amistar Re: co uczula? 03.02.05, 18:35 Sorry za szybko nacisnęłam ENTER. Nie wiem co uczula moje dziecko ma stwierdzoną skazę białkową i staram się nie podawać nic z mlekiem ale małej i tak co jakiś czs pojawiają się wysypki (podejrzewam marchew)ma ciągle ciemieniuchę i brzydkie policzki. Teraz kończy 9 m-cy. Mam pytanie jakie mogę zrobić testy co uczula ile kosztują i czy napewno ustalą alergen. Proszę o opinię.Aga mama Martynki. Odpowiedz Link Zgłoś
zaga25 Re: co uczula? 04.02.05, 00:09 A jesteś pewna że to co je nie zawiera nawet śladowych ilości mleka? Może serwatka albo nie jest napisane w składzie że jest mleko? Jeżeli podejżewasz marchew to odstaw ją na tydzień i zobacz co będzie się działo.U nas jedynym wyjściem była moja ostra dieta(karmiłam jeszcze piersią) i teraz już wiemy co i jak. Odpowiedz Link Zgłoś
mmgromacka Re: co uczula? 04.02.05, 20:17 Ja katowałam się okropną dietą: ryż+chleb+marchewka+ niewiele ponad to, a okazało się, że uczulało wapno musujące i pietruszka. teraz już mogę jeść w miarę normalnie Odpowiedz Link Zgłoś
malgra Re: co uczula? 04.02.05, 20:25 a może to wcale nie mleko ,tylko właśnie marchew? Moją małą uczuliła pietruszka i seler-obecne w słoiczkowych zupkach. Oczywiście lekarz też najpierw stwierdził skazę białkową. Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: co uczula? 04.02.05, 20:43 Moja Zuzia na początku też miała podejrzenia o skazę białkową - karmię nadal piersią i wtedy jadłam jedynie idyka, szynkę, chleb i margarynę. Zrobiłam badania krwi IgE (ponoć nie do końca wiarygodne) i nie udowodniono alergii (badanie na jeden alergen kosztowało chyba 32 zł, kompleks badań na chyba 20 alergenów 260zł). Dostałam się do dobrego alergologa, zaczęłam od razu jeść nabiał. Lekarz stwierdził, że to AZS - niestety. Ja mogę tyko tyle doradzić, że uczulają pomidory, pietruszka, seler, por, masło - to kazano mi od razu wykluczyć. Wybierałam słoiczki bez tych składników - też wskazane przez lekarza. Zuzię uczulają mandarynki i najprawdopodobniej banan (nie chce go jeść, ale mały dzisiejszy kąsek coś tam nabruździł) Co do marchwi - ponoć też uczula, ale ja ładuję ją do większości dań i jakoś wielkich efektów nie ma. Objawy u Zuzi -to policzki często z małymi liszajami, małymi wypryskami. Wypryski na rączkach. Może to nie alergia na białko mleka krowiego?? Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: co uczula? 04.02.05, 20:48 Zapomniałam dodać, że Zuzia miała potworną ciemieniuchę. Zwalczyłyśmy ją w drugim miesiącu - oczywiście alergolog nam pomógł (pani doktor z poradni z poradni osiedlowej nawet jej nie zauważyła, ale za to kazała kąpać ją w przegotowanej wodzie mineralnej!!!). Do dzisiaj smaruję moją Perłe maścią cholesterolową - natłuszcza super skórę, myję mydłem Oilatum. Ciemieniuchę zlkiwidowałam właśnie tą maścią (na zamówienie w aptece, jest tania) w ciągu 2 dni. A u Was objawy alergiczne są od urodzenia?? I ciemieniucha też?? Odpowiedz Link Zgłoś
amistar Re: co uczula? 04.02.05, 21:06 Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Właśnie małej nasiliła się ciemieniucha i zaczerwieniły się policzki, niestety nie wiem od czego. Od jutra uwsteczniamy się z dietą tzn. próbujemy wszystkiego osobno po kolei: marchew za kilka dni dania z pomidorem, selerem i porem. Myślę że to któreś z tych warzyw. Nic co jest z mlekiem, serwatką itp. mała nie je (czytamy skład każdego słoiczka). Mam nadzieję że znajdziemy tego "wroga". Aga mama Martynki. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna1982 Re: co uczula? 04.02.05, 21:24 Witaj! Uczulić może ją wszystko!!! A wcześniej miała alergię na mleko czy od niedawna. Bo ja karmiłam swoją małą i było ok a jak zaczełam jej wprowadzać nowe stałe rzeczy to sie zaczęło i też najpierw że mleko ale okazało się że nie. Napisze Ci co uczula moją Natalkę : kaszki owocowe (sztucznie barwione sa) ziemniaki, seler, banan, brzoskwinia, winogrono, gruszki, kalafior, indyk, kurczak-to chyba na razie tyle. I uważaj na pomidora. I szczerze radzę odstawić seler na dłużej. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
mamanatalki30 Re: co uczula? 04.02.05, 21:34 Dziewczyny! Aż strach mnie bierze, kiedy czytam Wasze wypowiedzi! Moja Natalka tydzień temu skończyła 3 miesiące.Jest cały czas na piersi. Nabiału (poza kozimi serkami) nie jem od kiedy Mała skończyła 6 tygodni. Od 1,5 miesiaca ma wysypkę na całym ciele - wcześniej miała wszędzie poza buzią i pupą, więc zmieniłam proszek Lovelę na Jelpa. Przy pomocy maści z kwasem bornym wysypka ustąpiła na ok 1,5 tygodnia. Niestety w tym tygodniu powróciła i to z podwojoną siłą. Najgorsze są zagięcia łokci i kolan, gdzie Natalka ma czerwone obtarte ranki..... Oilatum i maść już nie pomagają. Już sama nie wiem, co Małą tak uczula. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to na przeklęta marchewka - pediatra kazała mi córkę podtuczyć i zacząć jej podawać marchewkę. Trzeciego dnia zrezygnowałam - dostawała do 4 łyżeczek (pierwszego dnia 1 !) - bóle brzuszka, krzyki i na nasilająca się wysypka! Czy takie uczulenia będą już się tylko nasilać?????????????? pozdrawiam! Joanna, mama Natalki Odpowiedz Link Zgłoś
krasulas Re: co uczula? 04.02.05, 21:36 Aha - i zwróć uwagę na czym sypia - jeżeli na podusi czy samym prześcieradle, to w czym jest prane. (A może ostatnio leżąc na brzuszku o coś buzią się opiera??) Czy w samym np. Jelpie?? To policzki - są narażone. Ja piorę w Jelpie - kiedyś też w Loweli - ale mam zakazane płukanie w płynie do zmiękczania tkanin. I polecam alergologa. Niestety - ci dobrzy i z szybką wizytą kosztują - ale gdyby nie taka moja decyzja - zpaskudziłabym Zuzi skórę. A i tak kto wie co będzie w przyszłości. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
amistar Re: co uczula? 05.02.05, 17:00 Martynka ma stwierdzoną skazę białkową od 1 m-ca życia. Moja dieta -karmiłam piersią do końca 6m - była bardzo uboga ale niestety pozwalałam sobie na słodycze, bo bym chyba umarła a w słodyczach wiadomo jest przecierz mleko lub jego pochodne. Mała nie jest uczulona na proszki itp. uczula ją coś co zjada. Od początku piorę w zwykłych tzw. dorosłych proszkach. Gdyby nie szorstkie policzki i ciemieniucha nawet nie widać że jest alergikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamanatalki30 Alergolog w Poznaniu 06.02.05, 18:58 Czy możecie polecić jakiegoś dobrego alergologa - pediatrę w Poznaniu? pozdrawiam!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś