Dodaj do ulubionych

kikut pepowina

27.12.14, 15:46
Kpekut u mojego Malucha odpadł w pon.akurat była położna i oceniła ze pępek ładny, kazała jeszcze patyczkiem wygrzebywac delikatnie brunatne resztki i psikac octeniseptem. Pępek wyglądał ładnie aż do dzisiaj na zewnątrz pępka ta właśnie brunatne wydzielina.oczyszczony pępek nie jest zaczerwienione nie ma ropy.ale niepokoi mnie ta wydzielina. Czy tak może być czy wzywac pediatre?
Obserwuj wątek
    • nothing.at.all Re: kikut pepowina 27.12.14, 16:00
      Może być. U nas kilka dni po odpadnieciu tak było. Oczyszczalam i tyle.
      • onlymmartini Re: kikut pepowina 27.12.14, 16:03
        Ale oczyszczać należy głęboko patyczkiem w środku? Bo ja tak robiłam i boję się czy czegoś tam nie uszkodzilam
        • nothing.at.all Re: kikut pepowina 27.12.14, 19:09
          Nic sie nie powinno stac. Ja wacikiem i patyczki wycieralam. Z czasem wydzielina zniknęła.
    • onlymmartini Re: kikut pepowina 27.12.14, 16:00
      To nie wydzielina tylko zakrzepla krew właściwie
      • malgosiek2 Re: kikut pepowina 28.12.14, 11:07
        Niewielkie skrzepy mogą być, ponieważ naczynka musza się "zasklepić"
        Nie bój się NIC nie uszkodziłaś, tak ma prawo być i nie jest to nic złego.
        Przemywaj tak jak pokazała położna, bo dobrze Ci radzi czyli w środku także.
        Spokojnie.
    • malgosiek2 Re: kikut pepowina 28.12.14, 11:04
      Ale jaka to wydzielina?
      Jak niewielkiej ilości skrzepy krwi to moze tak być.
      Jak pępek nie jest zaczerwieniony i nie ma nieprzyjemnego śmierdzącego zapachu jest ok.
      • onlymmartini Re: kikut pepowina 28.12.14, 12:33
        Pępek wygląda ok, tylko niewielka ilość krwi.oczyszczacie spirytusem czy octeniseptem?
        • nothing.at.all Re: kikut pepowina 28.12.14, 14:53
          Octanisept tylko i wyłącznie. Plus mycie woda przy kąpieli.
    • ewa.misko-wasowska Re: kikut pepowina 31.12.14, 10:54
      Taka wydzielina może się jeszcze pojawiać przez 1-2 tyg. niepokojące jest właśnie pojawienie sie ropki lub zaczerwienienie pępka, należy dezynfekować,
      pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka