfikowane często jest wzbogacone o żelazo. Nie wyobrażam sobie nigdy nie robić badania moczu 4 latce. Mój miał mocz i morfologię jak miał 6 miesiący, teraz staramy się robić co rok.
            • anetchen2306 Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 13.03.12, 21:33
              Tutaj gdzie mieszkam nie ma czegos takiego jak "prywatne badania" czegokolwiek ...
              Nie ma "prywatnego labolatorium", gdzie mamusie ida w celach "profilaktycznych" wink
              To lekarz decyduje o tym (chyba ma lepsze kompetencje), czy badanie zrobic i po co je zrobic.
              Do tej pory moja corka nie uskarzala sie na zadne dolegliwosci, nie wyglada na "chora", prawidlowo wypadaja wszelakie bilanse (trwaja godzinke i nie sa fikcja jak w Pl, jezeli lekarz w wywiadzie stwierdza, ze istnieja jakiekolwiek podejrzenia co np. do diety dziecka, wowczas stosowne skierowanie wyda, jezeli dziecko jest blade, ma podkrazone oczy, ma slaby apetyt, rodzice martwia sie - wowczas tez rodzice udaja sie do lekarza, nie robia badan na wlasna reke!).
              Ufam naszemu lekarzowi pediatrze (kazde dziecko ma obowiazek go miec i obowiazek stawiac sie srednio raz na rok na obszerne badania bilansowe, bez badania moczu i morfologii).

"Nie wyobrażam sobie nigdy nie robić badania moczu 4 latce": co kraj, to obyczaj. Tutaj to powszechny obyczaj, ze morfologia nie jest badaniem profilaktycznym.
              • lidek0 Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 14.03.12, 06:38
                A co rozumiesz pod słowem "obszerne badania bilansowe" skoro moczu i morfologii się nie robi? Moje dziecko też ma stałego pediatrę i cieszę się, że ten raz na rok daje skierowania bez mrugnięcia okiem na badanie bo dzięki temu wyszły niedobory żelaza, a wskazań jeszcze w/g Waszych postów nie było. Lekarka po prostu mówi nam, że kolejne badania kontrolne za rok, przychodzimy, dostajemy skierowanie i wiemy co się dzieje zanim pojawia się "wskazania do badania" A u okulisty czy ortopedy Twoje dziecko już było? Pytam z czystej ciekawości czy np. usg bioderek macie w kalendarzu badań. Dla mnie wiedza o stanie zdrowia mojego dziecka a z oczu lekarz dziecku nie wyczyta zanim są widoczne objawy/ to tak jak moja cytologia okresowa czy kontrola u stomatologa regularnie /cała nasza rodzina/ i nie czekam aż coś zaboli.
                • anetchen2306 Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 14.03.12, 09:32
                  Tak, moje dziecko bylo u okulisty (chodzimy raz na pol roku w takim zakresie, w tym komputerowe badanie wzroku?) do tzw "Szkoly odbrego widzenia" dla dzieci)), mialo test na sluch (test komputerowy, dziecko w sluchawkach) w wieku 3 lat (a twoje mialo p/w testy???) , co pol roku wizyta u stomatologa. U ortopedy nie bylismy, lekarz pediatra nie zauwazyl nic niepokojacego w postawie, sposobie stawiania krokow (bo to tez jest na corocznym bilansie testowane, dziecko musi wykonac okreslone "cwiczenia"). Usg bioderek jest robione 3-krotnie, ugs jamy brzusznej corocznie, w ramach bilansu. Bilanse sa naparwde szeroko zakrojone.
                  Porownanie p/w profilaktyki z coroczna morfologia jest nietrafione: zmiany ortopedyczne, wady postawy, wzroku, stan uzebienia nie podlega tak naglym i gwaltownym zmianom w obrazie, jak obraz morfologii. Dlatego "profilaktyka" badania obrazu krwi RAZ DO ROKU nie jest zadna profilaktyka! I nie wnosi zupelnie NIC do obrazu ogolnego stanu dziecka. Zmiany cytologiczne takze nie postapuja tak szybko, jak np. gwaltowne zmiany obrazu krwi przystanie zapalnym. Nie masz absolutnie zadnej gwarancji, ze obraz krwi, ktory zrobilasw poprzednim miesiacu, na nastepny miesiac jest taki sam. nie wiesz absolutnie NIC, co w tym obrazie krwi zmienia sie przez rok: w ciagu nastepnych 2-3 mcy dziecko moze miec niski poziom zelaza, za 4-5 mcy moze juz byc wszystko w normie. A za nastepny rok ty robisz morfologie i UWAZASZ (a nie wiesz), ze wszystko przez ten rok bylo ok.
                  Zeby badanie morfologiczne zaliczyc do jakiejkowiek "profilaktyki" trezba je wykonywac znacznie czesciej niz RAZ NA ROK. Profilaktyke taka stosuje sie np. u ciezarnych.
                  Pytalam sasiada - hematologa. Badanie morfofolii, moczu raz do roku jest pozbawione jakichkolwiek przeslanek "profilaktycznych". Dlatego w zadnym kraju morfologia nie jest skladowa zadnego bilansu dzieciecego. Przez ten rok czasu, ktory u was uplywa do kolejnej morfologi nie masz absolutnie zadnego pojecia, co z krwia sie dzieje ... I zapewni cie o tym kazdy lekarz smile Ale skierowanie oczywiscie da, bo przeciez mama "prosi", marudzi ... a lekarz stara sie jej "dogodzic", bo jeszcze pomysli, ze jest zlym lekarzem wink
                  • lidek0 Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 14.03.12, 10:24
                    Prócz samej morfologi czy badania moczu moje dziecko miało dodakowe badania, w tym ortopedyczne i to nie tylko badanie przez pediatrę ale ortopedę, miał rtg kręgosłupa bo na nim widać jak coś się dzieje. I dziwi mnie, że przy tak szerokim bilansie nie robi się czegoś tak podstawowego jak mocz czy morfologia. ja wiem, że jej wynik może się zmieniać i raz na rok to mało, ale lepiej tak niż wogóle /moim zdaniem/
                    • anetchen2306 Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 14.03.12, 11:21
                      Chodzi o to, ze badanie morfologii/moczu niczemu nie zapobiega, nie jest wiec badaniem profilaktycznym. Wykonuje sie je, jezeli sa ku temu jakies przeslanki: np. niepokoj rodzica, bo dziecko nie ma apetytu. Ja mialam tzw. "badania okresowe" w pracy: we wrzesniu morfologia cudowna, w grudniu potezna anemia. Jaki sens profilaktyczny (zapobieganie anemii) mialo wiec badanie we wrzesniu? Badania morfologiczne u osob doroslych maja sens, jezeli chodzi o profilaktyke cukrzycowa, zawalowa (cukier, poziom cholesterolu).
                      A badan rentgenowskich bez jakichkolwiek podejrzen w ogole sie nie wykonuje. I zaden sensowny lekarz nie da skierowania, by zrobic dziecku rentgen czegokolwiek, jezeli nie ma ku temu wyraznych wskazan (np. obciazony wywiad srodowiskowy takim wskazaniem jest: jezeli praktycznie cala rodzina ma skolioze, to rentgen wowczas jest sensowny, ale nie zeby zobaczyc "czy cos sie w kregoslupie zmienia").
                      " ... nie robi się czegoś tak podstawowego jak mocz czy morfologia" te badania nie sa w zadnym kraju badaniami podstawowymi, nie wchodza w zadnym kraju w zakres tzw. bilansu, w Polsce rowniez. Sa ku temu wiec jakies podstawy, by tych badan nie wykonywac profilaktycznie (bo profilaktyka ma czemus zapobiegac).
                      • lidek0 Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 14.03.12, 12:20
                        Napisze tylko, że dzieki takim badanim krwi ot bez wskazań u mojego dziecka wykryto niedobory żelaza, bez badanie za jakiś czas objawy by pewnie były, my wiedzieliśmy wcześniej i się cieszę.
    • karolla808 Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 12.03.12, 20:51
      To sam powiedziała moja pediatra, że nie ma potrzeby jeśli dziecko jest pogodne, ładnie śpi, przybiera na wadze, nie marudzi. Dla spokoju możesz zrobić taki paskowy test na mocz dostępny w aptece.
    • klubgogo Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 12.03.12, 21:17
      Robiłam bardzo wcześnie, ale to dlatego, że dziecko jest pod kontrolą urologiczną od urodzenia, gdyby nie było, może zbadałabym raz na rok. NIe wiem dlaczego nalegasz w przychodni, kiedy możesz takie badanie sama zrobić, jeśli chcesz, koszt to kubek za 1 zł i badanie 7-10 zł, w zależności od laboratorium. Paski apteczne do domowej analizy do niczego się nie nadają.
    • 3fanta Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 13.03.12, 19:45
      Robiłam jak mała miała 4 miesiące bo przez 2 dni słabo jadła i lekarka podejrzewała ZUM.
    • gemmi18 Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 13.03.12, 19:46
      U nas w szpitalu robią noworodkom przed wypisem. Później robiłam córce i synowi na wskazanie lekarza (po skończonym 3. miesiącu) - mocz i morfologia. Nie mieli żadnych niepokojących objawów, chodzi o zwykłą profilaktykę. Syn miał wyniki w porządku, natomiast u córki wyszły jakieś bakterie i coś jeszcze, nie pamiętam. Gdybym nie zrobiła tego badania, dwa tygodnie później pokazałyby się objawy i trzeba byłoby dać antybiotyk - tak stwierdził lekarz.
      Następne badanie wykonaliśmy córce po skończonym roku - sama poprosiłam o skierowanie i lekarz nie zrobił z tego problemu. I nie chodzi tu o ciekawość (chociaż i w tym nie widzę nic złego), ale o profilaktykę. Pobranie moczu nie wiąże się z bólem, więc nie widzę problemu.
    • budzik11 Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 14.03.12, 10:20
      Moja starsza córka ma prawie 6,5r. i nigdy w życiu nie miała badania moczu. Młodszy miał w wieku ok. 2 lat bo miał problem zdrowotny.
      • mfab83.hg Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 14.03.12, 10:49
        Mój Synek z uwagi na długą żółtaczkę miał mocz już chyba za 3 razy badany (12,5 tygodnia obecnie). Badanie jest bezinwazyjne więc myślę, że jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości warto je wykonać i pediatra powinien dać skierowanie.
    • mw144 Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 14.03.12, 11:04
      Starszemu jeszcze nie badałam, ma 6 lat. Młodsze - też się nie zanosi, może jak skończy 3 to zrobię przy okazji morfologii (robię dzieciom co 3 lata prywatnie, bo pediatra z NFZ wogóle nie widzi potrzeby).
    • kamelia04.08.2007 Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 15.03.12, 16:19
      starsza ma 3 lata i 2 m-ce i jeszcze nie robiłam, młodsza 2 lata młodsza i też nie robiłam.
      Nie ma potrzeby, to sie nie robi
    • ni24 Re: Kiedy pierwsze badanie moczu? 15.03.12, 21:17
      czarna-83 napisała:

> Witam Was. Powiedzcie mi kiedy robiłyście pierwsze badanie moczu niemowlęciu? U
      > mnie w przychodni bronią się rękami i nogami i mówią że nie ma potrzeby.

i bardzo dobrze ze sie bronia, jak nie ma objawow klinicznych to nie ma potrzeby badan laboratoryjnych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka