Dodaj do ulubionych

ocena ciepłoty ciała

01.10.14, 13:42
Otóż mam taki dylemat - oczywiście wszystko się bierze od nieprzespanych nocy, kiedy to Młody zasypia ok 20, potem budzi się ok 23, 1, 3 i potem już co godzinę do 6-7 rano... Ma 4m, dwie jedynki na dole i mam nadzieję, że to nie problem zębów kolejnych które wychodzą, bo generalnie spał zawsze dobrze.. Od noworodka była jedna lub dwie pobudki. A teraz klops... Dodam że w ciągu dnia też tylko drzemkuje po 15-30 minut, tak z 2-3 razy... Wiec rozpoczęłam poszukiwania przyczyny - jedną z nich wydaje mi się, że może być cieplota ciała, bo jak biorę go na karmienie w drugiej połowie nocy, to wyczuwam wilgotny ale i chłodny karczek - no i mam problem, czy mu zimno jest czy może za ciepło? Ubieram go na noc w body z kr rekawkiem i pajac - wszystko bawełna, nakrywam go bawełnianym rozkiem (wykonanym z cienkiego ale milutkiego materiału dresoweg, w srodku tego rożka cos jest, rożek jest firmy Poofi, może któras ma?), mieszkamy w bloku i stad w mieszkaniu jest dość ciepło na moje. Tak sobie myślę, czy może tez materacyk nie jest winien, tzn nie sam materac, ale podkład ceratowy pod bawełnianym przescieradlem - w sumie tam nic nie oddycha,, a podkład musi być, bo czasem pieluszka nie wytrzymuje wszystkiego wink jakie macie podkłady? Ten mój to taka ceratka zwykła z canpolu..
Obserwuj wątek
    • ewelina.90 Re: ocena ciepłoty ciała 01.10.14, 19:48
      Co do ciepłoty nie pomogę. Mój dziec po pierwszym ciężkim miesiącu budził się dwa max razy, gdzie pierwsza pobudka była np o 2. Ale mu się poprzestawialo. Najpierw budzi się co 40 min godz do północy potem co 1,5-2. Nie wiąże tego z temperaturasmile
      • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 01.10.14, 19:58
        no ja chcę popróbować zanim stwierdzę, że faktycznie mu się poprzestawiało... to nie jest też tak, że codziennie budzi się tak często - raz na tydzień zdarzy mu się spać tak, jak kiedyś... moim zdaniem gdzieś musi być przyczyna...
      • missgiggles Re: ocena ciepłoty ciała 01.10.14, 21:52
        Ewelina, chyba mamy rozdzielone bliźniakismile! Moja też po uśpieniu budzi się co 40 minut, a po północy co 1,5-2 godziny! I też kiedyś spała ciągami do 1-2 w nocy! Myślisz że kiedyś im przejdziesmile? Ja już kombinuję ze śpiworkami, kocykami i nic. Ale podczas dziennych drzemek mogę już siedzieć obok małej, coraz rzadziej śpi na mnie, jupiiismile!
        • ewelina.90 Re: ocena ciepłoty ciała 04.10.14, 13:24
          Haha missgiggles mam nadzieje, ze kiedyś przejdziesmile
    • tankky Re: ocena ciepłoty ciała 01.10.14, 20:26
      Nie chcę Cię martwić, ale na szukaniu przyczyny możesz bardziej się zmęczyć niż lulając go do snu po raz enty.
      Dzieci tak mają, raz śpią 12 godzin bez pobudki, a przez następny tydzień budzą się co godzina. Mają niedojrzały układ nerwowy i milion różnych bobasowych problemów, które nie dają im spać po nocach.
      • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 01.10.14, 21:22
        ale u nas musi być jakaś przyczyna - niedawno ząbkował i wtedy też się często budził. Pediatra zapisała nam czopki "uspokajające" viburcol - bo przy okazji przeziębił się (złapał katar), i dzięki nim spał lepiej - no ale przecież nie będę mu non stop podawała czopków...
    • semi-dolce Re: ocena ciepłoty ciała 01.10.14, 20:27
      Ubierasz dziecko bardzo ciepło i śpi na ceracie - nic dziwnego, że się poci. Ubierz lżej (samo body wystarczy pewnie), jeśli musisz coś kłaść pod prześcieradło to niech to będzie coś, co oddycha (specjalny podkład albo odpowiednio sfilcowany duży wełniany sweter). Bo akurat podkład pod prześcieradło nie jest obowiązkowy dla dziecka w pielusze. Skoro pieluchy przeciekają to spróbuj większego rozmiaru albo częściej zmieniaj.
      • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 01.10.14, 21:25
        dziś ubrałam body z długim rękawem + spodnie + skarpetki (niestety półśpiochy muszę nabyć) - zobaczymy jak będzie. Mam jeszcze na materac taki podkład, gdzie z jednej strony jest frotka, a z drugiej ceratka - to byłoby lepsze? ale wtedy na całe łóżeczko jest ten podkład. Bo ten nasz obecny, to ułożyłam na lini od pasa w dół. A podkład stosujemy dlatego, że czasem zdarzy się kupa gigant (mega luźna była przy okazji ząbkowania i potrafiła wypłynąć), albo po prostu przesiusia pampersa zanim go przebierzemy - między jednym a drugim karmieniem...
        • semi-dolce Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 00:30
          Popróbuj innych pieluch, naprawdę, bo kupa to kupa ale przesikiwanie nie jest normalne i może inne pieluchy bardziej się u was sprawdzą.

Są podkłady "oddychające", nie z ceraty a z PULu, takiego jak pieluchy wielorazowe. Poszukaj w sklepach z pieluchami wielorazowymi. Możesz podłożyć złożony koc polarowy, powinien wystarczyć. Możesz własnie sfilcowany sweter czy inne "coś" z czystej wełny o odpowiedniej - po sfilcowaniu - powierzchni.

Nawet ten opis lżejszego ubrania dla mnie jest kosmiczny smile Ja nie mam mieszkania a dom, w którym drzwi tarasowe sa często cały dzień otwarte jeszcze i mój półroczniak jest duzo lżej ubrany (tzn. krótki rękaw i spodnie dresowe, bez skarpetek, do spania jakieś body albo koszulka i pielucha). Gdyby marzł oczywiscie ubrałabym cieplej, ale nie marznie. Byc może twoje dziecko tez będzie czuło się bardziej komfortowo kiedy będzie ubrane lżej, to w końcu kwestia osobnicza (ja ubieram sie dużo cieplej niż moje dzieci).

Niemniej jesli dziecko jest mokre na karku to znak, że się poci. Poza sytuacjami wyjatkowymi pocimy się z gorąca smile
    • biankao Re: ocena ciepłoty ciała 01.10.14, 20:29
      a nie za cieplo go ubierasz? ja tak ubieralam synka w zime, a teraz jeszcze zimno nie jest...moj, ma co prawda 11miesiecy,spi w rampersie, odkrywa sie a i tak sie poci-ma mokra glowke.
      • szymciowa Re: ocena ciepłoty ciała 01.10.14, 20:33
        U nas też był problem z poceniem i winna była ceratka. I też wydaje mi się że sam pajac by wystarczył skoro macie ciepło w nocy.
        • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 01.10.14, 21:26
          ale to sam pajac, bez body? jakoś wydawało mi się, że body to obowiązek - bo inaczej co podtrzyma pampersa? wink a może się mylę? :d
          • wilkowaona Re: ocena ciepłoty ciała 01.10.14, 22:47
            Mojemu synkowi do ok 4 mc zdarzało sie przesikac pampersa, mój tez spi jesień-zima w body na ramiaczkach plus pajac bawelniany. Skoro zakladasz body, a i tak przesikuje to jak widać bez znaczenia. Ja właśnie zmieniłam pampersy na większe i problem sie rozwiązał. Spróbuj.
          • nothing.at.all Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 07:35
            Pajac przytrzyma pampersasmile. Przecież też się zapina.
            • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 10:26
              No zapina się, ale mam wrażenie ze body mocniej trzyma. Nic, spimy dziś w samym pajacu
              • nothing.at.all Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 17:36
                Spiijcie na zdrowiesmile.
    • nothing.at.all Re: ocena ciepłoty ciała 01.10.14, 21:14
      Zmień ta ceratę na porządny podkład który oddycha. Ja mam taki z motherhood chyba. I pieluchy na rozmiar większe aby nie przeciekaly. A przewijasz w nocy? Mam nadzieje że tak skoro przeciekaja.
      ja ubieram tylko w pajaca i tez mieszkam w bloku gdzie ciepło. Przykrywamy bawełniany ale cienkim kocykiem i tyle.
      i jak ktoś napisał-dzieci mają różne fazy, raz śpią dobrze, innym razem się budząwink.
      • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 01.10.14, 21:30
        to już szukam tego podkładu.. no przewijamy, ale coraz mniej - jak zapachnie kupą i zawsze nad ranem, bo mały wtedy mocno siusia. Ale czasem jak pisałam powyżej - nie utrafimy w ten czas siusiania i raz na 2 tyg zdarza się przesiusianie big_grin
        a powiedz mi proszę, jaki masz kocyk bawełniany? Bo my poza tym bawełnianym rożkiem to kocyki mamy polarkowe lub welurkowe - średnio to oddychające....
        • nothing.at.all Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 07:36
          Też z motherhood. Znajdę nazwę jak dam rade. Ale to po prostu bawełniany kocyk, nic nadzwyczajnego.
          • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 19:31
            Nie wiem czemu prędzej nie widziałam tych mocy bawełnianych. Znalazłam na allegro, jest z takim grubym spolotem warkoczowym - i chyba nabede droga kupna - koc w sumie sie zawsze przyda smile dzięki!
    • ela.dzi Re: ocena ciepłoty ciała 01.10.14, 21:31
      U nas było podobnie i problemem był właśnie podkład z ceraty. Wywaliłam, a dodatkowo pod prześcieradło położyłam taki grubszy podkład bawełniany, można go spotkać w hotelach : www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40150295/
      • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 01.10.14, 21:43
        ale to rozumiem obstawiamy, że po prostu to jest z przegrzania i/lub z powodu tej ceratki? nie wchodzi w grę niedogrzanie?
        • ela.dzi Re: ocena ciepłoty ciała 01.10.14, 22:25
          Ja bym tak obstawiała patrząc przez pryzmat moich doświadczeń w gorącym mieszkaniu. Jakby dziecku było zimno to karczek byłby chłodny, ale na pewno nie spocony. Ile macie stopni ?

To jednak nie musi być przyczyną. U niemowląt wiele rzeczy zmienia się diametralnie czasem nawet bardzo często, więc lepiej nie przyzwyczajać się do schematów smile
          • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 19:35
            Nie wiem w sumie ile mamy stopni, jakieś 23? Ja z tych zimnolubnych jestem i dla mnie to upał... Ehhh, to dlczego wszedzie pisza o rytmach dnia, by z maluchem ich przestrzegac, skoro schematy im się zmieniają? Z drugiej strony, od urodzenia o 19 mamy kąpiel, jedzonko i spanko i odpukac - ale tutaj jest ciągle tak jak było, nie mamy problemów z zasnieeciem..
    • malaidka Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 01:06
      Ło matko, chcesz, żeby się ugotował chłopak?
      Mieszkam w bloku, moja 9m. Córka śpi w taką pogodę jak dziś w bodach z długim rękawem i na nogach przez większość nocy ma koc/cienką kołdrę. W chłodniejsze noce-ten najgorszy okres kiedy kaloryfery jeszcze nie grzeją, a za oknem potwornie zimno w porównaniu do tego co było jeszcze klika dni temu-zakładam jej pajaca i przykrywam jak wyżej. Przegrzewanie nie jest dobre. kiedy tylko sezon kaloryferowy w pełni, mamy albo zakręcony całkowicie, albo góra w połowie ustawiony, bo znów za ciepło. W czym ty śpisz? U mnie się to najlepiej sprawdza, że jeśli mnie robi się chłodniej w tym w czym śpię zazwyczaj, to i dziecko ciepłej ubieram.

Nie chcę cię martwić, ale czas promocji jest ograniczony, nasza w postaci przespanych nocy skończyła się w okolicy 4 miesiąca właśnie.
      • bieniewicka Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 01:25
        Jak dla mnie za ciepło ubierasz, moja od wrzesnia śpi w samym pajacu, latem na krótki rekawek. Odkąd zaczęła kręcić się koło 6kg zmieniliśmy na pieluchy 6-9kg, podkladu nie stosujemy. Pieluchy nigdy nie przesikuje, przewijam 2 razy w nocy, po północy i około 4-5. Kupa poranna nawet jak z cyklu gigant ma wtedy spokojnie gdzie się zatrzymac. Ale pobudek raczej bym nie upatrywała w czynnikach zewnętrznych, choć życzę szczęścia w tym temacie, a nuż smile
        • nothing.at.all Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 07:43
          Tak samo u mnie.
          Tylko wkurzam się trochę bo przy tym większym rozmiarze rąk dużo między nóżkami wisiwink. Naciagam porządnie na brzuszek i plecy ale i tak sporo zostaje. Po prostu są nieco za duże te pieluszki ale w rozmiarze mniejszymi mieliśmy problemy z przesłaniem.
          • bieniewicka Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 13:16
            No wisi torbiszcze miedzy nogami wink no ale przynajmniej mojej okrągłe udziki się lepiej mieszczą i co ma wsiaknac to wsiąka wink
            • nothing.at.all Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 16:25
              No i jakieś legginsy ciężko założyć bo zwykle spodenki i pajac to ok.
        • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 19:37
          ... A niedawno w szale zakupów kupilam 5 paczek pampersow tego samego rozmiaru 3 - to ubilam interes... Może w takim razie kupiec chociaż na noc większy rozmiar, w ciągu dnia nie zdarzyło nam się przeniknięcie.
    • jehanette Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 15:42
      Wiec rozpoczęłam poszukiwania przy
      > czyny - jedną z nich wydaje mi się, że może być cieplota ciała, bo jak biorę go
      > na karmienie w drugiej połowie nocy, to wyczuwam wilgotny ale i chłodny karcze
      > k - no i mam problem, czy mu zimno jest czy może za ciepło?

Nie pocisz się z zimna, tylko jak jest za ciepło, prawda?

A po drugie...
      Ma 4m, dwie jedynki na dole i mam nadzieję, że to nie problem
      > zębów kolejnych które wychodzą, bo generalnie spał zawsze dobrze.. Od noworodka
      > była jedna lub dwie pobudki. A teraz klops...

W tym wieku niemowlęta często przestają przesypiać noce. Bo są niemowlętami i tak mają, kropka! Lepiej to zrozumieć i zorganizować sobie życie nocne w taki sposób, by jak najlepiej się wysypiać, a nie próbować znaleźć cudowny sposób na "uzdrowienie". Bo nie ma cudownego leku i nie ma co tu "leczyć". Np. można z łóżeczka zrobić dostawkę, żeby nie wstawać i się nie rozbudzać.
    • kopiko-lol Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 17:33
      przede wszytskim czy ten podkład jest faktycznie potrzebny? Moze warto zmienic pieluchy? U mojej corki rano pielucha wazy tone, a przesikala sie w sumie moze 5 razy (ma 20 msc). Jak bylam w ciazy to tez taki podklad wlozylam sobie pod przescieradlo (na wypadek odejsca wod w nocy) i spanie na tym bylo okropne. Dupsko co noc upocone i ogolnie strasznie to grzalo.
      Generalnie dziecko moze pocic sie od tego podkladu. Zobacz noc bez i sama ocenisz. Musisz posprawdzac z lzejszymi ciuszkami i przykryciem i koniecznie bez podkladu.
      Spocone dziecko = przegrzane dziecko.
      • nothing.at.all Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 17:40
        Popróbuj bez podkladu, z większą pielucha,w samym pajacu i zobaczysz czy dziecko będzie spocone.
        • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 19:40
          To dziś spimy bez podkładu i w pajacu + wieksza pielucha - ale z ta piielucha to pewnie dopiero zauwaze różnice, jak przez tydzień - dwa nie będzie żadnej "wtopy" wink dzięki!!
        • bieniewicka Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 20:48
          co do kocykow to ja sobie bardzo chwale te z la millou, milusie są smile btw kopiko, i co odeszły Ci te wody w nocy? Zawsze mi się wydawało że mimo wszystko rzadko najpierw odchodzą wody, ale pewnie co ciąża i poród to inna historia smile
          • nothing.at.all Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 21:19
            Mi odeszły wody w nocy wiec to się zdarzawink. Ale podkladu nie miałam.
          • kopiko-lol Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 22:21
            Ostatecznie poród byl wywolywany (przeplywy na dolnej granicy) i pęcherz mialam przebijany. Wolalam się zabezpieczyć, bo kuzynce 3 msc wcześniej wlaśnie w nocy odeszly wodybig_grin
            • tomelanka Re: ocena ciepłoty ciała 04.10.14, 10:37
              Mi pierwszym razem też odeszły w nocy
    • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 02.10.14, 19:45
      Bo ogólnie tez wydaje mi się, ze on za malo je - karnie piersią. Po prostu cały dzień malo śpi, i po kąpieli podziomdzia chwile i zasypia - probowalam go aktywizowac, typu podnoszenie, noszenie, rozmawianie, błądzenie po kręgosłupie - i kilka razy mi się udało i faktycznie dłużej spał, ale ogólnie w większości przypadków lekko się rozbudza, po czym przełożony znów do piersi spi jak suseł...
    • nothing.at.all Re: ocena ciepłoty ciała 03.10.14, 09:26
      I jak dzisiaj? Bez ceraty i w pajacu?
      • kremka2014 Re: ocena ciepłoty ciała 03.10.14, 09:45
        Ja po prześcieradło klasę ręcznik frotte. Jak przesika daję następny i pranie w pralce. Nie muszę kupowac tony kocykow,a forte oddychające
      • kopiko-lol Re: ocena ciepłoty ciała 03.10.14, 10:56
        tez jestem ciekawa, jak noc minela smile
        • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 03.10.14, 14:25
          Juz donosze!! Było lepiej smile) generalnie obudzil się od 19.30 do 6.00 tylko 3 razy, nie był spocony - spocil się tylko od trzymania go w ramionach przy karmieniu. Wiec jest dobrze smile)) oby tak dalej a nie ze był to tylko przypadek wink byłam dziś jeszcze w sklepie dziecięcym, przejrzalam tony kocvykow i bawełniany znalazłam tylko jeden... Nie rozumiem czemu tak mały wybór a na allegro jest ich pełno..
          • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 04.10.14, 07:33
            Kochani, kolejna noc i 3 pobudki - tym razem od 20.00 do 7.00 smile yeahhhhhhh!!!!! smile
            • kopiko-lol Re: ocena ciepłoty ciała 04.10.14, 11:15
              super smile oby tak dalej smile

co do karmienia noca i odklejania malego ssaka od mamysmile u nas jest tak ze corka mnie wola ze chce mleko (ona spi na jednym boku materaca, ja na drugim, a tata na trzecim tongue_out) deje jej piers i zazwyczaj sama odlatuje. Jak ja sie przebudze w miedzy czasie to spimy zazwyczaj oddzielnie. Jak nie uda mi sie zasnac to albo corka po napiciu sama sie odwraca i spi dalej, albo ja wyjmuje jej piers. Wtedy robie to delikatnie, stopniowo i tylko jak wiem ze juz twardo spi (inaczej oddycha wtedy). Zazwyczaj lekko sie odsuwam i jak corka nie reaguje to calkowicie wyjmuje piers. Jak nie moge jej odkleic od siebie to mam znak, ze ma temperature, albo na drugi dzien bedzie chora.
            • nothing.at.all Re: ocena ciepłoty ciała 04.10.14, 14:12
              To fajnie. Czyli małemu było za gorącowink
              • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 04.10.14, 19:22
                Mam nadzieje, ze to był ten powód smile no i dzięki Wam mam nadzieje, ze go rozwiazalam smile
                Kopiko - właśnie przy nocnych karmieniach tak robię jak Ty, tzn młody rzadko sam wypuszcza piers po jedzeniu, zazwyczaj to ja mu ja delikatnie wyciągał jak widzę, albo przypuszczam ze twardo zasnął - ja sprawdzam po bezwladzie raczki lub nóżki wink ale nad ranem, on jakby spał na czuwaniu, w sensie malo je, więcej sobie dziomdzia, i jak chce mu ja wyjąć, to się wscieka.. Tym razem wydaje mi się ze on może być śpiący jeszcze ale nie może zasnąć i piers traktuje jak taki wyciszacz, tyle ze ostatecznie twardo nie zasypia.. Probowalam wyjąć mu piers i włożyć smoka, ale ze on bezsmoczkowy jest - tzn baaardzo rzadko zassa smoka - więc i tu nie da się oszukać... sad a nie chce go przyzwyczajac do dziomdziania mojej piersi...
        • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 03.10.14, 14:30
          A zapytam jeszcze o jedna rzecz mamy śpiące z maluszkami - czy wasze dzieciaczki cały czas trzymają wasza piers w buzi, same wypluwaja, czy im wyjmujecie? Ja ostatnio - jak tak źle sypiamy - ok 6 biorę malca do naszego łóżka, wtykam mu piers i tak spiny, tzn ja jestem na czuwaniu ale dużo mi to daje, ale zauwazylam ze mały albo zasypia i wypluwa piers, albo nie wypływa - wtedy próbuje mu ja wyjąć,to się budzi bo jest w takim polanie, wścieka i znów cchce do buzi, mimo ze w sumie zrobi dwa łyki i nie pije więcej. Tez tak macie?
          • bieniewicka Re: ocena ciepłoty ciała 03.10.14, 18:20
            Moja praktycznie zawsze wypuszcza jak juz jest najedzona i dalej śpi. karmie na pol spiocha, nie czekam aż się rozkrzyczy tylko daje piers kiedy zaczyna się kokosic i stekac wink
            • ama-ka Re: ocena ciepłoty ciała 03.10.14, 19:43
              To ja tak w nocy robię, sen mam raczej płytki wiec jak Młody tylko się rusza, to ja go wyjmuje z lozeczka, karmie i odlladam. Ale nad ranem widzę, ze on chyba jest malo głodny a bardziej zmęczony, bo trzyma te piers jako taki uspokajacz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka