Dodaj do ulubionych

Wcześniak z 33 tygodnia

07.12.13, 19:27
Szwagierka urodziła w 33 tygodniu. Co ja teraz czeka, chodzi mi o lekarzy, specjalistów do których będzie musiała chodzić, jakie badania?
Obserwuj wątek
    • audrey2 Re: Wcześniak z 33 tygodnia 07.12.13, 19:37
      jest forum dla mam wcześniaków na gazecie, kopalnia wiedzy i wsparcie
      dziewczyna, z którą leżała w szpitalu urodziła wcześniaka, w sumie mały był na granicy donoszenia, ale jednak jest wcześniakiem
      wiem, ze co chwilę byli u lekarzy, non stop kontrolę, dla niej dziki stres i zmartwienie
      wierzę, ze będzie dobrze, zwykle jest, ale bardzo współczuję tej rodzinie, bo wcześniactwo to jednak spory problem
      • anisiaj Re: Wcześniak z 33 tygodnia 07.12.13, 19:44
        spokojnie. my mamy wcześniaczkę z 34 tc, wszystko jest ok. Owszem początki były trudniejsze, ale nie z racji wcześniactwa a problemów z brzuszkiem. Neurolog, badanie okulistyczne i słuchu plus dobry pedaitra, który podpowie kiedy i jak rozszerzać dietę, czy konieczni są specjaliści itp.

Każdy przypadek jest indywidualny, a np nasze dziecko było w lepszej formi i stanie niż kilkoro urodzonych w tym samym szpitalu o czasie
        • szonik1 Re: Wcześniak z 33 tygodnia 07.12.13, 21:19
          Moja wcześniak z 34 tygodnia. Każdy przypadek jest indywidualny, mała była w lepszym stanie niż niejedno dziecko urodzone w terminie. Badał ją dodatkowo neurolog, kardiolog, okulista, fizjoterapeuta - do 1 rż. kontrole co parę miesięcy, na szczęście wszystko ok. Wcześniaki mają zwykle obniżone napięcie mięśniowe, nam fizjoterapeuta zalecił rehabilitację metodą bobath, na szczęście mądry pediatra stwierdził, że to u wcześniaków typowe i nie wysyłał nas na milion ćwiczeń dodatkowych. Tak więc niczego nie zaczynaliśmy. Mała co prawda np. zaczęła trzymać główkę około 12 tygodnia, ale wiedzieliśmy, że trzeba brać poprawkę na te 6 tygodni. Obecnie mając 18,5 miesiąca jest super rozwiniętą, b.mądrą i sprawną dziewczynką. Ważyła 2050 gr, teraz około 11 kg. Jest ciągle na piersi - w przypadku wcześniaków to ważne, tak samo jak mega dużo bliskości, noszenia itp. - no ale to dotyczy wszystkich innych noworodków też.
          Aha, jeszcze w szpitalu mówili nam, że wcześniaki dziewczynki mają łatwiejszy start niż wcześniaki chłopcy - podobno dziewczynki są silniejsze i jakoś lepiej sobie w tych trudnych początkach radzą.
    • micennka Re: Wcześniak z 33 tygodnia 07.12.13, 22:15

wszystko zależy od stanu dziecka, czy jest zdrowe czy na wcześniacze dolegliwosci. Sporo zależy tez od przyczyny przedwczesnego porodu..
      napewno standardem jest usg przezciemiączkowe, okulista, neurolog, usg bioder+ortopeda oraz badania krwii.
    • cakina Re: Wcześniak z 33 tygodnia 08.12.13, 01:32
      Ja mam wczesniaka z 34 tyg. I duzo skierowan m.in kardiolog, okulista, poradnia patologii noworodka, usg glowki. To sa takie rutynowe ja z dzidzia jast oki dla wczesniaczkow reszta zalezna od stanu maluszka. I oczyeiacie wiekszosc prywatnie bo kolejkii takie ze dziecko samo mogloby juz tam pojsc..
    • murwa.kac asikol 08.12.13, 07:01

powiedz jaki Ty masz problem ze zrozumieniem, ze masz nieprzepisowa sygnaturke?
      Prosze z nia zrobic porzadek, albo doczekasz sie bana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka