Dodaj do ulubionych

pierwsze kroki

30.11.14, 17:08
Witam, córeczka urodziła się 17 września z waga 3300, przy wypisie 3100, Przybierała ładnie - 7 listopada ważyła 4800. Teraz przybiera znacznie wolniej : 17 listopada 5000, 30 listopada 5200. Córeczka od początku nie jest fanką piersi je nerwowo i krótko ( tera około 7-10 minut). \. Martwię się coraz mniejszymi przyrostami. Wczoraj spróbowałam odciągnąć mleko i podać jej z butelki- wypiła spokojnie 100 ml i pięknie usnęła co nigdy wcześniej jej się nie zdarzyło.Zastanawiam się czy nie zacząć karmić z butelki odciąganym mlekiem. Mam w związku z tym parę pytańsmile W tej chwili córeczka je ok 8 razy dziennie -ile razy powinna jeść jeśli będę podawała butelkę z odciągniętym mlekiem i ile mleka powinna dostawać na jeden raz? Czy do się utrzymać karmienia nocne z piersi w dzień karmiąc butelką? Czy mleko odciągać bezpośrednio przed karmieniem czy po ostatnim karmieniu? Sama nie wiem czemu ale jakoś boję się decyzji o przejściu na butelkę ze swoim mlekiem i rezygnacje z piersi ale karmienia są już dla niej i dla mnie takim stresem że nie dam rady chyba tak dłużejsad
Obserwuj wątek
    • lenad31 Re: pierwsze kroki 01.12.14, 01:26
      Spróbuję trochę pomóc.
      >Sama nie wiem czemu ale jakoś boję się decyzji o przejściu na butelkę ze s
      > woim mlekiem i rezygnacje z piersi ale karmienia są już dla niej i dla mnie tak
      > im stresem że nie dam rady chyba tak dłużejsad
      I słusznie boisz się bo to droga w jedną stronę , z piersi na butelkę jest przejść łatwo ale w drugą stronę to praktycznie niemożliwe , mnie się nie udało.

>Czy do się utrzymać karmienia nocne z piersi w dzień karmiąc b
      > utelką?
      na początku tak , potem niestety przyzwyczajenie do butelki rozciągą się i na noc.
      -ile razy powinna jeś
      > ć jeśli będę podawała butelkę z odciągniętym mlekiem i ile mleka powinna dostaw
      > ać na jeden raz?
      Tyle razy co przy karmieniu piersią , mleko mod jest cięższe i trudniejsze do strawienia dla maluszka przez co możliwe jest rzadzsze karmienie. Mleko ściągniete to to samo co prZy karmieniu piersią.
      >Czy mleko odciągać bezpośrednio przed karmieniem czy po ostatnim karmie
      > niu?
      Jak będziesz tylko karmić ściąganym to ściągasz np. 8 razy dziennie w ustalonych godzinach.
      Jak chcesz podać okazyjnie raz czy 2 dziennie to ściagaj po karmieniu ale nie zaraz tylko odczekaj z 2 h. Sciagajac dużo przed karmieniem tylko utrudnisz córeczce ssanie , no chyba że masz nadmiar mleka.
      • nowedding Re: pierwsze kroki 03.12.14, 22:26
        Pierwszer diecko karmiłam piersią ponad rok. Były momenty kryzysu, poranione brodawki i to co teraz przecodzisz. To jest dość normalne i minie. Krótsze ssanie nie musi oznaczać mniejszej ilości wypijanego mleka.

I tak jak pisze lenad - to decyzja w jedną stronę. Ja już przebolałam to że mój wcześniak nie nauczył się ssać. Ale marzyłam o tym, żeby się udało. Przy butelce też bywa nerwowo.
    • angieabc Re: pierwsze kroki 17.12.14, 20:36
      Tak jak piszą Dziewczyny, od tego nie ma juź odwrotu. Czasami niektóre z nas mają dość sesji z laktatorem, ale jednak pragnienie, by dać dziecku to co najlepsze jest silniejsza i z pokorą wracamy do odciagania... Skonsultuj się z Waszym pediatrą czy jego martwi takie przybieranie na wadze. Zrób choćby badanie ogolne moczu by wykluczyć infekcję układu moczowego. U nas własnie infekcja była przyczyną slabszego przyrostu masy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka