15.12.14, 21:15
Moze ja jestem jakas nie do konca ogrnieta motorycznie, ale powiedzcie - czy Waszym brzdącom tez tak trudno paznokcie doprowadzic do stanu, w ktorym nie beda zagrozeniem dla zdrowia i zycia? Zarowno dziecka jak i osob postronnych?

Pomijam fakt, ze musze mojej 4,5m corce obcinac paznokietki 'na zywca', tzn gdy nie spi, bo kazda drzemka jest z trudem wywalczona i krotka... Ale obcinam co 3 dni praktycznie, tne rowno, same brzegi zaokraglam minimalnie, ostatnio nawet pilnikiem przelecialam i... NIC! Na drugi dzien te male szpony znow byly tak ostre, ze mogla by nimi rysowac szklo...

Pal szesc ze mnie boli gdy chwyta mnie za reke/brode/cycek - ale jak JĄ boli gdy sie drapie po buzi, to sobie nie wyobrazam. A jak widze jak wieczorem trac oczy o malo sobie paluszkow do nich nie wsadzi to mi serce staje...

Co zrobic, by paznokcie nie byly takie ostre? Serio sa krotkie, czasem nie ma juz ani pol mm by zlapac nozyczkami, a mimo to ostre jak brzytewki... sad
Obserwuj wątek
    • ama-ka Re: Paznokcie 15.12.14, 23:04
      paznokcie są ostre, bo są cieniutkie.. niestety, mój też się drapie, drapie mnie i postronne osoby i nie daj boże źle obetnę paznokieć, w sensie zostanie jakiś ostry kancik - już cały podrapany. Ale to szybko się goi, a po drugie - jeszcze nie słyszano (chyba?) o dziecku, które samo wydrapałoby sobie oko (jakiś mechanizm obronny chyba człowiek ma?), więc obcinam (chociaż dość długo zwlekam, bo obcinam nie na śpiocha jak Ty) obcinam i obcinam...
      • babybump Re: Paznokcie 15.12.14, 23:54
        Ja piłuję papierowym pilniczkiem co drugi dzień. Rosną jej w zaskakującym tempie. Piłuję podczas karmienia piersią - jedna pierś -jedna ręka; druga pierś - druga ręka.
        • bieniewicka Re: Paznokcie 16.12.14, 06:09
          Nooooo, moja ostatnio targajac się za uszy rozdrapala w środku aż poleciała krew ale konkretnie. No i co jakiś czas szrama na twarzy jak po ulicznej bojce wink ale rzeczywiście szybciutko się goi.

U nas u raczek paznokcie obcina tata na żywca bo tak jakos od początku robiliśmy, ja u stop bo te paluszki są mniejsze. I tata scina je lekko pod katem, tzn nie równolegle do opuszki ale jakby z góry. Dzięki temu są mniej ostre przynajmniej przez te 2, 3 dni. Próbowałam je dodatkowo piłować, ale kurcze nie wiem czy to kwestia moich wątpliwych umiejętności manicurzystki czy chodzi o kształt paznokci, ale częściowo podraznialam też opuszke.

często obcinamy na raty, bo córce nie starcza cierpliwości, ale i tak ja podziwiam bo np jak tata robi higienę uszu to jakby zamiera skupiona i pozwala na przecieranie. a jak jej wpuszczam sol fizjologiczna do nosa (niegdyś Frida i odciaganie ale pediatra zakazał, powiedział żeby wpuszcza sol i po prostu zostawiać na brzuchu, a to się u nas sprawdza bo mala nie tyle ma wodnisty katar co tendencje do babolkow w nosie big_grin wiec prędzej czy później kolega z koleżanka pod wpływ soli i grawitacji wychodzą z noska) to czasami uważa to za zabawne wink
          • nothing.at.all Re: Paznokcie 16.12.14, 07:41
            Ja obcinać tez często ale buzia i tak porysowana i w szramach maluskich. Uszy są ciągle rozdrapane aż byłam sprawdzić xzy są ok. Ale w porządku. Pediatra powiedziała ze dzieci lubią tarmosi za uszy bo są łatwo dostepnewink.
            Jak obecne to czasami pilnuje pilnikiem ale delikatnie aby opuszki nie naruszyć.
          • haus.frau Re: Paznokcie 16.12.14, 08:42
            Hm, moze sprobuje pod innym katem... O ile mi sie uda smile

A z ciekawosci, bo my stosujemy fride 'na wszelki wypadek' raz dziennie - z jakiego powodu pediatra zakazal?
            • jak-kania-dzdzu Re: Paznokcie 16.12.14, 09:11
              Ale, ze jak profilaktycznie? W sensie, że odciągasz dziecku fridą w nosie nawet jak nie ma kataru ani nic??? To prosta droga to podrażnienia śluzówki u takiego malucha i spowodowania właśnie nadmiernej produkcji śluzu.
              • bieniewicka Re: Paznokcie 16.12.14, 09:34
                Haus, dokładnie taki powód podał pediatra. Odciagamy tylko jak dziecko jest chore i ma problemy ze swobodnym oddychaniem.
                • haus.frau Re: Paznokcie 16.12.14, 10:04
                  Nie no, chodzilo mi o to, ze odciagamy gdy nie ma kataru - ale mala czesto 'furczy' przez nos, np rano albo po powrocie ze spaceru, jakies farfocle w nosku widac, wiec psikamy i odciagamy... Ale moze rzeczywiscie damy sobie na wstrzymanie poki nie bedzie ewidentnej koniecznosci.
                  • nothing.at.all Re: Paznokcie 16.12.14, 10:14
                    To furczenie to z dolnych dróg oddechowych. Pediatra u nas powiedziała ze często po katarze długo jeszcze tak moze furczec ale ze minie i to nie jest już katar. Po spacerze często się tak robi bo zmiana temperatury.
                    Ja też sól wciskam i na brzuch jak ma dobry humor i sama wylatuje. Nigdy nie odciagam gdy nie widzę potrzeby bo to boli i podrażnia
                    • haus.frau Re: Paznokcie 16.12.14, 17:26
                      Kurde, a moja mala nawet odciaganie polubila, o ile pozwalam jej trzymac moje rece podczas 'zabiegu', chyba myslala ze asystuje bo nawet odpowiednio zadzierala nos... big_grin
                      Uznalam to za jeden z pierwszych sukcesow wychowawczych big_grin, ale oh well, zaczniemy zamiast tego turlac na brzuch smile
                      • jak-kania-dzdzu Re: Paznokcie 16.12.14, 17:31
                        Najlepiej jest zakroplić mały nosek przed kąpaniem, wtedy pod wpływem soli w nosku i gorącej pary z kąpieli wszystko pięknie wychodzi smile My tak robimy i działa, tylko mój już duży i sam siedzi w wanience.
                        • ama-ka Re: Paznokcie 16.12.14, 19:23
                          gorącej pary z kąpieli?? to ile stopni ma u Was woda w wanience?
                          • jak-kania-dzdzu Re: Paznokcie 16.12.14, 20:07
                            A tak z 60 wink Z racji tego, że u nas łazienka zimna, bo fatalnie usytuowana, to przed kąpaniem najpierw leję gorącą wodę do wanienki żeby się ociepliło, rozbieram dzieciaka, uzupełniam zimną wodą wanienkę i kąpie smile
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Paznokcie 16.12.14, 16:24
      hahaha! Skąd ja to znam... jak mój był malutki, to po prostu zakładałam mu rękawiczki, w końcu przestały być już takie ostre, poza tym jakby wolniej rosły. Obcinałam podczas snu - innej opcji nie było, ale mój na szczęście nie budził się tak łatwo.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Paznokcie 16.12.14, 16:27
        Aha, dodam, że raz mu się udało drapnąć w oko (jak już syn był starszy 6-7 miesięcy), miał taki czerwony ślad na gałce ocznej w kąciku. Pediatra przepisała antybiotyk do zakrapiania, nie wiem czy udało nam się chociaż raz dobrze zakropić to oczko big_grin, ale tak czy siak, po paru dniach już było wszystko w porządku smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka