Dodaj do ulubionych

"odchudzanie" niemowlaka

14.06.12, 09:01
Wiatm!Mój synek urodził się ważąc 5010g i 62cm. Teraz (2miesiące) waży już 7400g (długość od głowy do pupy 43,5cm). Karmię Go piersią- na żądanie. Pediatra stwierdziła,że trzeba Go przystopowac (nie powiaedziała jak). Moja Mama wpadła w panikę i każe mi Go "odchudzać" (ograniczyć karmienie do 7x dziennie- teraz je 10razy). Maluch jest bardzo ruchliwy i nie wygląda jak klops. Smoczka nie chce ssać. Wodę pije tylko, gdy jest upalnie. Nie wiem co robić. Odchudzanie dziecka wydaje mi się jakieś choresad
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: "odchudzanie" niemowlaka 14.06.12, 09:05
      a daj spokoj!
      pediatre zmien, mame osadz w ryzach.
      nie da sie przekarmic/utuczyc dziecka karmionego piersia. nie ma gornych limitow wagowych dla dzieci karmionych piersia.

masz racje - odchudzanie niemowlecia JEST chore.
      karm na zadanie jak do tej pory. maluch zacznie sie ruszac, raczkowac, chodzic - WSZYSTKO sie wyrowna smile
      • magdalenas9 Re: "odchudzanie" niemowlaka 20.06.12, 19:47
        maluch urodził się już spory. Nie ma co przesadzać...z czasem spali tłuszczyk sam, jak zacznie raczkować i biegać. ja bym się tym jakoś szczególnie nie przejmowała...smile
      • aniaurszula Re: "odchudzanie" niemowlaka 26.06.12, 21:13
        tp powiedzialam lekarzowi od rehabilitacji o malo mnie wrokiem nie zabil no jeszcze rozumiem jesli chodzi o wage ale ja mam ograniczyc jej wzrost .pediatra zna moja rodzine ktora nalezy do wysokich o nie widzi zadnego problemu
    • mayaalex Re: "odchudzanie" niemowlaka 14.06.12, 09:15
      Moj urodzil sie jako sredniak a teraz jest w 90 centylu bo po prostu lubi jesc smile pediatrzy sa zachwyceni ze tak wspaniale przybiera i mowia ze przy karmieniu piersia nie ma za grubych dzieci. Glowa da gory, jestes supermama i masz racje ze glodzenie malucha byloby chore... Ja kiedys za rada kolezanki usilowalam przedluzyc czas miedzy karmieniami z 2 do 3 godzin (ech, glupia bylam) i moje dziecko krotkim ale energicznym wrzaskiem zaraz ustawilo mnie do pionu wink nie wyobrazam sobie jakby mialo wygladac ograniczanie im dostepu do jedzenia ale jestem pewna ze dlugo bys psychicznie nie wytrzymala jakby dziecie wlaczylo alarm wink pozdrawiam!
      • ledana Re: "odchudzanie" niemowlaka 14.06.12, 09:23
        z tego co czytam twoj maly jest duzy chlopak,przybiera rowno na wadze czyli 1kg miesiecznie,je ile mu potrzeba,zmien pediatre w pierwszej kolejnosci,a dziecku daj tyle ile potrzebuje zadnego odchudzania!!! piersia nie da sie przekarmic! glowa do gory smile masz zdrowego duzego synka!
    • malgosiek2 Re: "odchudzanie" niemowlaka 14.06.12, 09:21
      Niech się Pani pediatra sama przystopuje z takimi głupimi bezsensownymi radami albo niech się dokształci, bo ma braki.
      Niemowlaków się NIE "odchudza", a zwłaszcza karmionych piersią.
      I tyle w temacie.
      Nie słuchaj rady pediatry.
      Ciesz się zdrowym dzieckiem i daj sobie spokój.
    • ponponka1 Re: "odchudzanie" niemowlaka 14.06.12, 09:27
      Zgadzam sie z dziewczynami, pediatra 30 lat do tylu z wiedza o KP

kwerka85 napisał(a):

>Wodę pije tylko, gdy jest upalnie.

Dzieci na piersi nie powinny byc dopajane. W upaly twoj pokarm dostosowuje sie do warnukow - jest bardziej na picie niz na jedzenie. Dowodem sa matki w Afryce, gdzie, jak mi wiadomo, jest goraco i dzieci piersiowe wody nie pija.
    • jehanette Re: "odchudzanie" niemowlaka 14.06.12, 11:04
      i słusznie ci się wydaje! niemowląt się nie odchudza, niemowlętom karmionym piersią nie ogranicza się piersi. nie słuchaj pediatry lub zmień lekarza!
    • szalona-matematyczka Re: "odchudzanie" niemowlaka 14.06.12, 12:15
      Jak pediatra taka madra to zapytaj sie jej jakie kursy odchudzania dla 2-miesiecznych dzieci moze ona w waszym miescie polecic. Nastepnie omow z nia metode odchudzania, np. spytaj sie jej czy dieta Dukana jest lepsza dla twojego niemowlaka od diety makrobiotycznej. Omow z nia koniecznie to czy twoj syn nie dostaje zbyt duzo cholesterolu. Aha, i koniecznie, koniecznie omow z nia kwestie czy dziecko zapisac na aerobic czy raczej niech synek pobiega wokol bloku. smile
      • fiolek206 Re: "odchudzanie" niemowlaka 14.06.12, 12:22
        szalona matematyczka-ae sie usmiałam z twego wpisu :smilesmilesmile:

a co do pediatry to mój mi tez powiedział ze mam odchodzić dziecko, waga urodzeniowa 3,040g i karmiona tyko na piersi : w 6 tyg ważyła 4,680g!- nadepnie w 3 miesiącu- 6070g, w 4 miesiacu: 7350g. w 8 miesiacu 8800g, a obecnie w 10 wazy 9500g.
    • aretahebanowska Re: "odchudzanie" niemowlaka 14.06.12, 13:12
      Zeusie!!! Ty słyszysz i nie grzmisz! Pani doktor to sama powinna iść na dietę, bo jak widać miażdżyca tętnic szyjnych jest już zaawansowana i mózg niedotleniony. Przecież to jest normalny przyrost. Urodził się duży (i masa i długość) i tego się trzyma.
      • anetchen2306 Re: "odchudzanie" niemowlaka 15.06.12, 09:30
        Dokladnie! Zapotrzebowanie energentyczne ma duzo wieksze, bo urodzil sie ze stosowna masa ciala i utrzymanie "energetyki" tegoz cialka wymaga odpowiedniej ilosci kalorii. Inaczej wyglada zapotrzebowanie energetyczne 3 kg oseska a inaczej 5 kg "chlopa" juz na starcie smile Moj syn urodzil sie z waga 4120 g i po 6 tygodniach tez dobijal do 7 kg ... I zaden pediatra nie robil nigdy uwag, raczej podziwiali jego przybory. Tez wylacznie "piersiowy". "Pulpetasny" nigdy nie byl, zarowno w pozniejszym dziecinstwie jak i obecnie. Jest szczuplym, wysokim nastolatkiem smile Po pierwszych urodzinach przyrosty wagowe znaczaco przystopowaly, mniejsi na starcie rowiesnicy go dogonili.
    • dextera.m Re: "odchudzanie" niemowlaka 14.06.12, 18:19
      Rady, ktore otrzymujesz od pediatry i mamy sa ... kiepskie. Niemowlat sie nie odchudza (co za pomysl!). Woda tez nie potrzebna jezeli malec karmiony piersia. Sluchaj swojego instynktu.
      • kwerka85 Re: "odchudzanie" niemowlaka 14.06.12, 19:11
        Dziękuję ślicznie za rady. Podjęłam decyzję, że w dalszym ciągu karmić będę na żądanie. Patrzę na tego mojego Synka i uważam,że wygląda zdrowosmile No i śliczny się robismile Pozdrawiam!
        • mfab83.hg Re: "odchudzanie" niemowlaka 20.06.12, 22:30
          Gratuluję Olbrzymasmile)) a ja myślałam, że mój 4020 urodzony jest duży.... karm ile chce, duży jest, dużo potrzebuje!
    • joshima Re: "odchudzanie" niemowlaka 16.06.12, 10:39
      kwerka85 napisał(a):

> Wiatm!Mój synek urodził się ważąc 5010g i 62cm. Teraz (2miesiące) waży już 7400
      > g (długość od głowy do pupy 43,5cm). Karmię Go piersią- na żądanie. Pediatra st
      > wierdziła,że trzeba Go przystopowac (nie powiaedziała jak).
      Zmień pediatrę. Dzieci piersiowych sie nie odchudza.

> Nie wiem co robić. Odchudzanie dziecka
      > wydaje mi się jakieś choresad
      I słusznie. Nic nie rób.
      • maja-baja Re: "odchudzanie" niemowlaka 16.06.12, 16:43
        a jak odchudza się niemowlęta karmione mm od urodzenia?
        • joshima Re: "odchudzanie" niemowlaka 16.06.12, 16:50
          maja-baja napisał(a):

> a jak odchudza się niemowlęta karmione mm od urodzenia?
          Daje się mniej mm do wody? U dziecka karmionego mlekiem naturalnym powstaje inny rodzaj tłuszczu niż u dziecka karmionego MM. Dlatego nie ma górnych norm wagowych dla dzieci piersiowych. Dla dzieci karmionych mm są. Ale z butlą to nie problem. Można dać mniej proszku więcej wody i po sprawie.
          • maja-baja Re: "odchudzanie" niemowlaka 16.06.12, 17:59
            i to pomaga? a jak żołądek przyjmuje takie oszukane mleko? dziecko nie ulewa od takiego rzadkiego pokarmu? wszędzie piszą że podczas przygotowania mieszanki nie dawać ani mniej ani więcej miarek na podaną ilość wody... To nawet może mi się uda oszukać synka, i zaoszczędzę na kupnie mleka ha ha smile
            • joshima Re: "odchudzanie" niemowlaka 16.06.12, 18:27
              maja-baja napisał(a):

> i to pomaga? a jak żołądek przyjmuje takie oszukane mleko? dziecko nie ulewa od
              > takiego rzadkiego pokarmu?
              A dlaczego miałoby ulewać? Ja nie wypraktykowałam mówiąc szczerze, bo ja karmię piersią.
            • dziennik-niecodziennik Re: "odchudzanie" niemowlaka 20.06.12, 21:19
              pokarm przygotowywany niezgodnie z instrukcją jest niepelnowartościowy. co z tego ze dziecko wypije butlę "mleka" skoro składników odżywczych bedzie w nim za mało?
              dziecka karmionego mm tez sie nie odchudza. co najwyzej reguluje się czasy miedzy karmieniami, co ułatwia eliminację "nadmiarowych" posiłków. ale to tez raczej zeby dostosowac do schematu żywieniowego niz zeby odchudzic.
              • maja-baja Re: "odchudzanie" niemowlaka 20.06.12, 21:36
                no to ja juz nie wiem co mam robic, dawac mniej miarek czy nie? dawac wiecej zupy i owocow niz mleka? czy zaczekac az młody zacznie dreptac i zobaczyc jak wagowo i wizualnie bedzie wyglądał? na dzien dzisiejszy ma 9350 g i 70 cm za 5 dni kończy 8 miesięcy
                • agnieszka-bc Re: "odchudzanie" niemowlaka 21.06.12, 21:33
                  Witam,

Moja coreczka urodziła sie z waga 5050g i 60 cm. Obecnie ma 4 miesiace i wazy okolo 8000g. Pediatra mowi, ze wszystko jest w porzadku. Corka ma wilczy apetyt. Jest na butelce, je 5-6 dziennie po 90-120 ml. Wg mnie jak dziecko chce jesc to dobrze, jak nie bedzie moglo jesc to nie zje. Niby takie male a swoj rozum ma smile
                  • szalona-matematyczka Agnieszko 22.06.12, 12:50
                    agnieszka-bc napisał(a):

> Witam,
                    >
                    > Moja coreczka urodziła sie z waga 5050g i 60 cm. Obecnie ma 4 miesiace i wazy o
                    > kolo 8000g. Pediatra mowi, ze wszystko jest w porzadku. Corka ma wilczy apetyt.
                    > Jest na butelce, je 5-6 dziennie po 90-120 ml
                    . Wg mnie jak dziecko chce jesc t
                    > o dobrze, jak nie bedzie moglo jesc to nie zje. Niby takie male a swoj rozum ma
                    > smile

Ale moim zdaniem twoja corka nie je zbyt duzo jak na swoj wiek. Wg mnie to nie jest wilczy apetyt. Moja corka jest w wieku 4,5 miesiecy (ale wiek korygowany to tylko 2,5 miesiaca, bo jest wczesniakiem, urodzila sie 2 m-ce za wczesnie). Normalnie jest na piersi + dokarmianie raz dziennie glownie moim odciagnietym mlekiem. Ale ostatnio zostawilam ja na weekend z tatusiem, bo musialam koniecznie pojechac do rodziny w waznej sprawie a dziecka z roznych wzgledow nie moglam wziac ze soba, chocby ze wzgledu na dluga i uciazliwa podroz. Wiec byla karmiona butelka (moje mleko + czesciowo mm jak mojego zabraklo) i wyobraz sobie, ze jadla 8-9 razy dziennie po 110-130 ml. Corka obecnie wazy okolo 6 kg, ale urodzila sie z bardzo mala waga jako wczesniak. I mysle, ze tutaj jest pies pogrzebany, bo skoro twoja corka urodzila sie ze sluszna waga, to trudno by po kilku miesiacach zycia wazyla nadal tyle ile przy urodzeniu. Ale nie uwazam, ze twoja corka je za duzo. Wilczy apetyt to wg mnie tez nie jest. Ja bym po prostu karmila tyle ile ona chce zjesc.
                • dziennik-niecodziennik Re: "odchudzanie" niemowlaka 22.06.12, 09:35
                  zostaw dziecko w spokoju.
                  dawanie mniejszej ilosci miarek mleka to nie tylko dawanie mniejszej ilosci standardowych składników odżywczych, ale takze mniejszej ilosci witamin, minerałów i innych składników. to nie wpłynie dobrze na dziecko.
                  mozesz sprobowac zmniejszyc ilosc posiłków, ale generalnie jestem zdania ze dziecko z "nadwagi" wyrośnie.
                  • joshima Re: "odchudzanie" niemowlaka 22.06.12, 10:50
                    A co za różnica czy mniej a częściej, czy więcej a rzadziej? W ciągu dnia wyjdzie tyle samo. Tak logicznie pomyśl.
                    • dziennik-niecodziennik Re: "odchudzanie" niemowlaka 22.06.12, 13:55
                      a co jest lepsze - mniej posiłków pełnowartosciowych czy więcej niepełnowartościowych? co jest zdrowsze dla dziecka?
                      kalorie to akurat najmniej istotne w POPRAWNYM żywieniu malucha. najważniejsza jest dieta poprawnie zbilansowana.
                      • joshima Re: "odchudzanie" niemowlaka 22.06.12, 14:53
                        dziennik-niecodziennik napisała:

> a co jest lepsze - mniej posiłków pełnowartosciowych czy więcej niepełnowartośc
                        > iowych? co jest zdrowsze dla dziecka?
                        To zależy, czy dziecko będzie bardzo nieszczęśliwe jeśli mu się wydłuży przerwy między posiłkami. Gdyby to miało oznaczać godzinę płaczu to wolałabym podać mniejsze porcje a z dotychczasową częstotliwością.

> kalorie to akurat najmniej istotne w POPRAWNYM żywieniu malucha. najważniejsza
                        > jest dieta poprawnie zbilansowana.
                        Jeszcze raz pytam, czym różni się mniejsza ilość posiłków o większej zawartości mm (którą ty doradzasz) od większej ilości chudszych posiłków. Pytam pod względem zawartości substancji odżywczych. Pomyśl logicznie zanim odpowiesz.
              • joshima Re: "odchudzanie" niemowlaka 22.06.12, 10:48
                dziennik-niecodziennik napisała:

> pokarm przygotowywany niezgodnie z instrukcją jest niepelnowartościowy. co z te
                > go ze dziecko wypije butlę "mleka" skoro składników odżywczych bedzie w nim za
                > mało?
                A czy nie o to chodzi w odchudzaniu?
                • dziennik-niecodziennik Re: "odchudzanie" niemowlaka 22.06.12, 13:57
                  o co?? o to żeby bylo mniej składników odżywczych?? weź nie żartuj.
          • leneczkaz OMG co za głupoty... 20.06.12, 19:44
            Joshima każe odchudzać butelkowców!

Panie, widzisz i nie brzmisz big_grin
            • joshima Re: OMG co za głupoty... 22.06.12, 10:51
              leneczkaz napisała:

> Joshima każe odchudzać butelkowców!

Czytanie ze zrozumieniem to nie jest Twoja mocna strona. Poćwicz.
          • ninka_mm Re: "odchudzanie" niemowlaka 22.06.12, 16:57
            Jestem na 99% pewna, że te różne rodzaje tłuszczu, to mit.
            Nie wiem, jak może powstawać inny tłuszcz w ciele pod wpływem innych rodzajów jedzenia. To dość absurdalne.

Obecnie uważa się raczej, że waga dziecka do około roku, nie ma związku z wagą w późniejszym życiu i stąd nie warto się tym przejmować - szczególnie do około 6 ms.c, gdy dziecko zaczyna się więcej ruszać, jeść stałe pokarm itd.
            A przy mm można łatwo powiedzieć, czy ktoś przekarmia, bo wiadomo, ile dziecko zjadło - i po prostu zaleca się trzymanie okolic norm.
            • joshima Re: "odchudzanie" niemowlaka 22.06.12, 20:52
              ninka_mm napisała:

> Jestem na 99% pewna, że te różne rodzaje tłuszczu, to mit.
              pl.wikipedia.org/wiki/Tkanka_t%C5%82uszczowa
              A poza tym jest jednak jakiś powód tego, że siatki centylowe dla dzieci karmionych piersią wyglądają inaczej niż dla dzieci karmionych mm.
              • ninka_mm Re: "odchudzanie" niemowlaka 26.06.12, 21:48
                Dzięki za link do wikipedii o tkance tłuszczowej, ale tam nic nie ma o różnicach kp i mm.
    • fipula Re: "odchudzanie" niemowlaka = podobny przypadek 22.06.12, 11:07
      U mnie jest podobnie synek urodził się z wagą 3950 a po 6 tygodniach wazy już 5500 g i pediatra stwierdziła że go przekarmiam piersią. Wysnuła tezę że problemy z kolkami wynikają z tego że za dużo i za często je. Je co 2 lub 2,5 godziny jedną pierś . Nie wydaje mi się aby był przekarmiany bo nawet nie ulewa. Zaleciła mi dawanie kopru ale on o butelce nie chce słyszeć. Chyba zmienię lekarza .
    • boogie_lass Re: "odchudzanie" niemowlaka 22.06.12, 15:43
      To chyba kwesta poglądów lekarza. Moja córka urodzona 4 pół miesiąca temu z wagą urodzeniową 3070 i wzrostem 48 cm mierzy obecnie 62 cm, a waży ponad 7 kg (ponad litr mleka mamy dziennie robi swoje) i nikt nie każe jej odchudzać smile Pediatra zapytana o to przez męża śmiała się nawet, jak to sobie wyobraża i mówiła, że takie małe niemowlę się odchudzić nie da, tylko będzie płakać, że głodne smile
    • aniaurszula Re: "odchudzanie" niemowlaka 26.06.12, 21:10
      masz duze dziecko ktore zawsze bedzie ponad siatka centylowa i wrostem i waga. ja tez mam takie egzemplarze mlodsza urodzona jako wczesniak 34tc waga 2900 i wzrost 52 kp przez 6 mcy i wypadla poza centyle teraz ma 20 mcy wazy 17 kg i mierzy 95 cm aktualnie jest rowna z kuzynka ktora jest o rowny rok od niej starsza a tez do malych nie nalezy. starsza obecnie 7 latka te poza centylami wzrost 135 waga 34 najwyzsza w klasie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka