zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 05.04.16, 12:41 Dziewczyny proszę doradzcie co zrobić w takiej sytuacji. Maly codziennie wstaje przed lub po 6, trzymam w łóżeczku do 6.30, sporadycznie się zdarzało, że plakal i zaczynaliśmy dzień 6.20-6.25, zadnych problemów wtedy nie było. Potrafi nie spać już od 5.40, albo gada i się wierci albo czasem mam wrażenie że co jakis czas przysypia na kilka minut, przed 6.30 jest już rozbudzony. Ostatnio mamy podobny plan dnia, drzemki o zbliżonych porach. Problem zaczyna się, jesli synek obudzi się ok. 5.30 a ok. 6.10-6.15 zasnie. Caly dzień rozwalony, ciężko go położyć na drzemki, zwłaszcza z pierwsza jest koszmar. Probowalam budzić o 6.30, ale byl marudny i ledwo wytrzymal do d1, zasypianiem z płaczem, krótkie drzemki,. Pozwoliłam kiedyś spać, wstał o 6.55 i podobnie, bunt przed drzemkami. Dziś obudziłam po jednym cyklu snu o 6.50 i nie mogłam go położyć na pierwsza drzemke, jeszcze tak nie było zeby nie zasnl w łóżeczku z pomocą, skończyło się na spaniu przy piersi 1h. Przed d2 skrocilam troszkę czas, byl płacz ale zasnal sam. Nie wiem czy ten dodatkowy sen rano powoduje problemy, czy nie pasuje mu rozpoczynanie dnia po 6.30? Nie ma takich cyrkow nawet jak nie spi od 5.40 do 6.30. Dla mnie nie problem zaczynać dzień o 6.30, mam więcej czasu wieczorem Ale co robić jak zasnie po 6? Budzić mimo wszystko o 6.30 czy pozwolić spać ile chce? Na szczęście rzadko mu się zdarza zasnąć, ale mimo wszystko chciałabym wiedzieć co wtedy robić. Odpowiedz Link Zgłoś
lumtecua Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 12:11 Dziewczyny chyba nie miałyście takich doświadczeń, ale może ktoś coś. Otóż moja mała ma ponad 9,5 mies. i 3 drzemki. Obecnie cc to ok 2/2.10/2-2.30/2.45-4. Takie czasy trwają od ok 2 tyg. odkąd przemęczyła się przy próbie przestawienia na 2 drzemki. okazało się że w tym samym czasie rósł jej ząb. Te dwie rzeczy sprawiły, że wprowadziliśmy smoczek żeby w ogóle ją uśpić na jakąkolwiek drzemkę i na noc. Próba trwała chyba 4 dni, ale się poddałam, bo trzeba było ją nosić na rękach żeby zasnęła. Teraz zasypia na 2 drzemki sama, ale tylko przy króciutkich czasach (odłoze 5 min za późno i już du..a). Przy tych czasach spi d1 i d2 1-1.20h, więc ładnie i d3 30min w wózku. Ząb wyszedł, teraz idzie kolejny ząb i widać już następny, więc w cc nic się nie zmienia. Dziecko chodzi z podkrążonycmi oczami. Uśpić na noc to mordęga. Jak na wieczór zbliża się 2h ostatniego cc to robi się bardzo śpiąca trze oczy, ale nie jest w stanie zasnąć ani sama ani na rękach a potem nie śpi kolejne 1,5h. Do tego 3-4 pobudki w nocy - min. 2x karmienie (wypija całą butlę ok 140ml.). Jak się uda to zasypia na rękach ze smoczkiem. No ja nie wiem już. Dwa razy zasnęła sama na noc odłożona ze smoczkiem, że wyszło 2.45. Leżała ok 40min ze smoczkiem. Chodzi o to, że ja mogłabym jej robić te 2 drzemki ALE: jak wydłuże pierwsze czasy to zwariuję a ona będzie spała po 30 min. usypiana na rękach ze smoczkiem i trzeba będzie kłaść ją spać po 16 a nie chcę tego robić, bo chcę żyć. należy mi się Czy dać sobie spokój i niech czuwa przed spaniem te 3,5h? W sumie w jej wieku to ok..., tylko ona się wybudza jeszcze po 4 min - więc taki czas to dla niej jednak za długi jest..... Dodam, że jak mieliśmy dłuższe cc przy 3 drzemkach to spała 30min, ale noce były o niebo lepsze.... Odpowiedz Link Zgłoś
dzien_swistaka Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 06.04.16, 20:00 Czy ktoś stosował no-cry sleep solution Elizabeth Pantley? Chodzi mi szczególnie o przedłużanie drzemek. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 11:37 U mnie znów tragedia, a jutro wracam do pracy. Przynajmniej raz na 3 dni mamy wielki problem i kończy się usypianiem piersią. Od przyszłego tygodnia niania bedzie musiała sobie radzic sama, nie wiem jak to będzie. Rozważam przejście na stałe godziny i poczekaniu, a nóż mały się przyzwyczai Dziewczyny, stosujecie te 30 min spokojnych zabaw przed snem ? Jak to wygląda, bieżecie dziecko wcześniej do sypialni lub bawcie się zawsze to samo ? Ja zawsze brałam po prostu z zabawy do snu, 5 min przed czasem. Ale z niania szalenstwa jest więcej niz ze mna wiec może tu leży problem. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 14:28 może niech niania 30-15 min przed spaniem bawi się spokojnie z synkiem,myślę,że jak nie będzie Ciebie to mały zaśnie bez większych problemów się przyzwyczai do nowej sytuacji. U nas przed spaniem są spokojne zabawy w salonie nie w to samo byle bez pisków,śpiewów,tańców Ja też rozważam od dłuższego czasu stałe pory drzemek ale z zachowanie ccc i nie wiem jeszcze o której drugą drzemkę robić jak coś..leni6 u Was jakie pory drzemek byłyby brane pod uwagę? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 14:54 czarmiki, leni, w sumie fajny pomysł z tymi stałymi porami drzemek, to się podobno sprawdza u dzieci z 1 drzemką że idzie to wg zegara. Jednak można spróbować też u nas skoro tyle juz próbujemy różne czasy... u nas może to być np zaczynanie dnia o 6.30, drzemka 1 jeśli była pobudka koło 6 to może być już około 9.40 i budzę o 11:00 a jeśli obudziła się o 6.30 to drzemka 10 i też budzę o 11:00, druga około 14.30-15.30, sen 18.30 wtedy czasy 3.10/3.40/3. Ja z grubsza staram sie tak robić trochę wg zegara że z D1 budzę koło 11 a z D2 o 15.30, a sen 18.30... co do spokojnych zabaw-nie praktykujemy niczego specjalnego. Mamy bardzo minimalistyczne mieszkanie, pokój małej nie wygląda jak pokój dziecka, ma tylko 1 pudło z zabawkami-resztę wywożę do teściów/rodziców, upycham w samochodach żeby miała się czym bawić. Generalnie ma spokojne otoczenie, bez grających, migających zabawek, nie oglądamy tv, dużo bawi się sama. Także przed drzemką też jest swoim pokoju i bawi się aż nagle MYK i mama decyduje że nagle drzemka...może to błąd ale nic nie robimy w celu wyciszenia, od tego jest rytuał ale kurcze ostatnio naszym rytuałem jest cyc...wiem Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 15:04 marella a dlaczego budzisz?masz później w nocy problemy? ja myślałam d1 o 9.45-10 a druga właśnie nie wiem 14,45 .. oczywiście jeśli pobudki przed 7 jeśli wcześniej no to 9.40 d1 nie wiem jak to ugryźć już od dłuższego czasu chodzi mi ta myśl po głowie starsza miała drzemki wg zegara ale nie pamiętam o której godzinie... ja mam czasy około 3-3,10/3,40/3,5 Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 15:13 wiesz co ja mam wciąż karmienie nocne, zauważyłam że jak ograniczę sen dzienny do 2h ta pierwsza część nocy trwa koło 9-10h zanim się obudzi na kp. Jak mam 2,5h snu w dizeń to się budzi po około 8h, bo mniej zmęczona...ale może to w tym tygodniu tylko tak było, muszę jeszcze poobserwować. Czarmiki czyli tez bedziesz budzic z drzemek zeby bylo wg zegara? A nie chcesz zaczynać dnia zawsze o tej samej godzinie czy ciężko tak przetrzymać małą? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 15:25 jeszcze się waham czy wprowadzać stałe godziny, trzymam się czasów jeszcze a jak nie wypali to bym chciała nie dłużej niż 2,5 no może do 3h drzemek i 11-11,5 noc , ale czy to się tak da... no i dzień zaczynać 6.45 to są takie gdybania Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 15:30 kurcze ale mam też oznaki przemęczenia (pobudki o 5.40 i płacz 1,5h po zaśnięciu), mam też długi ccc 9.55-10,15 może jednak nie wybudzać z tych drzemek tak szybko ale np ograniczyć je do 2 x 1,15 snu...a jak się obudzi o 2 to wysłać męża? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 15:35 ja jak budziłam to mała była strasznie marudna i zapłakała w nocy albo rano Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 15:36 chociaż jak śpi za długo na d2 to budzę czasem Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 18:59 Leni, być może dziecko Cię zaskoczy i będzie tak, że z nianią będzie lepiej. My właściwie od jakiegoś czasu idziemy wg zegara, ale to tylko dlatego, że synek ma drzemki zawsze tej samej długości, a jak są za długie, to zawsze budzę o tej samej porze. Nie radzę przechodzić na tą metode, jeśli drzemki są ciagle różnej długości (nam może raz na 2 tygodnie zdarza się krótka drzemka, to wtedy patrzę na czas czuwania). Jeśli raz dziecko śpi 30 minut, a następnym razem 1.5 godziny, to jest to zbyt duży rozrzut, aby iść wg zegara. Z córką na By The Block (BTC) przeszłam dopiero jak miała 18 miesięcy i solidną jedną drzemkę. U synka teraz to wygląda tak: 6.30 - pobudka (jak budzi się wcześniej, to wyciągam o 6.30. Jeśli śpi dłużej, to budzę o 6.30) 9.30-10.45 - d1 14.00-15.15 - d2 18.30 -sen nocny Poślizgi mamy +/- 5 minut, bo czasami zasypia 10 minut, a czasami 5 minut. Dziś na przykład pierwsza drzemka zaczęła się o 9.35, ale i tak obudzę go o 10.45. U nas wyciszanie to karmienie piersią. Chociaż przed karmieniem też się trochę uspokajamy, zazwyczaj oglądamy / czytamy książeczki w dużym pokoju (tam moje dzieci zazwyczaj urzędują). Córka czasami sobie coś rysuje, albo maluje. W tym tygodniu mąż zaczął z córką wychodzić na plac zabaw po pracy, potem jest kolacja, mycie, rytuał i spanie, ale niestety zasypianie zajmuje jej jakieś 45 minut. Zobaczymy, jak będzie dalej, ale być może ten plac zabaw tak późno nie jest najlpeszym pomysłem. Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 19:29 baby weź no napisz jak z tymi czasami i drzemką dwulatka? Może głupie zadaję pytanie (widziałaś? wczoraj czy przedwczoraj pytałam...) ale chce pomóc siostrze ogarnąć synka. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 20:11 bramboo jak Wam idzie na 2 drzemkach? Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 20:43 na razie nienajgorzej dziś D2 krótsza ale jak do tej pory mam od 1,25 do nawet 1,50 D1 i ok 1h D2, a wczoraj jedna mi spała 1.30 na drugiej. Tylko pobudki mam w okolicach 6.00. Do 6.30 w łóżeczkach dają się potrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 08.04.16, 08:13 a to super te drzemki Wam wychodzą Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 08.04.16, 18:53 póki co tak, dziś D1 1h45min a D2 45 min. ale na pewno się coś schrzani, bo przecież się schrzani nie? Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 20:59 bramboo napisała: > baby weź no napisz jak z tymi czasami i drzemką dwulatka? Może głupie zadaję py > tanie (widziałaś? wczoraj czy przedwczoraj pytałam...) ale chce pomóc siostrze > ogarnąć synka. Dzięki Przepraszam, nie zauważyłam. Pobudka 7.00 Drzemka zaczyna się miedzy 12.30-13.00 i trwa max 2h. Sen nocny 19.00-20.00 U mojej córki (2.3) jest: Pobudka 7.00 Drzemka 13.00-15.00 Sen nocny 18.30/18.45, ale ostatnie 3 dni zasypia dopiero o 19.15. Zero pobudek na jedzenie oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 22:31 Babybump, widziałaś moje dzisiejsze pytanie? Sama nie wiem jak ruszyć do przodu...doradziłabyś coś? Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 23:06 Marella, u Was trudno określić, czy macie złe czasy, czy powodem są nawyki i rekwizyty. Dopóki dziecko będzie lądowało u Was w łóżku to naprawdę nie sposób dobrać odpowiedni czas, bo ta pobudka wczesna jest nawykiem. Dziecko budzi się, nie próbuje zasnąć, bo wie, że zaraz dostanie 'nagrodę' - wyląduje u Was w łóżku. Podobnie jest z usypianiem dziecka do snu. Nie wiadomo, czy pobudki to z powodu czasów, czy rekwizytów. Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 08.04.16, 18:59 Bardzo Ci dziękuję. Siostra uczy samodzielnego zasypiania A jak Ci tak córa teraz długo zasypia to co- trzeba wydłużać ost.czas? Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 08.04.16, 19:19 bramboo napisała: > Bardzo Ci dziękuję. Siostra uczy samodzielnego zasypiania > A jak Ci tak córa teraz długo zasypia to co- trzeba wydłużać ost.czas? Nie ma sprawy. Zyczę powodzenia. Na razie nie robimy nic. Byś może po prostu potrzebuje trochę więcej czasu, aby się wyciszyć. Ona sobie tam leży, bawi się swoimi misiami, kocykiem, itp. Jest w zupełnej ciemności, więc się relaksuje. Zobaczymy, jak będzie za tydzień. Zanim wydłużę ten czas, to najpierw zacznę od skracania drzemki. Wydłużenie czasu spowoduje skrócenie snu nocnego, a ten jest nadrzędny, więc lepiej najpierw ograniczyć sen w ciągu dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 08.04.16, 09:03 Babybump fajnie to u Was wygląda, jak czytam Twoje wypowiedzi to w ogóle odnoszę wrażenie, że nie macie żadnych problemów ze spaniem i że masz dzieci idealne U nas pomimo tych nieszczęsnych pobudek między 5.40 a 6.10 plan dnia jest od dwóch tygodni podobny, d1 zawsze zaczyna się 8.28-8.32, d2 między 11.55-12.05 a d3 między 15.20 a 15.40, sen nocny 18.10-18.25, zależy jak długo zasypia i ile śpi Raz się ostatnio zdarzyło, że zasnął przed 6.30, budziłam 6.50 i dzień się posypał, ale po d2 już wrócił do "swoich" godzin. Fajnie, jak to wszystko jest takie uporządkowane, lepiej mi się funkcjonuje, małemu pewnie też, bo nie ma walki przed spaniem Gdyby jeszcze wstawał bliżej 6.30 niż przed 6 to byłoby idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 09.04.16, 14:49 U nas dostrzegam takie coś, że w weekend jak spędzamy nieco inaczej czas to się czasy rozjezdzaja, zwłaszcza ten przed D2 się wydłuża. Myślałam wcześniej że to kwestia spaceru i tego, że synek się odpowiednio nie zmęczy albo po prostu źle dobranych czasów, a to chyba wynika z za dużej ilości wrażeń na spacerze czy w gościach. Tydzień temu ten czas wydłużył się nam do 4h, teraz też miałam problem z położeniem spać synka, czas wyszedł 3.40, wydaje mi się że za długi, zobaczymy jaka wyjdzie drzemka. Może też powinniśmy inaczej się bawić z 30min przed drzemką, albo robić odpoczynek co jakiś czas. A u Was z nianią synek też inaczej spędza czas i to się rozjechalo. Mój synek jest bardzo żywy i cały czas coś robi, moim zdaniem i mojej mamy on prawie wcale nie odpoczywa. Rytuał trwający 7min, wcześniej 5min patrzenia spokojnego przez okno nie wyciszają synka w weekendy tak jak w tygodniu. Taki sam scenariusz mam przy skoku rozwojowym. Wydaje mi się, że synek dorasta do dłuższych czasów, a on chyba jest przestymulowany, nie umie się wyciszyć przy tych nowych umiejętnościach. Po spektakularnym wydłużeniu czasów (Ccc o 30-45min), zawsze potem je skracam i różnica jest ok 10min. Nie potrafię tego rozgryzc, może trzeba nie tylko wprowadzić porządek ze spaniem ale równiez rutynę do całego planu dnia. Czy Wy taką rutynę macie? My idziemy na żywioł, jedynie sen i posiłki są regularne. Moze powinnam mieć ok 25min aktywnej samodzielnej zabawy, potem siedzieć obok synka i go laskotać lub tp, potem czytamy bajkę, potem coś innego, raz spokojnie, raz aktywnie? Może moje dziecko już nie lubi na żywioł i musze podzielić aktywności na spokojne i nie? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 09.04.16, 19:22 Tanja, moim zdaniem powinnaś mieć dłuższy drugi czas np 3.10/ 3.40/3 bo wczoraj dlatego mogłaś mieć D2 krótką bo za wcześnie położyłaś (po 3.25) Wydaje mi się, że my mamy rutynę też tylko do drzemek i posiłków. Reszta wychodzi różnie. Nasze dzieci mają tylko raz dzieciństwo i szkoda wszystko ustawiać od linijki, juz i tak jest rygor ze snem i jedzeniem u mnie, ale spędzamy czas różnie-w tygodniu głównie ja z córeczką a w weekend jeszcze tata. Ale raz w tygodniu jest u teściów, czasem przyjdzie jakaś koleżanka z dzieckiem, czasem basen. Generalnie jeśli są te 3h aktywności to pierwszą godzinę chce eksplorować-nie przeszkadzam, może się bawić sama a ja np sprzątam łazienkę, drugą co jakiś czas się wspina po mnie i muszę być w zasięgu wzroku, trzecią godzinę to już skupiam się na niej bo jest przylepa ale niespecjalnie ją wyciszam-wręcz mega aktywność ruchowa- poduszki-tor przeszkód, ćwiczenia z podciągania się przy szczebelkach-żeby się zmęczyła. Ciężko wszystko tak zaplanować i tak mam już ograniczenia w stylu od razu po drzemce na nocnik, spacer tylko po D1, po 17.30 zero gości, zero tv przez cały dzień, zero powrotów autem/wózkiem tuż przed końcem aktywności żeby nie przysnęła itp itd Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 09.04.16, 21:59 Może może wydłuże, dziś też była krótka D2 i z płaczem, przyglądam się temu bardzo. Mam podobne zdanie do Ciebie marella, że już wystarczy tej rutyny wolałabym robić nadal jak teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
anrgylola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 09.04.16, 20:05 Jeśli chodzi o rutynę to nas jest tak: pobudka 6.30 D1 9.30-11 D2 14.15-15 sen nocny 18:30 śpi do 6.30 bez pobudek na karmienie od kilku dni JUPI!! Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 09.04.16, 20:53 wow, jak książkowo. Cudownie, gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
anna.stemp Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 14:37 Witam Wszystkich Mam pytanie do Was, Drodzy rodzice 8 i 9-miesięczniaków. Czy dziecko 8 miesięcy i 1 tydzień, mające regularnie dwie drzemki (zwykle >1h), może mieć takie dziwne czasy czuwania: 3:00/3:40 (!) /3:15 ? Ma tak ktoś??? Czy to znowu jakaś anomalia? Moje dziecko od urodzenia ze wszystkim wyjątkowe Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 07.04.16, 14:57 Anna stemp, ja mam drugi czas 3.40. Mam coś w stylu 3.15/3.40/3, to nic nienormalnego Macie dobre noce? Odpowiedz Link Zgłoś
anna.stemp Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 08.04.16, 02:48 Dzięki, dobrze wiedzieć, że może być taki czas. Noce narazie takie sobie, różne. Kładę na drugą drzemkę po 3:15, ale bardzo długo się męczy z zasypianiem, zwykle do 3:30-3:40 właśnie. Więc muszę wydłużyć ten czas i zobaczymy co będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 09.04.16, 21:52 Czeka nas dłuższa podróż samochodem (urlop), wyjedziemy wczesnym rankiem, nie lubimy jeździć nocą. Dojedziemy na pewno przed porą snu nocnego, liczę też na dwugodzinną adaptację na miejscu. Jak na podróż spojrzeć pod kątem snu? Pilnować czasów czuwania? Pozwolić na więcej drzemek? nie liczę że będą dłuższe niż 1 cykl. Rano mogę go wybudzac ze snu szybciej ok 5? Mam nadzieję, że jeden taki dzień nie rozwali wszystkiego co wypracowalismy. Zdaje sobie sprawę, że na urlopie może być trudno synkowi spać, już o tym tutaj dyskutowałysmy, pytam o samą podróż. Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 09.04.16, 22:12 Baby pomóż proszę.. Przez 5 dni stosowałam czasy 3/3.40/3.20 wcześniej 3/3.30/3.20 i zaczeła robić przerwy w nocy, dlatego wydłużyłam o 10min, ale po tych 5 dniach wkradło się przemęczenie. Zaczeła wydłużać cc do 10.15-10.25 zapłakała ok 2:30, następnego dnia o 2:50 i ok 5, kolejnego płakała od 5:15-6 i zasneła. Chciałam zmniejszyć czasy, wczoraj ładnie spała w dzień 2.30 i cc wyszedł 9.45 dziś obudziła się 5:30 bez płaczu. Dziś był problem z zaśnięciem na D2 chciałam zmniejszyć o 10min, to wydłużyło się do 3.45, na noc chciałam skrócić o 5 min to wydłużyło się do 3.45 i ccc wyszedł 10.10 drzemki 2.15 druga z płaczem, że za wcześnie położyłam. Nie wiem jak wyjść z tego przemęczenia nie wiem co zrobić Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 10.04.16, 22:39 Czy mogłabyś proszę rozpisać 2-3 dni (i noce)? Odpowiem jutro wieczorem. Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 11.04.16, 12:42 Baby to moje kilka ostatnich dni, pewnie jest tu chaos trochę, ale już sama nie wiem jak z tego wyjść.. Drzemki mamy 2:10-2:30 krótki czas bo sama się budzi, ten dłuższy jak ja budzę. Jak pisałam miałyśmy 5 dni czas 3/3.40/3.20 i się porobiło od 4 dni chciałam skrócić drugi czas na 3/3.30/3.20. Czas czuwania w dzień plus te przerwy po 5 to się robi bardzo dużo Dzień 0 (chciałam skrócić cc i dziwnie tu wyszło) było 3/3.40/3.20 2:50 zapłakała 5 płacze chwile pobudka 6 bez płaczu WU 6:35 CC 3 D1 9:35-10:50 (1,15) kładę 9:30 bez płaczu i budzę bez płaczu CC 3,45 D2 14:34-15:50 (1,15) kładę 14:20 płacze i budzi się bez płaczu (chciałam skrócić ten czas, dzień wcześniej kładłam na 3,40 tu chciałam 3,35 i wyszło 3,45 ) CC 3,40 Noc: 19:30 śpi bez płaczu, kładę 19:00 jak wydłużyła 2 czas to chciałam skrócić ostatni o 5min i znowu nie wyszlo pobudki nocne 5:15-6 płacze, zasypia Drzemki 2,30 CC w dzień 10,25 Dzień 1 cc 3/3.30/3.20 WU 6:55 budzę bez płaczu CC 3 D1 9:55-11:15 (1,20) kładę 9:50 bez płaczu i budzę bez płaczu CC 3,30 D2 14:45-16:00 (1,15) kładę 14:40 bez płaczu i budzę bez płaczu CC 3,20 Noc: 19:20 śpi bez płaczu, kładę 19:10 pobudki nocne 5:30 bez płaczu, nie zasneła Drzemki 2,35 CC w dzień 9,45 Dzień 2 WU 6:30 CC 3 D1 9:30-10:30 (1) kładę 9:25 bez płaczu i budzi się z płaczem CC 3,35 D2 14:05-15:15 (1,10) kładę 13:50 bardzo dużo płaczu (za szybko położyłam o 5min) budzi się bez płaczu CC 3,35 Noc: 18:51 śpi bez płaczu, kładę 18:30 pobudki nocne 5 z płaczem, nie wiem czy zasneła bo było cicho później znowu coś słyszałam, kamera rejestruje ruch i nic nie nagrało się, od 6 już ja słyszałam jak popłakuje, 6:15 woła głosno z płaczem Drzemki 2,10 CC w dzień 10,10 Dzień 3 - to był słaby poranek z płaczem od 5, byłam w rozsypce miałam plan trzymać czasy, ale dać więcej pospać w dzień jeżeli sie uda bo bałam się żeby to koło przemęczenia się nie napędzało, nie wiem czy to dobrze, ale tak mówiła intuicja. WU 6:30 CC 3,05 D1 9:35-11:05 (1,20) kładę 9:22 bardzo dużo płaczu (za szybko położyłam o 5min) i budzi się z płaczem po pół h, mąż poszedł lulał na rękach, nie mógł jej odłożyć, więc spała na nim, odłożył po czasie, budził 11.05 (mnie nie było w domu, określił drzemkę jako 1,20 i tak wpisałam) CC 3,25 D2 14:30-15:50 (1,20) babcia była z córeczką, miała położyć 14:30, położyła 14:25 mówi że były oznaki zmęczenia, troszkę marudziła, budzę bez płaczu CC 3,30 Noc: 19:20 śpi bez płaczu, kładę 19:05 pobudki nocne 5 bez płaczu, gada sobie, nie wiem o której zasnęła, kamera nie nagrała Drzemki 2,40 (2,50) CC w dzień 10 Dziś WU 6:35 budzę bez płaczu (postanowiłam nie dawać jej odsypiać tej przerwy) CC 3 D1 9:35-10:50 (1,15) kładę 9:30 bez płaczu i budzi się bez płaczu Mam kilka pytań może coś podpowiesz, już szukam wszędzie gdzie mogę robić błędy.. - jeżeli sie budzi o 5 coś gada lub płacze przez 30-50min i zasypia to o której mam ja budzić? Dać jej odespać tą przerwę? - tata jest dużo w domu od ok 13, ale wychodzi na sport czasami na 2h i wraca 10min przed kąpielą. Czy to jest stymulujące? Prosze żeby jej nie rozbawiał w kąpieli bo to czas wyciszenia, mamy muzyczkę relaksacyjną, ale Ona się do niego cieszy i nie wiem czy nie za bardzo - czytałam Twój wpis i tak pomyślałam, że może tez będziemy zaczynać dzień o tej samej porze, np 6:30 Czy to jakoś wpływa na dziecko? Wiem, że dzieci nie maja zegarka, my wstajemy 6:30-7 i nie wiem czy to tylko pół godziny czy aż pół godziny różnicy? - spacery, czasami jak dziś jestem sama w sensie bez męża, idę po D1 na około godzinny spacer z wózkiem, zwiedzamy osiedle, po D2 idę na spacer w nosidle na ok 30-40min do lasu żeby zwierzaki mi się wybiegały, czy ja jej kradnę czas aktywności? Zaraz będzie ciepło i jak to ogarnąć, nie chce cały dzień siedzieć w domu. Czytałam, że z kocem idziecie na plażę, jak był jeden ciepły dzień to wyszłyśmy z kocem na trawę, ale koc to nuda. Raczkowanie na trawie super! biegała za psami i ich piłką, testowała co to jest trawa, ziemia chwile pozwoliłam bo ziemia jeszcze zimna. Zanim zrobi się ciepło to jak to godzić? - ona bardzo lubi dzieci, które czasami odwiedzamy, raz się zasiedziałam i zasnęła w aucie w drodze powrotnej 20min przed czasem. Ile dajesz synkowi na wyciszenie się po powrocie do domu z wypadu? Tylko dopiszę, mamy szum, ciemno, sama zasypia, rytuał: rolety, szum, śpiworek i na rekach aaa kotki dwa, odkładam, wręczam misia i wychodzę. Co robię źle i jak to zmienić? Dziękuję za wszystkie rady z góry Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 11.04.16, 15:31 Dopiszę dzisiejszą D2 Cc 3,30 14:20- 15:30 położyłam 14:15 bez placzu, zapłakała 14:50 i zasnęła, obudziła się 15:30 płacze. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 11.04.16, 16:12 Dobre pytania, ciekawa jestem odpowiedzi U nas wystarczy zacząć dzień o 6.50 zamiast o 6.30 i już jest problem z pierwszą drzemką, a w ciągu dnia i tak wraca do "swoich" godzin, skracając np. drzemki Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 11.04.16, 13:13 A przy okazji jak u Was temat z kupą? Ostatnio widziałam, ze było lepiej, jest juz znaczns poprawa? Dieta ruszyła do przodu? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 11.04.16, 15:00 Tanja, czarmiki jak tam u Was? U mnie średnio, z postępów jedynie to, że nie biorę nad ranem do łóżka, ale nie wiem czy znów nie robię źle-tworzę nowy nawyk. Budzi się dalej koło 5.40, sama nie próbuje zasnąć-siada i albo płacze i woła albo gada dadadadatattata aż w końcu się znudzi i po 10 min woła. Próbowałam wysyłać męża, nigdy jeszcze nie uśpił o tej porze, wtedy idę i daję cyca w półciemny pokoju. Rozumiem, że powinnam iść, odsłonić rolety, powitać ją i zacząć dzień mimo że jest 6:05 ? Nakarmić za pół godziny? Bo takie siedzenie na podłodze z cycem 6:05-6.20 to tworzenie nowego nawyku? Proszę o wsparcie bo ciężko mi z tymi porankami, choc wiem, że sama ją tego nauczyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 11.04.16, 17:21 marellakarola napisał(a): > Tanja, czarmiki jak tam u Was? > > U mnie średnio, z postępów jedynie to, że nie biorę nad ranem do łóżka, ale nie > wiem czy znów nie robię źle-tworzę nowy nawyk. > Budzi się dalej koło 5.40, sama nie próbuje zasnąć-siada i albo płacze i woła a > lbo gada dadadadatattata aż w końcu się znudzi i po 10 min woła. Próbowałam wys > yłać męża, nigdy jeszcze nie uśpił o tej porze, wtedy idę i daję cyca w półciem > ny pokoju. Rozumiem, że powinnam iść, odsłonić rolety, powitać ją i zacząć dzie > ń mimo że jest 6:05 ? Nakarmić za pół godziny? Bo takie siedzenie na podłodze z > cycem 6:05-6.20 to tworzenie nowego nawyku? > Proszę o wsparcie bo ciężko mi z tymi porankami, choc wiem, że sama ją tego nau > czyłam. Nie, nie odsłaniaj rolet! To światło nastawia rytm cyrkadialny, czyli nastawi dziecko tak, aby wcześnie wstawało nawet jeśli następnego dnia o tej porze będzie ciemno. Zostaw dziecko, aby uczyło się zasypiać o tej porze. Da radę, pod warunkiem że się jest konsekwentnym. Mojej córki wczesne pobudki przesunęliśmy z 5.37 na 7.00. Trochę nam to zajęło, ale dało radę. Dla pocieszenia, mój synek teraz budzi się o 4.50-5.10, ale u nas to jest dlatego, że nie karmię go drugi raz, a przedtem w okolicach tej godziny mieliśmy karmienie, więc ma pobudkę nawykową. Zostawiam go do 6.30. On, podobnie jak Twoja, raczkuje, gada do siebie, bawi się maskotką, itp. Jest to przejściowe. Jeśli plan dnia jest odpowiedni, nie ma złych nawyków i się konsekwentnie zostawia dziecko do 'normalnej' godziny, to szybko powinno minąć. Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 08:37 potwierdzam, przy 3 drzemkach konsekwentnie trzymałam i to u nas poskutkowało przy 2 drzemkach teraz jest różnie z wstawaniem ale i to pewnie się przestawi kiedyś bo mimo wszystko trzymam do 6.30 Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 11.04.16, 17:38 marella nadal budzisz? ja bym czasy skróciła u Was na 3/3,5/3,15, dała odespać i zobaczysz czy będzie poprawa...takie jest moje zdanie ja czasem zaczynałam dzień 6.10-15 jak wstawała przed 5 ale to prowadzi do tego,że wcześnie położysz i znowu wcześnie wstanie,więc to nie ma sensuale wiem,że czasem ciężko dotrzymać do tej 6.30 ale w większości przypadków dawaliśmy radę,tyle,że płaczu nie było tylko zabawa itp. ...my też bardzoooo długo miałyśmy pobudki przed 5 po 5 wiem jakie to męczące.... u nas dziwna sytuacja przemęczyła się córa i ...u nas też drugi czas 3.40-3.30 za długi na chwilę obecną, dzisiaj d2 tylko 45 m pobudka z marudzeniem popłakiwaniem po cc 3.30 niezamierzonym Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 11.04.16, 22:07 Też walczę z pobudkami wczesnymi. Kombinuje przez kilka dni. A to wydłużam ccc, jak nadal źle przez kilka dni, to skracam ostatni czas, widzę że idzie lepiej (np dla drzemek, ale pobudka nadal), to wydłużam pierwszy czas. I chyba już miałam za długi Ccc, po skróceniu jakby lepiej. Cierpliwie robię jakiś jeden krok. U nas o dziwo po takim dniu gdzie budzę o 6:10 i wszytsko się przesuwa, kiedy trzeba położyć na noc wcześniej sporo się poprawia, jakby synek potrzebował właśnie odespać. Nie wpływa taka jednorazowa akcja na utrwalenie wczesnej pobudki. Wręcz przeciwnie, synek w nocy odsypia i mam taki reset. Juz miałam tak parę razy w ciągu kilku msc, że wydaje się że jest coraz gorzej, taki reset i coś zaczyna Wychodzić. Synek zaczął siadać, ciekawe czy zrobi to w łóżeczku w śpiworku i czy nie utknie tak. Widzę też że śpi na brzuchu, jakby lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 11.04.16, 22:19 Za pasem wyjazd. Nie wiem co ze snem w trakcie podróży. Czy dać mu spać kiedy będzie chciał czy przetrzymać do ustalonych czasów. Drzemki na pewno będą krótkie bo pozycja kiepska, a i ciemno mu nie zrobię. Wyjedziemy jak się obudzi i zje. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 11.04.16, 23:08 My na wyjzadach przestrzegamy czasy czuwania, nawet jak drzemki sá krótkie. Patrz, aby nie przekracza cakowitego czasu czuwania, wtedy mniejsza szansa na przemeczenie u dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 09:40 Tanja, ciesz się wakacjami, odpoczywajcie ale trzymałabym czasów. Obudzi się, zje i ruszacie. Ja bym zrobiła tak: Siedzisz z tyłu koło niego i robicie 3h aktywność, zabawiasz choćby grającym telefonem zeby czasem nie zasnął po 2,5h. Pod koniec zwykłego czasu przykrywasz kocykiem, kaptur na głowę, włączasz szum z aplikacji w telefonie, robisz rytuał albo książeczka albo wręczasz maskotkę i nucisz. Troszkę pomagają przyciemniane szyby w aucie z tyłu albo chociaż te roletki co można dokupić albo te na przyssawkach. Moja tak zaśnie na 40 minut. Obudzi się to się zatrzymujecie, słoiczek+cyc na parkingu i aktywność kolejny czas czuwania itp. Tego dnia kładziesz normalnie po ccc pewnie 2 drzemki po 40 min więc koło 18 położysz. W nocy to samo-tatuś idzie przed upływem 8-9h, potem karmisz. Rano nie wiem jak przetrzymać do 6.30 w hotelu jak nie będzie ciemno...albo może nauczony leżeć to wyleży w półciemnym pokoju. Rano po Waszym śniadaniu zrobiłabym spacer na D1 i już od 9.00 bym spacerowała by miał szansę się znudzić spacerem i zasnąć i D1 na spacerze, potem znów D2 na spacerze itp. Bierzecie śpiworek, szumy, jakąś szmatę do zasłoniecia okien? Cięzko by mi było położyć na noc o 18 jak by było jasno... My lecimy na wakacje za 3 tygodnie...ciekawe jak to będzie. Dobre rady mile widziane.Do samolotu nie wezmę dużo, śpiworek, szumy z telefonu, mamy wynajęty apartament-mała będzie mieć swój pokój a my od 18 na balkonie chyba wezmę prześcieradło hotelowe i zasłonię okna Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 09:49 Dzięki dziewczyny za wsparcie, u nas pobudka nawykowa o 4-mąż uśpił w 5 min i potem druga pobudka nawykowa o 5.40 bo przyzwyczajona że wtedy z nami w łóżku i cyc...do 5.50 gadała do siebie, 5:50 płacz, poszedł mąż uspokajać, na rękach u niego do 6.10 i 6.10 zaczęliśmy dzień. Wiem, że wciąż krótko i nie czekała sama ale płakała strasznie i dla nas samo niebranie do łóżka i pierwszy cyc dopiero o 6.10 jak jadła o 18 poprzedniego dnia to już sukces. Głodna była na maksa, bo wychodzi górna dwójka i bardzo mało je w dzień, 2 piersi pożarła ze smakiem Zaczęliśmy dzień 6.10, D1 9.22 Czarmiki ostatnio nie budzę bo ma 2 krótkie drzemki np 1,05...albo jedną 40 min drugą 1,15. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 09:52 Aha Tanja, moja siada w śpiworku w łóżeczku. Budzi sie z drzmeki i bardzo szybko siada i woła Kiedyś się budziła turlając się na bok, ale to jeszcze nic bo z siadu umie się położyć, najgorzej jak zaczną wstawać o 5 rano, chwyci sie szczebelków, wstanie i płacz bo nie będzie umiała wrócić do leżenia. Ćwiczycie to z dziećmi w dzień? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 10:07 moja właśnie wstaje przy szczebelkach i dzisiaj przed d1 pierwszą ją nabrało na ćwiczenie i czas się wydłużył na maksa jak się zapląta w śpiworek to właśnie jest problem i trzeba lecieć pomagać. ale moja to akrobatka pierwsza klasa Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 10:09 my mamy wyjazd w lipcu,najgorzej mnie przeraża lot samolotem z dziećmi..no i moja oporna do spania poza domem Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 12:42 Ja mam lot podczas D2, cyc i nakrywam kocykiem i liczę na 40min drzemkę... Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 13:59 no tak Ty dasz cyca i spokój a ja?smoczka nie chce, na rękach nie chce spać może jak będzie padnięta to zaśnie na rękach..taką mam nadzieję..długi lot Was czeka?my około 2.40 min także może się uda z 40 min.kimnąć. A jak znoszą dłuższe podróże autem wasze dzieci?macie jakieś patenty na umilenie podróży? wiem wiem zaśmiecam ale lubię ten wątek wszystkiego się tu można dowiedzieć o upodobaniach naszych dzieci i o wszystkim porozmawiać Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 14:26 Wtuli się w mamę i na rękach uśnie, będzie szumiało, ubierzesz ciepło, kaptur na głowę, kocyk lot 14.30-17:40 2h.10min także po starcie cyc i liczę że pośpi pierwsze 40 min a potem zabawa. W samochodzie siedzę zawsze z tyłu, jak ma byc aktywność to zabawiam najczęściej wiadomo- najlepsze są klucze i telefon jak ma spać bo np wracamy ze Świąt o 18.30 to nucę aaa, przykrywam kocem, jest po kaszce w piżamie. Drzemek jeszcze a ucie nie robiłam, tzn kiedyś D3, teraz już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 14:29 Aha czarmiki czay 3/3.30/3.15 nie przejdą u mnie, ona jets jakaś odwrotna. Pierwszy musi mieć długi, dziś po 3.12 obudziła sie wesoła po 50 min, za krótki czas, na drugi usnęła po 3.45 i będzie długa drzemka, trzeci będzie 2.55. Ja około 9.55 ccc mam. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 14:51 moja krótsze na chwilę obecną dwa pierwsze woli,chociaż dzisiaj prze d1 wydłużyła i na d2 nie może zasnąć wczoraj d2 kiepska i już wstała dzisiaj wcześniej niż zwykle Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 14:52 kurde po drugim czasie 3.45 siada zadowolona po 50 min drzemki...juz nie wiem, sen 17.40 dzis masakra... Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 15:02 to też widzę ewenement Ci się trafił moja dopiero zasneła na d2 po 3.25h zobaczymy czy pośpi ...ja nie nadążam nie mogę się doczekać kiedy będzie miała 1 solidną drzemkę Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 15:03 a ile na dobę snu Wam wychodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 16:34 Snu na dobę różnie, ale około 11h,20min w nocy i 2h w dzień Np wczoraj 18-20 do 5.40, dziś 2 x 50 min. Najczęściej było 18.30-5.40 a w dzień 2 x 1,05 lub 2 x 1,15. Usypiam jeszcze przy piersi, jakby miała sama zasnąć to pewnie na D1 wydłuży do 3.20 a D2 wtedy 3.40. U mnie żeby drzemki trwały ponad 40 min musi być suma D1 i D2 około 6.55 Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 11:01 moim nawet śpiworki nie przeszkadzają wstawać, siadać spowrotem, i przemieszczać się wzdłuż po łóżeczku w tych spiworkach... Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 11:11 dokładnie nawet raczkować się da Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 12:40 ooo Bramboo Twoje już nawet siadają spowrotem? Super. Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 15:43 moje przyspieszyły, siadają i raczkują od dawna, stają- puszczają się, przy meblach/ sofie kilka kroczków... mam oczy dookoła d... Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 16:09 wyobrażam sobie...ja mam jedną i z oka nie spuszczę na meble wchodzi, schody, najgorsze właśnie te schody na górę bramki już zakupione czekają na montaż Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 09:08 Tanja8 u nas tak było przed zmianą czasu, na początku tygodnia kilka razy zaczęłam dzień o 6.15, a pod koniec budziłam o 6.30 Po zmianie się popsuło. U nas może w końcu będzie poprawa, już drugi dzień z rzędu nie wiem o której się obudził, coś tam zagadał przed 6, ale jak popatrzyłam na kamerę to leżał bez ruchu i wyglądało jakby spał, do 6.30 się nie odezwał, czasem tylko powiercił się chwilkę. Nawet jeśli nie śpi tylko leży, to ciesze się, że tak spokojnie potrafi leżeć Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 15:45 babybump napisała: > Czy mogłabyś proszę rozpisać 2-3 dni (i noce)? Odpowiem jutro wieczorem. > > Baby zerkniesz? Opisałam kilka dni 9go, moge jeszcze raz wkleić. a Dziś pobudka 5:50 bez płaczu, więc całkiem ok. Zasneła ok 6:20 WU 6:30 budziłam bez płaczu D1 9:33-10:50 bez płaczu przed i po D2 14:25- 15 bez płaczu kładłam 14:15, obudziła sie po 35 z płaczem, odczekałam 15min, nie zasneła to po nią poszłam ostatni czas mamy 3,20 czy go skrócić? Ostatni czas policzyć od obudzenia się czyli 18:20 sen? dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 15:47 tzn pisałam 10go 22:39 i później Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 12.04.16, 16:13 ja bym od obudzenia liczyła czyli od 15 Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 10.04.16, 08:51 Czy pobudki rano 5.50-6.10 są oznaką przemęczenia? Jeśli dziecko (5 mies.) śpi np. od 18.15 do 5.55 z jedną pobudką na jedzenie 15-20min., czyli ma niecałe 11,5h snu w nocy i 3h w dzień (w sumie ok. 14-14,5h na dobę) to może to być wystarczające czy jednak przemęczenie? Bardzo proszę o podpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 10.04.16, 10:54 Za mało informacji. Najlepiej rozpisz ostatnie kilka dni. Babybump na blogu pisała też o wczesbych pobudkach( wpis "kto rano wstaje") Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 11.04.16, 16:07 Czytałam artykuł na blogu, nawet wspomniałam o tym ostatnio w wątku "do babybump", przeanalizowałam każdy punkt i nie wiem, może jest przemęczony. Dziś poskracał czasy szybko zasypiając, trzecia drzemka długa a zazwyczaj była krótka, może ma zwiększone zapotrzebowanie na sen, poobserwuje jeszcze i najwyżej rozpisze ostatnie dni. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 18:35 O czym może świadczyć to, że dziecko zaczęło szybciej zasypiać na drzemki, tym samym skracając czasy? Do tej pory przy 3 drzemkach środkowe czasy było ok. 2h15, kładłam 2h05 od pobudki dając 10 min. na zaśnięcie, zasypiał 7-12min., a ostatnio zasypia coraz szybciej, ostatnie dni to 2-5min. tak że te czasy wchodzą 2h07-2h10. Zastanawiam się, czy potrzebuje mniej czuwania i więcej snu, a może przyzwyczaił się już do tych czasów? Tak z ciekawości pytam Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 18:58 zmeczona_mama83 napisał(a): > O czym może świadczyć to, że dziecko zaczęło szybciej zasypiać na drzemki, tym > samym skracając czasy? > Do tej pory przy 3 drzemkach środkowe czasy było ok. 2h15, kładłam 2h05 od pobu > dki dając 10 min. na zaśnięcie, zasypiał 7-12min., a ostatnio zasypia coraz szy > bciej, ostatnie dni to 2-5min. tak że te czasy wchodzą 2h07-2h10. Zastanawiam s > ię, czy potrzebuje mniej czuwania i więcej snu, a może przyzwyczaił się już do > tych czasów? Tak z ciekawości pytam Rozciągnij czasy o jakieś 5-10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 09:56 Babybump dziękuje, spróbuje kłaść 5 min. później, chociaż dziwne rzeczy się ostatnio dzieją, boje się trochę, że nam całkowity czas wyjdzie za długi. Wrzucę rozpiskę ostatnich dni, może coś doradzicie dziewczyny, bo nie wiem czy on przemęczony czy może zaczął płakać bo nie chce spać, może Wy zauważycie w czym problem. Ma 5mies. i tydzień, zasypia sam, mamy ciemny pokój, szum, rytuał. Nasze problemy: - długie zasypianie na noc, kładę 2h od pobudki a wychodzi zazwyczaj ponad 2h20, do tej pory wiercił się i ćwiczył podnoszenie pupy, ostatnio czasem popłakuje już po wejściu do sypialni, ale nie ziewa, nie trze oczu, nie wygląda na zmęczonego - często pobudka między 22-23 (ale nie codziennie), jęczy lub zapłacze, czasem pogada, dużo się wierci, do tej pory tylko raz trzeba było do niego iść bo był głodny, zasypia sam. Wcześniej o tej porze robiłam df, od prawie 2 tygodni już nie karmię, może mu został nawyk? - często pobudki przed 6, bez płaczu, gada sobie. Sukcesem jest to, że od dłuższego czasu nie trzeba do niego iść przed 6.30, nie płacze, leży grzecznie, czasem wygląda jakby przysnął na kilka minut - od kilku dniu czasem płacz po wejściu do sypialni, zdarza się, że piszczy i popłakuje w trakcie rytuału przed drzemkami i po odłożeniu do łóżeczka, to jest czasem 1-2 min. płaczu, wierci się i zasypia w 5min. To jest inny płacz niż kiedyś jak był zmęczony, bardziej pisk, ale on na co dzień prawie wcale nie płacze, więc przyznam, że ciężko mi rozróżnić rodzaje płaczu i nie wiem o co chodzi Sobota 6.30 (pobudka o 5.35 z płaczem, ulał w łóżeczku co się od dawna nie zdarzyło (jadł o 2.30), na rękach też ulał, chwile trwało zanim uspokoiłam, nie zasnał już tylko leżał do 6.30), cc1h50 d1 8.20-9.35 (1h15) (odłożony 8.19, położyłam kilka minut wcześniej bo był zmęczony), cc 2h12 d2 11.47-13.17 (1h30) budziłam po 1,5h (odł. 11.41 wiercił się i stękał, bez płaczu), cc 2h13 d3 15.30-16.05 (35min.) (odł. 15.22, wierci się) cc 2h28 noc: 18.33, odł. 18.05, pierwszy raz mąż kładł, nie wiem czy to wpłynęło na problem z zasypianiem, 5 min. wiercił się i pojękiwał a później histeria, do 18.23 na rękach, odłożony znowu płakał, klepałam po pleckach aż zasnął ccc: 8h44 drzemki: 3h20 między 22-23 pobudka, wiercił się, trochę pogadał i zasnął 2.15-2.30 kp nad ranem czasem jeczął, 6.05 zaczął gadać Niedzela 6.30 cc 1h59 d1 8.29-9.50 (1h21) (odł. 8.23) cc 2h12 d2 12.02-13.27 (1h25) (odł. 11.55, wiercił się i próbował pełzać, między 12.34-12.42 wiercił się i czasem jęczał) cc 2h10 d3 15.37-16.05 (28min.) (odł. 15.32) cc 2h05 noc: 18.10, odł. 18.00, trochę marudził na początku rytuału ccc: 8h26 d:3h15 zapłakał krótko o 19 i 20.30, 2.40-2.55 kp, ok. 5.45 chwile pogadał i do 6.30 cisza Poniedziałek 6.30 cc1h58 d1 8.28-9.38 (1h10) (odł. 8.23), cc 2h10 d2 11.48-13.02 (1h14) (odł. 11.43, trochę marudzi w trakcie rytuału), cc 2h07 d3 15.09-16.15 (1h06) budziłam (odł. 15.07, trochę marudził przy rytuale) noc: 18.37, odł. 18.10 wiercił się i stekał, 18.25 zaczał płakać ccc: 8h37, d: 3,5h zapłakał raz krótko o 19.15 2.15-2.30 kp jeczał czasem nad ranem ok. 4 i 5, pogadał chwilke przed 6 i do 6.25 cisza Wtorek 6.33 cc 1h57 d1 8.30-9.35 (1h05) (odł. 8.26), cc 2h12 d2 11.47-13.12 (1h25) (odł. 11.40, troszkę marudził przy rytuale, popłakiwał w łóżeczku, jęknął ok. 12.10, od 12.50 dużo sie wiercił i spał niespokojnie, jakby się nie mógl zdecydowac czy jeszcze spać czy już wstawać) cc 2h11 d3 15.23-15.50 (27min.) (odł. 15.18) cc 2h33 noc: 18.23, odł. 17.45, byliśmy u lekarza (szczepienie), marudził w drodze do domu, po powrocie nakarmiłam, zrobiłam skrócony rytuał, płakał w trakcie i po odłożeniu a później histeria, cięzko go było uspokoić ccc: 8h53 d:2h57 pojekiwał między 22-23 3.15-3.30 kp budziłam o 6.35 Sroda 6.35 cc 1h58 d1 8.33-9.00 (27min.) (odł. 8.28, po obudzeniu bawił sie maskotką, 9.10 zaczął płakać, wyciągnęłam 9.15), cc 2h07 d2 11.07-12.40 (1h33) (odł. 11.05), cc 2h10 d3 14.50-15.15 (25min.) (odł. 14.45, popłakiwał przy rytuale), cc 2h20 noc: ok. 17.35, odł. 17.15 do 17.22 próbuje pełzać, później leży i co jakiś czas się wierci do 17.35 ccc:8,35 d:2h25 22-23 zapłakał, chwila ciszy i znowu płacz, mąż próbował uspokoić ale nie dało się, głodny był bo kiepsko jadł w ciągu dnia i poszedł wcześniej spać, więc dostał butelke, zjadł wszystko 3.15-3.30 kp 6.15 gada Czwartek 6.30 cc 2h d1 8.30-9.40 (odł. 8.25, popłakuje przy rytuale i chwilke w łóżeczku, od. 9.30 wierci się), cc 2h08 d2 11.48-13.05 (odł. 11.45, wyglądał na zmęczonego, zaczął popłakiwać odrazu po wejściu do sypialni, w trakcie rytuału i chwilke w łóżeczku, jęknął 12.22), cc 2h18 d3 15.23-16.08 (odł. 15.15, popłakiwał przed odłożeniem, w łóżeczku wierci się i piszczy, od ok. 15.52 często zmienia pozycję) cc 2h19 noc: 18.27, odł. 18.08, piszczy i popłakuje przy rytuale, , w łóżeczku dużo się wierci, 18.18 leży spokojnie, 3 minuty później dzwonek do drzwi i zaczął się wiercić, chwile płakał, nie wiem czy go dzwonek wybudził, ma szum włączony ccc: 8h45 d:3h12 jęczął chwilkę ok. 24 2.40-2.55 kp od 5.50 gadał, ok. 6.15 chyba przysnął bo leżał spokojnie Dziś 6.35 cc 2h d1 8.35 - 9.43 (1h08) (odł. 8.30, znowu popłakiwanie i piski po wejściu do sypialni, przy rytuale i chwilkę po odłożeniu), obudził się popłakując ale jak tylko wyjęłam z łóżeczka to od razu zadowolony Mam wrażenie, że od kilku dni on nie chce spać, nawet jak jest zmęczony, jakby wszystko inne było lepsze niż spanie Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 10:20 Ja tylko napiszę w skrócie jak ja miałam w tym wieku - nie wierz w to że 22-23 jest głodny, da radę, też miałam DF i potem z przyzwyczajenia budziła sie 22-23, przeszło po 2 tygodniach -długie zasypianie na noc, kładłabym po 2.10 skoro wychodzi 2.20, popłakuje bo za wcześnie wchodzicie do sypialni - super wytrzymuje rano-brawo! - 1-2 min. płaczu przed drzemkami to luzik-mały protest Generalnie bardzo dobrze Wam idzie, super! BB pewnie dokładniej Ci odpisze. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 15:42 marellakarola dzięki U nas z tym przetrzymywaniem do 6.30 było bardzo ciężko na początku, mam nadzieję że się już nauczył. On ma jakąś alergie ostatnio na własny pokój w którym śpi. Dziś za każdym razem jak wchodziliśmy do sypialni to buzia w podkówkę i popłakiwanie, ale jak widział że zamiast piżamki wyciągam ubranko na spacer, pieluchę itp. to od razu spokój i uśmiech. Na d2 położyłam 5 min. później a i tak było popłakiwanie jak tylko zaczęłam śpiewać kołysankę. Przed d3 tarł oczy w trakcie rytuału a za chwile śmiech, wyrywa się z rąk, łapie mnie za włosy. Już nie jestem pewna czy tarcie oczu to oznaka zmęczenia, wcześniej jeszcze ziewał, a ostatnio już nie. Czasy poza ostatnim mamy takie jak zalecane dla dziecka 5 mies., choć ten ostatni i tak sam wydłuża. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 17.04.16, 09:32 Wygląda na to, że rozciągnięcie środkowych czasów pomogło i ostatnie dwa dni mały szybko zasypia na noc Może wcześniej miał za mało czuwania w dzień. Nadal mamy krótkie przebudzenie 22-23, ostatnie dwa dni pobudka 6.10-6.15. Chciałam jeszcze zapytać czy zawsze takie szybkie zasypianie na drzemkę 2-5min. jest oznaką, że należy rozciągnąć czasy? Na pierwszą drzemkę też zasypia w max. 5 min. a nie widzę ostatnio oznak zmęczenia, nawet spowolnienia. Drzemka ostatnio trwa 1h-1h10m. Próbować kłaść 5 min. później czy na razie nic nie zmieniać dopóki drzemka się nie skróci? Nie chce wydłużać naraz wszystkich czasów, żeby się nie przemęczył. W jakim wieku Wasze dzieci przechodziły na 2 drzemki? Wydłużałyście czasy stopniowo, czy odrazu przeszłyście na czasy dla 2 drzemek, np. pierwszy czas z 2h na 2,5h czy co kilka dni o 10-15min.? Mamy jeszcze sporo czasu, zanim nas czeka zmiana drzemek, bo synek jeszcze za mały na czasy 2,5-3h i 2 drzemki, ale chciałabym wiedzieć jak to zrobić, żeby uniknąć przemęczenia Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 08:05 Pochwaliłam i wczoraj znowu długie zasypianie Przejrzałam jeszcze raz poprzednią część tematu, niektóre z Was też miały w tym wieku problemy, ciężki okres przed nami. Wczoraj długie zasypianie na d1 i na noc ale bez płaczu, na d2 z płaczem, tylko na d3 zasnął szybko. Wydłużył przez to bardzo czasy, czuwanie w dzień pierwszy raz wyszło ponad 9h i niezła noc, nie wiem czy to przypadek czy potrzebuje dłuższego czuwania, pierwszy raz bez żadnych przebudzeń i jęków w pierwszej części nocy, pobudka na wesoło o 2.15, pogadał chwile, czekałam aż zawoła żeby go nakarmić, ale zasnął, obudził się 3.55, nakarmiłam i budziłam rano o 6.40. Jak nam będzie wychodzić ponad 9h czuwania w dzień i ok. 3h drzemek to zostaje mniej niż 12h na sen nocny i nie ma szans żeby mały poszedł spać na noc 12h po rannej pobudce. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 08:38 a ile miesięcy ma synek? Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 09:32 Za kilka dni będzie miał 5,5 miesiąca. Jeszcze pytanie: Jak liczyć czas czuwania i drzemkę, jeśli kładę o 8.40, przez 5 minut wierci się, coś tam pogada i leży spokojnie jakby spał (śpi na brzuchu), po 2-3 min. kręci głową z boku na bok, znowu leży spokojnie 2-3 min., wierci się chwilę, leży i tak do ok. 9.00 kiedy przestaje się co jakiś czas wiercić. Liczyć drzemkę od 9.00 a te 15 minut leżenia i wiercenia się na przemian zaliczyć do czuwania? Znowu nam wyjdą długie czasy. O czym świadczy takie długie zasypianie? Za krótki czy za długi czas? Wczoraj było to samo, może dlatego że budziłam rano? Jak do tej pory sam się budził 5.45-6.15 i czekał do 6.30 to zasypiał szybko na d1. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 09:51 sen nocny w tym wieku 12h to ok. 3h w dzień więc czuwanie około 9 więc myślę,że też ok.Moja córa w tym wieku miała dłuższy ccc, a na 2 drzemki nawet zaczęła przechodzić,tzn odmawiała 3,ale to wszystko zależy od dziecka.Długie zasypianie bez płaczu za krótki czas myślę Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 09:53 absolutnie nie namawiam do przejścia na 2 drzemki mówię jak u nas było Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 10:02 zgadzam sie z czarmiki, też miałam nawet ponad 9 w tym wieku chyba 9,15, drzemek nawet 3,5h i zaczęłam ograniczać do d1 1,15 d2 1,15 i d3 w wózku 40min-zaczęła odmawiać. Za krótki pierwszy czas. Inaczej zmęczone jest dziecko jak leży od a inaczej niż budzisz, ja jak budzę muszę wydłużyć nawet o 10-15min... Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 10:13 Dzięki za rady Drzemka ok. 50 min. więc rzeczywiście chyba czas za krótki. Na d3 nie zasnął tylko raz ostatnio, w wózku, ale póki co w domu w łóżeczku zasypia. Ale jak będzie tak te czasy rozciągał to ciężko będzie się wyrobić z d3 przed 16.00 A było już tak fajnie, plan dnia praktycznie codziennie taki sam i godziny podobne -/+ 10-15min. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 10:29 u nas też tak było,że drzemka 3 późno wypadała czasem jak zasneła na d3 to już na noc spała Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 19:01 Mój dziś zasnął na d3 równo o 16.00 (położony 15.50) Budziłam o 16.40. Nie wiem jaki robić ostatni czas jak on tak wydłuża te wcześniejsze, nie wiem ile teraz czuwania powinien mieć. Wczoraj kładłam po 1h55 i zasypiał ponad pół godziny, wyszło 2h10/2h25/2h17/2h30, ccc: 9h22m a dziś po 1h55 zasypiał 18 min. i mamy 2h20/2h17/2h20/2h13, ccc: 9h10m, zobaczymy jak noc. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 19:24 ja bym u Was zrobiła 2.15/2.15/2.15/2.5 i zobaczysz czy lepiej,dużo macie pobudek w nocy? Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 20:17 Dzięki Mamy jedno karmienie 15 min. Czasem krótka pobudka 22-23 ale nie każdej nocy, może nawykowa bo robiłam o tej porze df, zasypia sam. Zdarza się, że obudzi się 1.30-2.30, gada i wierci się przez chwile, czekam aż zacznie wołać że głodny a on zasypia i je dopiero między 3.30-4.00, wtedy wychodzą dwie pobudki. Jak chce jeść o tej 1.30-2.30 to karmię i wtedy śpi do tej swojej 5.45-6.15 Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 07:48 Znowu fajna pierwsza część nocy bez żadnych pobudek i jęków, obudził się 1.15 z płaczem, nakarmiłam i zasnął, o 4.55 krótkie przebudzenie z płaczem ale zasnął szybko (przemęczenie?) i wstał zadowolony 6.05, wyciągałam 6.35 i była kupa, może dlatego tak wcześnie wstał. Trochę mnie martwi, że wyszło tylko ok. 11h15m snu w nocy razem z pobudkami (20-25min.). Z notatek wynika, że nie śpi 15h na dobę, tylko 14-14,5h. Będę się trzymać ok 9h-9,15 czuwania i zobaczę. Jak będzie trzeba to będę wybudzać z drzemek, żeby zmieścić d3. Dziękuje za wszystkie rady Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 09:56 Zmęczona mama, super Wam idzie. Moja w tym wieku spała 3,15 w dzień + 11 w nocy. Wybudzałam z drzemek, miała 1,15+ 1,15 + 0,45 w wózku. A pobudki to wtedy na karmienie miałam 2-koło 23:00 i koło 3. Także nie masz na co narzekać Pamiętam że przy 3 drzemkach najważniejszą rolę grał pierwszy i ostatni czas, środkowe +-10min nie grało roli byle ccc się zgadzał. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 07:15 Marella dzięki Nie narzekam, choć fajnie by było, gdyby budził sie bliżej 6.30 niż przed 6 Miałyście takie okresy, że dzieci ćwiczyły w nocy nowe umiejętności? Jeśli przez to zwiększył się czas nocnych pobudek to co z czasami w dzień? Skracać i o ile? Czy na razie przeczekać i nic nie zmieniać, chyba że pojawią się oznaki przemęczenia? U nas pierwszy raz mały urządził sobie akrobacje przed północą, wyszło ponad pół godziny dodatkowego czuwania. Nauczył się przekręcać na plecy, niestety nie umie wrócić i mamy problem bo potrafi spać tylko na brzuchu. Myślałam, że może zaśnie w nowej pozycji ale ostatecznie wylądował w poprzek łóżeczka z nogami w górze opartymi o szczebelki no i ryk. Oprócz tego jak zawsze jedno karmienie i pobudka 6.25 więc nie jest źle. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 07:51 super, tak nowe umiejętności u nas potrafią namieszać,szczególnie przed drzemkami córa trenowała i rano po pobudce,na szczęście w nocy nie odpukać ja nie skracałam czasów mimo,że wydłużała,a ostatnio trenowała wstawanie i chodzenie przed drzemkami i myślę,że to wpłynęło na nasze problemy bo mamy coraz mniej snu szczególnie nocnego więc to przemęczenie dobrze myślę? znów pobudka o 5 marudzenie popłakiwanie nie mogła zasnąć po 3 też się przebudziła ale zasneła nowe umiejętności warto ćwiczyć w dzień, u nas tak było,że spała tylko na plecach a na brzuch się przekręcała i nauczyła się spać na brzuchu może i Twój synuś nauczy się na plecach, ostatnio trenowała chodzenie po łóżeczku w śpiworku Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 16:18 Mój na razie nie trenuje przed drzemkami, pierwszy raz się zdarzyły akrobacje w nocy U nas wszystko się ostatnio odwróciło, d1 nie więcej niż 1h za to d3 długa, trzeci dzień z rzędu muszę wybudzać a zawsze trwała max. 30 min., miała któraś z Was tak? Na razie czasów nie zmieniam, znalazłam wpis babybump żeby konsekwentnie kłaść po tym samym czasie od pobudki przez min. 5 dni i tak robię. Od poniedziałku długie zasypianie na d1 i drzemka max. 1h, jedynie wczoraj zasnął normalnie w kilka minut ale też spał godzinę. A ten pierwszy czas 2h jest zalecany aż do 7 miesiąca do przejścia na 2 drzemki, z tego co widziałam w poprzednim wątku to jednak większość z Was miała 2h. Poczekam może do końca tygodnia i zobaczę. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 18:02 2h do 7miesiąca? Ja miałam na jakoś 2.10 chyba czy 2.15, ja miałam zawsze 2 drzemki po 1,15 a ostatnia 45min. Zobaczysz po 5 dniach. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 18:18 a faktycznie moja miala pierwszy czas 2 w porywach do 2,05 do 7mies, sorry racja. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 18:34 U nas 2,15 było wcześniej niż w 5 mies.z tego co pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 08:15 Jak nadal będą problemy z d1 to od przyszłego tygodnia spróbuje kłaść 5-10 min. później. Te ostatnie kilka dni później wstaje, więc albo potrzebuje czasu żeby się przyzwyczaić albo potrzebuje dłużej czuwać Na dodatek chyba kolejny ząb idzie. Nie wiem czy to było przyczyną wczorajszych problemów, ale na noc zasypiał 50 min., ostatni czas wyszedł 2h50 a ccc niecałe 10h, spał jak kamień, pobudka na jedzenie 2.30 i wstał 6.25. Wczoraj po położeniu na noc najpierw chwile się wiercił i szukał pozycji, po ok. 10 min. myślałam że zasnął bo leżał spokojnie, ale za 5 min. zaczął popłakiwać aż rozpłakał się na dobre, uspokoiłam, położyłam i znowu chwila bez płaczu i ryk, w końcu mąż go położył. Nie wiem czy za późno, czy za wcześnie czy ząb. Wieczorem nigdy nie widzę u niego spowolnienia czy ziewania, jedynie tarcie oczu ale to już w kąpieli jak zachlapie oczy wodą Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 19:20 Dziewczyny proszę doradźcie, jaka może być przyczyna tego, że mały położony na noc najpierw wierci się 15-20 min. bez płaczu a później zaczyna popłakiwać coraz bardziej aż w końcu jest histeria? Za późno położony czy za wcześnie, może ccc za długi? Tak mi wydłuża te czasy przed drzemkami, że już nie wiem jaki ostatni czas robić i jaki ccc Wczoraj myślałam, że może przez zęby, ale dziś podobnie. Wyciągnęłam z łóżeczka, uspokoił się na rękach i zaczął rozglądać. Wyszliśmy z sypialni na kilka minut, zrobiłam skrócony rytuał i zasnął bez płaczu w 5 minut. Ostatni czas wyszedł 2h42m a ccc 9h46m, wczoraj 2h50 i 9h44m. Jeszcze tydzień temu mieliśmy ccc ok. 8h45-9h, możliwe że tak mu się pozmieniało nagle czy za późno kładę? Od poniedziałku ciągle jakieś problemy Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 20:51 Zęby to wymówka Moim zdaniem za wcześnie położony, powydłużał czasy więc chciałąś skrócić ostatni a dziecie często zasypiają podobnie na ostatni czas i ciężko skrócić o więcej niż 10 min...Ostatni czas 2h42 i ccc 9.46 to bardzo dużo- jeszcze 2 tygodnie temu moja córeczka w wieku 8,5mies miała ostatni 2h45 i ccc 9.55 także jutro postaraj się wrócić do Waszych czasów. Skok ccc o godzinę w tydzień to dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 23:24 Zmęczona Mamo - czy przypadkiem nie powinniście przejść na 2 drzemki? Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 23.04.16, 09:03 Babybump synek ma dopiero 5,5 miesiąca więc to chyba za wcześnie na 2 drzemki, obawiam się, że nie wytrzyma jeszcze dłuższych czasów. Tak jak dziewczyny radziły chyba już pora na wydłużenie czasów, bardzo długo mamy 2/2h15/2h15/2,10-2,30 (ten ostatni sam wydłuża często długim zasypianiem bez płaczu). Szczególnie, że lepiej śpi w nocy, w tym tygodniu nie było nawykowej pobudki 22-23 więc spał ciągiem do karmienia o 2-3 i wstawał po 6 lub budziłam 6.35. Myślę, żeby powoli dążyć do czasów dla dzieci 6-miesięcznych, np. 2h15/2h30/2h30/2h15. Jeśli wydłużą się d1 i d2 to nie będę wybudzać, jak będzie czas na d3 to zrobię, jak nie to położę wcześniej spać. Marella ja skróciłam ostatni tylko o 10 min. a i tak był problem Wiem, że długi nam wyszedł ccc, choć dla dzieci 6-miesięcznych przy 3 drzemkach jest właśnie 9,5-10h, może do tego powinnam powoli dążyć. Kładę codziennie konsekwentnie po tym samym czasie od pobudki, nie ważne ile zasypia i jakie drzemki, jedynie ostatni skracałam i w tym tygodniu nie udało się utrzymać naszych czasów, ciągle któryś wydłużał. Wczoraj się pochwaliłam, że d1 w końcu ponad 1h to dla odmiany d2 równe 60 min. Kiedyś mieliśmy sumę d1+d2 2h45-3h i d3 ok. 30 min., a teraz d1 i d2 razem ok. 2h15 a d3 różnie, czasem 30min., czasem budzę po 45-50min. Dziś zapłakał krótko ok. 5, zasnął i wstał 6.10. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 23.04.16, 10:22 Położyłam na d1 po 2h od wyjęcia z łóżeczka, marudził ale zasnął w 5 min., drzemka trwa już 1h40m i nadal śpi. Nie budzę, zobaczymy jak się dzisiaj dzień ułoży. Ciekawe po jakim czasie zaśnie na d2 jak d1 taka długa. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 23.04.16, 18:12 Mój śpi już na noc. Dość krótki nam wyszedł ccc, ale nie budziłam z d1 i nie zmieściła się d3. Dzień wyglądał tak: pobudka 6.10, wyciągam 6.35 d1 8.40-10.35 (1h55) (położony po 2h, zasnął w 5 min., troszkę marudził) d2 13.10-14.25 (1h15) (położony po 2h25, zasnął w 10 min. bez płaczu i marudzenia) sen nocny: 17.22 (położony po 2h50 zasnął w 7 min., był marudy ale zasypianie bez płaczu) czasy: 2h05/2h35/2h57 Pierwsza drzemka bardzo długa, nie pamiętam kiedy tyle spał. Po tak długiej d1 nie było problemu z wydłużeniem drugiego czasu, zawsze kładłam 2h10 więc położyłam 15 min. później, miałam wrażenie, że wytrzymałby dłużej, w łóżeczku ćwiczył podnoszenie pupy zanim zasnął Nie sądziłam też, że wytrzyma tak długi ostatni czas, nie dziwię się, że były wcześniej bunty jak kładłam po 2h skoro tyle jest w stanie czuwać. Co teraz radzicie? Rozciągać czasy i budzić z drzemek żeby d3 się zmieściła, czy nie wybudzać i nie robić d3 jak wypadnie po 16? Trochę krótkie mamy te czasy jak na dwie drzemki. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 23.04.16, 20:40 Ja bym budziła z D1 po 1,15, z D2 po 1,15 a D3 bym robiła w wózku/wracając samochodem-tak robiłyśmy że specjalnie spacer wtedy lub powrót od koleżanki/teściów autem, jeśli drzemka kończy się po 14 i na d3 nie zaśnie to kładziesz spać po 3h, często kładłam właśnie koło 17.40. Wyjdzie w praniu, ale ja na 5,5 mies tak robiłam 1,15 1,15 +0,45 na spacerze/w foteliku samochodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 23.04.16, 23:58 zmeczona_mama83 napisał(a): > Mój śpi już na noc. Dość krótki nam wyszedł ccc, ale nie budziłam z d1 i nie zm > ieściła się d3. > > Dzień wyglądał tak: > pobudka 6.10, wyciągam 6.35 > d1 8.40-10.35 (1h55) (położony po 2h, zasnął w 5 min., troszkę marudził) > d2 13.10-14.25 (1h15) (położony po 2h25, zasnął w 10 min. bez płaczu i marudzen > ia) > sen nocny: 17.22 (położony po 2h50 zasnął w 7 min., był marudy ale zasypianie b > ez płaczu) > czasy: 2h05/2h35/2h57 > > Pierwsza drzemka bardzo długa, nie pamiętam kiedy tyle spał. > Po tak długiej d1 nie było problemu z wydłużeniem drugiego czasu, zawsze kładła > m 2h10 więc położyłam 15 min. później, miałam wrażenie, że wytrzymałby dłużej, > w łóżeczku ćwiczył podnoszenie pupy zanim zasnął Nie sądziłam też, że wytrzy > ma tak długi ostatni czas, nie dziwię się, że były wcześniej bunty jak kładłam > po 2h skoro tyle jest w stanie czuwać. > > Co teraz radzicie? Rozciągać czasy i budzić z drzemek żeby d3 się zmieściła, cz > y nie wybudzać i nie robić d3 jak wypadnie po 16? Trochę krótkie mamy te czasy > jak na dwie drzemki. Ładny Wam wyszedł dziś ten dzień. Dobrze, zrobiłas, że nie kładłaś na 3cią drzemkę. Wydłużanie pierwszej drzemki jest często oznaką, że dziecko zaczyna być gotowe na konsolidację drzemek i przejście z 3 na 2. Ja bym nie wybudzała, tylko robiła tak, jak teraz - raz będziesz miała dni z 3 drzemkami, a raz z 2. My przeszliśmy na 2 drzemki w dniu jak synek skończył 6 miesięcy. Jak dzieci ładnie śpią (szczególnie w nocy), to często eliminują drzemki wcześniej. Tutaj masz więcej: zdrowysendziecka.wordpress.com/2016/04/20/eliminowanie-drzemek-czesc2-3-2/ Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 24.04.16, 07:59 zmeczonamama moja też w tym wieku zaczęła przechodzic na 2 drzemki z ccc około 8 spała po 12h bez pobudki nawet więcej tylko ostrożnie z rozciąganiem czasów ,raz były 2 drzemki raz trzy, no i nie budziłam z drzemek też się zaczęło,że długo spała na 1 drzemce i na 3 nie wystarczało czasu Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 24.04.16, 08:52 Babybump dziękuje za radę Świetny artykuł, czytałam ostatnio i dlatego spróbowałam nie budzić z d1 i zobaczyć jak będzie. Super, że tyle ciekawych informacji można znaleźć na Twoim blogu Synek najwyraźniej potrzebowałam krótszego ccc i dłuższego snu nocnego, żeby odespać. Ostatnio nam sen wypadał nawet po 19.00 i mało zostawało na noc. Spał 17.22-6.18, jedno karmienie o 2.10, krótka pobudka o 23.30, ze dwa razy coś "powiedział", pokręcił się i zasnął, gdyby się nie odezwał to nawet bym nie wiedziała, że się przebudził. Po odjęciu pobudek wyszło ok. 12,5h snu w nocy i 3h10 w dzień, więc sporo Marella mój to typ "łóżeczkowy". W wózku nie chce spać, tydzień temu odmówił d3 na spacerze, był ryk i ostatecznie drzemka w domu przy piersi. W aucie nie mam możliwości, nie wiem czy by zasnął. Trochę mnie martwi, że nie śpi poza domem, czekają nas wyjazdy w maju na imprezy rodzinne i nie wiem jak będzie z drzemkami. Może w nosidle spróbuje. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 24.04.16, 09:02 moja córcia niestety też tylko łóżeczko,we wózku nie zaśnie, ale wczoraj w nosidle mi zaczęła przysypiać myślę,że zaśnie w ten sposób w razie w spróbuj może i u Was się sprawdzi, Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 24.04.16, 21:49 Czarmiki, super, że przysypia w nosidle. Spróbujesz przed urlopem drzemkę w nosidle zrobić. Ogarnie. Kaptur na głowę-pamiętaj. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 25.04.16, 10:07 Mam nadzieje, że u nas też się nosidło sprawdzi i w razie czego da się w ten sposób skrócić czas przed d3. Wczoraj były 3 drzemki, ale ccc znowu bardzo długi, rozciągam powoli czasy, synek je dodatkowo wydłuża długim zasypianiem, a nie da się skrócić ostatniego, jak położę zbyt wcześniej to bunt i płacz, zasypia najwcześniej po 2h20-2h30, ccc wychodzi ok. 9h45 i zostaje tylko 11h na noc. Obawiam się przemęczenia, wczoraj krótko zapłakał po pierwszym cyklu a 1,5h od zaśnięcia pobudka bez płaczu, raczej na wesoło, chwile pogadał, wiercił się tak, że wylądował na plecach i dopiero płacz, obróciłam na brzuch, pokręcił się i zasnął, jedzenie 3.10 i pobudka 6.12 Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 06:28 Synka dopadło przemęczenie, tego się właśnie obawiałam Wydaje mi się, że przyczyną jest bardzo długi ccc przy 3 drzemkach, ostatnio po takim dniu zapłakał po pierwszym cyklu snu. Najchętniej skróciłabym czasy przy 3 drzemkach, ale jak to zrobić skoro sam wydłuża czasy długim zasypianiem. Wczoraj znowu 2 drzemki, czasy 2h15/2h38/3h03, pierwsza część nocy ok, obudził się przed 2, gadał i nie mógł zasnąć, nakarmiłam i spał, przed 5 popłakiwał ale zasnął i wstał 5.50, dawno już nie było pobudki przed 6 Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 08:03 Zmeczona mama spokojnie to minie. Mi też sie wydawało, że to będzie trwać wieki.. My przez dwa tyg mieliśmy pobudki o 5 i ccc 10-11h przy 3 drzemkach, caly czas wydlużała bo chciala dłuzej czuwać i byly bunty przed zasypianiem. To jest tak, ze jak za szybko polozysz synka to on jest wkurzony, ze juz musi spać a przeciez nie chce Ja początkowo miałam czasy przy dwóch drzemkach 2,30/2,45/3,30 pozniej plakala chwile ok 23 i skrociłam ostatni czas o 15min i bylo ok, dlugo (to mocne stwierdzenie pasowal mam ccc9h, pózniej znowu zaczela przerwy w nocy robic pobudki o 5 to wydluzalam cc. Powiem Ci tak jak już sobie pomyslisz "ok jest ogarnięte" to za 5 min wszystko sie zmieni u nas te transformacje wyglądały tak, ze zmiana goniła zmianę Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 17:26 Ecosin dzięki za wsparcie Masz rację, ciągle się coś zmienia, już mi się wydawało, że mamy w miarę ogarnięte spanie przy 3 drzemkach i się popsuło z dnia na dzień. Mieliśmy dwa dni i dwie noce z dwiema drzemkami i mam wrażenie, że nawet dziś pomimo wcześniejszej pobudki był bardziej wypoczęty, może dlatego że idąc tak wcześnie spać miał więcej ciągłego snu na początku nocy. Ten ostatni czas 3h jest długi, ale jeśli zasypia sam bez płaczu dość szybko i nie było dotąd przebudzeń na początku nocy to chyba nie jest źle. Przy 3 drzemkach problemem jest długi całkowity czas czuwania i późna pora snu nocnego, szczególnie że mój nie śpi do 7, budzi się 6-6.30 a zdarza się też przed 6 i rzadko jeszcze zasypia. Popłakiwania ok. 5 nie lubię, gdyby nie mógł zasnąć to ciężko mu pomóc, o tej porze nic nie działa a moja obecność wcale nie pomaga. Jak był młodszy to jeszcze działało poklepanie po pleckach, a teraz już za duży na to Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 18:13 Zmeczona mama - czytając Ciebie - czytam siebie Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 13:31 Tak to jest jak się napisze, że nie ma problemu... to się zaraz pojawia Napisałam, że nie ma pobudek na początku nocy to właśnie były, za to druga część nocy spokojna. Po 40 minutach zapłakał, ale zasnął, po kolejnych 45 mi. znowu płacz, ale już zasnąć nie mógł, poszłam sprawdzić czy wszystko ok to się jeszcze bardziej nakręcił i nie mogłam go uspokoić ani spać położyć. Kolejna pobudka po 23 ok. 5-10 minut ale już bez płaczu, pogadał, poćwiczył i zasnął. Jadł dopiero o 3.15, już się zaczynałam martwić bo to było 11h od kolacji. Budziłam rano o 6.40, zaspaliśmy bo chciałam zacząć dzień 6.30 żeby zrobić 3 drzemki bo mamy szczepienie. Żeby zrobić trzecią drzemkę musiałam budzić z d1 po 1h05 a z d2 po 45 min., gdyby nie lekarz i późniejsze zaczęcie dnia to i tak bym musiała budzić po 1h05, żeby d3 wyszła przed 16. Trochę szkoda mi budzić z drzemek, tyle czasu zajęło, żeby je wydłużyć Nawet nie mogę zrobić 2x1h15 bo nie zdążymy z d3. A przy dwóch drzemkach ten ostatni czas jest jednak za długi skoro budził się po zaśnięciu. No nie wiem co robić, znowu mamy sytuacje, że za duży na krótsze czasy i 3 drzemki, a za mały na dłuższe i 2 drzemki. Pocieszam się tylko, że za rok może będzie miał już 1 drzemkę i będzie łatwiej... albo i nie Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 13:55 Zmeczona mama, a jaki ten ostatni czs macie przy dwoch drzemkach? Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 16:09 Ecosin robię tak, jak jest napisane na blogu babybump, jak d2 kończy się po 14.00 to zamiast d3 kładę na noc 3h później. Do tej pory zawsze zasypiał bez płaczu w 7-10 min., nie marudził więc myślałam, że jest ok, może następnym razem spróbuje 10 min. wcześniej położyć jak będzie taka sytuacja. Mamy bałagan w czasach bo raz zasypia 5 min. raz 25 min. Przy 3 drzemkach wychodzi 2,10-2,20/2,30-2,45/2,18-2,27/2,20-2,50. Dwie drzemki były dopiero trzy razy i czasy 2,05-2,15/2,32-2,38/2,57-3,05 Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 19:07 Zerknełam w notatki. My mialyśmy ostatni nawet 3,40 bo zasypiała 45min..Jak skrócisz ostatni czas to to może robić przerwy w nocy bo za krótki bedzie ccc. Przy dwóch drzemkach ma być 8,5-9h. Nie jestem ekspertem, ale plakać na początku nocy po każdym cyklu też może bo nie ma ochoty na sen..? Mi plakała po 3-4h od zaśniecia, skrociłam ostatni i pomogło. BB Ci pewnie podpowie czy skrócić czy troche wydluzyc ostatni czas Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 21:38 Płacze w 1 części nocy po każdym cyklu to przemęczenie-znam to bardzo dobrze. Za długi ostatni lub za długi ccc. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 21:46 Zmęczona mama strasznie długie te czasy przy 3 drzemkach masz i strasznie krótkie przy dwóch, dążyłabym już do 2 drzemek z ccc koło 8.30-9. Rozciągaj czasy np 2,5/3/3 Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 28.04.16, 09:56 Marella właśnie o tym pisałam wcześniej, za długie czasy na 3 drzemki, za krótkie na dwie... a kładę tak samo, tylko zasypia długo. To się u nas zmieniło z dnia na dzień, mieliśmy typowe czasy dla dziecka 5 mies. Zaczął wydłużać czasy, wydłużył drzemki i wszystko się skomplikowało. Babybump napisała na blogu, że młodsze dzieci (6mies.) zaczynają z czasami 2.5/2.75-3/3-3.5, czytałam też, że jej synek miał 2,20/2,20/3,10 a później 2,30/2,30/3. Spróbuje powoli rozciągać dwa pierwsze, ostatni może skrócę 10 min. i zobaczymy. Nastawiam się na to, że w tym przejściowym okresie pobudki w nocy będą, ale już chyba lepiej żeby budził się na pogaduchy bo za krótki cc niż budził się z płaczem bo za długie czasy U nas sen nocny trwał 18.40-6.10 (11,5h), 2 pobudki, najpierw 10 min. na gadanie i ćwiczenia po 22, później jak zwykle 2.15, gadał, jak zaczął płakać to nakarmiłam i pierwszy raz nie zasnął po jedzeniu, gadał i kręcił się do ok.3, więc mieliśmy aż 1h pobudek, snu tylko 10,5, drzemek 2,5h bo budziłam, razem 13h a to niestety mało jak dla dziecka które jeszcze nie skończyło 6 mies. Wasze dzieci są starsze a śpią więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 15:17 Zmęczona mama to przejściowe, nam się trafiały i dni z 2 drzemkami i dni z 3 drzemkami, czasem kładłam o 17.40 na noc. A budzenie z drzemek to standard, przyzwyczaj się do tego, ja w tym wieku budziłam po 1,15. Teraz mam 2 drzemki i też budzę po 1,15 żeby za późno nie szła spać , czasem budzę bo wizyta u lekarza itp, no życie. Jutro jest nowy dzień Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 19:36 Marella wiem, że czasem budzić trzeba, ale po 1h trochę szkoda Dziś 3 krótkie drzemki i ccc 9,5h, ciekawe jaka będzie noc. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 12:19 Marella jak Wam idzie?spasowały nowe czasy? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 14:52 Bardzo ciężko jest skrócić czasy...Staram się od tygodnia skrócić dwa pierwsze i wydłużyć ostatni tak jak mówiłyście. Udało się z pierwszego 3.25-3.22 zrobić 3.18-3.17, drugi już nie jest 3.47-3.40 tylko 3.40-3.38, trzeci zamiast 3.0 najłatwiej było wydłużyć do 3.10-3.15 czyli mam coś w stylu dążę do 3.15/3.40/3.15, generalnie nie widzę różnicy-dalej pobudki koło 5. Ja czekam do po urlopie i robię naukę samodzielnego zasypiania, mogę coś jeszcze zrobić przed urlopem? O tej 5 tej to różnie, wydaje mi się że nie mogę kłaść koło 19 skoro budzi się 5-5.40 i nie zasypia bo wpadam w przemęczenie. W dzień jedna drzemka 0,40 a druga 1,15-1,30. Mało snu jets też w nocy kładąc o 19...chyba powinnam kłaść blizej 18-18.30 na razie skoro i tak się budzi nawykowo koło 5. Bo nie daję jej szansy na 11h tylko ma 10.30...a w dzień nieco 2-2.30 max...mało! Dopiero po nauce samodzielnego zasypiania może będzie mi zasypiać nad ranem, czarmiki twoja jak się zbudzi koło 5 to zasnie czy wyleży swoje? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 15:24 jak nie jest bardzo przemęczona to przyśnie jeszcze,czasem przysypia i budzi się co chwilę,a dzisiaj zasneła i spała do 7.20 chyba..ja zasnęłam nawet nie wiem kiedy Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 10:28 marella jak wam idzie zasypianie?nadal macie pobudki wczesne? Odpowiedz Link Zgłoś
eowina123 10 miesięcy 13.04.16, 09:38 Dziewczyny, napiszecie jakie są czasy dla 10-miesięczniaka? Coś się u nas ostatnio sypie ten sen... Odpowiedz Link Zgłoś
homerek.1 Re: 10 miesięcy 13.04.16, 09:53 Czasy dla wieku 9-11 mc: - dwie drzemki - całkowity czas czuwania 10.5 godzin - 13.5-14 godzin snu (11-12 godzin w nocy i 2-3 w ciągu dnia) - w tym wieku dziecko już nie powinno budzić się w nocy. Wszelkie pobudki są nawykiem. - przy pobudkach nocnych stosuj swoją metodę nauki zasypiania - czasy czuwania: 3.25/3.5-3.75/3.5 (razem max 10.5) 6:30/7 pobudka 9:30-10:45 drzemka 1 (w tym wieku nie wcześniej jak o 9.15) 2:15-3:30 drzemka 2 ~7pm śpimy Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: 10 miesięcy 13.04.16, 10:05 Moja a 4 dni konczy 9m i coś w stylu podanych czasów mamy 3.15/3.45/3 mamy ccc około 9.55-10 mamy. Mam serio wrażenie że jakbym nie budziła z drzemek to sen 19-6.30 byłby lepszy. Ta 5.40 jest u nas też dlatego ze moja nigdy nie sała 12h w nocy tylko 11,5 i teraz idąc spać przed 18.30 śpi dalej te swoje 11h... Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: 10 miesięcy 13.04.16, 10:18 to po co budzisz,ja też myślę,że u Was o to chodzi,że wcześnie idzie spać na noc i się wysypia śpiąc 11,5h Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: 10 miesięcy 13.04.16, 10:23 Czarmiki masz rację, budziłam bo majac mało snu w dzien karmienie wypadało mi później i przesunęło się. Teraz widzę że mając mało snu w dzięń wpadamy w błędno kolo 18-5. Powiedz że u Was lepiej jak kładziesz bliżej 19 ? Tez marzę juz o 1 solidnej drzemce. Byłam wczoraj w żłobku, fjany prywatny żłobek i pani mówi-nie bedzie problemu, wszystkie dzieci śpią, na 14 miesięcy będzie spała kamieniem 2h koło 11, potem koło 12-12.30, bez problemu. Prawie uwierzyłam Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: 10 miesięcy 13.04.16, 10:27 u nas o niebo lepiej jak śpi np. 19,45-7,20-40 wtedy drzemki i wszystko ok jak kładę 19-19.30 wstaje 6.40-50 Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: 10 miesięcy 13.04.16, 10:33 najlepiej jest jak śpi w dzień powyżej 2.30 -3 wtedy noc 11,5 bo jak śpi mniej to noc tyle samo albo mniej, no i czuwanie najlepiej około 10-10.15 max chociaż czasem wyjdzie więcej,od wczoraj coś pierwszy czas nie pasuje zobaczymy jak dalej będzie Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: 10 miesięcy 13.04.16, 13:44 Czarmiki jeszcze dzis napisze do BB, moze cos mi poradzi, ale przeglądnełam swoje notatki, eureki nie odkryłam bo juz o tym nie raz pisalam, ale noce mialam najlepsze jak bylo snu w dzien ok 2,40 Skrocilam sen, wydluzylam czasy i sie porypało... Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: 10 miesięcy 13.04.16, 14:23 Ja jeszcze 2 tygodnie potrafiłam mieć drzemki typu 1,40 + 1,20, budziłam żeby było koniecznie 18.30-6.30 i te 12h snu nocnego a to nigdy nie wychodziło i czasem jak przypadkiem się przesunęło bo np mąż nie wybudził i było 2.45 snu w dzien i sen 18.50-6.10 to najlepsze noce, wtedy jednak karmienie było koło 4-zjadła i zasypiała, ech, sama już nie wiem co mam robić. Dziś montują rolety black out całkowicie zaciemniające, wieeem, samo się nie zrobi chcę od dziś wieczora wrócić do samodzilenego zasypiania ale boję się że będzie ryk. Na D2 zasnęła przy piersi po 3.46...wcześniej patrzyła na mnie jak na debila-roześmiana Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: 10 miesięcy 13.04.16, 14:31 pewnie się już przyzwyczaiła do tych czasów i do rannych pobudek to ja wolałabym wcześniej nakarmić ale żeby jeszcze spała a nie zaczynać dzień o 6,jakby wstała po 6 to łatwiej dotrwać do 6.30 no ja tak myślę a te rolety to masz takie jakby gumowe? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: 10 miesięcy 13.04.16, 14:33 moja córa jak się drzemki rypną i jest wczesna pobudka to musi odespać Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: 10 miesięcy 13.04.16, 14:41 Tak, moja się przyzwyczaiła do czasów 3.20/3.4/2.55, usypiania na piersi i nocek 18.30-5.40...ech Miałam przesuwać karmienia więc o 4 wysyłam męża i usypia ale budzi sie po 2 cyklach czyli 5.40 hehe...Może karmic o tej 4...Tak. Rolety mam podgumowane, prowadnice przyklejone do okna, puszka przykręcona, a ten materiał to właśnie podgumowany materiał, kolor ciemnoszary mam. www.rolmax.pl/Katalog-Produktow/Lux,pbac Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: 10 miesięcy 13.04.16, 14:47 Mam takie dziwne pytanie. Jak rozpoznać czy dziecko budzi się z drzemki z płaczem? Mam wrażenie że moja leżąc na brzuchu budzi się z drzemki w sposób taki przeciągając się z jękiem i siada natychmiast. Kiedyś tematu nie było bo po dobrej drzemce mp 1,30 delikatnie się turlala na boczek po złej typu 40 min z płaczem płakała z głową w materacu. A teraz ciężko mi ocenić. Jak dluga drzemka to wiadomo, że czas ok. Ale te 40 min czasem są z jękiem, czasem ciche, nie ma łez, czasem jest 30min albo 50 min. Warujecie przy łóżeczku po 40min zeby to wyłapać? Czy płacz to płacz długi z łzami? Czasem ona po 50min tak zajęczy ale z wysiłku że wstała i siadła...czy za krótka drzemka to widac to po tym że taka marudna wstała i wchodzę, witam a ona już na ręce i nie w humorze? Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: 10 miesięcy 13.04.16, 15:15 U mnie płacz to płacz, nie mam wątpliwości. Z tym że mam małe mieszkanie i taki słuch, że słyszę mimo szumu czy on wcześniej się obudził i np uderza coś o szczebelki/ziewa czy jest płacz od razu. Rozróżniam też płacz 'chodz do mnie bo coś mi dolega' od płaczu 'choc bo jestem tu sam/krótko spałem' - wtedy mogę robić crib hour. Mój słodko śpi, skoro pośpi w dzień to nocka w sumie może być krótsza. Tez się nie spinam chwilowo bo zaraz wyjazd i się może namieszać. Pomorskie się później. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: 10 miesięcy 13.04.16, 18:14 Płacz to płacz. Zawsze od razu, tak jakby płacz wybudzał dziecko ze snu. My mamy kamerę, więc widzę, że dziecko śpi i nagle wstaje z mega płaczem. Jak nie miałam kamery, to myślałam, że moja córka była ciągle przemęczona, bo budziła się z płączem, ale jak zainstalowałam kamerę, to wtedy zauważyłąm, że ona się budzi, otwiera oczy, leży sobie bez ruchu i dopiero potem płacze. Płakała za mną, a nie dlatego, że obudziła sie zmęczona. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: 10 miesięcy 13.04.16, 15:04 ja tez mam w tym stylu ciemnoszare co do pobudek z płaczem to ja też nie wiem...bo tez śpi czasem na brzuchu i jak wstaje i się zapląta w śpiworek to nie może usiąść i wtedy marudzi i nie wiem czy czas zły czy z powodu zaplątania a teraz mam problem taki,że wstaje w łóżeczku i nie umie opanować powrotu i cc wydłuża bardzo...o i tak Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: 10 miesięcy 13.04.16, 15:13 Czarmiki ćwicz z nią w dzien wstawanie i siadanie w łóżeczku. Moja była w szoku jak pierwszy raz w życiu włożyłam ją do łóżeczka w srodku aktywnosci i pokazywałam ćwiczenia-rączki na szczebelkach itp ale nie załapała i tak Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: 10 miesięcy 13.04.16, 15:21 to moja siadanie ma opanowane,tylko jak stoi to boi się puścić szczebelków czy co stoi i czeka, mamy w jej pokoju łóżeczko i ćwiczymy w dzień ale bez skutku Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: 10 miesięcy 13.04.16, 15:22 Też bym ćwiczyła. Jak wpadł w szał obrotów to trenowalismy w okresie aktywności i się skończyło obracanie w łóżeczku przed drzemką. Boje się teraz siadania w śpiworku. Jeszcze to mu ledwo wychodzi na sucho i zawsze pokracznie się kładzie u w coś walnie albo nie wie co zrobić. Sama też nie wiem jak mu pokazać powrót do leżenia. Jak załapiemy to będziemy trenować. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: 10 miesięcy 13.04.16, 15:34 Tanja, kiedy wracasz z wyjazdu? Będziemy trzymać kciuki i czekać na relację jak sie robi drzemki i sen nocny na wyjeździe. Odpowiedz Link Zgłoś
eowina123 Re: 10 miesięcy 13.04.16, 20:27 Dziękuję. Czyli muszę jej przedłużyć te czasy, bo usypianie wieczorne ostatnio trwa godzinę ale kurde nie wiem jak dam rade ten poranny przedłużyć, bo ona już jest prawie nieprzytomna po 2.75... No nic, będę kombinować Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 09:43 Czasem mam wrażenie że moja córka potrzebuje tylko 11-11h20min snu w nocy, w dzień może spać 2-2,5. Wczoraj niestety zaczęłyśmy dzień 6.10, D1 9.22-10.10, budzi się wesoła, D2 13:55-14:45, budzi się wesoła, śpi 17.47-4:50 po czasach 3.12/3.45/3.0, i 2 drzemkach po 50 min. Ona przesypia te 11h w nocy, mam wrażenie że jakby ją kłaść 19.30 to spałaby do 6.30 i problem karmienia koło 5 by zniknął, czy się mylę? Najlepsze nasze noce były jak szła spać o 18:50, spała wtedy do 4-obudziła sie, mąż uśpił w 5 minut i spała do 6.10, w łóżeczku do 6.30. Ona rano więcej niż 15-20min nie wyleży...ech no działamy dalej...jest inna opcja na te poranki niż kazać jej plakać 5.40-6.30? Bo ja zaczynam dzień 6.10 to kończę go 17:40...ech Dziś zaczęłam 6.15...no nie wyleży. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 10:21 marella ja bym ostatni czas zrobiła dłuższy a drugi krótszy jakby się dało oczywiście np.3.15/3,5/3,15 u mnie tak jest,że jak drzemki długie to i noc ok jak próbowałam budzić to masakra i w dzień i wczesne pobudki Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 10:24 dobre czasy spróbuję Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 14:48 U nas głównym problemem robi się krótka D2, wybudzenie z płaczem jakby czas był za długi, ale jak go skróce to skróci się Ccc, który chyba dobrze działa bo noce się poprawiły i pobudka czasem się trafi o 6:30. Czasy 3.15/3.25 (dziś 3.20)/3.05. Wydawało mi się, że po wydłużeniu drugiego czasu jest ok, ale ta drzemka już od tygodnia taka krótka. Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 14:49 Może robić 3.15 każdy czas. Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 14:52 Mamy 8msc. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 14:54 Tanja 3.15/3.15/3.15 było dobre, a pobudki na karmienei o której masz? Żeby ci za długi ostatni czas nie spowodował wczesnej pobudki, jak przyzwyczjaony do 3.05 a zmienisz na 3.15... Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 14:56 Najlepiej opisz 2-3 dla BB, bo Ci jeszcze namieszamy...a przed wyjazdem lepiej być pewną czasów żeby w miarę podobnie trzymać... Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 15:03 Właśnie ostatnio skracałam ostatni czas do 3h, jakieś dwa tygodnie temu, bo były kiepskie noce, ranne pobudki, wydłużył się czas przed D2. Ale teraz to wygląda jakbym miała splaszczenie czasów. Pierwszy jest wydłużony do 3.15 ( niedawno było jeszcze 3) i to poprawiło D1. W nocy mam jedną pobudkę ok 2-2.45, to się poprawiło. Robie crib hour i synek chyba już zasnął, ale nie wiem czy tak późno to ma sens. Obudzi się 15:30 lub później i wyjdzie go kłaść na noc po upływie 12h od pobudki. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 15:08 u nas nawet jak z d2 wstanie 16.30-40 to nie ma to wpływu na noc, cc nie zmieniam u nas na noc musi być 3.5 Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 15:11 Fajnie, że Wam sie pobudka na karmienie przesunęła Tanja. Super. Nie wiem dziewczyny, ja już nic nie wiem, nie będę doradzać lepiej , moja śpi już godzinę po czasie 3.46 JUPI . Niedługo będę mieć 3.30/3.45/2.30 hehe Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 15:12 a moja nie zasneła na d2 jeszcze znowu się chrzani ehhhh Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 15:14 U mnie albo dobrze je albo śpi na przemian Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 15:18 to z jedzeniem u nas dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 15:44 Baby pomóż proszę wyjść z tego dołka Przez 5 dni stosowałam czasy 3/3.40/3.20 wcześniej 3/3.30/3.20 i zaczeła robić przerwy w nocy, dlatego wydłużyłam o 10min, ale po tych 5 dniach wkradło się przemęczenie. Zaczeła wydłużać cc do 10.15-10.25 płakac w nocy i budzić się rano ok 5. To moje kilka ostatnich dni, pewnie jest tu chaos trochę, ale już sama nie wiem jak z tego wyjść. Drzemki mamy 2:10-2:30 krótki czas bo sama się budzi, ten dłuższy jak ja budzę. Jak pisałam miałyśmy 5 dni czas 3/3.40/3.20 i się porobiło chciałam skrócić drugi czas na 3/3.30/3.20. Czas czuwania w dzień plus te przerwy po 5 to się robi bardzo dużo Dzień 0 (chciałam skrócić cc i dziwnie tu wyszło) było 3/3.40/3.20 2:50 zapłakała przez sen 5 płacze chwile pobudka 6 bez płaczu WU 6:35 CC 3 D1 9:35-10:50 (1,15) kładę 9:30 bez płaczu i budzę bez płaczu CC 3,45 D2 14:34-15:50 (1,15) kładę 14:20 płacze i budzi się bez płaczu (chciałam skrócić ten czas, dzień wcześniej kładłam na 3,40 tu chciałam 3,35 i wyszło 3,45 ) CC 3,40 Noc: 19:30 śpi bez płaczu, kładę 19:00 jak wydłużyła 2 czas to chciałam skrócić ostatni o 5min i znowu nie wyszlo pobudki nocne 5:15-6 płacze, zasypia Drzemki 2,30 CC w dzień 10,25 Dzień 1 dążę do cc 3/3.30/3.20 WU 6:55 budzę bez płaczu CC 3 D1 9:52-11:15 (1,20) kładę 9:47 bez płaczu i budzę bez płaczu CC 3,30 D2 14:42-16:00 (1,15) kładę 14:36 bez płaczu i budzę bez płaczu CC 3,20 Noc: 19:20 śpi bez płaczu, kładę 19:10 pobudki nocne 5:30 bez płaczu, nie zasneła Drzemki 2,35 CC w dzień 9,50 (9:45 dokładnie z minutkami) Dzień 2 WU 6:30 CC 3 D1 9:30-10:30 (1) kładę 9:25 bez płaczu i budzi się z płaczem CC 3,35 D2 14:05-15:15 (1,10) kładę 13:50 bardzo dużo płaczu (za szybko położyłam o 5min) budzi się bez płaczu CC 3,35 Noc: 18:51 śpi bez płaczu, kładę 18:30 pobudki nocne 5 z płaczem, nie wiem czy zasneła bo było cicho później znowu coś słyszałam, kamera rejestruje ruch i nic nie nagrało się, od 6 już ja słyszałam jak popłakuje, 6:15 woła głosno z płaczem Drzemki 2,10 CC w dzień 10,10 Dzień 3 - to był słaby poranek z płaczem od 5, byłam w rozsypce miałam plan trzymać czasy, ale dać więcej pospać w dzień jeżeli sie uda bo bałam się żeby to koło przemęczenia się nie napędzało, nie wiem czy to dobrze, ale tak mówiła intuicja. WU 6:30 CC 3,05 D1 9:35-11:05 (1,20) kładę 9:22 bardzo dużo płaczu (za szybko położyłam o 5min) i budzi się z płaczem po pół h, mąż poszedł lulał na rękach, nie mógł jej odłożyć, więc spała na nim, odłożył po czasie, budził 11.05 (mnie nie było w domu, określił drzemkę jako 1,20 i tak wpisałam) CC 3,25 D2 14:30-15:50 (1,20) babcia była z córeczką, miała położyć 14:30, położyła 14:25 mówi że były oznaki zmęczenia, troszkę marudziła, budzę bez płaczu CC 3,30 Noc: 19:20 śpi bez płaczu, kładę 19:05 pobudki nocne 5 bez płaczu, gada sobie, nie wiem o której zasnęła, kamera nie nagrała budziłam Drzemki 2,40 (2,50) CC w dzień 10 Dzień 4 WU 6:35 budzę bez płaczu (postanowiłam nie dawać jej odsypiać tej przerwy) CC 3 D1 9:35-10:50 (1,15) kładę 9:30 bez płaczu i budzę ją bez płaczu CC 3,30 D2 14:20-15:30 (1,10) kładę 14:15 bez płaczu i budzi się sama z płaczem, o 14:50 zapłakała przez sen CC 3,25 Noc: 18:55 śpi bez płaczu, kładę 18:45 pobudki nocne brak, obudziła sie 5:50 Drzemki 2,25 CC w dzień 9:55 Dzień 5 (postanowiłam zaczynać dzień zawsze 6:30) pobudka 5:50 bez płaczu, więc całkiem ok. Zasneła ok 6:20 WU 6:30 budziłam bez płaczu CC 3,03 D1 9:33-10:50 (1,15) bez płaczu przed i po CC 3,35 D2 14:25-15 (0,35) bez płaczu kładłam 14:15, obudziła sie po 35 z płaczem, odczekałam 15min, nie zasneła to po nią poszłam CC 3,23 Noc: 18:23 śpi bez płaczu, kładę 18:15 pobudki nocne: 2:40 zapłakała przez sen, obudziła sie 5:26 bez płaczu Drzemki 1,45 - pierwszy raz tak mało snu w dzień, może nawet w całym jej życiu CC w dzień 10 Dziś WU 6:30 czekała od 5,26 bawiła się, opowiadała CC 3,02 D1 9:32-11:00 (1,30) marudzi przed budzi się ok (dałam jej odespać) 3,32 D1 14:32-15:12 (0,40) marudzi przed budzi się marudzi, siada, woła, płacze - odczekałam 12min, nie zasneła to po nią poszłam, już ma dobry humor, jest zadowolona. Drzemki 2,10 Na noc kładę 18:25 Mam kilka pytań może coś podpowiesz, już szukam wszędzie gdzie mogę robić błędy.. - sen dzienny - już kiedyś zauważyłam, że dobry sen w dzień oznacza dobrą noc. Nie za bardzo mi się przekłada dzień na noc (a przekładało się) w sensie jak skracam drzemki to nie śpi w nocy więcej. Na początku marca miałyśmy ok 2,40 drzemek i to były super noce, ale jak zaczełam wydłużać czasy bo pokazały się imprezy nocne to też skróciłam drzemki (o 10min) żeby nie chodziła spac późno. Może tu był mój błąd? - jeżeli sie budzi o 5 coś gada lub płacze przez 30-50min i zasypia to o której mam ja budzić? Dać jej odespać tą przerwę czy zaczynać dzień jednak 6:30? - tata jest dużo w domu od ok 13, ale wychodzi na sport czasami na 2h i wraca 10min przed kąpielą. Czy to jest stymulujące? Prosze żeby jej nie rozbawiał w kąpieli bo to czas wyciszenia, mamy muzyczkę relaksacyjną, ale Ona się do niego cieszy i nie wiem czy nie za bardzo - czytałam Twój wpis i tak pomyślałam, że może tez będziemy zaczynać dzień o tej samej porze, np 6:30 Czy to jakoś wpływa na dziecko? Wiem, że dzieci nie maja zegarka, my wstajemy 6:30-7 i nie wiem czy to tylko pół godziny czy aż pół godziny różnicy? - spacery, czasami jak dziś jestem sama w sensie bez męża, idę po D1 na około godzinny spacer z wózkiem, zwiedzamy osiedle, po D2 idę na spacer w nosidle na ok 30-40min do lasu żeby zwierzaki mi się wybiegały, czy ja jej kradnę czas aktywności? Zaraz będzie ciepło i jak to ogarnąć, nie chce cały dzień siedzieć w domu. Czytałam, że z kocem idziecie na plażę, jak był jeden ciepły dzień to wyszłyśmy z kocem na trawę, ale koc to nuda. Raczkowanie na trawie super! biegała za psami i ich piłką, testowała co to jest trawa, ziemia chwile pozwoliłam bo ziemia jeszcze zimna. Zanim zrobi się ciepło to jak to godzić? - ona bardzo lubi dzieci, które czasami odwiedzamy, raz się zasiedziałam i zasnęła w aucie w drodze powrotnej 20min przed czasem. Ile dajesz synkowi na wyciszenie się po powrocie do domu z wypadu? Tylko dopiszę: mamy 8,5mca, szum, ciemno, sama zasypia, rytuał w skrócie: rolety, szum, śpiworek i na rekach aaa kotki dwa, odkładam, wręczam misia i wychodzę. Tak samo do drzemek i na noc (na noc wchodzimy po kąpieli do ciemnego pokoju). W dzień jest wesoła, nie płacze bez powodu, nie marudzi, chyba że akurat ząb się przebija. Dużo raczkuje, wspina się po meblach, jest bardzo pogodnym dzieckiem. Wiem, że to się może zmienić jeżeli nie wyjdziemy z tego przemęczenia Co robię źle i jak to naprawić? Bo coś muszę robić źle skoro wszystko było dobrze, noce przesypiała do 6-6:35, a teraz płacze przez sen i budzi się ok 5. Jest dla nas ratunek? Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 17:45 Ecosin, napisałam Ci wczoraj długą odpowiedź, ale podczas wysyłania wylogowało mnie i mój wpis zniknął Nie widzę tutaj nic szczególnego, może poza tym, że robiłabym 3/3.5/3.5. Jeśli dziecko wydłuża jakiś czas, ale nie płacze, czyli nie jest przemęczone, to nie zkracaj kolejnego czasu. Jeśli tak będzie się działo (to wydłużanie czasu bez płaczu) przez co najmniej 3 dni, to będziesz wiedziała, że dziecko potrzebuje dłuższego czasu, zarówno tego pojedynczego, jak i całkowitego czasu czuwania. Skracaj trochę oczywiście, jeśli wiesz, że dziecko przedłużyło czas, ale jest bardzo przemęczone. W wieku 8-10 miesięcy następuje regresja snu spowodowana nowymi umiejętnościami. Czasami trzeba po prostu przeczekać, ale nadal oczywiście być konsekwentnym i nie wprowadzać nowych nawyków. Rozumiem, że jak budzi się o tej 5tej to jest nadal zupełnie ciemno i zostawiacie ją? Możesz też spróbować zaczynać dzień o 7.00. To jest zalecana pora po 12mż, ale skoro ona już od tak dawna przesypia noce, to może czas przesunąc pobudkę? Czyli nie zostawiasz do 6.30, ale do 7.00. Tak samo, jak zaśnie znowu po 6 rano, to wybudź o 7.00. Nie wiem, czy tata stymuluje dziecko, ale jeśli uważasz, że tak i że to wpływa na sen, to może warto coś zmienić w rytuale, aby bardziej ją wyciszyć? spacery, czasami jak dziś jestem sama w sensie bez męża, idę po D1 na około godzinny spacer z wózkiem, zwiedzamy osiedle, po D2 idę na spacer w nosidle na ok 30-40min do lasu żeby zwierzaki mi się wybiegały, czy ja jej kradnę czas aktywności? Zaraz będzie ciepło i jak to ogarnąć, nie chce cały dzień siedzieć w domu. Czytałam, że z kocem idziecie na plażę, jak był jeden ciepły dzień to wyszłyśmy z kocem na trawę, ale koc to nuda. Raczkowanie na trawie super! biegała za psami i ich piłką, testowała co to jest trawa, ziemia smile chwile pozwoliłam bo ziemia jeszcze zimna. Zanim zrobi się ciepło to jak to godzić? Hmm nie za bardzo rozumiem tego pytania. U nas czas aktywności to zabawa w domu (moje dzieci od urodzenia są na podłodze, więc eksplorują, bawią się, gadają, kłócą się, itp), karmienie, spacery do sklepu/ze sklepu do parku, nad wodę, na plac zabaw, na jakieś zajęcia córki (wtedy synek jest w nosidle jakieś 30-45 minut), zajęcia na sali gimnastycznej (do tej pory był w nosidle, teraz go puszczam, są materace, różne rzeczy do wspinania się, zjeżdżania, itp. dla tego wieku też jest to wszystko miękkkie), odwiedzamy moje koleżanki, które też mają dzieci, więc znowu czas na podłodze, chodzimy do akwarium, do muzeum, do centrum nauki, itp. Zazwyczaj chcę, abyśmy co najmniej 45 minut byli w domu przed snem, bo tyle potrzebuję na kolację, wieczorną toaletę i rytuał. Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 18:00 Ok dziekuje za odpowiedz. Nie wchodzę do pokoju od nocy ok 18:30 do rozpoczęcia dnia, czyli 6:30. Jest tam ciemno i tylko szum. Czeka na mnie. Przez tydzień czy dwa próbowałam to zmienić na 6:40 i się udawało, więc może do tego wrócę. Będę czekać na lepsze dni tzn noce Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 10:40 ecosin jak u Ciebie? lepiej coś? Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 16.04.16, 15:00 Dzięki Bramboo Sama nie wiem, wczoraj wyszlo 10,15 i zrobila sobie mala przerwe w nocy na roczkowanie, siadanie itd. Obudzila sie 6:45. Ale ogólnie ok. Po odpowiedzi BB jakoś sie uspokoiłam i czekam Miałam tak jak Ty, tez przerwy nocne codziennie wiec wydluzylam czasy. Bedzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 19:20 Babybump Jak wrócić do samodzielnego usypiania? Stopniowo na rękach i odkładać coraz bardziej świadomą? Podnieś połóż czy za bardzo stymuluje? Mąż próbował dziś roleta, szum, śpiworek. 30min i darła się jak szalona czekając na pierś bo do 2 miesięcy tak usypiałam. Tak się rozkręciła że w końcu przy piersi usypiałam ją kolejne 25 minut i padła czasy wyszły koszmar 3.20/3.47/3.25 a planowałam ostatni 2.55 Pomóż proszę. Zostawić ją jutro aż padnie? Próbować tak jak dziś od usypiania na noc? Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 20:18 Marella, usypiałaś piersią zawsze czy tylko na drzemki ? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 21:09 1-5 miesiąc zawsze, 6-7 miesiąc było przechodzenie na 2 drzemki więc na D1 usypiała sama, na D2 pierś, na sen miałam oddzielić karmienie od spania więc lulałam na rękach nucąc, ale często żeby mieć dobry czas i tak była pierś. od 8 miesiąca też na noc pierś...wiem, sama ją tego nauczyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 13.04.16, 21:14 Myślę żeby do drzemek robic rytuał + dalej pierś lub na rękach a na sen próbować trochę ją znieczulić na rękach i coraz bardziej świadomą odkładać. Jakie czasy? Dziś po 3.20 40min drzemka z płaczem ale nie spała od 4.50...w ciemnym pokoju na rękach była, D2 po 3.47 trwała 1,25 i obudziłam wtedy bo przyszli montować rolety. Mam wrażenie że przyzwyczaiła sie do takich dziwnych czasów. Pierszy czas 3.15 jak poleguje od 5.40 to działa, drugi 3.45, trzeci nie wiem jaki-robiłam 2.55-3. Boję się skracać dwa pierwsze czasy żeby drzemki nie były 50 min i pobudka zadowolona jak wczoraj po czasach 3.12/3.40 obie drzemki 50min i wesoła siada... Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 09:40 leni, BB, dziewczyny, U nas po czasach 3.20/3.47/3/25 ccc 10.37 i drzemkach 2,15 stosunkowo dobra noc bez płaczu przez sen, pobudka o 4.50, mąż uśpił w kilka minut, no i pobudka po 1 cyklu o standardowej porze czyli 5.40. Dlatego dalej nie wiem jakie czasy, będę próbować ccc koło 9.55-10 bo wtedy najlepsze noce Moje postanowienia: -nie branie do łóżka i nie wchodzenie do jej pokoju przed 6:00, na razie dłuzej niz 20min rano nie wyleży a jesli przyjdę z piersią lub mąż buja na rękach to i tak nie uśnie, tylko wprowadzamy nowy nawyk zamiast brać do łóżka siedzimy w jej pokoju... -usypianie wieczorem inaczej niż przy piersi-dziś zrobie wszystko by nie dać piersi, wczorja sie nie udało, dziś na rękach spróbuję i stopniowo odkładanie, na drzemki na razie pierś -niewybudzanie z drzemek-niech odeśpi -czasy nie wiem dalej jakie...nie chcę skracać bo skracają mi sie drzemki więc pewnie dalej 3.20/3.40/3 Jeśli ktoś ma jakieś wskazówki to piszcie. Dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 14:47 może z tym krzesłem byś spróbowała..już duża jest także może być trochę trudniej niż z maluchem..ale nie koniecznie..tez bym trzymała się ccc max 10.Jak Wam dzisiaj idzie? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 15:12 Dziś pobudka 5.40, w łóżeczku do 6, D1 9:19-10:00 budzi się zadowolona po 40 min (przyzwyczajona że przy cycu tkwiła 5.40-6.30 więc nie nabrała ochoty na sen o 9:19, pewnie czas 3.30 bardzije by zadziałal, ale bez przesady wolę mieć krótką drzemkę niż przemęczyć D2 13:50-trwa już ponad godiznę po czasie UWAGA 3.50... obie drzemki przy piersi. Spróbuję dziś wieczorem usypiania na rękach i krzesło przy łóżeczku cokolwiek może pobujam w pionie, ponucę, byle nie dać piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 15:20 moim zdaniem wybierz 1 metodę żeby jej nie mieszać za bardzo.. u nas znowu się miesza wczoraj odmowa d2, wzięłam, na spacer też nie zasneła, a dzisiaj zasneła po czasie 3.35 i wybudza się co chwilę...nie nadążysz Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 19:13 czarmiki napisała: > u nas znowu się miesza wczoraj odmowa d2, wzięłam, na spacer też nie zasneła, a > dzisiaj zasneła po czasie 3.35 i wybudza się co chwilę...nie nadążysz Wybudza się z płaczem/pojękiwaniem, czy bez? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 19:29 bez płaczu właśnie raz może coś zająknęła, drzemka trwała 55 minut i wstała z pojękiwaniem jak to ujęłaś Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 19:35 Skoro drzemka dosyć dobra, to ja bym na razie zostawiła ten czas. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 22:19 Czarmiki moja drzemki 50 min ma jak lekko krótki czas a jak wydłużę czas o 5 min to już 1,15...wstaje z jękiem bo to wysiłek obudzic się i z impetem usiąść. Moja zajęczy taki okrzyk i siedzi i woła, suche oczy, zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 18:34 marellakarola napisał(a): Spróbuję dziś wieczorem usypiania na rękach i krzesło > przy łóżeczku cokolwiek może pobujam w pionie, ponucę, byle nie dać piersi. Ja bym w tym wieku zastosowała metodę kontrolowanego płaczu (controlled crying), czyli wyznaczacie limity czasowe i po tym czasie wchodzicie do dziecka, sprawdzacie czy wszystko jego ok (np nie ma kupy), kilka słów znanych dziecku, cokolwiek jeszcze chcecie, byle nie podnosić i aby nie trwało więcej niż minutę i znowu wychodzicie. Zaczęłabym od czasu 10min. Inne metody mogą być za bardzo stymulujące w tym wieku. Bujanie, usypianie na rękach to kolejny rekwizyt, którego prędzej czy później będziesz musiała się pozbyć. Po prostu zajmujesz pierś innym rekwizytem. Osobiście uważam że najlepiej pozbyć się od razu wszystkich rekwizytów, niż wprowadzać nowe, wkurzać tym dziecko i potem znowu się ich pozbywać i znowu wkurzać dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 18:35 zastępujesz pierś, a nie zajmujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 19:34 czekam na relacje jak zasypianie na noc poszłotrzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 22:01 Hmm no więc zasypianie na noc a raczej wciąż usypianie ale inaczej niż cycem.... Nie wiem czy mam dobre czasy więc po czasach 3.20/3.50 chciałam zrobić ostatni 3, zaczęłam 2.45 szum, śpiworek, rolety, na rękach aaa, 10 min płakała ale nie darła się jak wczoraj u męża na rękach. Po 10 min tuliłam, dalej aaa uciszyła sie i mantra, próby odłożenia-ryk, także w sumie 35min i usnęła na rękach, odłożyłam. Niby ok bo nie uśpiłam cycem ale tak-zamieniłam jeden rekwizyt na drugi. Na jakiś czas ok, za kilka dni chcę zmniejszać interwencję, zobaczymy. Skutek ubiczny to zbyt długie czasy i już płakała...Czasy kosmos 3.20/3.50/3.20. ccc 10.30. Płacz po 2h od zaśnięcia. Może spróbuję jutro 3.20/3.40/3... Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 17:46 marellakarola napisał(a): pobudka o 4.50, mąż uśpił w kilka minut, no i pobudka po > 1 cyklu o standardowej porze czyli 5.40. 1) Czy dziecko samo zasypia na noc? 2) Ile dajecie dziecku czasu na samodzielne zaśnięcie przy tej pobudce o 4.50? Moim zdaniem dopóki ktoś będzie do dziecka przychodził o tej porze i usypiał (nie ma znaczenia, czy to pierś, kołysanie, poklepywanie, cokolwiek) to dziecko będzie się budziło i oczekiwało, że ktoś do niego przyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 22:43 BB 1) nie, nie zasypia sama na noc 2) mąż pędzi od razu przy pobudce o 4.50. Myślimy, ze skoro nie zasypia sama to nie uśnie też przy pobudce a czekaliśmy kilka minut (jakoś 3-5min) i płacz tylko narastał...wiem, że powinniśmy czekać dłużej... nie mamy wcześniejszych pobudek i karmień, jeszcze 3 dni temu o tej porze (koło 4) było karmienie, teraz wyeliminowaliśmy karmienia nocne ale pobudka i lulanie na rękach przez męża zostało. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 07:27 no to i się pochwaliłam wczoraj,że nie mam co narzekać...dzisiaj pobudka o 5...leżała,gadała itp zaczęła wstawać i się o szczebelki rozbijać i marudzić więc ją o 6.20 wyjęłam z łóżeczka i tak zaczęła płakać,że nie mogłam jej uspokoić przez 10 min.nigdy tak nie płakała..przemęczona?wczoraj skróciłam ostatni czas bo była bardzo śpiąca zasneła od razu, a przed wczoraj dzień z 1 drzemką,często jest tak,że jak skrócę ostatni czas to mam wcześniejszą pobudkę 10 min skróciłam może troszkę więcej Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 09:54 czarmiki a może sie nakumulowało zmęczenie z 2 dni z tego z 1 drzemką też. Moja zawsze czasy 9.55-10, a od przedwczoraj przez wieczorne usypianie inaczej niż cycem wyszlo 10.37 i ok noc, wczoraj 10.30 i już płacz 2h po zaśnięcciu ale dalej ok noc, jakbym jeszcze ze 2-3dni utrzymała taki kosmiczny czas 10,30 to by też było kiepsko. U mnie koło 10 powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 09:56 też tak myślę marella..skracać dzisiaj ccc? u nas też koło 10 jest najlepiej do 10.15 było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 10:06 Ja to wiesz, że jestem fanką ostatniego krótszego więc fajnie, że wczorja skróciłaś a ten wczorajszy Twój 3.35 mi pasuje...Ja robię tak, że patrzę po jakich czasach mam 2 długie drzemki czyli minimum 50minut i takie robię na D1 i D2 a ostatni robię tak zeby dopełnić do ccc. Czasem też patrzyłam że suma D1 i D2 musi być koło 6.50-7 żeby obie drzemki były ok, wtedy na ostatni zostawało mi tylko 3. Tylko widzisz, 2 pierwsze czasy to zaśnie mi kiedykolwiek bo cyc a na noc usypiam na rękach i już wydłuża sobie i nie da sie zrobić 3 tylko 3.2 lub 3.20 także może spróbuję jakoś 3.25/3.30/3.05. Co wpływa na dobrą D2? Odpowiednio długi czas przed D2 czy suma czasów przed D1 i D2? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 10:14 właśnie nie potrafię określić co wpływa na długość d2 jest różnie..kładę na 3-3.15/3.5/3.5 zależy jak zaśnie czasem d2 zaśnie 3,20-3,25 i jest drzemka długa, w ubiegłym tyg raz było 3.40 i też długa drzemka,a następnego dnia 3,40 i krótka już, d1 trwa około 1,20h. Dzisiaj zasneła na d1 po czasie 3.20 i po 30 min już słychać było,że się wierci.. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 10:25 Mam podobnie też nie wiem co wpływa na długość D2, nie wiem, dalej bym robiła jak robisz może bardziej 3h20min/3h25min/3h25min ccc Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 10:30 spróbuję dzisiaj skrócić ten drugi czas może odeśpi bo jak d2 dzisiaj się sypnie to na bank się przemęczy i nie wyjdziemy znowu z tych pobudek o 5 Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 09:58 Z sukcesów. Moja po czasie 10,30 spała 18.35-5.40 czyli te swoje 11h, nie obudziła sie koło 4 tylko już o tej swojej porze 5.40 i....gadała dadadada tatata do 6.10 co jest dla nas bardzo dłuuuugo, potem płacz, 6.15 zaczęliśmy dzień. Tylko 5 min dałam jej popłakać wiem, że krótko ale nie jadła od 17.15 do 6.15 rano, piersi już miałam kwadratowe i jadła obie przez kwadrans i aż mruczała z zadowolenia. O tej 6.15 weszłam, odsłoniłam rolety, nakreciłam jej pozytwykę, przywitałam, wybrałam ubranko i dopiero cyc. Wiem, że powinnam dłużej odczekać z wchodzeniem do pokoju i z karmieniem też ale powolutku Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 10:04 super!powoli dacie radę wyjść z tych wczesnych pobudek, ja też bym nie mogła słuchać jak płacze dziecko.. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 10:08 A Twoja rano gada? Całe szczęście że dziś 30 min gadała do siebie albo do maskotki bo w końcu wprowadziłam królika z ikei, np bo przysięgam że jakby o 5 się obudziła i ryk to byłoby to najdłuższe 5 minut w moim życiu i 5.05 zaczęłybyśmy dzień muszę przestawić myślenie, ona nie leży w ogniu piekielnym tylko w swoim miłym lóżeczku Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 10:16 taka leży gada,później się bawi, najgorzej jak już zacznie wstawać i się przewracać po łóżeczku zaczyna .w tym śpiworku się zapląta i wtedy zaczyna się wkurzać ale z ponad godzinę wytrzymała dzisiaj Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 10:06 czyli już nie masz karmienia w nocy ? 11h nieprzerwanego snu? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 10:10 Tak, nie mam karmienia w nocy, 11h snu (o 20.40zapłakała z przemeczenia, mąż uśpił w 2-3minuty wiem, że powinna sama usnąć ale pobiegł) dla mnie to i tak ok noc Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 10:18 moja też popłakiwała tej nocy , a poprzedniej nocy też co cykl praktycznie. Chyba te wybudzenia z drzemek to przemęczenie,teraz też się wybudza co rusz Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 18:13 Marella, ja bym na twoim miejscu zaczęła od nauki usypiania na noc. Musisz sprawdzić na swoim dziecku, ale takie odkładanie pół śpiącej może juz nie zadzialac. U mnie z porankami tez zawsze było ciężko, bo synek nie umie spokojnie poleżeć w łóżeczku, zawsze zaczyna plakac. Na szczęście łatwo się odzwyczaja. Aż się boje napisać tu coś pozytywnego o naszej sytuacji, bo zawsze jak tak napisze to się psuje. U nas wszystko wróciło do normy po 5 tygodniach ciaglych problemow. Czasy mamy w zasadzie takie same jak mielismy wczesniej, nic innego sinie zmienilo tez. Mały bardzo dobrze zniósł mój powrót do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 18:19 leni super,że się Wam ułożyło a z nianią też zasypia bez problemu? jakie macie czasy? Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 19:07 Tak, w tej chwili zasypia bez problemów, nie ważne z kim, toleruje tez odchylenia czasów. Mamy czasy mniej wiecej 3.20/3.30/3. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 19:33 pozazdrościć a jak noce?wyeliminowaliście już karmienia? może i u nas w końcu się ustabilizuje..ale nie mam co narzekać Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 22:22 Leni opiszesz jakieś 2 dni jak drzemki, nie noce tylko dni. Bo u mnie może podobne czasy by przeszły. Po 3.20 mam drzemki 40 lub 50min i budzi się zadowolona, po 3.40 mam dobre a ostatni 3 też pasował.Boję się drugiego 3.30 bo moze byc za krótki u mnie... Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 19:33 Swietnie Leni. Może rzeczywiscie przechodził regresję 8-10 mca trochę później? Ja też boję się zapeszać, ale powiem Wam że mamy mały sukces. Już kilka nocy mamy tylko jedno karmienie i dziś pierwszy raz pobudka po 6.00 (o 6.10). Przebudził się o 4.30 kiedy go karmiłam, ale szybko zasnął. Potem znowu o 5.30, ale też zasnął. Ostatnie 3 dni mieliśmy pobudki o 4.55/5.00 i nie zasypiał (bo go nie karmiłam), no ale dziś w końcu postęp! Mam nadzieję, że tak dalej będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 19:46 babybump o co chodzi z tą regresją więcej snu dziecko wtedy potrzebuję?dobrze rozumiem,że chodzi o nabywanie nowych umiejętności przez dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 22:58 czarmiki napisała: > babybump o co chodzi z tą regresją więcej snu dziecko wtedy potrzebuję?dobrze r > ozumiem,że chodzi o nabywanie nowych umiejętności przez dziecko Zazwyczaj sen się trochę psuje. Jest to spowodowanie nabywaniem nowych umiejętności - raczkowanie, wstawanie, siadanie, itp. Jest to też czas na przejścia z 3 na 2 drzemki ( u tych, u których nadal są 3 drzemki). Trzeba przeczekać, pamiętając, aby nie wprowadzać nowych nawyków. U tych, co mają jeszcze 3 drzemki, czas przejść na 2. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 22:35 BB super u Was z tym, że zasypia koło 4 mimo że wtedy było wcześniej karmienie. Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 09:15 Baby a na czym polega regresja 8-10 m-ca? co nas może czekać? dziewczyny przy okazji- przerwy nocne oznaczają za krótki któryś czas? mamy 2.50/3.15/3 drzemki D1 ok.1,20 lub dłużej i D2 50min tak średnio Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 09:33 takie bez płaczu na zabawę to za krótki ccc pierwszy u Was jest krótki, a z tą regresją chodzi o to,że mogą pojawić się problemy ze snem przez to,że dziecko zdobywa nowe umiejętności chodzenie,mówienie itp.babybump wczoraj pisała w odp na mój post nie macie wczesnych pobudek przy tak krótkim ccc? Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 10:33 no własnie potem doczytałam... dzięki jak były dobre noce to pobudka w okolicach 6.00 ale dla mnie to nie jest tragedia bo one spokojnie do 6.30 wytrzymywały no a teraz to wygląda tak że maja przerwę po godz. 3 w nocy, zabawa i pogaduszki a dziś przysnęły dopiero ok. 5.00 !!! i jak zasnęły to wstałyśmy 7.25..... Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 09:51 Bramboo wesołe pobudki bez płaczu to za krótki ccc, krótka D2 to ja bym wydłużyła delikatnie tylko nie wiem który, ja myślałam, że jak D2 trwa 50min bez płaczu to czas przed D2 wydłużyć czyli np 2.50/3.25/3 ale może tak jak pisze czarmiki np 3/3.15/3, tak czy siak ccc koło 9.15 bym robila. Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 10:39 położyłam po 3h na D1 zobaczymy dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 10:29 Bramboo moje dziecię z tego samego okresu ma już czasy ok 9.40 w dzień, z tym że były wczesne pobudki i w ogóle strasznie płakał przy zasypianiu na drzemki, kładłam go a on się buntował. Może już wydłużaj delikatnie, pierwszy bym zrobiła 3 na początek. Jedziemy jutro Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 10:36 no własnie tanja ja zawsze na Ciebie patrzę ale Ty sporo dłużej na 2 drzemkach i ja juz nie mam nocnych karmień. U mnie jakoś to przejście poszło tak gładko... od razu ładne drzemki... więc może faktycznie czas na czasy Baw się dobrze! odpocznijcie Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 22:37 Leni, gratulacje z czasami i z tym, że zasypia nieważne kto położy. Super! Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 14:47 Coraz częściej zdarza się, że synek popłakuje po jednym cyklu snu, zaraz zasypia dalej. Wczoraj było też tak wieczorem (tu mógł być za długi czas o kilka minut, ew mała presja snu, trudno stwierdzić, ale rano pobudka dopiero o 6:34). O czym może świadczyć taki płacz? Mam długie drzemki, ale z taką przerwą na płacz. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 14:53 może przemęczony trochę.. Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 15:01 Tak jakby, ale to dotyczy każdej drzemki dzisiaj, wczoraj. Mam teraz w dzień czuwania 9.45, mialam niedawno 9.35, ale były ranne pobudki. Zasypia szybko na drzemki, na pierwszą od razu, 3.15/3.25(3.20, zależy jak zaśnie)/3.05( lub 3.10), na razie nie spłaszczylam do 3.15 każdy Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 15:04 W nocy jeszcze jedna pobudka 20min. Dzisiaj dodatkowo popłakał po północy, zasnął sam. Wczoraj inaczej wyglądała aktywność w trzecim czasie, nie był tak wyciszony jak zawsze, potem długo zasypiał, wyszło 3.10, a drzemki w sumie 2h. Nocka gorsza, ale dobry poranek. Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 18:43 U mojego by to oznaczało przemęczenie, skracalabym czasy (przynajmniej pierwszy o 5-10 minut), by nie zrobiło się gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 19:16 Chyba dopiero co rozciągnęliści czasy, dobrze pamiętam? Ja bym na razie zostawiał jak jest skoro z powrotem zasypia i nie ma wczesnych pobudek. Może po prostu musi przyzwyczaić się do tych nowych czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 19:54 Tak, niedawno dociagnelam pierwszy do 3.15, drugi też do 3.25 (te dłuższe czasy typu 4h to były wyskoki), trzeci też ciut wydluzylam z 3 do 3.05-3.10 i wyszliśmy z rannych pobudek. Ale teraz znowu synek odzywa sie po 1.5h snu. Boje się skracać czasy, może z ostatnim wrócę do 3h. Pewnie synek jest bardziej zmęczony, bo w krótkim czasie zrobił kilka kroków milowych w rozwoju ruchowym. Może to ta regresja snu o której Bb wspominałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 22:04 Wybudza się dzisiaj co jeden, dwa cykle. Jest to dla mnie niezrozumiałe. Tak nie było z pięć miesięcy. On chyba czuje, że coś się dzieje, że będziemy wyjeżdżać, pojawiły się w domu walizki i trochę rzeczy jest rozgrzebanych. Czasy dzisiaj bez zmian, drzemki 1h50. Trzymajcie kciuki za nasz wypoczynek Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 14.04.16, 22:16 Tanja, odpocznij, trzymamy kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 07:32 Trzymamy kciuki kiedy wyjeżdżacie? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 15.04.16, 07:33 moja poprzedniej nocy się tak wybudzała ale miała 1 drzemkę więc to z przemęczenia Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 08:40 dziewczyny jak u Was? wyszłyście z tych wczesnych pobudek??jak??? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 15:24 Babybump, dziewczyny, proszę o pomoc, doradźcie proszę co robić u nas... Opiszę dni od którego nie bierzemy do łóżka rano i nie ma piersi przed 6 rano 09.04 sobota czasy 3.25/3.40/3.15 cc 10,20 drzemek: 2,20 5:40 pobudka z płaczem (poprzedniego dnia był ccc 10.18) 5:52-6:06 na rękach u męża 6:10 zaczynamy dzień, pierś D1 9-35:10:50 (1,15) usypia przy piersi, wybudzam D2 14:30-15:35 (1,05) usypia przy piersi, budzi się sama wesoła sen 18:50 aż 35min usypia przy piersi-nie chce, gada W1 4:40-5:20 mąż lula na rękach, śpi do 6:10 10.04 niedziela czasy 3.30/3.40/3.05 cc 10,15 drzemek: 1,45 6:00 pobudka, gada, potem płacz-wzywa 6:10 zaczynamy dzień, pierś D1 9-40:10:45 (1,05) usypia przy piersi, budzi się sama wesoła D2 14:25-15:05 (0,40) usypia przy piersi, budzi się sama wesoła sen 18:10 szybko usypia przy piersi W1 23:30-0:50 pobudka, strasnzy płacz-przemęczenie, mąż usypia b.długo 11.04 poniedziałek czasy 3.32/3.45/2.55 cc 10,05 drzemek: 1,55 5:30 pobudka, gada, potem płacz-wzywa 6:10 zaczynamy dzień, pierś D1 9-42:10:30 (0,45) usypia przy piersi, budzi się z płaczem D2 14:15-15:25 (1,10) usypia przy piersi, budzi się sama wesoła sen 18:20 szybko usypia przy piersi W1 4:00-4:05 pobudka, siedzi i woła-nie zaśnie sama, mąż uśpił b.szybko 12.04 wtorek czasy 3.12/3.45/3.0 cc 9.55 drzemek: 1,40 5:40 pobudka, gada, potem płacz-wzywa 6:10 zaczynamy dzień, pierś D1 9-22:10:10 (0,50) usypia przy piersi, budzi się sama wesoła D2 13:55-14:48 (0,50) usypia przy piersi, budzi się sama wesoła sen 17:48 szybko usypia przy piersi W1 4:50-6.15 na rękach nie zasypia 13.04 środa czasy 3.20/3.47/3.25 cc 10.37 drzemek: 2,15 4:50 pobudka-na rękach do 6.15 6:15 zaczynamy dzień, pierś D1 9-35:10:25 (0,50) usypia przy piersi, budzi się sama wesoła D2 14:12-15:35 (1,25) usypia przy piersi, budzę bo montują rolety calkowicie zaciemniające sen 19:00 próbujemy usypiać inaczej niż przy piersi 18-18.30, usypia w końcu przy piersi od 18.30 do 19 W1 4:50 mąż uśpił 14.04 czwartek czasy 3.19/3.50/3.20 cc 10.30 drzemek: 2,05 4:50 pobudka, mąż usypia 5:40 pobudka, czeka, potem płacz 6:00 zaczynamy dzień, pierś D1 9:19-10:00 (0,40) usypia przy piersi, budzi się sama wesoła D2 13:50-15:15 (1,25) usypia przy piersi, budzi się sama wesoła sen 18:35 usypia na rękach 35 min, łagodnie W1 20:40 ryk-siedzi i woła, mąż uśpił w 5 min 15.04 piątek czasy 3.25/3.35/3.05 cc 10.05 drzemek: 2 5:40 pobudka, gada i czeka, potem płacz 6:15 zaczynamy dzień, pierś D1 9:40-10:40 (1,10) usypia przy piersi, budzi się sama wesoła D2 14:25-15:15 (0,50) usypia przy piersi, budzi się sama wesoła sen 18:20 usypia na rękach 20 min, łagodnie W1 23:30-1.20 ryk-siedzi i woła,usypiamy prawie 2h 16.04 sobota czasy 3.24/3.37/3.03 cc 10.04 drzemek: 1,55 6:10 pobudka, gada i czeka, nie płacze 6:30 zaczynamy dzień, 6:45 pierś D1 9:54-11:10 (1,15) usypia przy piersi, budzi się sama wesoła D2 14:47-15:32 (0,50) usypia przy piersi, budzi się sama wesoła sen 18:35 usypia na rękach 25 min, łagodnie zapłakała 21;30, 22:30 17.04 niedziela czasy 3.27/3.37/3.35 cc 10.40 drzemek: 2,30 5:30 pobudka, gada i czeka, od 5:55 nawołuje i płacz 6:00 zaczynamy dzień, pierś D1 9:27-10:35 (1,10) usypia przy piersi, budzi się sama wesoła D2 14:15-15:35 (1,20) usypia przy piersi, budzi się sama wesoła sen 19:10 usypia na rękach godzinę, łagodnie ale b.długo zapłakała 20:30, 21:30, 22:30 5:15 pobudka z płaczem do 6.30 u męża na rękach-śpi 18.04 poniedziałek czasy 3.22/3.42/3.05 cc 10.40 drzemek: 1,40 5:15 pobudka z płaczem do 6.30 u męża na rękach-śpi 6:30 zaczynamy dzień, pierś D1 9:52-10:50 (najpierw do 10:23 drzemka 0,30, budzi się zadowolona-za krótki czas bo budziłam, od razu lecę i przy piersi śpi do 10:50 (razem 1,0) D2 14:32-15:10 (0,40) usypia przy piersi, budzi się sama z jękiem sen 18:15 usypia na rękach 25min, łagodnie w1 19:00 płacz, ululałam w 2 minuty 19.04 wtorek czasy 3.27/3.38/ile robić? cc ??? drzemek: 2,15 4:45 pobudka z płaczem, trochę w łóżeczku płaczę, pod koniec już do 6.00 u mnie na rękach-dużo płaczu, nie śpi 6:30 zaczynamy dzień, pierś D1 9:27-10:47 (1,20) usypia przy piersi, budzi się sama zadowolona D2 14:25-15:20 (0,55) budzi się sama zadowolona Tematy do poprawy - długie zasypianie na noc, 20min do godziny. Może za wcześnie zaczynam,może za krótki ostatni czas? Chcę mieć czas 3.0 więc staram sie zacząć 2.40 -pobudka nawykowa o 5.40 lub pobudka z przemęczenia o 4.50-5.15. Nie wiem co mogę jeszcze zrobić, nie karmię od tygodnia wcześniej niż 6 rano, karmić 6.30? Mała bardzo płacze i ciężko mi wytrzymać więcej niż 5min jej płaczu...idąc nie pomagam tylko uspokajam ją ale nie zasypia... -usypianie za pomocą rekwizytów-na drzemki pierś 7 min przed czasem, na noc na rękach 20min przed czasem, w nocy w razie wybudzenia na rękach. W piątek będziemy uczyć samodzielnego zasypiania metodą kontrolowanego płaczu-po jakim czasie zacząć? Może to przecież potrwać z godzinę... -odpowiednie czasy czuwania-wciąż nie wiem jakie, nie chce skracać dwóch pierwszych drastycznie bo skracają mi sie drzemki, ostatni 2.40-2.50 chyba nie wchodzi w grę bo mała nie zaśnie. Jakie czasy sugerujesz? Coś w stylu leni z tym, że może zacząć od 3.30/3.20/3 ? Małe sukcesy -brak karmień w nocy, pierwsze karmienie o 6 rano -potrafi przespać ciągiem 11h -niebranie do łóżka i niepodawanie piersi koło 5 skończone 9m, szum, ciemno, mimo rekwizytow utrzymałam rytuał. Do drzemek: szum, śpiworek, maskotka, rolety i na rekach mruczę aaa kotki dwa, siadam i daję pierś a na noc to samo tylko że dłuuugo bujam w pionie i odkładam. Dziękuję za wszelkie wskazówki Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 16:11 no ja tu widzę,że wcześnie zaczynacie dzień i kończycie może tu jest problem..skoro potrafi spać 11 h to noc prześpi,ale wcześnie idzie spać więc wcześnie wstaje. Ja bym spróbowała dwa pierwsze krótsze a ostatni dłuższy może 3.15/3,5/3,15-/3,5 u nas też wczesne pobudki i najlepsze to,że nie wiem dlaczego Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 16:14 a to,że rano nie bierzecie do łózka to nic nie zmienia po mojemu bo i tak do niej idziecie..w łóżku przynajmniej wygodnie ale wiem i rozumiem,że trudno przetrzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 18:38 Czarmiki ale moja nie prześpi 11h od każdej godziny, 5:40 to jej pora niestety, od 19 również pośpi do 5.40 Czasy 3.15/3,5/3,15-/3,5 nie przejdą, moja jest odwrotna. Dzis udało mi się skrócić ostatni czas i zasnęła w 10 min na niego uff, wyszło 3.27/3.38/2.45 może robić 3.30/3.30/2.45 ? Te poranki to moja porażka, wiem. Łóżko i cyca zamieniliśmy na ręce...powoli dojrzewamy do cry it out Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 19:20 no nie wiem według mnie za długi ten pierwszy może 3.20 bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 19:23 czarmiki napisała: > a to,że rano nie bierzecie do łózka to nic nie zmienia po mojemu bo i tak do ni > ej idziecie..w łóżku przynajmniej wygodnie ale wiem i rozumiem,że trudno prze > trzymać. No właśnie. Nie sposób się z tym nie zgodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 19:26 czarmiki napisała: > no ja tu widzę,że wcześnie zaczynacie dzień i kończycie może tu jest problem..s > koro potrafi spać 11 h to noc prześpi,ale wcześnie idzie spać więc wcześnie wst > aje. Ja bym spróbowała dwa pierwsze krótsze a ostatni dłuższy może 3.15/3,5/3,1 > 5-/3,5 > u nas też wczesne pobudki i najlepsze to,że nie wiem dlaczego Zgadzam sie z Czarmiki - to samo chciałam zaproponować, czyli skrócić 2 pierwsze i wydłużyć ostatni. Marella, dopóki dziecko nie będzie zasypiało same, to nie wiemy do końca jakie czasy mu pasują bo...nie zasypia samo. Ale czasy, które masz nie wyglądają na optymalne, szczególnie ten pierwszy. Ja bym robiła go nawet 3h, Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 20:39 Babybump, ale jak skrócić czas skoro dziecko wcześniej nie zasypia ? Przynajmniej moje nie zasypia (zasypia po 3h 20 min i ma krótką drzemkę bądź po 3h 30-40 min i ma długą), a z tego co Marella pisze to u niej wygląda to podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 22:49 leni6 napisała: > Babybump, ale jak skrócić czas skoro dziecko wcześniej nie zasypia ? Przynajmni > ej moje nie zasypia (zasypia po 3h 20 min i ma krótką drzemkę bądź po 3h 30-40 > min i ma długą), a z tego co Marella pisze to u niej wygląda to podobnie. Nie będziemy wiedzieć, jak to wygląda rzeczywiście u dziecka Marelii dopóki dziecko nie będzie zasypiało samodzielnie. Inaczej dziecko zasypia, jak jest rodzic (jest chociażby rozpraszanie przez rodzica), a inaczej jak jest włożone do łóżeczka i rodzic wychodzi i dziecko samo zasypia. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 23:03 Dziękuje dziewczyny za rady. Postaram się skrócić 2 pierwsze czasy i wydłużyć ostatni + czekać dłużej rano. Samodzielnego zasypiania zaczynamy uczyć ponownie w ten piątek. Co do czasów-właśnie córka nie zasypiała na D1 wcześniej jak po 3.10-3.15 jeśli czuwała przed 6 rano, a wcześniej jak po 3.30 jeśli budziłam o 6.30. Dlatego wystraszona, że większość z Was ma czas koło 3 zaczęłam usypiać przy piersi, jak zasypiała po 3 to spała 30-40min i wstawała wesoła... Mogę spróbować skrócić o jakieś 10 min pierwszy i drugi i wydłużyć o 15 ostani, np 3.15/3.30/3.15 wtedy pewnie obie drzemki bedą krótkie...albo 3.20/3.30/3.10 wtedy pewnie obie drzemki po 50 min. Piszecie żeby wydłużyć ostatni może dlatego że zasugerowałam, że długo zasypia? Czy dlatego, że typowy czas dla dziecka w tym wieku to około 3,5 a nie 2.50-3? Mi się wydaje że długo zasypia bo zmieniłam metodę-zamiast przy piersi na noc bujam i zaczynam dużo wcześniej-za wcześnie i nie może usnąć. Może lepiej mieć faktycznie krótsze czasy i mniej zmęczone dziecko niż długie czasy+długie drzemki i przemęczone dziecko...sama już nie wiem. Chciałabym wszystko na raz: dostosować czasy, nauczyć samodzielnego zasypiania, czekania rano Co do metody to np tą kontrolowanego płaczu zacząć ile przed danym czasem? Dziękuję bardzo za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 23:16 Później Ci odpiszę na wszystko, ale czy Wy przypadkiem na urlop nie wyjeżdżacie? Jeśli tak, to wstrzymałabym się z tym wszystkim (a szczególnie nauka zasypiania) do powrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 00:06 marellakarola napisał(a): > Dziękuje dziewczyny za rady. Postaram się skrócić 2 pierwsze czasy i wydłużyć o > statni + czekać dłużej rano. Samodzielnego zasypiania zaczynamy uczyć ponownie > w ten piątek. > > Co do czasów-właśnie córka nie zasypiała na D1 wcześniej jak po 3.10-3.15 jeśli > czuwała przed 6 rano, a wcześniej jak po 3.30 jeśli budziłam o 6.30. Hmm, trudno stwierdzić dlaczego tak się działo. Być może to też było za długo i okienko snu było przegapione i to już był 'drugi oddech'? To było jak miała 8 miesięcy, tak? 3.10-3.15 to dosyć dużo na pierwszy czas w tym wieku. Dzieci 12-miesięczne mają jeszcze 3.15. Dlatego w > ystraszona, że większość z Was ma czas koło 3 zaczęłam usypiać przy piersi, jak > zasypiała po 3 to spała 30-40min i wstawała wesoła... Mogę spróbować skrócić o > jakieś 10 min pierwszy i drugi i wydłużyć o 15 ostani, np 3.15/3.30/3.15 wtedy > pewnie obie drzemki bedą krótkie...albo 3.20/3.30/3.10 wtedy pewnie obie drzem > ki po 50 min. > > Piszecie żeby wydłużyć ostatni może dlatego że zasugerowałam, że długo zasypia? Nie będziemy wiedzieć dlaczego długo zasypia dopóki sama nie będzie zasypiać. Na razie zasugerowałam wydłużenie, bo skracasz pierwszy czas,a chcemy aby całkowity czas czuwanai wynosił ok 10-10.5 h. > Czy dlatego, że typowy czas dla dziecka w tym wieku to około 3,5 a nie 2.50-3? Tak. jeśli nie wiemy jakie czasy odpowiadają danemu dziecku, bo nie zasypia samo, to najlepiej zacząć od czasów jak najbardziej zbliżonych do optymalnych, bo te działają dla największej ilości dzieci. > Mi się wydaje że długo zasypia bo zmieniłam metodę-zamiast przy piersi na noc > bujam i zaczynam dużo wcześniej-za wcześnie i nie może usnąć. Tak, być może po prostu nie jest wystarczająca zmęczona. > Może lepiej mieć faktycznie krótsze czasy i mniej zmęczone dziecko niż długie c > zasy+długie drzemki i przemęczone dziecko...sama już nie wiem. Najlepiej w tym momencie zacząć jakby 'od zera'. Od czasów optymalnych i treningu zasypiania. Chciałabym wszys > tko na raz: dostosować czasy, nauczyć samodzielnego zasypiania, czekania rano I tak może być. Wszystko działa razem. Jeśli dziecko ma zły harmonogram, to nauka mu nie pomoże. I odwrotnie - nawet przy idealnych czasach nie będzie świetnie, jeśli dziecko nie potrafi samo zasypiać. > Co do metody to np tą kontrolowanego płaczu zacząć ile przed danym czasem? Nie zaczynaj 'przed czasem', tylko połóż wg czasu czuwania. Jeśli zaczniesz za szybko to dziecko nie będzie wystarczająco zmęczone i wtedy płacz będzie też z tego powodu. > > Dziękuję bardzo za pomoc! Nie ma sprawy - powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 09:51 Dziękuję bardzo za pomoc. Za 2,5 tygodnia tygodniowy urlop. Tak ten czas 3,10-3,15 próbowałam jak miała 8 mies, może za dużo to było dla niej. Może wstrzymam się z nauką samodzielnego zasypiania a na razie skupie się na przetrzymywaniu rano-dziś udało mi się do 6.20 potrzymać i dostosowaniu czasów, dziś udało mi się pierwszy skrócić do 3.18. Będę próbować 3.15/3.30/3.15. Staram się też odwlekać pierwsze poranne karmienie, wczoraj jadła 17.15 a dziś 6.30 także jak na nią to długo ale wciąż jest to 40min po pobudce i 10 min po zaczęciu dnia. Jak u reszty to wygąda, ile czekacie z piewrszym karmieniem rano od pobudki a ile od wyjęcia z łóżeczka? Moja patrzy jak szalona na pierś ale chodzi o bliskość pewnie bo wisi sobie 20 min przy prawej piersi w której mało mleka jest bo z wygody ciągle karmię lewą a skoro odstawiam to przystawiam na coraz krócej a potem dopiero o 7.30 czyli godzinę po wstaniu zjada 120ml mm z kaszką i wtedy jest naprawdę głodna. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 10:11 u nas kolacja jak drzemki ok.około 19,a jak drzemki słabe to około 17-18, a rano karmię około 7.30 Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 10:19 Niezależnie czy zje o 17 18 czy 19 to wytrzymuje do 7.30? Moja wytrzymała od 17.15 wczoraj do dziś do kaszki o 7.45, bo ta pierś poranna to nie jedzenie, to bliskość-serio mam już prawie "puste" te piersi. Po urlopie scalę pierś o 6.30 i kaszkę o 8 w jedno karmienie koło 7.00. Przez kilka dni powita ją mąż, zmieni pieluchę, ubierze i da kaszkę. Tylko jak mnie widzi to ryk tęsknoty za cycem. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 10:23 tak bez problemu wytrzymuje, nie głodzęnawet nie chce wcześniej chyba się tak przyzwyczaiła, a jak wstawała koło 7,po 7 to bliżej 8 jadła Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 21:19 Baby, dziewczyny a tak z ciekawości.. Marella chce zacząć samodzielne zasypianie, mamy czasy około 10h. Jak będzie płakać przez 20min, może godzinę i tak ze 3 dni to co z przemęczeniem? Kładziemy dziecko odpowiednio wcześniej? Czy można najpierw zacząć od nocy, a jak już na noc bedzie ok to wtedy drzemki? Są inne metody, które zadziałają w "tym wieku"? Jak za to się zabrać w "tym wieku"? Kiedy siada, raczkuje. Pytam bo to problem wielu, a ja nie mam pomysłu. Wydaje mi się, że jak odstawiałam smoczka 4mce temu to było o niebo łatwiej.. Marella trzymam kciuki! Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 19.04.16, 23:03 ecosin-22-07 napisał(a): > Baby, dziewczyny a tak z ciekawości.. Marella chce zacząć samodzielne zasypiani > e, mamy czasy około 10h. Jak będzie płakać przez 20min, może godzinę i tak ze 3 > dni to co z przemęczeniem? > Kładziemy dziecko odpowiednio wcześniej? Czy można najpierw zacząć od nocy, a j > ak już na noc bedzie ok to wtedy drzemki? Są inne metody, które zadziałają w "t > ym wieku"? > Jak za to się zabrać w "tym wieku"? Kiedy siada, raczkuje. > Pytam bo to problem wielu, a ja nie mam pomysłu. > Wydaje mi się, że jak odstawiałam smoczka 4mce temu to było o niebo łatwiej.. : > / > > Marella trzymam kciuki! 1. Jeśli dziecko płacze po 3 dniach przez godzinę to znaczy, że coś jest nie tak. Albo metoda, albo plan dnia, albo nadal rekwizyty (np karmienie za blisko spania, chwilowe bujanie przed odłożeniem, itp). 2. Zazwyczaj właśnie zaczynamy od nocy, aby uniknąć przemęczenia. Jak już noce są opanowane (czyli dziecko samo zasypia na noc i nie budzi się n-razy w nocy), to wtedy zabieramy się za dzień. W czasie kiedy pracujemy nad wieczorami i nocami, to w dzień usypiamy jak tylko się da przestrzegając czasy czuwania, aby unknąć przemęczenia. Snem dziennym i nocnym rządzą inne części mózgu, więc dziecku się nic nie 'pomiesza'. 3. Jeśli widzimy, że dziecko jest rzeczywiście przemęczone, to można czasy trochę poskracać, ale nie za dużo, jakieś 5-10 minut, bo łatwo przegiąć w drugą stronę i dziecko będzie za mało zmęczone. 4. Najlepsze metody w tym wieku to te, gdzie ingerencja rodzica jest najmniejsza, bo im więcej rodzic ingeruje, tym bardziej dziecko się wkurza. Co nie oznacza, że nie ma dzieci, które dobrze zareagują na metodę z krzesłem, na przykład. Jednak, jeśli po 3 dniach nie ma żadnych efektów, lub są minimalne ekekty, to znaczy, że metoda jednak nie działa. MEtoda płaczu kontrolowanego (controlled crying) jest dobra dla tego wieku, ale z takimi czasami, aby dać dziecku szansę na uspokojenie się po pierwszych protestach oraz na podjęcie próby zaśnięcia. Zazwyczaj zaczyna się od 7 minut, potem 10, potem 15. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 09:20 ecosin a jak u Was?pokonałaś wczesne pobudki?? skracałaś czasy żeby wyjść z przemęczenia?? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 09:24 babybump dziewczyny czy czasy dla 9,5 miesięcznego dziecka bez pobudek w nocy 3.15/3.5/3,5 są ok? wstaje mi koło 5 czasem 6 i w kiepskim nastroju chciałam 3,15 zrobić wczoraj ostatni ale nie zasneła i 3.5 wyszło, może z pierwszym zejść do 3? Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 09:38 Dziewczyny pewnie lepiej doradzą, jak to u nich wygląda. Ja zawsze zaglądam tu: community.babycenter.com/post/a51116617/sample_sleep_schedules_faq Tam dla wieku 9-11 mies. całkowity czas stopniowo wzrasta od 10h do 10,5h a czasy początkowo 3-3.25/3.5/3-3.5 a później 3.25/3.5-3.75/3.5 Wygląda na to, że czasy u was są takie jak zalecane, za mało jeszcze mam doświadczenia w temacie, żeby doradzić gdzie jest problem, nigdy nie wiem czy skracać, czy wydłużać Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 09:44 Czarmiki, ja u Ciebie bym widziała czasy 3h05min/3h.30min/3h30min = 10.05 ccc ze względu na te wczesne pobudki. Taki ccc 10.05 na pewno udźwignie, moja właśnie też koło 10 lubi, powyzej 10,10 już probemy. Myślisz, że drzemki będziesz mieć ok po 2 pierwszych czasach 3,05 i 3,30? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 10:05 dzięki dziewczyny właśnie pierwszy skróciłam 3.05 i zobaczymy jak pośpi.. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 10:20 Czarmiki skracam czasy tak jak pisałaś, jesteś moim mentorem tak jak BB i leni i ecosin. Jak mi napisałaś że niedługo przestanie się budzić w nocy na karmienie tak faktycznie tak było hehe teraz jeszcze poodwlekam karmienie ranne i przeciągnę dłużej rano do tej 6.30 i będzie lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 10:28 ależ dziękuje za uznanie przyznam się,że mam trochę życiowego doświadczenia z dzieciakami daj znać jak Wam idzie Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 10:32 i teoretycznego też wiem,że sen jest bardzo ważny dla dziecka, dlatego w temacie czasów czuwania liczę na Waszą pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 10:41 Czarmiki, po czasie 3.18 spała godzinę Jupi!!! Jaki robić ? 3.18/3.30/3.12? CCC u mnie koło 10 bo wiecej to na razie płacze przez sen i pobudki 4:50 Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 10:51 o widzisz super, myślę,że się przyzwyczai powoli do 3.15, ostatni 3.12 myślę,że ok będzie spróbuj nie przekroczyć 10h ccc Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 14:23 Czarmiki, ciężko mi skrócić od razu czasy bo przyzwyczajona do dłuższych ale o 5-10min skracam pierwsze. Dziś wyszło 3.18/3.38/ zrobię 3.04 ostatni . D1 przy piersi, D2 na rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 10:12 ecosin jeszcze mam pytanie czy liczysz cc od 7 tak jak radziła Ci bb? czy jest poprawa? Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 11:57 Czarmiki, BB zawsze uleczy moje dziecko płacz w nocy się skończył, a to dla mnie priorytet! Z resztą różnie, ale już do tego inaczej podchodzę bo nie płacze. Było kilka dni przerw ok 4-5, po 15-20min na raczkowanie, siedzenie itd albo 1:40 siedzi w łóżeczku i macha misiem może minutę ale bez płaczu i zasypiała sama później, więc ok. Zrobiłam czasy jak BB napisała czyli 3/3.30/3.30 (wydłużyłam ostatni o 10min) ale jeszcze wcześniej miałam 3/3.40/3.20 Przez 5dni zasypiała długo na D1 i D2 bez płaczu wiec wydłużyłam jej czas o 5min i od wczoraj mamy 3.05/3.35/3.30 Jutro kończy 9mcy, więc 10,10 chyba jest ok Tak od 7 cc to nie wiem czy da radę już zawsze, czekam jak się ustabilizuje 6:40 to będę dążyć do 7, ale jakoś sie udaje 6:50 tylko wiesz BB pisała, że jak wstaniemy raz wcześniej to dwa kroki w tył. Wolę więc założenia realne przyjąć 6:40, później 6:50 i 7. Jak wydłużyłam czasy i wstajemy ok 6:50 to automatycznie sen wypada ok 19:30 Ja mam takie wrażenie, że ona woli 18:45-19, ale dam jej kilka dni na przyzwyczajenie i zobacze. Wspominam o tym dlatego, że dziś o 5:30 zapłakała bez ruchu (po 10h snu) obudziła się później ok 6:30 i wstałyśmy 6:50 ale tu już bez płaczu. Jak było u Ciebie Czarmiki? Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 12:59 super ecosin a zdarzyło Ci się odkąd mała nie jada w nocy, że była w nocy głodna i musiałaś robić mleko? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 13:23 aha to fajnie,że się Wam naprawiło a my mamy wczesne pobudki,chyba się przemęczyła i nie wiem jak wyjść z tego.. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 14:50 może faktycznie skrócenie ccc o 10min czyli 3.05/3.30/3.30 pomoże u Was. Jak D1 ? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 14:55 pierwsza drzemka ok 1.5 h po czasie 3.05 liczony od wyjęcia z łóżeczka 6,45, a na drugą nie zasneła jeszcze a jest już 3.35 nie wiem jak to ogarnąć Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 15:06 U mnie tak jak myślałam, jak skracam czasy to skracają się drzemki. po 3,18 spała 1h , po 3.38 spała 40 min i wstała zadowolona. Porażka. Może noce będą lepsze i bez pobudek rano ale 1,40 drzemek to słabe. Doradźcie coś bo te czasy są fatalne. Moze 3.14/3.45/3 ? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 15:10 myślę,że tak od razu się nie przestawi trzeba kilka dni,moja zasneła po 3.39 i zobaczymy co z tego wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 15:58 wstała po 45 z płaczem co dalej ostatni skrócić do 3,20? Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 16:00 Wydaje mi się, że Czarmiki ma rację, może trzeba poczekać aż się przestawi. Jeśli wprowadzasz zmiany to ja bym się trzymała konsekwentnie nowych czasów przez kilka dni, jeśli się nie poprawi to wtedy kolejna zmiana Ja kładę konsekwentnie po tym samym czasie od pobudki i dziś dla odmiany na wszystkie drzemki zasypia 5-10min., żadnego czasu nie wydłużył, zobaczymy jak na noc będzie Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 16:27 Ok, racja. Ja za dużo kombinuję, normalne ze jak miała 3.25/3.40/3 to na zmianę nagle na 3.18/3.38/3.05 musiała jakoć zareagować. Poczekam i potrzymam się konsekwentnie czasu dzisiejszego przez kilka dni, obiecuję. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 18:29 Wyszło 3.18/3.38/3.15 ccc 10,11. Jutro spróbuję jeszcze skrócić żeby było 3.15/3.30/3.15. Faktycznie na noc zasypiała szybciej i bez płaczu-na rękach w 10min, zaczęłam 18:05 a 18:15 już spała. Pierwsza drzemka 1h, druga 40 min ale może jak sie przyzwyczai do czasów to drzemki się wydłużą. Zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 19:08 ja położyłam moją i już 15 minut bawi się gada, coś czuję,że zaśnie po 3.5h dopiero Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 19:14 pisałaś kiedyś, że ciężko skrócic ostatni czas. Pewnie zaśnie jak zwykle po 3,30. Może się okazać że Twoja gotowa powoli na czasy 3/3.45/3.30? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 19:25 3.25 zasneła,właśnie ten drugi 3.40 jest za długi tak myślę bo jak wyjdzie czas 3,40 i drzemka krótka to jest płacz po,no nie wiem może bardziej ostatni by jej pasował 3.45 zobaczymy jak noc dzisiaj ccc wyszedł 10,10 Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 22:23 Ja też mam 10,10 ale to już od kilku dni tak robiła. Trzymam się 3,05/3,35/3,30 Bramboo pytałaś o karmienie w nocy, przez miesiąc szykowałam na noc butelke i mleczko w razie.. Ale od 1 marca nie weszłam do niej do pokoju ani razu od położenia spać do rozpoczęcia dnia po 6:30 Nie budziła się z rykiem, że głodna, a jak płakała to zawsze czekałam i zasypiała, a rano po 5 nie chodzę do niej bo to nic nie da, moja obecność jest bardziej stymulująca niż wyciszająca. W taki chyba sposób nauczyła się zasypiać nawet jak troche płakała czy wołała i widze, że potrafi czekać to jest niesamowite. Zaglądam na kamere zanim wejde, a Ona 6:50 leży sobie bawi sie misiem, albo raczkuje, coś śpiewa. Wszystko spokojnie miłe to uczucie. Po drzemkach zawsze szłam i jest zuuuupełnie inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 22:52 ecosin-22-07 napisał(a): potrafi czekać to jest niesamowite. Z > aglądam na kamere zanim wejde, a Ona 6:50 leży sobie bawi sie misiem, albo racz > kuje, coś śpiewa. Wszystko spokojnie miłe to uczucie. U nas jest to samo z moją dwójką. A dziś mój najmłodszy w końcu z powrotem zasnął po pobudce o 6.10! Wyeliminowaliśmy drugie karmienie i od kiedy go nie ma, to się budził między 4-6 i już nie zasypiał. A dziś w końcu zasnął...ale ja go potem obudziłam o 6.35, aby nam się dzień nie rozwalił. Ale bycie konsekwentnym przynosi efekty Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 07:56 No to super naprawdę Pytam bo jak moje robiły sobie przerwę nocną nawet 2h, to bałam sie że może zgłodnieją... ale na szczęscie była zabawa a potem spanie. U mnie też potrafią pięknie dotrzymać bez płaczu. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 08:36 U nas po czasach 3.18/3.38/3.15 cc 10,11 noc podobna do poprzednich, koło 4:40 pobudka-mąż ululał, spała gdzieś do 5:50, od 6.10 płakała, przetrzymałam do 6.20. Karmienie 6.30 czyli 12h45min po poprzednim. Dziś spróbuję bliżej 3.15/3.30/3.15, zdaję sobie sprawę że cuda nie zdarzają się w jeden dzień. Potrzymam nowe czasy do poniedziałku i zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 08:45 u nas też kiepsko,coraz gorzej mniej snu w dzień wczoraj tylko 2,10 a potrafiła spać do 3h a najczęściej 2,40 a najgorsze,że i w nocy około 9.45-10h tylko nieprzerwanego chyba muszę skrócić cc bo przemęczenie postępuje Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 08:47 Taaa wiecie jak to jest napiszesz że cos fajnie i dzis tak krzyczala, plakala rano ze zaczelysmy dzien o 6:40 ;P ale dzis byl znowu placz przez sen ok 2, od 6 nie spala i tego sie obawiam kładąc na noc o 19:30 Sen do 6 to 10,5h + 2,5h w dzień to ciu za mało, ale jeszcze poczekam, zobacze kilka dni.. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 09:18 U mnie też za mało snu, wczoraj 1,40 w dzień, w nocy 11,5h Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 09:31 ale w nocy masz dużo, 13 to ok chyba w tym wieku nie? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 09:32 ee nie chyba za mało trochę 13,5 tak byłoby ok Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 10:59 No właśnie 13,5 to spoko, ale po jednej nocy nie panikuję. Zobacze co dalej bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 12:41 U mnie dziś po pierwszym czasie 3,15 spała 1,10. Spoko Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 14:38 o widzisz szybko załapała,a d2 jak? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 16:09 szkoda gadać. czas na D1 to 3.15 i D1 9:35-9:45 (1,10), D2 mialo być 3.30 a usypiała przez 45minut, zasnęła po czasie UWAGA 4.05 i śpi 14:50 już ponad godzinę, nie wiem jaki robić ostatni czas 3.15/3.30/2.45 ? ech, zaraz budze Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 16:14 U nas jest ok przy ccc 10, po czasach ponad 10,10 płacz przez sen i pobudki z płaczem 4-5...kurde 16:14 już, budzę co za pora...jutro dalej 3.5/3.30/3.15 próbuję... Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 18:04 Dziewczyny przy czasach 3.15/4.05 jaki robic trzeci czas ? Zawsze zasypia po około 2.45-3, wczoraj po 3,15 bo skróciłam dwa pierwsze, dziś nie wiem o której klaśc, zawsze staram się dążyć do ccc 10 ale nie wiem cyz uśnie dziś po 2.45 czy ją wkurzę. Budziłam 16.15, to dzika godzina dla mnie...Przeważnie 15.30 już się kończą drzemki u mnie a dziś 2 drzmeki 1,10 i 1,25... Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 18:31 u mnie drzemki czasem kończyły się później i nie było problemów, może 2.40 spróbuj Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 21.04.16, 19:04 marellakarola napisał(a): > Dziewczyny przy czasach 3.15/4.05 jaki robic trzeci czas ? Zawsze zasypia po ok > oło 2.45-3, wczoraj po 3,15 bo skróciłam dwa pierwsze, dziś nie wiem o której k > laśc, zawsze staram się dążyć do ccc 10 ale nie wiem cyz uśnie dziś po 2.45 czy > ją wkurzę. Budziłam 16.15, to dzika godzina dla mnie...Przeważnie 15.30 już si > ę kończą drzemki u mnie a dziś 2 drzmeki 1,10 i 1,25... Ten środkowy to Ci sam taki długi wyszedł? Ja bym położyła 15 minut wcześniej niż normalnie kładziesz. A jutro znowu normalne czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 09:45 Tak, ten środkowy 4.05 to planowałam 3.30, więc układam jak zwykle 7min przed, rytuał trochę na rękach ale darła się chyba ze za wcześnie bo zaczęłam 3.23 a przyzwyczajona do drugiego czasu koło 3.40 to nie mogła długo zasnąć. Pierwszy 3.15 jej szybko spasował ale drugi i trzeci zobaczymy. Wczoraj usnęła szybko po czasach 3.15/4.05/2.50 ccc 10,10. Dziś pobudka o 5.20 bez płaczu, czekała do 6.20, D1 po czasie 3.12 także jak na nią to ok. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 09:53 fajnie zaczyna się Wam układać, a drugi jaki planujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 09:58 No tłukę przez 5 dni czasy 3.15/3.30/3.15 ale zobaczymy czy da się tak położyć, do poniedziałku nic nie zmieniam. A u Ciebie jak? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 10:00 Widzę że skoro moja się budzi 5.20-5.40 to nie mogę jej kłaść tak późno jak wczoraj o 19.05 bo za mało prześpi w nocy, skoro ma tą pobudkę nawykową to powinna chyba chodzić spać o 18.30 najpóźniej zeby spała do 5.20-5.40 te swoje 11 godzin a potem powinna czekać do 6.30, na razie max do 6.20 doczeka. Ale powolutku. Jakbym nie miała pobudki nawykowej to 19 do 6.30 byłby idealny sen dla mnie i 2,5h w dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 14:10 Trudno mi poskracać oba czasy jak od miesiąca miała około 3.25/3.40/2.55 to o ile na 3.15 bez problemu zasypia to drugi 3.30 to za mało, wczoraj wydłużyła do 4.05, dziś zasnęła po 3.40 także będę próbować skracać ale na razie wychodzi coś w stylu 3.15/3.40/3.15 Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 15:12 moja wczoraj też środkowy do 4 wydłużyła Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 10:15 a bez zmian..muszę chyba coś zmienić bo te czasy to w sumie mam już bardzo długo nic nie zmieniałam a może pora wydłużyć,nawet jak wydłużała sama to kładłam tak samo.. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 11:01 babybump dziewczyny czy reg?ła sen nocny 12h od pobudki dotyczy też dzieci starszych tzn. np.jak moja 9.5 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 13:00 Ostatnio też się nad tym zastanawiałam, bo coraz częściej się zdarza, że mój zasypia później niż te 12h, jak np. wyjdzie 9,15-9,5h czuwania i 3h drzemek to już jest 12,15-12,5h po pobudce. Czarmiki a u Was oprócz wczesnych pobudek są jakieś inne oznaki przemęczenia? Jeśli przemęczona to pewnie pomogłoby skrócenie czasów i kilka dni na przyzwyczajenie się i odespanie, a jeśli nie to może rzeczywiście spróbuj wydłużyć, może potrzebuje więcej czuwać. Chyba na blogu czytałam, że różnice w zapotrzebowaniu na sen mogą być +/- 45min. Z moich notatek wynika, że mój zawsze spał 0,5h mniej niż zalecany czas dla wieku Jak tak czytam o Waszych problemach to boję się przejścia na 2 drzemki, a myślałam, że im mniej tym łatwiej Ja dziś położyłam na d1 aż 2 min. później zasypiał 10min. więc nieźle i czas wyszedł 2,07, pierwszy raz od 10 dni dłuższa drzemka 1h15m, za to bunt przed drugą, długie zasypianie i nie wiem jak zmieszczę trzecią drzemkę. Ciągle mi któryś czas wydłuża, a to pierwszy, a to środkowe albo na noc i jak tu wnioski wyciągnąć Odpowiedz Link Zgłoś
antek5-1 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 03.05.16, 19:42 Tez jestem ciekawa jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 15:51 śpi prawie 2h na D2 hehe także no budzę Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 16:16 a moja spała chyba 55 min może z godzinkę i nie w sosie wstała może się rozkręci ..nie potrzebnie ja budziłam rano oj nie pocieszona była zobaczymy czy noc będzie lepsza Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 20:53 Dziś wyszły mi czasy 3.12/3.40/3.12 ccc 10,04, szybko zasypia przy takich czasach, zobaczymy jak noc. Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 21:50 Nas dziś obudził budzik męża o 7 coś gadała od 5:45 do chyba 6, ale zasneła, obudziłam i była baaardzo niepocieszona. Ccc 10,07 ale dziś pełnia no i weekend, czyli nie można pozwolic żeby rodzice pospali Baby dlaczego dzieci budzą się o tej magicznej 5:40? Odpowiedz Link Zgłoś
lumtecua Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 11:38 Dziewczyny chyba nie miałyście takich doświadczeń, ale może ktoś coś. Otóż moja mała ma ponad 9,5 mies. i 3 drzemki. Obecnie cc to ok 2/2.10/2-2.30/2.45-4. Takie czasy trwają od ok 2 tyg. odkąd przemęczyła się przy próbie przestawienia na 2 drzemki. okazało się że w tym samym czasie rósł jej ząb. Te dwie rzeczy sprawiły, że wprowadziliśmy smoczek sad żeby w ogóle ją uśpić na jakąkolwiek drzemkę i na noc. Próba trwała chyba 4 dni, ale się poddałam, bo trzeba było ją nosić na rękach żeby zasnęła. Teraz zasypia na 2 drzemki sama, ale tylko przy króciutkich czasach (odłoze 5 min za późno i już du..a). Przy tych czasach spi d1 i d2 1-1.20h, więc ładnie i d3 30min w wózku. Ząb wyszedł, teraz idzie kolejny ząb i widać już następny, więc w cc nic się nie zmienia. Dziecko chodzi z podkrążonycmi oczami. Uśpić na noc to mordęga. Jak na wieczór zbliża się 2h ostatniego cc to robi się bardzo śpiąca trze oczy, ale nie jest w stanie zasnąć ani sama ani na rękach a potem nie śpi kolejne 1,5h. Do tego 3-4 pobudki w nocy - min. 2x karmienie (wypija całą butlę ok 140ml.). Jak się uda to zasypia na rękach ze smoczkiem. No ja nie wiem już. Dwa razy zasnęła sama na noc odłożona ze smoczkiem, że wyszło 2.45. Leżała ok 40min ze smoczkiem. Chodzi o to, że ja mogłabym jej robić te 2 drzemki ALE: jak wydłuże pierwsze czasy to zwariuję a ona będzie spała po 30 min. usypiana na rękach ze smoczkiem i trzeba będzie kłaść ją spać po 16 a nie chcę tego robić, bo chcę żyć. należy mi się wink Czy dać sobie spokój i niech czuwa przed spaniem te 3,5h? W sumie w jej wieku to ok..., tylko ona się wybudza jeszcze po 4 min - więc taki czas to dla niej jednak za długi jest..... Dodam, że jak mieliśmy dłuższe cc przy 3 drzemkach to spała 30min, ale noce były o niebo lepsze.... Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 12:01 na 2 drzemki bym przeszła, wtedy może za długie czasy próbowałaś?ile masz czuwania w dzień? bo z tego co napisałaś to różnie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
lumtecua Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 20.04.16, 12:12 teraz ccc to zawsze ok 10.20 h próbowałam czasy przy dwóch drzemkach 2.5/3/3, ale był płacz i zgrzytanie zębami. Budziła się po ostatnim czasie czuwania i nie chciała zasnąć, była bardzo zdezorientowania skróceniem ccc. Ale dzisiaj i wczoraj wydłuża czasy środkowe, więc poobserwuję jeszcze jutro jak to wyjdzie i będę działała. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.stemp Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 11:24 Chyba potrzebuję pomocy? Synek 9 miesięcy od ponad miesiąca zasypia samodzielnie. Ostatnie noce przespane z 1 pobudką na karmienie lub całe. I nagle dziś w nocy obudził się o 1:00, nakarmiłam go, a on po karmieniu zaczął jakoś dziwnie płakać, jak "poparzony". W ten sposób płakał dwie godziny, do 3:00. Nie pomagały żadne metody uspokajania, nawet na rękach się nie uspokajał. Zmierzyłam temperaturę, zmieniłam pieluchę, cały czas to samo. Już zaczęłam myśleć o pojechaniu na pogotowie, ale wtedy się na chwilę uspokoił. Odłożyłam do łóżeczka i po 15 minutach zasnął. Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Co to może być??? W jaki sposób uspokajacie Wasze dzieci w środku nocy, kiedy minęło już baaardzo dużo czasu od treningu samodzielnego zasypiania? Czy Wasze dzieci uspokajają się "starymi " metodami typu tulenie, kołysanie, piosenka - bo mój zdaje się, że jeśli nie zaśnie sam, to w żaden sposób nie mogę mu pomóc Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 14:52 Anna stemp, prowadzisz notatki i możesz opisać ostatnie 3 dni i noce ? Kiedy pobudka, ile trwały drzemki, kiedy sen nocny, kiedy pobudka na karmienie w nocy itp. Jak opiszesz to będzie łatwiej doradzić. Takie płacze nocne przez 2h miałam jak miałam przemęczenie (za długi całkowity czas czuwania), nie ma na to innej rady niż dobrać odpowiednie czasy czuwania, w nocy można śpiewać i tulić ale przy przemęczeniu nie pomaga... Odpowiedz Link Zgłoś
anna.stemp Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 15:46 Czasy są na pewno ok Mały zasypia szybciutko na drzemki i wieczorem. Obie drzemki trwają >1h każda. Przedostatnią noc przespał całą bez pobudki na karmienie, ale obudził się o 5 rano. Może stąd wzięło się przemęczenie? Generalnie bardziej będę wdzięczna za wskazówki jak go uspokoić w środku nocy, skoro przytulanie i kołysanie nie pomaga, tak jak kiedyś Czy mała "Zosia Samosia" musi zasnąć sama i naprawdę nie da się jej pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 15:04 dziewczyny jakie macie ccc, moja skończone 9m, miała przez 3 tygodnie 9.55 plus 15min na mleko, od 2tygodni nie je w nocy i teraz ma 10,10. Czyli ok? Bo ten max ccc 10.30 to raczej jeszcze nie w 9m, bliżej 10-11m ? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 15:11 i tak szybko się przestawia na krótsze ile d1 trwała?właśnie się zastanawia czy bliżej 10,5 nie byłoby ok dla mojej my mamy 9,5 miesiąca Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 15:19 no właśnie nie tak szybko, pierwszy czas chciałam zrobić 3.15 a wyszedł 3.12 i pobudka po 40 min i wesoła, drugi chciałam 3.30 a wydłużyła do 3.40 i drzemka trwa już 1,30 , ostatni robię 3.15, chyba 3.15/3.40/3.15 lepiej niż to co miałam 3.25/3.40/3 ? może stopniowo ten drugi uda się skrócić ale na razie widać nie Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 15:25 ja się boję bliżej 10,5, ile masz teraz? Może zrób max 10,20, stopniowo skoro wydłuża sama środkowy to patrz gdzie masz największe rozbieżności od tych wyjściowych może 3.05/3.75/3.5 Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 22.04.16, 15:40 właśnie moja 3.45 środkowego nie lubi drzemka 40 min i bek,czasem tak wydłużała,zresztą przemęczyłam ją tym czasem, od dzisiaj próbuje 3.15/3.30/3.30 i spróbuje powoli wydłużać ostatni albo środek 10.15 ccc mam już długo właśnie, pierwszy może być jakikolwiek i drzemka długa dzisiaj budziłam po 1,15-20 ale ten drugi ciężko mi ustawić jak jest 3 pierwszy,dzisiaj 3,15 zrobiłam i drugi 3.5 zasneła zobaczymy czy pośpi i jak noc spróbuję tak kilka dni powoli będę ostatni wydłużać albo środek zobaczymy jak wyjdzie Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 24.04.16, 14:04 Chcę się podzielić gorącymi wrażeniami z wakacji (podróż samochodem w PL). Sama podróż ok, wyruszyliśmy po zwyczajowej pobudce porannej, trzymałam czasów czuwania. Z jednym wyjątkiem, w tamtą stronę spoźniliśmy się z D1 (po czasie 3,5 zamiast 3,25), trwała za to godzinę, poza tym w aucie tylko krótkie drzemki. Ale dało rade tak dojechać i wrócić żeby było trochę ponad godzinę przed położeniem na noc, dziecko w tym czasie mogło się zaadoptować do nowej sytuacji. Noce z drobnymi pobudkami w pierwszych dniach, ale bez konieczności interwencji, tak samo noc ostatnia. Dziecko pewnie czuło że jest zmiana sytuacji. Drzemki tylko w łóżeczku, stopniowo się wydłużały, musiałam zmienić trochę grafik. Synek wymagał skrócenia czasów drugiego i trzeciego (o 8-5min). Były ranne pobudki, ale może też dlatego że początkowo spaliśmy z nim w pokoju, słyszał nas rano mimo szumu, potem poszliśmy spać do salonu. Po tej zmianie i skróceniu czasów było dużo lepiej. Pewnie dlatego potrzebne było skrócenie, że dużo się działo w ciągu dnia i jeszcze na koniec zobaczyliśmy wyrzynajaca się trójkę. Nie wiem jak będzie po powrocie, czy utrzymają się tę krótsze czasy, czy wrócą wczesne pobudki. Zobaczymy. Wyjazd się udał dziecko dało radę w nowych okolicznosciach ale jednak jego sen był dla nas priorytetem, zawsze spanie na drzemki i na noc w łóżeczku o czasie. Nie odważyłam się w to ingerować. Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 24.04.16, 14:16 Ekhm, właśnie po krótszym czasie w domu D2 trwała 28min i pobudka z płaczem. Już lepiej było w pierwszym dniu na wakacjach niż dzisiaj w pierwszym dniu w domu... Przyjrze się i będę pisać w razie problemów. Jak czytam ile Wasze dzieci śpią to moje jest z innej planety. Jak drzemki w dzień łącznie ponad 2h to się noc sypie. A i tak te dni mogę policzyć na palcach jednej ręki. Łącznie snu też nie więcej niż 13.5h. Mamy niecałe 8.5msc. Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 24.04.16, 21:17 Tanja gratulacje!!! Dla mnie wyjazd na tą chwilę to wyzwanie ale zaraz wakacje, więc i mnie to czeka Moja też śpi ok 13,5h łącznie, budzę ją w dzień po ok 2,5h drzemek, wiem że Twoj synek śpi mniej w dzień, każdy ma swój Typ Dzieki za wpis o wakacjach! Dodał mi odwagi Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 24.04.16, 21:51 Tanja, najważniejsze ze wyjazd się udał i nie było wystrzałów typu dni z 1 drzemką albo pobudka co godzinę w nocy. P.S. Moja to czasem ma 10,5h w nocy + 1,40 w dzień Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 25.04.16, 08:32 super Tanja,że wyjazd się udał co do nosidła to myślę,że się uda drzemka ,spróbuje z tym kapturem na głowę Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 25.04.16, 10:17 fajnie tanja że wyjazd udany. Oznacza to że wypoczęliście i synek nadaje się na małego wojażera Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 25.04.16, 09:52 Z innej beczki odwiedziłam właśnie inny wątek, coś tam o śnie, czasami robię to dla rozrywki, bo można się pośmiać ile tam złości i ataków haha te dziewczyny mają zrowie! Jedna bardziej wyluzowana od drugiej fajnie, że "u nas" nikt taki nie miesza Ja Wam życzę miłego poniedziałku i super dobrego snu naszych dzieci Ps. Mamy wampirka w domu dwie dolne jedynki i dwie górne dwójki Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 25.04.16, 10:19 super! a były jakieś objawy czy dość łagodnie wyszły ząbki? u nas ciągle zębów brak... Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 25.04.16, 11:25 u nas jakoś w 8 miesiącu dopiero ząbki wyszły dolne jedynki,a teraz idą górne Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 25.04.16, 14:23 U nas na ząbki jest brak nastroju, drażliwość i ciężko pannie dogodzić zdecydowany brak apetytu, wcześniej też widziałam senność, ale nie mamy dramatów nocnych. Jak nic nie chce jeść to na obiadek albo daję jej coś bardziej na słodko czyli kaszke z biszkoptami czy owoce plus zboza hipp albo tata ma patent - mecz w tv i zjada wszystko Na szczęście jest to dzień max dwa i wszystko wraca do normy. Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 25.04.16, 22:31 BB kiedyś pytałam, ale zgninelo w gąszczu informacji- jak u Was temat kupy synka i dieta? Coś sie ruszyło? Jest lepiej? Masz karmienie nocne czy już wytrzymuje? My ostatnie dni wstajemy 6:50-7 nawet zasnela wczoraj o 6:35 na 15min, byłam w szoku. Chyba tak jej pasuje dzień 7-19:30 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 12:24 ecosin u nas też właśnie najlepiej 19.30-40 -7 a jakie macie obecnie czasy?bo chyba idziemy podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 15:05 My mamy 3,05/3,35/3,30 drzemki 2,20-2,30 Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 15:29 a jak szybko Wasze dzieci "dorosły" do tych czasów? Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 18:50 Bramboo ja jeszcze miesiac temu miałam 9,20 ccc 3/3,10/3,10 poźniej 3/3,20/3,20 poźniej środkowy wydluzylam do 3,30 czyli ccc 9,50 i teraz 10,10-10,15 Czarmiki a jakie Ty masz? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 19:45 ecosin ja mam tak jak u Ciebie nadal około 3/3,5/3,5 +/-10 min ostatni czas wydłuża ostatnio,raz zrobiłam 3.15 pierwszy czas i tylko jeden dzień bo była masakra . Drzemki też jak u Ciebie 2.20-2.5 Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 20:02 To faktycznie mamy tak samo na tą chwilę bo zaraz komuś się coś sypnie moja tez zasypia rano, az tak dziwnie bo dzis i wczoraj od 6:35 do 6:50 na całe 15min ale jestem pewna, że śpi. Zaczynamy dzień o 7. Tylko D2 nam tak dziwnie poźno wypada przed 15, wiec budze max 16:10 (1,15) Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 20:25 u nas tak jest dopiero od wczoraj po tym tyg.z przemęczeniem ale wcześniej też tak było a ja dzisiaj za późno położyłam na d2 i 45 min tylko,bardzo pilnuje tego 2 czasu i mam wrażenie,że jest jeszcze za długi po tym przemęczeniu ale na razie nie ruszam, u mnie d2 kończy się też koło 16 ostatnio góra 16,10 a wcześniej nawet 16.30 ale wtedy miała drzemki po 1,5h godz. Odpowiedz Link Zgłoś
anrgylola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 29.04.16, 22:09 a czy to źle jak D2 jest zawsze 40 min? u nas zazwyczaj D1 1.15 a D2 40 min bardzo rzadko odwrotnie ale prawie nigdy obie drzemki ponad 1h Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 29.04.16, 23:12 anrgylola napisał(a): > a czy to źle jak D2 jest zawsze 40 min? u nas zazwyczaj D1 1.15 a D2 40 min bar > dzo rzadko odwrotnie ale prawie nigdy obie drzemki ponad 1h Dobrze by było, aby spała dłużej, bo może to oznaczać, że nie potrafi łączyć cykli snu za dobrze. Pierwsza drzemka zawsze jest łatwiejszam więc łatwiej dzieciom zasnąć i spać i łączyć cykle. Z drugą jest gorzej. Jeści zawsze jest to 40 minut, to ja bym popracowała nad wydłużeniem tego, bo jak przejdzie na 1 drzemkę to może mieć problemy z wydłużeniem tej drzemki. Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 30.04.16, 11:06 Dobrze wiedzieć, bo u nas też D2 zwykle 40min. Babybump w chorobie ciężko mi analizować czasy. Jednak najlepiej dzień wyglądał na innych czasach niż dotąd robiłam - na 3/3.20min/3.20min - ale to był 1 taki dzień, modyfikacja musiała być z uwagi na wizytę u lekarza. Wróciłam potem na 3.15/3.20/3.10 i drzemki wyglądają gorzej, znowu się synek wybudza po 35min drzemki i zasypia dalej, ale nie jest wtedy tak zregenerowany jak po długiej drzemce. Czy zasugerować się tym jednym dniem i zmienić na 3/3.20/3.20? Odpowiedz Link Zgłoś
anrgylola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 03.05.16, 18:26 czasem się zdarza u niej dłuższa D2 tj tak 1-2 razy w tygodniu. Na szczęście zdarza się tak, że jeśli ma D1 40 min bo coś ją wybudzi itp to D2 jest dłuższa. A to nie jest tak, że to ta pierwsza zostaje po przejściu na jedną drzemkę? Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 03.05.16, 18:53 Zostaje najczęściej pierwsza (chociaż Weissbluth uważa, że druga), ale w przypadku nieumiejętności łączenia cykli snu, nie chodzi o to, czy jest to pierwsza, czy druga drzemka, ale jak bardzo jest ta drzemka oddalona od snu nocnego. Drzemki blisko snu nocnego zazwyczaj są 'łatwiejsze', dlatego często jest tak, że jak dziecko uczy się zasypiania na drzemki, to najłatwiej idzie mu z pierwszą. Ta drzemka też jako pierwsza się 'wykształca' kiedy dziecko zaczyna pokazywać jakiś rytm dobowy (często w okolicach 6 tygodnia życia) i ta drzemka też zazwyczaj jest najdłuższa dopóki dziecko nie nauczy się łączyć cykle snu. Nad pozostałymi drzemkami, trzeba często trochę popracować. W momencie przechodzenia na jedną drzemkę, drzemka jest dużo dalej od snu nocnego i przez to dzieci, które do tego momentu nie potrafiły łączyć cykli snu będą miały problemy z wydłużeniem tej drzemki. A naprawdę nikt nie chce 40-minutowej jednej drzemki. Odpowiedz Link Zgłoś
anrgylola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 05.05.16, 20:47 dzięki za dokładne informacje, czasem ją wybudzam z drugiej po 1.15 to chyba łączy cykle i będzie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
leni6 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 20:17 Wiem, że moje dziecko starsze, ale ze swoimi krotkimi czasami niezle się w ten wątek wpasowuje, więc się wypowiem U nas ostatnio mielismy skokowe wydłużenie ccc (w wieku prawie 12,5 miesiaca, po dwoch miesiacach od poprzedniej takiej zmiany). Z 3.5/3.5/2.75 przeszliśmy na 3.5/3.5/3.5. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 20:33 śpiocha małego masz a jak wydłużyliście czasy karmienia się Wam przesunęły?u nas tak było Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 10:58 Czarmiki do mnie pisałaś? śpiocha? Marze o tym Ja nigdy nie patrze na zegarek z karmieniem. Daje po drzemce ok 30min i poźniej ok 2h obidek Ja mam 150ml po 7, chrupek, kanapka i ok 9 owoce rano duzo je bo glodna po nocy o 11 150ml, 13:30 obiadek, 16:30 obiadek, 18:30 180-210ml tak około wszystko, zależy jak wstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 11:15 do leni a moja też dużo je ale kaszki rano i wieczór coraz mniej około 120ml. a dzisiaj na d1 zasnęła dopiero po 3.35 nie płakała bawiła się gadała,tylko d2 jak tu zrobić po 3? się pokręciło jej coś.. w nocy pogaduchy urządzała 2 razy po 5 coś zajęczała i o 7.10 się obudziłam to już ją słyszałam ale kiedy wstała nie wiem bo ostatnio cichutko leży jak wstanie..noc nam wyszła od 19.25-7,10-jak dobrze liczę pobudkę może dlatego nie chciało się jej spać a drzemki wczoraj niecałe 2h Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 14:53 Czarmiki a uda Ci sie tak skrócić drugi czas? U mojej max 10min można skrócić niezależnie od tego jak wydłuży wczesniejszy czas. Ja bym robiła dziś drugi u Ciebie 3.20 i trzeci 3.25. Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 15:22 no właśnie chciałam za bardzo skrócić i zasneła dopiero po 3,35 więc pewnie drzemka będzie 40 min i pobudka z bekiem tak jak z pierwsza rano chyba za późno położyłam ją..albo i za wcześnie do tej pory nie mogę tego odgadnąć nie płakała tylko się bawiła zarówno rano jak i teraz, Tanja moja tez się tak wybudza po 30-35 min i też nie wiem dlaczego wydaje mi się,że za długi cc albo za krótki :d Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 15:39 Czarniki jezeli Ci zasypia dłużej niż zwykle bez płaczu przez 3 kolejne dni to wydłuż czas o 5min znak ze za krótki cc pojedynczy i cały. Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 15:48 Nie dopisalam, jezeli to jednorazowy przypadek to jutro te same czasy, nic nie zmieniaj. Może akurat dziś nie ma ochoty na sen przecież my też tak mamy, w jeden dzień 3 kawy bo masakra a w inny jedna na luzie Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 15:50 Moja dziunia teraz śpi z tatą, a ja w lesie z psami lubie to!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 16:07 dzięki,ja ostatnio ostrożna jestem w zmianach, jutro te same czasy a d2 trwa..godzinkę prawie.. jak na razie Odpowiedz Link Zgłoś
antek5-1 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 20:43 Leni,moja corcia o Miesian starsza a jak przekroczymy ccc 9.30 to wszystko sie sypie..ja caly czas pamietam jak kidys Babybump pisala ze jet cora wiele starsza ma podobny ccc...ostatnio wkradly nam sie przez kilka dni pobudki w nocy z placzem- probowalam wydluzyc czasy ale noce tylko sie pogorszyly i pojawily sie coraz wczesniejsze pobudki .Dzis sama Odwalla sie isc wiec moze te nocne pobudki jakos byly I z tym zwiazane? Odpowiedz Link Zgłoś
anrgylola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 29.04.16, 22:07 dawno mnie nie było więc nadrabiam zaległości widzę właśnie że moja ma ostatnio podobne czasy 3.10/3.40/3.20 tak mniej więcej oczywiście. Nadal min 1 pobudka w nocy choć coraz częściej zdarzają się noce bez pobudki Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 19:22 Dziewczyny, tak jak mówiłyście skróciłam troszkę dwa pierwsze czasy, wydłużyłam ostatni. Lepiej teraz wyglądają te czasy czy jeszcze skracać? Na razie na D1 i D2 usypia w 7 min przy piersi, na noc na rękach w 12 minut. Dalej jest to samo-czyli nasza pobudka nawykowa, mam wrażenie że jak za późno kładę np 18.40-19 to nie ma szans na 11h snu w nocy i budzi się po 10,5h i juz nie usypia bo nie umie-przemęczenie się kumuluje. Samodzielnego zasypiania będę uczyć po powrocie z urlopu. Coś jeszcze mogę zrobić na teraz? Zaczynam dzień 620, kładę 18.40, może zaczynać dzień o 6 i kłaść o 18.30 skoro i tak budzi się koło 5 ? 20.04 środa czasy 3.18/3.38/3.15 cc 10.11 drzemek: 1,40 5:50 pobudka, czeka do 6.20 6:20 zaczynamy dzień, 6:30 pierś D1 9:38-10:40 (1.02) usypia przy piersi, budzi się zadowolona D2 14:18-15:00 (0,40) usypia przy piersi, budzi się zadowolona sen 18:15 usypia na rękach w1 4:40 płacz, mąż uspił 21.04 czwartek czasy 3.15/4.05/2.50 cc 10.10 drzemek: 2,35 5:50 pobudka, później pąłcze, czeka do 6.20 6:20 zaczynamy dzień, 6:30 pierś D1 9:35-10:45 (1.10) usypia przy piersi, budzi się zadowolona D2 14:50-16:15 (1.25) nie może zasnąć, wybudzam sen 19:05 usypia na rękach 22.04 piątek czasy 3.12/3.40/3.12 cc 10.04 drzemek: 2,40 5:20 pobudka, czeka do 6.20 6:20 zaczynamy dzień, 6:30 pierś D1 9:32-10:10 (1.10) usypia przy piersi, budzi się zadowolona (za wcześnie położona) D2 13:50-15:48 (2,0) skąd taka dluga drzemka? odsypia noc? wybudzam sen 19:00 usypia na rękach 22:15 zapłakała 1 x 23.04 sobota czasy 3.20/3.35/3.13 cc 10.08 drzemek: 2,05 5:20 pobudka, czeka do 6.00 płacze, 6:06-6:40 śpi u męża na rękach (nie umie sama zasnąć a jednak śpi czyli przemęczona na maxa) 6:40 budzę i zaczynamy dzień, 6:50 pierś D1 10:00-11:20 (1.20) usypia przy piersi, budzi się zadowolona D2 14:55-15:40 (0.45) usypia przy piersi, budzi się zadowolona sen 18:53 usypia na rękach 24.04 niedziela czasy 3.19/3.50/3.10 cc 10.20 drzemek: 1,40 5:30 pobudka, czeka do 6.00 płacze, 6:06-6:40 śpi u męża na rękach (nie umie sama zasnąć a jednak śpi czyli przemęczona na maxa) 6:40 budzę i zaczynamy dzień, 6:55 pierś D1 10:00-10:40 (0.40) usypia przy piersi, nie chce wcześniej, budzi się zadowolona D2 14:30-15:30 (1.0) usypia przy piersi, nie chce wcześniej-jesteśmy w gościach, budzi się zadowolona sen 18:40 usypia na rękach, próbowałam skrócić ten czas usypiając od 2.45 ale nie chce wcześniej zasnąć, gada dadada tatata, wesoła 25.04 poniedziałek czasy 3.17/3.40/3.11 cc 10.08 drzemek: 2,12 5:15 pobudka z płaczem, mąż uśpił, śpi 5:25-5:50, czeka do 6.20 6:20 zaczynamy dzień, 6:30 pierś D1 9:37-10:25 (0.40) usypia przy piersi, budzi się zadowolona D2 14:05-15:37 (1.32) usypia przy piersi, budzi się zadowolona sen 18:48 usypia na rękach, nie chce wcześniej zasnąć 21:30 zapłakała 1 x 2:00 zapłakała 1 x 26.04 wtorek DZIŚ czasy 3.18/3.39/3.07 cc 10.04 drzemek: 2,16 5:00 pobudka z płaczem, do 6:00 noszę na rękach, 6:00-6:20 śpi na rękach 6:20 zaczynamy dzień, 6:30 pierś D1 9:38-10:54 (1.16) usypia przy piersi, budzi się zadowolona D2 14:33-15:33 (1.0) usypia przy piersi, wybudzam żeby nie położyć za późno na noc sen 18:40 usypia na rękach Czy na tym etapie coś mogę poprawić by na ten urlop nie lecieć z przemęczonym dzieckiem? Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 19:25 Ja bym zostawiła tak, jak masz. Jak zacznie sama zasypiać, to wtedy będzie można dalej kombinować. Wtedy być może też nauczy się zasypiać po tej pobudce o 5.40 (pod warunkiem, że nie będziecie do niej chodziś, oczywiście). Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 19:36 Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 20:28 a mnie się wydaje,że przemęczona jest Twoja córcia i tak rano wstaje i to z płaczem,a w dzień nie jest marudna? Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 20:30 a mnie się wydaje,że przemęczona jest Twoja córcia i tak rano wstaje i to z płaczem,a w dzień nie jest marudna? już bym wolała o 6 zaczynać dzień i wcześniej kończyć może odeśpi wtedy...ja to tak widzę Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 26.04.16, 20:30 coś się mi posty skleiły Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 10:20 ogólnie to wesoła i wulkan energii, wieczorem marudzi koło 17 ale nie da się wcześniej położyć no 2,15 drzemek i 10,10 ccc to wychodzi 12.25 czyli nie mogę zaczynać dnia jak dziś o 6.30 bo się skonczy koło 19 i znów wstanie o 5.40...lepiej faktycznie na razie 18-6...dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 14:51 Jak długi drugi czas miały Wasze dzieci w wieku 8,5msc? Mam problem z ustaleniem tego. Synek daje sygnały, że jest przemęczony (D2 krótka już od dawna, czasem wpadnie dłuższa, ale zawsze budzi się z płaczem). Na wyjeździe czas skróciłam, teraz chorujemy i też minimalnie skracam ale drzemki się nie poprawiły (góra 45min, często jednak 30-35). Pierwszy czas ok. 3.12 jest ok, zasypia w mig. Drugi - kładę 3.13-3.15 i zasypia po ok 2-3min. Ostatni czas wychodzi 3.10 - max 3.15. Zasypia sam, może nawet ostatni czas wolałby krótszy, bo popłakuje na rękach a odłożony do łóżeczka się cieszy. Mamy teraz w chorobie przerwę w nocy ok g. 1 która trwa 45min, muszę przystawić do piersi aby się uspokoił po wszystkich zabiegach leczniczych. Budzi się ok 6, ale dosypia do 6:30-6:50. Nie wiem co myśleć o tej przerwie, na pewno nie ułatwia mi walki z nocnymi kamieniami jaką chciałam zacząć, ale to jak wyzdrowiejemy. I nadal te pobudki rano. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 14:57 Tanja, moim zdaniem powinnaś wydłużyć drugi. Moja od 8msca ma drugi około 3.30 a teraz nawet 3.40-3.45. Skoro drzemka trwa 30-35min to może za wcześnie położony. Ja mam teraz około 3.18/3.40/3.12 teraz na 9msc. Nie wiem jaki ccc odpowiada Twojemu synkowi, moja ostatnio przeszła z 9.55 który miała w wieku 8,5mies na 10,10. Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 15:02 Rozumiem, właśnie tak kojarzę że macie dłuższe zawsze czasy. A jak u tych z Was których dzieci wolą spać w nocy niż w dzień? Bo mój tak woli. Mamy z przerwą nocna Ccc 10h, a teraz ciut dłużej nawet, ale w dzień 9.35-9.40. Wygląda na takiego śpiocha w czasie rytuału, że nie wiem jak go przetrzymać, odkładany nie marudzi jak kiedyś gdy żądał dłuższych czasów a ja go zmuszałam do.starych krótkich. Jak pisałam ten post to się wybudził na minutę po 35min drzemki, ale zasnął z powrotem. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 15:07 Nie jest najłatwiej u Ciebie Tanja teraz bo po wyjeździe + choroba, nie wiem czy to dobry czas na zmianę czasów... Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 15:18 Właśnie zlapalismy coś w podróży powrotnej, wszyscy przeziębieni A Tobie życzę udanego wyjazdu bo to juz jakoś zaraz Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 15:19 Dzięki, jeszcze 1,5tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
ecosin-22-07 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 15:43 Tanja u nas 2tyg temu na 8,5mca drugi czas był 3,30 teraz mamy 3,35. Do 3,30 zwiekszałam co 10min bo mialam 3,10. Zwiekszałam bo ccc mialam za mały. W tym wieku ok 10h, teraz mamy 10,10. Odpowiedz Link Zgłoś
bramboo Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 27.04.16, 20:49 no własnie też to rozpracowuje z D2... myślałam ze przemęczone bo kilka nocy (ale tylko jedna co dziwne) pobudka z płaczem, ciężko jej bylo zasnąć przez dłuższy czas... myślałam że im 3,15 na D2 pasuje ale od kilku dni jest walka. Do tego stopnia że wczoraj jedna nie zasnęła wcale i walcząc obudziła drugą po 15 minutach a na noc położone przed 17.45 zrobiły sobie z tego drzemkę a na noc (o zgrozo) zasnęły o 20.00! Nigdy mi się to nie zdarzyło Regres jak ta lala chyba do tego (przynajmniej jednej) Odpowiedz Link Zgłoś
mamastasia15 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 29.04.16, 14:35 Cześć mam od4 dni taki problem maly wybudza się ok 24 i placze, czekam ale jest to ten rodzaj płaczu który nie obejdzie się bez interwencji. Gdy nie go na ręce drze się jeszcze bardziej, wygina się, odpycha. Pomaga tylko rozbudzenie mnie go i przystawienie do piersi.. Mam pojęcia czemu mu tak odwala.... Może ma ktoś pomyśl? Zębów mamy Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 29.04.16, 14:42 A czasy macie adekwatne do wieku? Drzemki ok? Pobudka rano? U nas był taki czas, też branie na ręce tylko potegowalo płacz, musiałam karmić, wtedy wróciłam na chwilę do dwóch karmień w nocy. Robiłam korektę czasów, lepiej zrobić to szybko żeby się nie zrobiła nawykowa pobudka. U nas się zrobiła i tata musiał powalczyć potem z nią. Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 29.04.16, 14:43 Rozpisałam kilka dni i Bb mi podpowiedziała co zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
mamastasia15 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 29.04.16, 20:18 Cześć Mamy mały problem. Synek od 4 dni wybudza się o 22 , kładzony jest pomiędzy 18-19 , jedzenie 30 minut przed snem. Gdy się budzi strasznie wrzeszczy, czekam oczywiście, ale wiem że nie zaśnie.... To ten rodzaj krzyku rozpaczy Idzie do niego mąż i próbuje uspać: śpiewa, pobuja łóżeczkiem. Mały raz zaśnie na 10 minut raz się drze tak długo aż go nie wybudze i nie przystawie do cycka.... jak biorę na ręce muszę go obudzić aż otworzy oczka bo inaczej się rzuca wygina ciało że boej się nawet że w tej szarpaninie mogę go upuścić bo nie wiem kiedy się ode mnie odepchnie a siłę naprawdę ma ogromną. Nie widzę żadnej przyczyny tych zmian... wcześniej budził się koło 1 !!! W dzień śpi dobrze, ma 9 miesięcy, mamy 2-3 drzemki- ilość zależ od czasu wstania niestety najczęściej jest to 5 rano i nie wyobrażam sobie kładzenia go o 16 na sen nocy..... zęby mamy 6, wydaje mi się że idą mu już górne trójki. Syn ma też obniżony trochę apetyt. Wypróżnia się dobrze, nie dawałam mu nic nowego do jedzenia... Może ktoś ma jakiś pomysł?? Odpowiedz Link Zgłoś
mamastasia15 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 29.04.16, 20:21 wwidzę że mój post z telefonu poszedł powyżej he he Więc odpowiadając Tanja8 na twoją odpowiedź. Nie trzymam się ściśle czasów w sensie pierwszą drzemkę robie po ok 2.45 od pobudki, drugą po 3, jeśli jest konieczna 3 bo np tak jak dzisiaj młody wstał o 4!!! i d2 skończyła się po 30 minutach o godzinie 12.10 to niestety o 15 go nie położe na noc..... i zrobiłam d3 też po 3 i nocny sen po 2,5-3 godzinach. Odpowiedz Link Zgłoś
tanja8 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 30.04.16, 10:56 Mamastasia Jeśli zaczynacie dzień o 4-5 rano to dużo jest do poprawki. Rozpisz kilka dni. Przy takim planie dnia jak u Was to trudno doradzić co konkretnie wybudza go wieczorem, bo może być wszystko. Nie brnijcie w te poranne pobudki. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 30.04.16, 14:47 Czy na początku przy przechodzeniu na 2 drzemki, jak dziecko dopiero się przyzwyczaja do nowych dłuższych czasów i do mniejszej ilości drzemek, limitujemy długość pojedynczej drzemki i całkowity sen dzienny, czy pozwalamy spać ile chce, dopóki się to nie ustabilizuje? Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 02.05.16, 19:34 Za nami kilka dni z dwoma drzemkami. Czasy mamy krótkie, więc spanie wypada 17.10-17.30, raz przy bardzo długich drzemkach poszedł spać o 18.00, a wczoraj d2 krótka i spał już 16.55. Noce już bez płaczu, ostatnio były wczesne pobudki, po przebudzeniu albo zasypia albo leży do 6.30, czasem nawet 6.40-6.45. Pierwszy czas mamy krótki, kładę po 2h10 i wychodzi ok. 2,20 i nie widzę póki co możliwości wydłużenia. Dziś chciałam 3 drzemki ze względu na wyjazd, d1 w domu 1h15, d2 krótka w aucie 40 min. a mimo to był problem z d3 i zaczęła się po 16.00. Wyjechaliśmy wcześniej z nadzieją, że szybciej zaśnie w aucie na d2, ale spowolnienie i przymykanie oczu zaczęło się dokładnie po czasie, po którym w domu odkładam go do łóżeczka. Na d3 nie chciał zasnąć i płakał, podobnie jak kilka dni wcześniej w wózku, czasy wyszły długie, na noc zasypianie ponad 20 minut i znowu długi ccc. Nie widzę możliwości, żeby zmieścić tą 3 drzemkę, nawet jak d2 będzie trwała mniej niż 1h. Z drugiej strony ciężko wydłużyć czasy, a wolałabym kłaść na noc trochę później niż 17-17.30. Ciężkie są te okresy przejściowe, za duży na 3 drzemki, za mały na dwie... Odpowiedz Link Zgłoś
czarmiki Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 02.05.16, 20:47 a czy ta d3 bardzo późno Wam wypada?powoduje problemy ze snem nocnym? Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 02.05.16, 21:46 U mnie D3 mogła być po 16:00 ważne by się kończyła przed 17:00 i było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 03.05.16, 07:22 Marella a o której wypadał wtedy sen nocny i do której córcia spała? U nas jak d1 i d2 trwają nie więcej niż 1h10m, to d3 zaczyna się po 16.15, nawet 16.30. Wtedy sen nocny zaczyna się późno, po 19, na dodatek po dniu z 3 drzemkami są problemy z zasypianiem na noc, długo zasypia, były też płacze po 15-20 minutach wiercenia się w łóżeczku, zasypiał po powtórzeniu rytuału. Całkowity czas czuwania jest wtedy bardzo długi. Synek zazwyczaj wstaje 6.10, rzadko śpi dłużej, więc wychodzi nie więcej niż 11h snu nocnego razem z pobudkami, bez pobudek tylko 10-10,5h. Obawiam się, że po kilku takich dniach mogłoby pojawić się przemęczenie. Przy 2 drzemkach wychodzi ccc 8h +/- 10 minut, drzemki 2h40-3h15m, dlatego spanie tak wcześnie o 17-17.30 Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 03.05.16, 18:46 Czas u Was przejść na 2 drzemki i trzymać się tych 2 drzemek. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 04.05.16, 10:37 Babybump spróbuje trzymać się tych 2 drzemek. Mam tylko nadzieje, że jak będzie przez jakiś czas chodził wcześniej spać to nie utrwali to wczesnej pobudki. Może uda się ten pierwszy czas rozciągnąć do 2,5h. Marella mój wcześniej nie zaśnie, po tych kiepskich drzemkach w samochodzie chciałam położyć go wcześniej na noc, ale i tak zasypiał pół godziny. Nie lubię kłaść ok. 17.00 na noc tylko dlatego, że mi się karmienie przesuwa i nie wiem czy wcześniejsza pobudka nie jest z głodu. Zresztą mój ostatnio zaczął bardzo dużo i często jeść w dzień. Przy 3 drzemkach karmiłam 2.00-3.00 i później o 7 rano, chociaż zdarzyło się kilka razy, że mimo późniejszej pory spania i kolacji budził się bliżej drugiej niż trzeciej. Przy 2 drzemkach karmienie wypada ok. 1.00. Wczoraj wyszło bardzo dziwnie, pobudka po 5h od zaśnięcia ok. 22.30, bez płaczu, wiercił się, dwa razy wylądował na plecach i musiałam obracać bo jęczał, wyglądało jakby próbował zasnąć ale zaczął popłakiwać a później "miauczeć" jakby był głodny, mąż próbował małego położyć, ale bez skutku, przyssał mu się do nosa Dostał butelkę bo ciekawa byłam ile zje, wypił wszystko, aż 250ml. Wstał dziś 5.20, bez płaczu, znowu się wiercił i obracał na plecy, nie umie w drugą stronę więc chodziłam przekręcać, wyjątkowo nakarmiłam o 6.00 z nadzieją że dośpi, bo mieliśmy lekarza i chciałam zacząć później dzień. Przy piersi nie zasnął, ale ostatecznie po odłożeniu do łóżeczka poszedł spać, budziłam 7.15. W drodze do domu marudził, na d1 położyłam po 2h20, troszkę płakał przy zasypianiu i wyszło 2h33, zobaczymy jaka drzemka. Dawno już nie wchodziłam do jego pokoju przed 6.30, nawet jak się przekręcił to do tej 6.30 wyleżał. Myślałam, że etap obrotów w łóżeczku mamy już za sobą. Mam nadzieje, że nauczy się wracać z pleców na brzuch i może zacznie kiedyś spać na plecach. Póki co to nawet bawić się nie lubi na plecach i jak się przekręci to krzyczy Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 04.05.16, 19:17 Zacznij rozciągać ten pierwszy czas. Jeśli drzemka 1 będzie za wcześnie, to będą wczesne pobudki. Chodź na dwór. Ja moje dzieci zawsze zabierałam na huśtawki, jak rozciągałam czasy Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 05.05.16, 20:00 Z tym pierwszym jest najtrudniej. My wychodzimy na balkon, w ten sposób mogę małego dłużej przetrzymać, ale później marudzi w trakcie rytuału i popłakuje przy zasypianiu. Dziś niestety kiepski dzień, noc też była ciężka Synek się przeziębił, męczy go katar i ma zatkany nosek. Nad ranem budził się często, kaszlał i kichał, o 6 zaczął płakać. Na drzemki zasypiał z płaczem, na d1 padł szybko i spał tylko godzinę, na d2 zasypiał długo, spał spokojnie 20 min. a później wiercił się i popłakiwał co 5-10 min., drzemka tylko 45 min. Na d3 nie zasnął sam, spał przy piersi tylko 20 min., słychać było, że nosek zatkany i ciężko się oddycha. Na noc też płacz, na rękach się uspokajał a po odłożeniu znowu płakał i usypianie trwało prawie godzinę Nie wiem czy te problemy to przez katar, czy czasy za krótkie albo za długie, ciężko było wyłapać moment kiedy był zmęczony, często marudził i tarł oczka i nosek. Starałam się kłaść go trochę wcześniej niż zwykle, nie wiem czy to było dla niego za szybko czy jednak za późno. Gorączki nie miał. Nie wiem jakie czasy jutro robić, jak drzemki znowu będą krótkie to nie uda się tylko dwóch zrobić, bo musiałabym o 16 na noc położyć. Odpowiedz Link Zgłoś
zmeczona_mama83 Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 06.05.16, 07:51 Mieliśmy 2h snu w dzień i aż 10h czuwania, ale w nocy nie było aż tak źle. Popłakiwał 1,5h po zaśnięciu, ale wyglądało to jakby jęczał chwile przez sen i spał dalej, później jeszcze 2 razy co godzinę, nie był to taki płacz-pisk jak przy przemęczeniu, o 2.30 nakarmiłam, słyszałam, że zapłakał jeszcze krótko ok. 5 i o 6.20 obudziło mnie jego gadanie. Możliwe, że katar mu przeszkadzał, rano miał znowu nos zatkany. Wczoraj na d2 i na noc zasnął dopiero po takim czasie jaki mamy przy 2 drzemkach. Odpowiedz Link Zgłoś
marellakarola Re: Sen dzieci urodzonych w lipcu i sierpniu 2015 03.05.16, 20:28 U nas czasem D3 się opóźniała i była 16-16:45, spała po 2.05 czyli 18:50, rano spała do 6.15-6.20 ale miałam 2 karmienia w nocy. Generalnie 3 drzemki to u Ciebie byłby krok wstecz, próbowałabym już 2. Chodzenie spać 17-17.30 wszystkie przerabiałyśmy, to przejściowe. Odpowiedz Link Zgłoś