Dodaj do ulubionych

Stawanie na palcach

20.07.04, 08:30
Mój 9-miesięczny synek coraz częściej sam staje. Niestety, zawsze na palcach.
Podczas raczkowania też często odpycha się palcami. Wiem, że nie jest to
prawidłowe. Czy miałyście podobny problem? Jak sobie z tym radziłyście? A
może powinnam pobiec z małym do ortopedy?

Pozdrawiam

Lidka
Obserwuj wątek
    • mamabuberka Re: Stawanie na palcach 20.07.04, 18:40
      Nie wiem jak jest u Ciebie, ale gdzies czytałam, że dzieci które często przebywają w chodzikach potem stają i chodzą na palcach.
      • driadea Re: Stawanie na palcach 20.07.04, 18:51
        Moja córka też ma 9 m. i też stoi na palcach. Nie mam pojęcia dlaczego, ale z
        pewnością nie przez chodzik, bo jestem przeciwniczką tego urządzenia.
        Jednak raczkuje normalnie, bez "użycia" paluszków. Podaję linka, co na to
        ekspert.
        Pozdrawiam, Aga
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=659&w=14280856&v=2&s=0
    • osmag Re: Stawanie na palcach 20.07.04, 18:56
      Może to być nadwrażliwość dotykowa, jakaś sprawa neurologiczne lub jeżeli stopa
      jest stale ustawiona w pozycji baletowej- dla ortopedy.
    • kasia.tycz Re: Stawanie na palcach 20.07.04, 19:00
      Wlasnie bylam tydzien temu u lekarza ze swoim malym, i tez o to wlasnie
      pytalam. To prawda ze dziecko ktore jezdzi w chodziku wyksztalca sobie wlasnie
      taki odruch chodzenia na palcach, dlatego tez chodziki sa nie wskazane.
      Ale co mi lekarz rozniez powiedzial, ze kazde dziecko zaczyna od stawania na
      palcach, to naturalne, trzeba tylko jak juz stoja poprawiac im stopy zeby staly
      na calych podeszwach, nie tylko na palcach. Same sie naucza i z czasem coraz
      czesciej beda same stawac na calych stopach. Jezeli dziecko nie jezdzi w
      chodzicku, to nie ma sie czym martwic. Przy najblizszej wizycie kontrolnej
      popros tylko lekarza, zeby zabadal czy dziecko ma prawidlowo wyksztalcona stope
      tzn. czy nie ma za krotkiego miesnia co tez moze powodowac stawanie na palcach.
      Ale jezeli podczas stania malucha przy meblu poprawisz mu delikatnie stope i
      nie bedzie plakal, tylko normalnie stal, to nie masz powodu do obaw. Jak by
      dziecko plakalo z bolu, to znaczy sie ze ma za krotki miesien i dlatego stoi na
      palcach.
      • lidia.d Re: Stawanie na palcach 21.07.04, 07:44
        Dzięki dziewczyny.
        Poobserwuję jeszcze trochę mojego synka, spróbuję poprawiać mu stópki, gdy
        będzie stawał i zobaczymy. Za radą znajomych kupiłam mu wczoraj pierwsze butki.
        Podobno jest w nich trudniej stanąć na palcach i dziecko szybciej nauczy się
        chodzić na całej stopie.
        A jak się nie poprawi, to i tak w ciągu miesiąca mamy wizytę u neurologa...
        Pozdrawiam
        Lidka
    • osmag Re: Stawanie na palcach 21.07.04, 19:17
      Nie zakładaj bucików dopóki dziecko nie zacznie chodzić samodzielnie
      Co do początków wstawania to prawidłowo rozwijające się dziecko od razu staje
      na całych stopach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka