Dodaj do ulubionych

PRZEJŚCIE NA BUTELKĘ

31.12.04, 19:01
Witam! Jak dotąd czytałam o waszych większych i mniejszych problemach i w
końcu przyszła pora na mnie i Szymka.Za miesiąc wracam do pracy i chciałabym
przejść na karmienie mieszane, pierś i butla - mleko modyfikowane.Szymon
skończył 3 m - ce wg. was jakim mlekiem - butelką - smoczkiem powinnam zacząć
karmić żeby mały się przyzwyczaił?Proszę o rady. Na czym polega
trójprzepływowy smoczek Aventu, jakoś nie potrafię z niego korzystać.Pomocy!!!
Obserwuj wątek
    • renata28 Re: PRZEJŚCIE NA BUTELKĘ 31.12.04, 19:23
      Ja karmię Beblionem (teraz już 2 wcześniej 1). Mojej małej to mleko bardzo
      odpowiada. Używam też smoczków i butelek Aventu (mają chyba najbardziej zliżony
      kształt do piersi), w tym trójprzepływowego, który ma w równych odległościach
      jedną, dwie i trzy kreseczki. W zależności, którą kreseczkę nakierujesz na
      nosek, tak szybko będzie płynęlo mleko, kasza, bądz kleik (jedynka najwolniej).
      Jeśli coś źle wytłumaczyłam, daj znać, spróbuję wytłumaczyć lepiej.
      Moja mała ssała pierś i jadła z butelki tak samo chętnie, dlatego myślę, że to
      był dobry wybór
      Pozdrawiam Noworocznie
      Renata
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=18917478
      • asimar1 Re: PRZEJŚCIE NA BUTELKĘ 31.12.04, 20:37
        Dzięki za odpowiedź. Odnośnie kreseczek to są rzeczywiście, ale jak ustawić
        przepływność, jak nakierować kreseczkę na nosek. Gdzie jest ten nosek?

Z góry dziękuję.
        • renata28 Re: PRZEJŚCIE NA BUTELKĘ 31.12.04, 20:51
          Kreseczkę trzeba ustawić tak, żeby wypadała na środek noska dziecka. Nie wiem,
          jak to wytłumaczyć. Nosek dziecka i kreseczka muszą być w jednej linii. Gdyby
          nie było odległości smoczka między noskiem a kreseczką, to kreseczka byłaby na
          środku noska.
          Pozdrawiam
      • asimar1 Re: PRZEJŚCIE NA BUTELKĘ 31.12.04, 20:50
        UPS, ALE MI SIĘ DOSTAŁO! JESTEM TATĄ SZYMONKA I TAK JAKOŚ NIE ZASKOCZYŁEM O CO
        CHODZI Z TYM NOSKIEMsmile

JEŻELI MOŻESZ NAPISZ JAK DŁUGO TRWAŁO NIM NAUCZYŁAŚ SWOJE DZIECIĄTKO PIĆ Z
        BUTELKI. JA TEŻ CHCIAŁABYM KARMIĆ DO POŁUDNIA BUTELKĄ. CZY MLEKO SZYKUJESZ
        RANO,CZY WIECZOREM I WSADZASZ DO LODÓWKI? JAKA BYŁA PIERWSZA PORCJA MLEKA Z
        BUTELKI? NASZ SZYMONEK JUTRO BĘDZIE MIAŁ RÓWNE 3 MIESIĄCE.

DZIĘKI Z GÓRY.
        MAMA

--------------------------------------------------------------------------------
        >Dzięki za odpowiedź. Odnośnie kreseczek to są rzeczywiście, ale jak ustawić
        >przepływność, jak nakierować kreseczkę na nosek. Gdzie jest ten nosek?
        >
        >Z góry dziękuję.
        -------------------------------------------------------------------

renata28 napisała:

> Ja karmię Beblionem (teraz już 2 wcześniej 1). Mojej małej to mleko bardzo
        > odpowiada. Używam też smoczków i butelek Aventu (mają chyba najbardziej
        zliżony
        >
        > kształt do piersi), w tym trójprzepływowego, który ma w równych odległościach
        > jedną, dwie i trzy kreseczki. W zależności, którą kreseczkę nakierujesz na
        > nosek, tak szybko będzie płynęlo mleko, kasza, bądz kleik (jedynka
        najwolniej).
        >
        > Jeśli coś źle wytłumaczyłam, daj znać, spróbuję wytłumaczyć lepiej.
        > Moja mała ssała pierś i jadła z butelki tak samo chętnie, dlatego myślę, że
        to
        > był dobry wybór
        > Pozdrawiam Noworocznie
        > Renata
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=18917478
        • renata28 Re: PRZEJŚCIE NA BUTELKĘ 31.12.04, 21:08
          Zdarza się najlepszym
          Moja mała jakoś od razu zaskoczyła ze smoczkiem (chociaż normalnego smoka nie
          chce). Faktem jest, że ten, którego używam jest podobny kształtem do piersi i
          podobno dziecku łatwo się przystosować (ale znam przypadki, że dziecko za nic
          nie chciało silikonowego, tylko trzeba było latać za kauczukowym). Mleko z
          puszki trzeba niestety robić na bieżąco, nie można go zostawiać na później, bo
          mogą się zacząć wytwarzać jakieś bakterie, a u takiego malucha to
          niebezpieczne. Jak nie zje wszystkiego, to też wylewałam.
          To ile bobas zje zależy tylko od niego i jego humoru (przynajmniej u mojej
          małej). Starałam się zawsze robić jej według wskazań na puszcze. W 3 miesiącu
          życia to jest (jeśli dobrze pamiętam) 120-150 ml (tzn. na takiej ilości wody
          robisz mleko), w czwartym 150-180 ml. Ale tym się naprawdę nie ma co
          przejmować, są to tylko orientacyjne wielkości (np. na mleku NAN są zupełnie
          inne, większe, czego moje dziecko, kiedy próbowałam to mleko, ale nie
          smakowało, nie zaakceptowało). Myślę, że Szymonek sam sobie dobierze
          odpowiednią ilość.
          Przy karmieniu mlekiem z puszki trzeba też podawać coś do picia (rumianek, woda
          z glukozą.
          Już tak zupełnie książkowo to w czwartym 4 miesiącu życia jest 6-5 karmień na
          dobę (średnio co 3 godz.)
          Za miesiąc będziecie mogli zagęszcz.. to mleko kleikiem kururydzianym albo
          ryżowym (w 5 mies. życia).
          Ale się rozpisałam. Przepraszam, ale gdybyście mieli jeszcze jakieś
          wątpliwości, chętnie podzielę się swoimi niezbyt jeszcze długimi
          doświadczeniami.
          Pozdrawiam serdecznie, przy okazji życząc szczęśliwego Nowego Roku, który
          pewnie jak my spędzacie w tym roku wyjątkowo rodzinnie.
          Oczywiście życzenia dla Szymonka, trzy miesiące to już poważny wiek.
          Renata
          A to moja kropeczka

• dorata Re: PRZEJŚCIE NA BUTELKĘ 01.01.05, 18:48
            Wirtam, też jestem zainteresowana wprowadzeniem butelki (powrót do pracy), ale
            moja córcia za nic nie chce z niej jeść. Renata, piszesz, że używasz smoczka
            zbliżonego kształtem do piersi, możesz napisać jakiego dokładnie? Dziękuję i
            pozdrawiam.
            • renata28 Re: PRZEJŚCIE NA BUTELKĘ 01.01.05, 18:54
              Używam Aventu. Moja córcia ma wtedy przy jedzeniu tak rozchylone usta, jakby
              ssała pierś (tzn. szeroko). Może dajesz jej smoczek ze zbyt wolnym przepływem i
              dlatego nie chce (albo na odwrót). Ja musiałam próbować różne także co do
              materiału - kauczukowe i silikonowe. Mam teraz w domu cały przekrój, ale cóż
              mus to mus...
              Pozdrawiam
              Renata
              • asimar1 Re: PRZEJŚCIE NA BUTELKĘ 01.01.05, 21:28
                Szymon się przełamał załapał smoka na 2 i zjadł 2razy 30, a raz 50! Mam
                nadzieję,że się oswoi i pomalutku nauczy. Dziś cieszę się,że zaczęłam cały
                miesiąc przed powrotem do pracy. Bardzo dziękuję za rady - nabrałam pewności!!!
                • goskapoz Re: PRZEJŚCIE NA BUTELKĘ 02.01.05, 12:01
                  Dziewczyny jeszcze jedna rada (moze glupia ale...)uwazajcie jak dokrecacie
                  butelke,jezeli bedzie za mocno dokrecona to nie bedzie przeplywu powietrza!!!!
                  Moja Tosia nie zaakcepttowala aventu,wydaje mi sie ze ten smoczek jest"za
                  dlugi" zaakceptowala natomiast NUk'a i pije (oczywiscie jak zachce smile)mieszanie
                  piersi ibutelki nie dalo w moim przypadku dobrych efektow,mala plula butelka a
                  ja w gescie rozpaczy dawalam jej piers.Przestraszylam sie gdy musialam zostawic
                  Tosie na 3 godz.u Babci i nie sprawdzilo sie ze dziecko jak bedzie glodne to
                  zle....Teraz karmie jedynie rano o 6 bo ...to lubie,to taka nasza chwila
                  intymna,ale wiem ze najada sie butla.Pozdrawiam noworocznie gosia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka