Dodaj do ulubionych

DZIECKO 7 MIES NIE CHCE SIĘ SAMO BAWIĆ

07.01.05, 17:16
Nie wiem co robić - może ktoś miał podobny problem - mój syn ani na chwilę
nie może zostać sam - nie mogę zrobić herbaty czy wyjśc do toalety bo zanosi
się płaczem. Nie bawi się sam nawet 5 minut. Ma mnóstwo zabawek, matę
edukacyjną itp. Staram się go zostawiać przyzwyczajać, ale po kilku minutach
rezygnuję.
Obserwuj wątek
    • mariazofia Re: DZIECKO 7 MIES NIE CHCE SIĘ SAMO BAWIĆ 07.01.05, 17:25
      Mam ten sam problem - moja córka też ma 7 miesięcy i cały czas chce byż ze mną,
      co gorsza najbardziej lubi jak noszę ją na rękach. Mam nadzieję, że to się
      szybko zmieni, bo jestem już baaardzo zmęczona.
    • michatka Re: DZIECKO 7 MIES NIE CHCE SIĘ SAMO BAWIĆ 07.01.05, 17:26
      całkiem normalnie się zachowuje wink
      ja robię tak - gotuję: Młoda w wysokim krzesełku ze mną w kuchni, patrzy, ja do
      niej gadam, daję drewnianą łychę do zabawy itd
      chcę poczytać - Młoda na kocu z zabawkami, ja obok, oczywiście gazeta jest dużo
      ciekawsza od wszelkich zabawek, edukacyjnych też wink, daję jakąs reklamę do
      podniecenia; ewentualnie czytam i np. turlam piłkę
      coraz częściej w zabawianiu Młodej wyręcza mnie starszy syn , no ale to będziesz
      mogła przetestować dopiero przy następnym wink
      no i wychodzę z założenia że nic jej się nie stanie jak chwile pomarudzi w
      łóżeczku, na kocu, czy gdzie tam się znajduje
      głowa do góry wink
      Ania
      • eenia Re: DZIECKO 7 MIES NIE CHCE SIĘ SAMO BAWIĆ 07.01.05, 17:31
        Hmmm, nie chcę straszyć ale nie sądzę zeby się to zmieniłosad a na pewno nie
        samo, myślę ze nalezy dziecko uczyć pozostawania samemu od poczatku, wychodząc
        na momencik i wracając itp, ja tak robiłam od początku i mogę spokojnie
        zostawić mojego 7 miesieczniaka siedzącego w swoim krzesełku czy na dywanie na
        jakieś 10 minut i mały wogóle nie protestujesmile Nie odczuwa lęku kiedy ginę mu z
        oczu, czuje się bezpiecznie bo wie że wrócęwink

eenia
      • ewka100 Re: DZIECKO 7 MIES NIE CHCE SIĘ SAMO BAWIĆ 07.01.05, 17:39
        Dzieki za odzew. Niestety u nas nie wystarczy być w zasięgu wzroku tylko trzeba
        być "namacalnie" winkA zostawienie na chwilę w pozycji na plecach po kilku
        sekundach kończy się na brzuchu i tutaj jest wrzask i łzy bo niestety nie umie
        jeszcze przewracać się z brzucha na plecy, wogóle niespecjalnie radzi sobie na
        brzuchu - może to też jest jakaś przyczyna tego ciagłego niezadowolenia. Ale
        już zastanwiałam się czy te teorie mówiące o tym, że trzeba jak najszybciej
        podejść do płaczącego dziecka żeby ono nie starciło poczucia bezpieczeństwa są
        słuszne. Juz kilka razy pediatrzy proponowali żeby kupić zatyczki i zwiększać
        czas samodzielnej zabawy. Tylko co to za zabawa.
    • kasiaromek Re: DZIECKO 7 MIES NIE CHCE SIĘ SAMO BAWIĆ 07.01.05, 17:28
      Witaj!Mój synek ma 9,5 m-ca i mam ten sam problem. Bawi się ładnie zabawką i
      wydaje mi się że nie zwraca na mnie uwagi, ale gdy tylko wyjdę z pokoju to jest
      płacz, albo słyszę że Michałek "biegnie" za mną.
      Pozdrawiam
      Kasia i Michałek
      • komika Re: DZIECKO 7 MIES NIE CHCE SIĘ SAMO BAWIĆ 07.01.05, 17:50
        Dziewczyny- Patrycja ma 13 miesięcy i też nie moge wyjść na chwile z pokoju bo
        zaraz płacz i gonienie za mną!Jak dogoni to chce na rączki!Nadal nic nie moge
        zrobić-wszystko musze robić z nią- do WC z nią, do wanny z nią,do kuchni-
        cokolwiek robie to z dzieckiem uczepionym do moich nóg!Problem dotyczy sytuacji
        gdy jesteśmy same w domu!Z niecierpliwością czekam na odcinek "Zaklinaczki
        dzieci", w którym bedzie o rozwiazywaniu podobnego problemu!!Tylko nie wiem
        który to odcinek-w razie czego oglądam i nagrywam wszystkie odcinki-może
        ta "zaklinaczka"-podsunie jakieś rozwiązanie!pozdrawiam!
    • lucynalew Re: DZIECKO 7 MIES NIE CHCE SIĘ SAMO BAWIĆ 07.01.05, 18:33
      Mam 7-miesieczna corke i bardzo ladnie potrafi sie ona bawic sama. Juz jednak
      od pierwszych tygodni zycia trzymalam sie zasady podpowiedzianej przez starsze
      stazem mamy - DAJ DZIECKU SPOKOJ, GDY JEST ZAJETE SOBA LUB ZABAWKA. Gdy sie
      przebudza nie podchodze od razu, tylko jak USLYSZE pierwszy sygnal. Mala sadzam
      w foteliku samochodowym (ma 3 stopnie oparcia) w kuchni jak cos gotuje, w
      pokoju jak prasuje, w lazience jak sie myje i wszedzie cos do niej mowie. Gdy
      jednak widze ze jest czyms zajeta, to nie przeszkadzam. W koncu dorosli tez nie
      zawsze chca byc w towazystwie. Kiedys wybiegalam w toalety jak tylko pisnela,
      teraz jednak wychodze z zalozenia, ze jej nic sie nie stanie jak chwilke
      pomarudzi, to nie 2-tygodniowe dziecko, do ktorego biec trzeba. Jesli teraz nie
      nauczycie dzieci bawic sie same (pewnie wiele placzu bedzie Was czekac), to i z
      koncentracja w wieku szkolnym bedzie problem - tak przynajmniej mowia madre
      ksiazki smile Trzymam kciuki! Mama Lucyna
      • leli1 Re: DZIECKO 7 MIES NIE CHCE SIĘ SAMO BAWIĆ 08.01.05, 20:11
        witaj,
        piszesz ze ma pelno zabawek a sie nie bawi....moze tu jest problem. Ja mialam tak samo, az lekarka poradzila mi aby ograniczyc mu ilosc zabawek, zeby mial naraz tylko jedną, bo jak ma kilka to tak jakby nie mial zadnej. dziecko nie potrafi skupic sie na kilku rzeczach naraz. No i mata wylądowała pod łózekiem, zabawki w wielkim worze i dzidek dostaje po jednej ew. dwie sztuki zabawki i jest spokój. A ja co kilka dni mu je zmieniam i kiedy ma nową dostawe to potrafi sie nawet z 15-20 min. nimi zając. Przedtem zawsze potrzebowal asysty. Sprobuj, moze u was tez poskutkuje.
        I co jeszcze zauwazylam, jak synus byl mniej mobilny niz teraz (tzn jak nie potrafil jeszcze siedziec, wstawac ani raczkowac) to strasznie go ta niemoc denerwowala, w zasadzie budzil sie marudny i caly dzien taki bywał, ale odkad sie tego nauczyl to jest zdecydowanie bardziej pogodny.
        Pozdrawiam i jeszcze raz polecam ograniczenie zabawek.....to bardzo czesto skutkuje smile
    • olang Re: DZIECKO 7 MIES NIE CHCE SIĘ SAMO BAWIĆ 07.01.05, 19:48
      a co to jest mata edukacyjna??
      • janka741 Re: DZIECKO 7 MIES NIE CHCE SIĘ SAMO BAWIĆ 08.01.05, 12:33
        Mata edukacyjna to coś w rodzaju kolorowego kocyka, nad którym krzyżują się 2
        pałąki z przyczepionymi zabawkami.
        Tu możesz zobaczyć jak wyglądają takie maty edukcyjne:
        www.bobomarket.pl/exec.php?C=Sz2&P=27510121&PND=27510009&PZ0=&PZ1=&PZ2=Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka