beata303 19.11.04, 20:10 Miśka kończy 5 miesięcy. Chcemy się z nią wybrac jutro na basen. Myślicie, że warto wziąć instruktora, czy na początek po prostu sprawdzić jak jej się podoba taka wielka woda? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buteta Re: Basen 19.11.04, 21:46 basen to super sprawa, ale ważne jest aby woda miała temp. 35-36 stopni, poniewaz w przeciwnym wypadku grozi przykurcz mięśni, my chodzimy na basen z nasza coreczka od siodmego miesiaca i jestesmy bardzo zadowoleni, instruktor raczej jest wskazany, poprowadzi was jak postepowac aby nie zrazic maluszka do "wielkiej wody" Odpowiedz Link Zgłoś
aniaimax Re: Basen 19.11.04, 22:29 Basen to rewelacyjny pomysł, my chodzimy z małym, od 3 miesiąca i mały zadowolony. Jeśli nie jesteś pewna jak dziecko zareaguje, to możesz się umówić na lekcję próbną. Ale maluchy na ogół są zadowolone . Pozdrawiamy i życzymy wesołej zabawy na basenie Ania i Maksio Odpowiedz Link Zgłoś
marini2 Re: Basen 22.11.04, 08:50 Moim zdnaiem najpierw powinniście wybrac się z dzieckiem sami. To ma byc dla maluszka czysta przyjemności i niech osbie robi to na co ma ochote. Może po kilku razach warto wziąc instruktora. My chodzimy narazie bez instruktora. Kiedyś trafiliśmy na zajęcia i myslę ża nasz szkrab to jeszcze za duża "pirodołka" aby kozystać z takich zajęc. Na razie chlapie leży i robi co sobie chce. Pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
paulina62 Re: Basen 22.11.04, 10:17 Dziewczyny - powiedzcie, czy Wasze dzidzie nie mają problemów ze skórą po basenie, bo taka woda przeciez jest mocno chlorowana. Ja jeszcze z moim dzieckiem nie byłam, ale uwielbiam pływać i też chętnie wybrałabym się całą rodzinką. Odpowiedz Link Zgłoś
agutek10 Re: Basen 22.11.04, 10:25 zaczelam chodzic na basen jak moj synek tez mial 5 mcy i bylo super. Chodzilismy na zajecia zorganizowane - takie zabawy w wodzie dla niemowlakow - b.fajne. Nam nawet zalecali pierwszy raz isc z dzieckiem samemu zeby zobaczyc jak reaguje. POtem mozesz tez smialo chodzic sama- wazne zeby wiedziec ja dziecko dobrze trzymac Odpowiedz Link Zgłoś
alutek1 do Pauliny62 22.11.04, 11:42 Problemów ze skórą nie powinno być. Przede wszystkim dlatego, że woda w basenach przeznaczonych dla niemowląt jest ozonowana a nie, jak piszesz, chlorowana. Tak więc niczego się nie obawiaj, basen to naprawdę świetna sprawa. Ja chodzę z córką już od trzech miesięcy i malutka uwielbia te wypady. Uczęszczamy na zajęcia z instruktorem. Myślę, że przy tak małym dziecku jest to jedyna dopuszczlna forma, przynajmniej na początku. rodzice zawyczaj nie wiedzą jak trzymać dziecko w wodzie, jakie ćwiczenia wykonywać itp. A to naprawdę cenne informacje, jeżeli dziecko ma wodę polubić i szybko nauczyć się pływać... Odpowiedz Link Zgłoś
paulina62 Re: do Pauliny62 22.11.04, 11:46 No tak - ale ja mieszkam w małym mieście , od niedawna jest basen, ale normalny, a nie specjany dla niemowląt, stąd moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
alutek1 ReDo Pauliny 62 22.11.04, 12:09 W takim razie wogóle zrezygnowałabym na Twoim miejscu z basenu, tymbardziej, że w basenie dla dorosłych jest raczej za niska temp. wody. W takim dla niemowląt musi być minimum 32 stopnie. Tak przynajmniej słyszałam... Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Basen 22.11.04, 13:49 Hej, bylismy z synkiem jak miał 7 mies. po raz pierwszy, na zwykłym basenie (Aquapark w Sopocie). Był zachwycony. Chodzimy tak średnio 1-2 x w miesiącu, kapaliśmy go tez w morzu i jeziorze latem (pierwszy raz, jak miał 7 mies. właśnie - woda na pewno była zimniejsza niz zalecana). Teraz ma prawie 2 lata, pływa swobodnie i w kółku, i w rękawkach. Dlaczego NIE SPRAWDZIŁY nam sie zajęcia zorganizowane z instruktorem: 1. do wody moze wejść tylko jeden rodzic; 2. trzeba byc gotowym na godzine, co powoduje nerwowość (a spojkój i brak pośpiechu sa tu najwazniejsze); 3. jest za duzo dzieci, zametu, ruchu ("a teraz bierzemy dzieci i dziecko do dziecka pleckami, raz, dwa, i zmiana, w druga stronę" - a toj maluch che akurat sie do ciebie przytulać) pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś