emi2004 08.12.04, 10:56 Mam pytanie, ile kaftaników zakładacie dziecku 2-tygodniowemu w domu? Czy starczy Waszym zdaniem jeden, czy zakladacie jeszcze koszulkę pod kaftanik. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ankaanka Re: ubranko noworodka 08.12.04, 11:41 jesli masz w domu cieplo to mysle ze wystarczy 1. a jesli nie jestes pewna to ubierz malenstwo cieplej. jak bedziesz widziala ze sie poci lub pojawia sie potowki tzn ze wystarczy jeden kaftanik. le[iej dziecko przegrzac niz przeziebic. pozdrawiam ania i 3m zuzia Odpowiedz Link Zgłoś
kate33 Re: ubranko noworodka 08.12.04, 11:42 Ja zawsze zakładałam koszulkę i na to kaftanik, ale starałam się aby w domu nie było za gorąco, bo wówczas maluch nie będzie zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
js1809 Re: ubranko noworodka 08.12.04, 12:27 zdaniem lekarzy gorsze w skutkach jest przegrzanie .. Odpowiedz Link Zgłoś
balbina16 Re: ubranko noworodka 08.12.04, 14:57 Mnie w szkole rodzenia uczono, że dziecko powinno mieć jedną warstwę ubrania więcej niż dorosły (śpioszki ro też warstwa). A co do przegrzewania, to ja też słyszałam, że gorsze w skutkach jest przegrzanie dziecka... Pozdrawiam, Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
black_currant Re: ubranko noworodka 08.12.04, 17:58 Zakładałam body z krótkim rękawkiem i na to kaftanik+śpioszki lub jednoczęściowy pajacyk. --------------------------------------- Ania - podwójna mama październikowa Emilka (1.10.2001) Grześ (18.10.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
ankaanka Re: ubranko noworodka 08.12.04, 19:28 to teraz mi glupio....nic nie wiedzialm ze przegrzanie jest gorsze..dzieki dziewczyny. na szczescie ja mojej coreczki juz nie przegrzewam.A zdazalo sie to na poczatku jak za bardzo nie wiedzialam jak ja wlasnie mam ubierac nie ma potowek ,chyba ze zostaje pod opieka mojej mamy ktora ciagle twierdzi ze malej jest zimno i wszedzie nosi ja w grubym kocyku.. ach te babcie pozdrawiam ania i zuzia Odpowiedz Link Zgłoś
kulka50 Re: ubranko noworodka 09.12.04, 08:41 zasada - jedna warstwa więcej niż dorosły i ciepłe skarpetki na stopy a w domu powinno być ok 22 st w dzień i nie więcej niz 20 w nocy i nawilżanie, wtedy dziecko lepiej oddycha Odpowiedz Link Zgłoś
krolik_80 Re: ubranko noworodka 09.12.04, 10:59 To zależy od dziecka. Ubierałam naszego małego zgodnie z zasadą, że 1 warstwa więcej niż ja i zaraz miał potówki. Teraz i w domu i na polu jest ubrany lżej niż ja i ma się świetnie. Poprostu ja jestem zmarzluch a on wręcz przeciwnie. Najlepiej sprawdzać kark dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ezagraj Re: ubranko noworodka 09.12.04, 13:41 Nie można dziecka piecuszyć powinno mieć o jednąrzecz więcej niż Ty. Ja po domu chodzę w podkoszulce i spodniach od dresu a moja Emila 16 dni jest w bawełnianym pajacyku i albo w rożku albo na leżaczku przykryta kocykiem lub rożkiem. Poza tym jak chcesz spradzić czy dzidzia ma ciepło to dotknij karku jak jest ciepły to ok jak spocony to za ciepło jak zimny to za zimno. Ale na milośc boską nie zawijaj tego dziecka w 10 kaftaników bo zimolucha zrobisz albo przegrzejesz nie mówie żeby mu zimno było ale bez sadyzmu. Pozdrawiam Edyta Odpowiedz Link Zgłoś