Dodaj do ulubionych

Czy 8 m-czne dziecko można wozić na rowerze

16.03.12, 11:37
Czy ktoś ma doświadczenie w temecie wożenia niemowlaka na rowerze w foteliku ? Nie pytam o przyczepkę montowaną za rowerem, a fotelik na bagażniku- od jakiego wieku można w ten sposób wybrać się z dzieckiem na przejażdżkę ? Czy są jakieś limity wiekowe ? Oczywiście mam na myśli leśną dróżkę,a nie miejskie ciasne ścieżki rowerowe.
Obserwuj wątek
    • ponponka1 Re: Czy 8 m-czne dziecko można wozić na rowerze 16.03.12, 11:46
      w takim foteliku pozycja jest siedzaca - zatem kiedy dziecko SAMO siada (nie mylic z tym, kiedy sie sadza dziecko to siedzi)
    • mikams75 Re: Czy 8 m-czne dziecko można wozić na rowerze 16.03.12, 12:32
      mozna wodzic dziecko porzadnie siedzace, ktore osiagnelo minimalna wage do fotelika.
      Ja mialam fotelik od 9 kg, ale wiem ze sa tez dla mniejszych dzieci.
      • ponponka1 Re: Czy 8 m-czne dziecko można wozić na rowerze 16.03.12, 12:56
        mikams75 napisała:

> mozna wodzic dziecko porzadnie siedzace

a co to znaczy porzadnie siedzace?
      • 1agi Re: Czy 8 m-czne dziecko można wozić na rowerze 16.03.12, 13:42
        Mała siedzi już samodzielnie od 2 m-cy, także nie ma z tym problemu. Obawiam się, że jest jeszcze jednak za wcześnie. Poczytałam właśnie trochę w internecie- piszą, że fotelik wskazany jest w zasadzie od 3 roku życia, wcześniej dziecko ma zbyt słaby kręgosłup sad Pozostaje chyba tylko inwestycja w przyczepkę...
        • ponponka1 Re: Czy 8 m-czne dziecko można wozić na rowerze 16.03.12, 15:18
          1agi napisała:

> Mała siedzi już samodzielnie od 2 m-cy, także nie ma z tym problemu.

Ale tu nie chodzi czy dziesko siedzi tylko czy dziecko juz samo siada (najvzesciej z pozycji czworaczej)

Obawiam si
          > ę, że jest jeszcze jednak za wcześnie.

Slusznie, dziecko ktore posadzone przez rodzica (lub podciagjace sie na rekach rodzica) siedzi nadal jest dzieckim niesiedzacym i sadzanie go w tej pozycji a co dopeiro wozenie po wretepach, moze uszkodzic kregoslup,

Poczytałam właśnie trochę w internecie-
          > piszą, że fotelik wskazany jest w zasadzie od 3 roku życia, wcześniej dziecko m
          > a zbyt słaby kręgosłup sad

Nie, jeszcze raz, jak towje dziecko zacznie samo siadac (nie mylic podciagajace sie za wyciagniete rece rodzica lub posadzone przez rodzica) moze jezdzic w takim fotelku bez obawy o kregoslup. Pamietaj tylko o kasku (dla siebie tez, bo dzieci czesto protestuja na kask jak widza ze rodzic jezdiz bez)

>Pozostaje chyba tylko inwestycja w przyczepkę...

wcale nie glupi pomysl, bo juz polskie przepisy drogowe pozwalaja na przemieszcanie sie przyczepka po drogach. A i IMHO bezpieczniej dla dziecka smile
    • wilhelminaslimak Re: Czy 8 m-czne dziecko można wozić na rowerze 16.03.12, 15:19
      Rehabilitanci mówią, że dziecko jest "gotowe" na fotelik rowerowy ok. 3 roku życia.
      Niemowlaka bym nigdy do fotelika nie posadziła, nawet starszego. No chyba, żeby miał uciechę na 5 minut.
      Jak syn miał 1,5 roku to nie było mowy, żeby wysiedział w foteliku.
      Teraz ma ponad 2 lata i pewnie by już dal rade (w sensie, że by chciał), ale w międzyczasie kupiliśmy przyczepke.
    • aleksandra1357 Re: Czy 8 m-czne dziecko można wozić na rowerze 17.03.12, 22:43
      Teoretycznie można wozić od 3 roku życia, ale mało kto się do tego stosuje.
      W zeszłym roku, będąc na działce, woziłam syna 11-miesięcznego, drobniutkiego (poniżej 9 kg), ale już chodzącego, sprawnego. Woziłam go krótko (dystans 2-3 km) nad rzekę, do lasu itd. Jeśli jedziesz powoli i max. 15 minut, to nic strasznego się nie stanie. No i najlepiej po równym.
      • aleksandra1357 Re: Czy 8 m-czne dziecko można wozić na rowerze 17.03.12, 22:44
        Zapomniałam dodać, że 11-miesięczniak był zachwycony i uwielbiał przejażdżki. Mam też przyczepkę rowerową, ale w niej dużo bardziej trzęsie.
    • auszrine Re: Czy 8 m-czne dziecko można wozić na rowerze 17.03.12, 23:51
      Pomimo, że "Nie pytam o przyczepkę montowaną za rowerem, a fotelik na bagażniku-" odpowiem, że przyczepki są dużo bezpieczniejsze dla dziecka.
    • emila.dudek Re:Zawitkowski nie pozwala 19.03.12, 09:34
      forum.gazeta.pl/forum/w,1017,115102010,115102010,Jazda_rowerem_.html
      • olka_only Re:Zawitkowski nie pozwala 19.03.12, 10:19
        a co on pozwala? smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka