maminka1 14.11.04, 21:39 Zauważyłam, że mój maluch ma b. często podkurczone paluszki u stópek - nigdzie nie znalazłam na ten temat informacji a ciekawa jestem, czy to prawidłowe...? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iza_luiza Re: podkurczone paluszki - stópki 14.11.04, 23:07 Nie wiem w jakim wieku jest twoje dziecko, ale podkurczone paluszki u stóp mogą świadczyć o wzmożonym napięciu mięśniowym kończyn dolnych, na wszelki wypadek skonsultuj się z dobrym neurologiem. Pozdrawiam, Iza Odpowiedz Link Zgłoś
mascarbone Re: podkurczone paluszki - stópki 15.11.04, 10:19 Wzmożone napięcie to nie tylko podkurczone paluszki, ale wiele innych niepokojących objawów. Nie straszyłabym od razu. Podkurczanie paluszków jest bardzo często u niemowląt i wg mnie to normalne. My chodziliśmy na kontrole do neurologa bo mielismy takie zalecenie ze szpitala przy wypisie, ale Mały mimo podkurczania paluszków nie mial stwierdzonego napięcia, wręcz przeciwnie rozwija sie prawidłowo i kontrole nie są juz konieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
leli1 Re: podkurczone paluszki - stópki 15.11.04, 11:03 witaj, nam na podkurczone paluszki zalecono stymulacje gornej części stopki. Tzn łaskotanie, stukanie, lekkie drapanko ale wierzchu stopy, nigdy spodu bo to powoduje mocniejsze zaciskanie. No i sie tak drapiemy czasami a stópki sie slicznie rozluźniają Pozdrawiam i milego drapanka zycze. Odpowiedz Link Zgłoś
wagulek Re: podkurczone paluszki - stópki 15.11.04, 11:03 Niekoniecznie musi to świadczyc o wzmozonym napięciu mięsniowym, ale może-moj maluch ( 8 mies) ma wzmożone napięcie, jest od 3 m-ca rehabilitowany ze sporym skutkiem, niestety stopki w dalszym ciągu spina i podkurcza paluszki, wiec ćwiczymy dalej. Na pewno wizyta u neurologa nie zaszkodzi a wg mnie warto sprawdzić, czy wszystko ok. U mojego maluszka napięcie jest bardzo ukryte, pediatra tego nie stwierdził, tylko znajoma, ktora ma dziecko z porażeniem mózgowym i zna się na tym-ona zwrociła na to uwage i cale szczęście. Moim zdaniem wizyta u neurologa powinna być obligatoryjna z niemowlęciem, nawet bardziej niz u ortopedy. Na pewno warto iśc to sprawdzic. zycze, aby wszystko było ok. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maminka1 Dzięki :) 16.11.04, 13:26 Dzięki dziewczyny Jesteśmy pod kontrolą neurologa więc spytam przy najbliższej wizycie (aczkolwiek wzmożonego napięcia u malucha nie stwierdzono). Ale podrapać/łaskotać pewnie nie zaszkodzi. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś