handi Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 25.01.05, 15:14 My robiliśmy w 12 tygodniu, koszt 60 zł i wszystko super. Odpowiedz Link Zgłoś
cyntia33 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 25.01.05, 15:14 Ja robiłam, gdy Iga miała 4 tygodnie i 3,5 miesiąca. Na następną wizytę (chyba już bez USG) mam przyjść, gdy zacznie chodzić. W Piasecznie badanie+usg kosztuje ok. 100 (chyba 90 zł - dokładnie nie pamiętam). Odpowiedz Link Zgłoś
martuszka13 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 12:02 hejka a gdzie w Piasecznie robiłas te badania ? jakis numer telefonu lub nazwa kliniki ,please Odpowiedz Link Zgłoś
anja73 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 25.01.05, 19:18 Ja zrobilam w 2-gim tygodniu - zgodnie z zaleceniem pediatry przy wypisie ze szpitala. Wszystko jest OK. Badanie kosztowalo 72 PLN w Spółdzielni Pracy Specjalistów Rentgenologów, przychodnia na Skierniewickiej. Polecam: www.rentgen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
sonnja1 dziewczyny... 25.01.05, 20:18 ...a czemu robicie badania bioder, tzn. profilaktycznie czy tez wowczas gdy cos Was zaniepokoi? pytam, bo moj synek ma 10 tygodni i o rtg czy usg nie bylo nigdy mowy przy badaniach.. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
renata28 Re: dziewczyny... 25.01.05, 21:26 Bo bardzo dużo dzieci ma niewykształcone panewki w bioderkach i czym prędzej pozna się ich stan, tym lepiej (ewentuelnie krócej w rozwórce). Do czasu sprawdzenia bioderek nie wolno dziecku prostować nóżek i mierzyć. Przeważnie robi się usg i idzie do ortopedy, kiedy dziecko skończy misiąc. Bardzo dziwne jest to, że pediatra nic nic o tym nie mówił, az mi się wierzyć nie chce, bo jeśli chcesz isc państwowo, to musisz mieć skierowanie, a kolejeczki są niezbyt krótkie. Na pocieszenie - częściej zdarza się to u dziewczynek, u chłopców rzadziej, ale niestety też. Odpowiedz Link Zgłoś
moniek76 Koniecznie zróbcie usb bioder! 26.01.05, 09:55 Kochane mamusie! Koniecznie zróbcie tu usg, bo to niezwykle ważne dla dziecka. Ja pierwsze usg robiłam jeszcze w szpitalu po urodzeniu maluszka, no i wyszło, że biodra są na granicy normy. Drugie usg było w 6 tygodniu życia i wyszła dysplazja stawów biodrowych. Leczyliśmy się u ortopedy od marca 2005 do 29 września 2005. W tym czasie synuś przeszedł przez 3 deski Frejki a od wakacji przez super niewygodną szynę Ortolaniego (taki pancerz trzymający nóżki szeroko rozstawione). Teraz biodra są w porządku, ale chodząc przez ten okres co 3 tygodnie na kontrole do ortopedy naoglądałam się do czego może doprowadzić nieleczona dyslpazja. Odpowiedz Link Zgłoś
moniek76 Re: czeski błąd, sorki:) 26.01.05, 09:58 Oczywiście leczenie trawało od marca 2004 do września 2004!!! Odpowiedz Link Zgłoś
bubu27 profilaktycznie 26.01.05, 16:32 Usg to profilaktyka, bo może na badaniu u ortopedy wszystko wyjść bardzo dobrze a na usg coś tam nie grać. Większy procent dysplazji odkrywa się u dziewczynek dlatego najlepsza profilaktyka. usg, noszenie na biodrze, leżenie na brzuchu Odpowiedz Link Zgłoś
moniek76 Re: a moja cora nie miala usg.. 26.01.05, 10:54 W naszym przypadku było tak, że pediatra nie stwierdził dysplazji, a na usg wyszła jak byk! Więc zrobiłabym na Twoim miejscu to usg. Potem musieliśmy jeszcze zrobić 2 razy prześwietlenie rentgenowskie, bo na usg ten problem równiez jest widoczny tylko do pewnego momentu (nie pamiętam do którego miesiaca) A niestety promienie rtg już nie są bez znaczenie dla zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
jalawenda Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 26.01.05, 16:44 Nie pozniej niz do 6. tygodnia. Odpowiedz Link Zgłoś
madeyowa Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 26.01.05, 16:52 U nas (Gdańsk) u bardzo dobrego spacjalisty 40 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 12:37 W Austrii USG st. biodrowych robi sie obowiązkowo każdemu noworodkowi w 4 tyg życia. Myśle, że u nas też powinni sie nad tym zastanowić. Po swoich doświadczeniach poszłabym na USG nawet bez rzadnych wątpliwości i Wam drogie emamy tez tak radze zrobić. Lepiej byc raz nadgorliwa i stracić pare dyszek niz męczyć sie z dzieckiem później. U mnie w tej chwili katastrofa , a niby nie dysplazja, takie niewielkie niedociagnięcie, a płacz i ból dziecka i moje niepotrzebne nerwy, bo jak wytłumaczyc maluchowi, że musze go rozciagać, ćwiczyć i wkładać w szyne gdy chciałby raczkować - robi to dopiero od tygodnia. Nawet nie wiecie jak mi sie chce płakać jak musze na to patrzec. Odpowiedz Link Zgłoś
ewitek01 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 12:50 Młody miał robione USG w 13 dniu życia i po 3 mies.; obie panewki były prawidłowo wykształcone; niestety nie wiem ile kosztuje takie badanie; Odpowiedz Link Zgłoś
wichary1 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 13:25 Mieszkam na Śląsku i u nas jest OBOWIĄZKOWE badanie stawów biodrowych!!! Już w szpitalu w ksiązeczce wpisują termin usg (ok 8 dnia życia dziecka) i trzeba się stawić!!!NIC NIE PŁACIŁAM ! Dlaczego u was to badanie jest płatne? spytajcie lakarzy, bo bardzo mnie to interesuje! Potem jeszcze chyba w trzecim m-cu się powtarza jak wszystko jest ok!To strasznie przykre, że tak dzielą w Polsce nasze wspólne pieniądze. Idę niedługo to tez zapytam. Mam trzy córki i wszystkie trzy miały na tych samych zasadach, tzn za darmo i obowiązkowo. Trzymajcie się i nie dajcie się!!! Pozdrawiam i życzę prawidłowych wyników wszystkim dzieciaczkom!!! Odpowiedz Link Zgłoś
moniasz28 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 19:00 Moja niunia ma skończone 6 tygodni dzisiaj byłyśmy u ortopedy (odpłatnie) i zlecił nam zrobienie USG jak najszybciej. W Warszawie na Białołęce kosztuje to 70 złotych wraz z opinią lekarza ortopedy. Gdybym wiedziała o tym to odrazu bym poszła tam gdzie niunie zapisałam na USG. Ale przynajmniej będę miała opinie dwóch lekarzy ortopedów i jedno USG . Odpowiedz Link Zgłoś
moniasz28 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 19:02 W Warszawie na Białołęce jak się człowiek nie chce najeździć z dzieckiem w inne dzielnice to niestety musi płacić. Ale wolę to niż zagrypiony autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
elli04 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 19:19 Aczy możesz podać gdzie konkretnie w Białołece jest to usg, chętnie wybiore sie tam z córeczką. Odpowiedz Link Zgłoś
brzoskwinka1977 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 19:02 W Krakowie kosztuje 40zlotych.RObi sie je u najlepszej(podobno)specjalistki od radiologii doktor Cyrul na Wislnej w Diagammedzie.Ja bylam i jestem zadowolona.AHA-kiedy maluch skonczy 6 tygodni.Tak doradzono mi w szpitalu.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ila_355 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 19:42 moje maleństwo ma 14 tygodni. Jak miała 6 tygodni pytałam o bioderka mojej pediatry (oczywiście stwierdziła -wszystko ok)Jak miała 9 tygodni byłyśmy u neurologa - która zaleciła nam wizytę u ortopedy - mała źle odwodziła lewą nóżkę. Wróciłam do pediatry - ze zdziwieniem i oporem dała mi skierowanie do ortopedy> Trafiliśmy do "promyka słońca" we Wrocławiu w 12 tygodniu (oczywiście kolejka)P. dr objechał mnie, że tak późno- zrobił usg - kazał ćwiczyć po 1000 razy dziennie.Na moje pytanie czy to wystarczy, czy nie trzeba jakiejś szyny - powiedział że tylko ćwiczyć i kontrola za miesiąc. Wizyta trwała raptem 5-8 minut nawet nie dowiedziałam się co jej jest. Pierwsze dwa dni mała dała zrobić po 500 ćwiczeń ale potem jeden płacz. Nie mogłam tego znieść. Zgadałam się z koleżanką, która poleciła mi najlepszego ortopedę we Wrocławiu 70 zł z usg na Młodych Techników (dr Michajłow), który okazał się naprawdę kompetentnym dr, zrobił usg, zbadał małą (ma dysplazję lewego bioderka) wszystko szczegółowo mi wytłumaczył- powiedział, że ćwiczenia i owszem ale niezbędne jest unieruchomienie, ponieważ jak przestanę ćwiczyć to dziecko układa nóżkę znowu w nieprawidłowej pozycji (i męczy się dzieciaka na darmo). Mała ma poduszkę Freyki 24 h/- kontrola za 6 tygodni. Odpowiedz Link Zgłoś