Dodaj do ulubionych

prasowanie ubranek noworodka

02.05.16, 09:44
Czy po upraniu ubranek dla noworodka w specjalnym płynie nieuczulającym trzeba je jeszcze uprasować?

Nie lubię prasowania (zwłaszcza tak maleńkich rzeczy) i chętnie bym go uniknęła, ale jeśli trzeba, to oczywiście, wszystko wyprasuję. Pytanie tylko co to daje? Prasowałyście? Do kiedy?
Obserwuj wątek
    • ashraf Re: prasowanie ubranek noworodka 02.05.16, 10:34
      Owszem, prasowalysmy. Dokladnie raz - przed porodem wink Potem nie mialam juz takich glupich pomyslow, a noworodkom i niemowlakom nie robi roznicy. czy sa w wyprasowanym ubranku, czy nie.
    • mamaafg Re: prasowanie ubranek noworodka 02.05.16, 11:08
      U nas podobnie. Ubranka wyprasowane raz, przed porodem. Potem wyprasowalam raz mlodemu koszule do zdjecia paszportowego jak mial 3 mce.
    • amiralka Re: prasowanie ubranek noworodka 02.05.16, 11:49
      Prasowanie to chyba taki spadek po poprzedniej epoce, gdzie dzieci były w aseptycznych salach i nawet flora bakteryjna matki była traktowana jak wielkie zagrożenie dla dziecka. Teraz widać po nas co to dało, same alergie i astmywink Dzisiaj uważa się, że bakterie są dziecku potrzebne, że to jak szczepionka.
      Ja tak jak dziewczyny, wyprasowałam dla noworodka, ale dla tego, że mi to sprawiło przyjemność. Potem już nie tknęłam żelazka, sama prasuję dla siebie też tylko jak się już nie da inaczejwink
    • ela.dzi Re: prasowanie ubranek noworodka 02.05.16, 12:49
      Prasowałam, ale nie dlatego, żeby wybić bakterie, a po to, żeby były bardziej miękkie.
      • amiralka Re: prasowanie ubranek noworodka 02.05.16, 15:07
        A tak, chyba też dlatego prasowałam te pierwszesmile
    • agi2507 Re: prasowanie ubranek noworodka 02.05.16, 14:32
      Przy pierwszym dziecku poprasowałam tylko te co brałam do szpitala, przy drugim już nawet tych nie prasowałam wink Płynów zmiękczających nie używałam.
    • jusiakr Re: prasowanie ubranek noworodka 02.05.16, 14:38
      Nigdy nie prasowałam, mam suszarkę elektryczną i wyciągam z niej ciepłe, miękkie ubranka, składam i wkładam do szafy. Płynu do płukania nie używam, bo moja pralka nie ma takiej opcji (musiałabym otwierać pralkę w trakcie prania i dolać bezpośrednio do bębna).
    • qtiq Re: prasowanie ubranek noworodka 02.05.16, 16:22
      Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
      Z tym płynem to się źle wyraziłam - chodziło mi o płyn do prania (taki, zamiast proszku do prania - ja akurat kupiłam Bobini), a nie zmiękczający. Też użyłam tylko płynu do prania, wychodząc z założenia, że im mniej chemii, tym lepiej.

A skoro piszecie, że nie ma to żadnej większej wartości, to odpuszczam sobie z ulgą to całe prasowanie. smile
      • sfornarina Re: prasowanie ubranek noworodka 02.05.16, 16:50
        Nie prasowałam i nie prałam w niczym specjalnym smile
        Proszek/ płyn do prania powinien jedynie być zwykły, a nie żaden "bio". Nie dokładaj sobie roboty, tylko wypoczywaj ile się da i póki się da smile
    • melancho_lia Re: prasowanie ubranek noworodka 02.05.16, 20:30
      Ja prasuję wszystkie ubrania ale nie dlatego by wybić bakterie tylko nie lubię pomietych rzeczy a prasowanie mnie relaksuje smile
    • ewelina021284 Re: prasowanie ubranek noworodka 02.05.16, 21:17
      Ja prasowałam na początku ponieważ prałam w proszku Lovela synek teraz ma 10 tygodni i piorę w normalnym proszku bez płynu do płukania.Starszy syn miał uczulenie od płynu więc tutaj zapobiegawczo nie używam.Teraz nie prasuję bo zwyczajnie brakuję na to czasu wolę spędzić z dziećmi ten czas ??
    • angeika89 Re: prasowanie ubranek noworodka 02.05.16, 23:43
      Ja zawsze prasowałam pomimo, iż też tego nie lubię. Obecnie synek ma 1,5 roku i cały cas wszystko prasuję i prasować będę. Zbieram z prania i od razu prasuję, składam i chowam do szafek.
      prasuję jak leci ciuchy, pieluchy, pościel całe zebrane pranie i tak co 2-3 dni. O tyle dobrze, że większość ciuszków dla niemowlaków nie farbuje i prałam razem i za jednym zamachem prasowałam smile
      Podobno jak się wyprasuje to zabija się gorącym powietrzem drobnoustroje etc, ale dla mnie dziecko musi mieć wyprasowane ciuchy. Jakoś tak schludniej wygląda w nie pogniecionych.
      • kaja_14 Re: prasowanie ubranek noworodka 03.05.16, 23:56
        no i ja podobnie... bakterie bakterimi, ale wyprasowane ubranka są po prostu ładniejsze i bardziej przyjemne. Mój smyk ma 2 latka i nadal pr(albo już tylko) prasuje bodziaki, czasami jakięś bluzeczki, jeśli wydają mi się sztywne i niemiłe. Przez długo czas, chyba nawet do roku prasowałam wszystko. Wiele swoich ubrań tez prasuję, bo bez prasowania nie założę. O prasowaniu rozmawiałam też z moimi koleżankami, które mają w podobnym weku dzieci, i u nich jest różnie. Większość nie prasuje z braku chęci lub czasu . a ja jednak uważam, ze dziecko też człowiek. I dlatego prasowałam i prasuję nadal.
      • amiralka Re: prasowanie ubranek noworodka 04.05.16, 13:30
        Haha, moj dwulatek po calym dniu zabaw jest...no na pewno nie schludnywink Ale znam osoby ktore prasuja majtki i skarpetki... Kazdy ma swoje standardy. I sposoby spedzania czasuwink
    • babybump Re: prasowanie ubranek noworodka 04.05.16, 00:06
      Nigdy nie prasowałam. Po praniu wkładam do suszarki, jak się wysuszy, to od razu składam (jeśli od razu nie wyciągnę, to wtedy ubranka są trochę pogniecione).
      Nie znam nikogo, kto prasuje dziecięce/niemowlęce ubranka. Pierwszy raz przeczytałam o tym jakiś czas temu właśnie na tym forum.
      • sandrasj Re: prasowanie ubranek noworodka 04.05.16, 00:25
        Ja prasuję od samego początku, a syn ma teraz 4 miesiące. Ubranka, pościel, pieluszki tetrowe do wycierania buzi, ręczniki. Nawet śliniaki. Z tym że ja prasuję zawsze i wszystko prócz naszych ręczników i bielizny. A prasowanie małych ubranek synka sprawia mi przyjemność. Lubię jak jest wszystko gładkie i bawełna taka wygładzona. O takie dziwactwo big_grin
        • kaja_14 Re: prasowanie ubranek noworodka 04.05.16, 09:22
          ..... jakie dziwactwo? Przyjemność , sama tak napisałaś i moim zdaniem takie poczucie estetyki. Super. Każdy robi to co lubi smile
          • koralik37 Re: prasowanie ubranek noworodka 04.05.16, 09:50
            Też prasowalam a teraz prasuje niania;-P. I też tylko ze względu na miękkość i estetykę. Akurat bakterie lubimy bardzo i zdecydowanie nie-sterylnie żyjemywink gdybym miała suszarkę i ciuszki byłyby miękkie i nie wygniecione, to bym nie prasowala. A no i nie prasujemy wszystkiego - tylko bodziaki, bluzki i pajace, latem sukienki.
    • drobnostka7 Re: prasowanie ubranek noworodka 09.08.16, 12:57
      Prasowanie w odczuwalny sposób zmiękcza ubranka, dlatego ja prasuje i 2 latce i7 latce... Nie cierpiałam prasować... Teraz jest mi obojętne wink
    • kjut Re: prasowanie ubranek noworodka 10.08.16, 10:35
      Nie znosze prasowania organicznie. Wyprasowalam ciuszki dzieciece raz - przed urodzinami pierwszego syna. Potem juz mi sie ta sztuczka nie udala, nawet dla drugiego. Coz...
    • mamalilki5h Re: prasowanie ubranek noworodka 12.08.16, 21:25
      Prasowałam Synkowi przed porodem i przez pierwsze 4tyg później już mi się nie chciało. Córuni tylko przed porodem bo miałam duuuzo wolnego czasu a teraz nie prasuję bo czasu totalnie brak 😊
    • jaki.login Re: prasowanie ubranek noworodka 17.08.16, 22:38
      Prasowalam przez pierwszy tydzien... Potem tylko pranie w lovelli i 5 krotne plukanie w pralce - bez zadnych plynow. Mam malego alergika, akurat z praniem/prasowaniem nie bylo problemow - alergii kontaktowych na razie brak (ma ponad rok).

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka