Dodaj do ulubionych

kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywatnie?

25.01.05, 13:59
Obserwuj wątek
    • handi Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 25.01.05, 15:14
      My robiliśmy w 12 tygodniu, koszt 60 zł i wszystko super.
    • cyntia33 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 25.01.05, 15:14
      Ja robiłam, gdy Iga miała 4 tygodnie i 3,5 miesiąca. Na następną wizytę (chyba
      już bez USG) mam przyjść, gdy zacznie chodzić. W Piasecznie badanie+usg
      kosztuje ok. 100 (chyba 90 zł - dokładnie nie pamiętam).
      • martuszka13 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 12:02
        hejka a gdzie w Piasecznie robiłas te badania ? jakis numer telefonu lub nazwa
        kliniki ,please
    • anja73 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 25.01.05, 19:18
      Ja zrobilam w 2-gim tygodniu - zgodnie z zaleceniem pediatry przy wypisie ze
      szpitala. Wszystko jest OK. Badanie kosztowalo 72 PLN w Spółdzielni Pracy
      Specjalistów Rentgenologów, przychodnia na Skierniewickiej. Polecam:
      www.rentgen.pl
    • sonnja1 dziewczyny... 25.01.05, 20:18
      ...a czemu robicie badania bioder, tzn. profilaktycznie czy tez wowczas gdy cos
      Was zaniepokoi? pytam, bo moj synek ma 10 tygodni i o rtg czy usg nie bylo
      nigdy mowy przy badaniach..
      pozdr.
      • renata28 Re: dziewczyny... 25.01.05, 21:26
        Bo bardzo dużo dzieci ma niewykształcone panewki w bioderkach i czym prędzej
        pozna się ich stan, tym lepiej (ewentuelnie krócej w rozwórce). Do czasu
        sprawdzenia bioderek nie wolno dziecku prostować nóżek i mierzyć.
        Przeważnie robi się usg i idzie do ortopedy, kiedy dziecko skończy misiąc.
        Bardzo dziwne jest to, że pediatra nic nic o tym nie mówił, az mi się wierzyć
        nie chce, bo jeśli chcesz isc państwowo, to musisz mieć skierowanie, a
        kolejeczki są niezbyt krótkie.
        Na pocieszenie - częściej zdarza się to u dziewczynek, u chłopców rzadziej, ale
        niestety też.
        • moniek76 Koniecznie zróbcie usb bioder! 26.01.05, 09:55
          Kochane mamusie! Koniecznie zróbcie tu usg, bo to niezwykle ważne dla dziecka.
          Ja pierwsze usg robiłam jeszcze w szpitalu po urodzeniu maluszka, no i wyszło,
          że biodra są na granicy normy. Drugie usg było w 6 tygodniu życia i wyszła
          dysplazja stawów biodrowych. Leczyliśmy się u ortopedy od marca 2005 do 29
          września 2005. W tym czasie synuś przeszedł przez 3 deski Frejki a od wakacji
          przez super niewygodną szynę Ortolaniego (taki pancerz trzymający nóżki szeroko
          rozstawione). Teraz biodra są w porządku, ale chodząc przez ten okres co 3
          tygodnie na kontrole do ortopedy naoglądałam się do czego może doprowadzić
          nieleczona dyslpazja.
          • moniek76 Re: czeski błąd, sorki:) 26.01.05, 09:58
            Oczywiście leczenie trawało od marca 2004 do września 2004!!!
      • bubu27 profilaktycznie 26.01.05, 16:32
        Usg to profilaktyka, bo może na badaniu u ortopedy wszystko wyjść bardzo dobrze
        a na usg coś tam nie grać. Większy procent dysplazji odkrywa się u dziewczynek
        dlatego najlepsza profilaktyka. usg, noszenie na biodrze, leżenie na brzuchu
    • moniek76 Re: a moja cora nie miala usg.. 26.01.05, 10:54
      W naszym przypadku było tak, że pediatra nie stwierdził dysplazji, a na usg
      wyszła jak byk! Więc zrobiłabym na Twoim miejscu to usg. Potem musieliśmy
      jeszcze zrobić 2 razy prześwietlenie rentgenowskie, bo na usg ten problem
      równiez jest widoczny tylko do pewnego momentu (nie pamiętam do którego
      miesiaca)sad A niestety promienie rtg już nie są bez znaczenie dla zdrowia.
    • jalawenda Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 26.01.05, 16:44
      Nie pozniej niz do 6. tygodnia.
      • madeyowa Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 26.01.05, 16:52
        U nas (Gdańsk) u bardzo dobrego spacjalisty 40 zł.
        • bea-ta Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 12:37
          W Austrii USG st. biodrowych robi sie obowiązkowo każdemu noworodkowi w 4 tyg
          życia. Myśle, że u nas też powinni sie nad tym zastanowić. Po swoich
          doświadczeniach poszłabym na USG nawet bez rzadnych wątpliwości i Wam drogie
          emamy tez tak radze zrobić. Lepiej byc raz nadgorliwa i stracić pare dyszek niz
          męczyć sie z dzieckiem później. U mnie w tej chwili katastrofa , a niby nie
          dysplazja, takie niewielkie niedociagnięcie, a płacz i ból dziecka i moje
          niepotrzebne nerwy, bo jak wytłumaczyc maluchowi, że musze go rozciagać,
          ćwiczyć i wkładać w szyne gdy chciałby raczkować - robi to dopiero od tygodnia.
          Nawet nie wiecie jak mi sie chce płakać jak musze na to patrzec.
    • ewitek01 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 12:50
      Młody miał robione USG w 13 dniu życia i po 3 mies.; obie panewki były
      prawidłowo wykształcone;
      niestety nie wiem ile kosztuje takie badanie;
      • wichary1 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 13:25
        Mieszkam na Śląsku i u nas jest OBOWIĄZKOWE badanie stawów biodrowych!!! Już w
        szpitalu w ksiązeczce wpisują termin usg (ok 8 dnia życia dziecka) i trzeba się
        stawić!!!NIC NIE PŁACIŁAM ! Dlaczego u was to badanie jest płatne? spytajcie
        lakarzy, bo bardzo mnie to interesuje! Potem jeszcze chyba w trzecim m-cu się
        powtarza jak wszystko jest ok!To strasznie przykre, że tak dzielą w Polsce
        nasze wspólne pieniądze. Idę niedługo to tez zapytam. Mam trzy córki i
        wszystkie trzy miały na tych samych zasadach, tzn za darmo i obowiązkowo.
        Trzymajcie się i nie dajcie się!!! Pozdrawiam i życzę prawidłowych wyników
        wszystkim dzieciaczkom!!!
        • moniasz28 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 19:00
          Moja niunia ma skończone 6 tygodni dzisiaj byłyśmy u ortopedy (odpłatnie) i
          zlecił nam zrobienie USG jak najszybciej. W Warszawie na Białołęce kosztuje to
          70 złotych wraz z opinią lekarza ortopedy. Gdybym wiedziała o tym to odrazu bym
          poszła tam gdzie niunie zapisałam na USG. Ale przynajmniej będę miała opinie
          dwóch lekarzy ortopedów i jedno USG smile.
          • moniasz28 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 19:02
            W Warszawie na Białołęce jak się człowiek nie chce najeździć z dzieckiem w inne
            dzielnice to niestety musi płacić. Ale wolę to niż zagrypiony autobus.
            • elli04 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 19:19
              Aczy możesz podać gdzie konkretnie w Białołece jest to usg, chętnie wybiore sie
              tam z córeczką.
    • brzoskwinka1977 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 19:02
      W Krakowie kosztuje 40zlotych.RObi sie je u najlepszej(podobno)specjalistki od
      radiologii doktor Cyrul na Wislnej w Diagammedzie.Ja bylam i jestem
      zadowolona.AHA-kiedy maluch skonczy 6 tygodni.Tak doradzono mi w
      szpitalu.Pozdrawiam
    • ila_355 Re: kiedy zrobic usg bioderek ile kosztuje prywat 11.02.05, 19:42
      moje maleństwo ma 14 tygodni. Jak miała 6 tygodni pytałam o bioderka mojej
      pediatry (oczywiście stwierdziła -wszystko ok)Jak miała 9 tygodni byłyśmy u
      neurologa - która zaleciła nam wizytę u ortopedy - mała źle odwodziła lewą
      nóżkę. Wróciłam do pediatry - ze zdziwieniem i oporem dała mi skierowanie do
      ortopedy> Trafiliśmy do "promyka słońca" we Wrocławiu w 12 tygodniu (oczywiście
      kolejka)P. dr objechał mnie, że tak późno- zrobił usg - kazał ćwiczyć po 1000
      razy dziennie.Na moje pytanie czy to wystarczy, czy nie trzeba jakiejś szyny -
      powiedział że tylko ćwiczyć i kontrola za miesiąc. Wizyta trwała raptem 5-8
      minut nawet nie dowiedziałam się co jej jest.
      Pierwsze dwa dni mała dała zrobić po 500 ćwiczeń ale potem jeden płacz.
      Nie mogłam tego znieść.
      Zgadałam się z koleżanką, która poleciła mi najlepszego ortopedę we Wrocławiu
      70 zł z usg na Młodych Techników (dr Michajłow), który okazał się naprawdę
      kompetentnym dr, zrobił usg, zbadał małą (ma dysplazję lewego bioderka)
      wszystko szczegółowo mi wytłumaczył- powiedział, że ćwiczenia i owszem ale
      niezbędne jest unieruchomienie, ponieważ jak przestanę ćwiczyć to dziecko
      układa nóżkę znowu w nieprawidłowej pozycji (i męczy się dzieciaka na darmo).
      Mała ma poduszkę Freyki 24 h/- kontrola za 6 tygodni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka