jog2000 23.01.05, 12:55 Maluszek ma 3 tygodnie i nie odpadł mu jeszcze pępek (była gruba pępowina). Niepokoi mnie dziwny z niego "zapach". Po przemyciu spirytusem wacik jest zabrudzony. Czy to jest normalne? Pępek jest przemywany dość często. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mojanoga Re: pępek problemy 23.01.05, 12:57 Jeżeli zapach jest nieprzyjemny to może wdalo się zakażenie i to zapach ropy,która zebrala się pod strupkiem(nie widać jej na zewnątrz. Radzę iść do lekarza,to raczej nie jest normalne.A okolica pępuszka jest zaczerwieniona? Odpowiedz Link Zgłoś
jagulec Re: pępek problemy 23.01.05, 12:59 Z pepka nie powinno byc zadnego zapachu. U nas tez sie troche mazalo ale bez smrodku. Najpier lekarz zapisal antybiotyk w plynie (davercin), smarowalismy pare dni ale nie przeszlo. Drugi lekarz powiedzial, ze zalegly sie bakterie beztlenowe, na ktore antybiotyk nie dziala i kazal obficie zlewac woda utleniona. I to byl strzal w dziesiatke, pepek przestal sie babrac i za kilka dni odpadl. Lepiej skonsultujcie sie z lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
szczesliwytatus Re: pępek problemy 23.01.05, 13:25 naszej niuni pepuszek odpadl juz po tygodniu ale to dlatego ze przemywalismy nierozcienczonym spirytusem 99% byl ladnie zasuszony najwazniejsze zeby dobrze go odchylic i tam dokladnie przemyc' Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p Re: pępek problemy 23.01.05, 14:38 Mojej odpadl, jak miala 4 tyg!!! I pomoglo dopiero przykladanie takiej specjalnej paleczki jakiegos tlenku, nie pamietam, jak to sie nazywa, jest w aptece bez recepty, pare zlotych kosztyje. Poradzila mi to polozna, jak nie chcial odpasc po smarowaniu samym spirytusem (juz nierozcienczonym tez probowalam). A tym patyczkiem trzeba bylo u nasady dotykac i doslownie po 2 takich operacjach odpadl. Kurcze, nie pamietam nazwy! Ale smrodku nie bylo, jesli tam sie jakies zakazenie wdalo to lepiej idz do lekarza, niech obejrzy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mkonkol Re: pępek problemy 23.01.05, 14:56 Dość często ale może niedokładnie??? Za pępka trzeba delikatnie pociągnąć i z każdej strony pożądnie wypędzlować. Nie bój się to malucha nie boi. W szkole rodzenia mówili, że nieładny zapach z pępka oznacza, że jest niedokładnie wymyty spirytusem i zaczyna się babrać. A to że wacik jest brudny... Nasz po przemyciu pępka był brudnawy, delikatnie. Czyściliśmy bardzo często, właściwie niemalże polewliśmy spirytusem. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_p Re: pępek problemy 23.01.05, 15:00 Paleczka lapisu! Przypomnialam sobie. Mam nadzieje, ze sie nie pomylilam. Wez w aptece i delikatnie tym dotykaj u nasady pepka, dokladnie z kazdej strony. Nam pomoglo, jak juz pisalam. Odpowiedz Link Zgłoś
jk3377 Re: pępek problemy 23.01.05, 16:04 Mój synek ma już 9 miesięcy ale pamiętam, jak to było z pępkiem... brrr... krótko mówiąc położna nas "olała", przestała przychodzić po 3 wizytach i z pępka zaczęło śmierdzieć niczym kupka. Trochę minęło zanim zorientowaliśmy się ze to nie z pupki tylko z pępka który zaczął po prostu gnić. Radzę jak najszybciej do lekarza, przepisze co potrzeba ( ja dostałam fiolet spiryt. i taki żółty proszek do posypywania - po 3 dniach idealnie się wygoiło).A pępek odpadł po 21 dniach.A swoją drogą prawie zrobiłam awanturę z położną która nagle z przeprosinami się zgłosiła... Odpowiedz Link Zgłoś