marzena72 15.12.04, 14:09 Moją 7 tyg. córeczkę obsypało malutkimi krosteczkami na twarzy i za uszkami (pozozstałe ciałko w porządku) - co to może być? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kurdkowa1 Re: krosteczki na twarzy 15.12.04, 14:22 Być może trochę ją przegrzałaś. myj buzke wodą i czekaj. Jeżeli zmiany nie ustąpią to może to być skaza białkowa - najlepiej wtedy skontaktuj się z lekarzem pediatrą. Pozdrawiam mama Marcyski Odpowiedz Link Zgłoś
marzena72 Re: krosteczki na twarzy 15.12.04, 15:03 Myślałam właśnie, że to potówki. Przemywam buźkę roztworem z sody oczyszczonej, ale krostki nie znikają od trzech dni (( Jej, to naprawdę może być skaza białkowa? Odpowiedz Link Zgłoś
jutta2 Re: krosteczki na twarzy 15.12.04, 15:15 moze to byc tradzik niemowlecy moj maly tez mial a skaze dostal w 6 tyg zycia Odpowiedz Link Zgłoś
karkaz Re: krosteczki na twarzy 15.12.04, 16:52 wiesz co, alergia to są takie maleńkie raczej, kaszkowate. Trądzik to właściwie jak trądzik- brzydkie syfki ze środkami ropnymi czasem, ale duże raczej- większe od wysypki uczuleniowej. No i za uszkami to u nas była jednak alergia. Trądzik przerabialiśmy, ale to najbardziej na bródce, czółku, policzkach... Odpowiedz Link Zgłoś
marsau1 Re: krosteczki na twarzy 15.12.04, 21:10 Jeśli chcesz wyeliminować skazę białkową, to po prostu wstrzymaj sie na ok. 3-4 dni z jedzenia czegokolwiek z białkiem krowim. Jeśli buzia dzidziusia zrobi się jak przysłowiowa pupcia niemowlaka, tzn., że ma skazę białkową. Ja wystarczy, że zjem plasterek żółtego sera i na drugi dzień moja córcia ma wysypkę na policzkach, a za uszkami robi się taka skorupka, coś jak strupki. Za uszkami przed kąpielą (z 1 godz.) przetrzyj oliwą (może być spożywcza)i po kąpieli przetrzyj ręcznikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
marzena72 Re: krosteczki na twarzy 16.12.04, 17:12 Dziękuję wszystkim za rady!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anula-p Re: krosteczki na twarzy 16.12.04, 20:59 Ja jeszcze dodam że na potówki (a miała w lecie sporo po przyjeździe ze szpitala!!!!) najlepiej zrobiły kąpieke z nadmanganianie potasu - chyba po dwóch prawie znikły. No i oczywiście nie przegrzewać!!! ale ona miała potówki w tych miejscach gdzie się pocimy....... a nie na twarzy...... Za to jak miała 3 tygodnie nawiadziała nas skaza białkowa. I tutaj Cie nie pocieszę, odstawiałm CAŁY nabiał ( a i tak cały mój nabiał to było masło i to co w ciascie drożdżowym, moze raz zgrzeszyłam kawałkiem sernika) ale krostki nie znikały ani po 3 ani po 4 dniach, ani po tygodniu, ani po dwóch. Chyba dopiero po miesiącu i to z pomoca leków. Ale jak zniknęły to się już nie pojawiły. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
dorri To nie musi byc skaza 17.12.04, 07:44 Mój 7 tyg synek też od tygodnia ma na policzkach takie suche czerwonawe krostki. Przy okazji szczepienia spytałam o to lekarza z obawa o skazę białkową. Powiedział, że wszelkie alergie jeżeli od razu nie wysypia całęgo ciała to raczej nie ujawniają sie przed trzecim mies. życia. zasugerował, że to może łojotokowe zapalenie mieszków czy cos takiego i żeby tylko smarować oliwa z oliwek albo linomagiem jeżeli będzie b. suche. Na niepokój jeszcze za wczesnie. Ja wyeliminowałam z diety wszelkie białko na 3-4 dni a krostki nie znikneły. Więc się już nie martwi Odpowiedz Link Zgłoś