Dodaj do ulubionych

pępek problemy

23.01.05, 12:55
Maluszek ma 3 tygodnie i nie odpadł mu jeszcze pępek (była gruba pępowina).
Niepokoi mnie dziwny z niego "zapach". Po przemyciu spirytusem wacik jest
zabrudzony. Czy to jest normalne? Pępek jest przemywany dość często.
Obserwuj wątek
    • mojanoga Re: pępek problemy 23.01.05, 12:57
      Jeżeli zapach jest nieprzyjemny to może wdalo się zakażenie i to zapach ropy,która zebrala się pod strupkiem(nie widać jej na zewnątrz.
      Radzę iść do lekarza,to raczej nie jest normalne.A okolica pępuszka jest zaczerwieniona?
    • jagulec Re: pępek problemy 23.01.05, 12:59
      Z pepka nie powinno byc zadnego zapachu. U nas tez sie troche mazalo ale bez
      smrodku. Najpier lekarz zapisal antybiotyk w plynie (davercin), smarowalismy
      pare dni ale nie przeszlo. Drugi lekarz powiedzial, ze zalegly sie bakterie
      beztlenowe, na ktore antybiotyk nie dziala i kazal obficie zlewac woda
      utleniona. I to byl strzal w dziesiatke, pepek przestal sie babrac i za kilka
      dni odpadl.
      Lepiej skonsultujcie sie z lekarzem.
      • szczesliwytatus Re: pępek problemy 23.01.05, 13:25
        naszej niuni pepuszek odpadl juz po tygodniu ale to dlatego ze przemywalismy
        nierozcienczonym spirytusem 99% byl ladnie zasuszony najwazniejsze zeby dobrze
        go odchylic i tam dokladnie przemyc'
        • kalina_p Re: pępek problemy 23.01.05, 14:38
          Mojej odpadl, jak miala 4 tyg!!! I pomoglo dopiero przykladanie takiej
          specjalnej paleczki jakiegos tlenku, nie pamietam, jak to sie nazywa, jest w
          aptece bez recepty, pare zlotych kosztyje. Poradzila mi to polozna, jak nie
          chcial odpasc po smarowaniu samym spirytusem (juz nierozcienczonym tez
          probowalam). A tym patyczkiem trzeba bylo u nasady dotykac i doslownie po 2
          takich operacjach odpadl. Kurcze, nie pamietam nazwy!
          Ale smrodku nie bylo, jesli tam sie jakies zakazenie wdalo to lepiej idz do
          lekarza, niech obejrzy.
          Pozdrawiam
    • mkonkol Re: pępek problemy 23.01.05, 14:56
      Dość często ale może niedokładnie??? Za pępka trzeba delikatnie pociągnąć i z
      każdej strony pożądnie wypędzlować. Nie bój się to malucha nie boi. W szkole
      rodzenia mówili, że nieładny zapach z pępka oznacza, że jest niedokładnie
      wymyty spirytusem i zaczyna się babrać. A to że wacik jest brudny... Nasz po
      przemyciu pępka był brudnawy, delikatnie. Czyściliśmy bardzo często, właściwie
      niemalże polewliśmy spirytusem.
      • kalina_p Re: pępek problemy 23.01.05, 15:00
        Paleczka lapisu! Przypomnialam sobie. Mam nadzieje, ze sie nie pomylilam. Wez w
        aptece i delikatnie tym dotykaj u nasady pepka, dokladnie z kazdej strony. Nam
        pomoglo, jak juz pisalam.
    • jk3377 Re: pępek problemy 23.01.05, 16:04
      Mój synek ma już 9 miesięcy ale pamiętam, jak to było z pępkiem... brrr...
      krótko mówiąc położna nas "olała", przestała przychodzić po 3 wizytach i z
      pępka zaczęło śmierdzieć niczym kupka. Trochę minęło zanim zorientowaliśmy się
      ze to nie z pupki tylko z pępka który zaczął po prostu gnić. Radzę jak
      najszybciej do lekarza, przepisze co potrzeba ( ja dostałam fiolet spiryt. i
      taki żółty proszek do posypywania - po 3 dniach idealnie się wygoiło).A pępek
      odpadł po 21 dniach.A swoją drogą prawie zrobiłam awanturę z położną która
      nagle z przeprosinami się zgłosiła...smile
    • maryma Re: pępek problemy 23.01.05, 21:49
      cześć
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka