Dodaj do ulubionych

kolejnosc ząbkow..

14.02.05, 15:28
witam , mam pytanie o kolejnosc zabkow u Waszych pociech... moja Pola ma
prawie 9 miesiecy , najpierw pojawily sie / w Sylwetra/ dwie dolne jedynki
czyli normalnie i od tramtej pory pilnie obserwowalam miejsca na gorne
jedynki ,a tu dzisiaj odkrylam,ze Malutka ma na gorze trojke ,a moze nawwet
jest to czworka ... no i stad moje pytanie czy to normalne,ze zęby nie
pojawiaja sie w ksiazkowej kolejnosci???
Obserwuj wątek
    • mimi44 Re: kolejnosc ząbkow.. 14.02.05, 16:30
      Nie znam sie,ale jak rosna to chyba dobrzesmile))
      Natomiast ja nie mam górnych stałych dwójek wogóle,pierwsze mleczne miałam,a
      stałe nie urosły.....
      • ksas Re: kolejnosc ząbkow.. 14.02.05, 20:21
        hmm, nie bardzo mnie pocieszylassad... moze ktos jeszcze podzieli sie
        dosiadczeniami w tej kwestii
    • akastel Re: kolejnosc ząbkow.. 14.02.05, 21:18
      No właśnie, też mnie interesuje ten temat. Moja corunia (7 miesiecy) najpierw
      dorobila sie lewej dolnej jedynki. No i wypatrywalam drugiej dolnej, bo tak
      bylo u wszystkich znajomych dzieci, a tu niespodzianka - gorna lewa jedynka. Ma
      wiec dwa zabki naprzeciwko siebie, moze sobie nimi postukac i pozgrzytac smile.
      Teraz wyglada tak, jakby jej sie mialy posypac wszystkie gorne, a tej drugiej
      dolnej jedynki na razie nie ma (???).
    • adrianna5 Re: kolejnosc ząbkow.. 14.02.05, 22:07
      Mój synek pojawianie się zebów miał książkowe,córka natomiast nie.Jest to więc
      sprawa indywidualna.U córki było tak:Zęby pojawiały się od 7 mies: marzec:dolna
      jedynka,kwiecień dolna jedynka,czerwiec górna jedynka,2 górne dwójki,dolna
      dwójka,sierpień górna jedynka,dolna dwójka,wrzesień 2 górne czwórki,pażdziernik
      2 dolne czwórki i długo,długo nic i luty wychodzą 4 trójki.Pozdrawiam smile
      • polka79 Re: kolejnosc ząbkow.. 15.02.05, 13:37
        KSAS ??? dla mnie post na czasiesmile))) a jak wygladaja te gorne 3-ki czy 4-
        ki ???? bo mojej tez 2,5 tyg temu wyszly jedynki dolne, wczoraj patrze czy nie
        ma tam gdzies jedynek gornych i widze biala kropke ale wlasnie w miejscu trojek
        czy czworek: z jednej strony mocniej z przeciwnej strony mniej widoczna biala
        kropke ale jest i sama nie wiem czy to zeby czy cos innego, moze afty-ale tak
        symetrycznie i Jej nie bola??? ale to jest tak nie zupelnie od dolu dziaselek
        ale tak lekko z boku a u Twojego Maleństwa w ktorym miejscu ????
    • szpiczak Re: kolejnosc ząbkow.. 15.02.05, 13:44
      nic sie nie przejumuj,moj synek ma jedynki,dwojki i piatki.
    • edytap Re: kolejnosc ząbkow.. 15.02.05, 14:16
      Jakieś 3 m-ce temu sama się o to pytałam. Mojemu Filipkowi najpierw wyszły dolne
      jedynki (pierwszy ząb pojawił się na dwa dni przed skończeniem 4. m-cy!!). A
      następnie wychodziły DWIE GÓRNE DWÓJKI. Wyglądał komicznie. Potem dopiero wyszły
      jedynki.

Ja się tym bym się niemartwiła - nie masz na to żadnego wpływu.
      A do lekarza bym się zwracała z prośbą o radę jedynie w sytuacji, gdy będzie
      nieprawidłowy zgryz.

Ps. mamy już 8 zębów a za 3 dni kończymy 8 miesięcy
      • ksas Re: kolejnosc ząbkow.. 15.02.05, 14:26
        no wlasnie, ta trojko-czworka to sie przebila wiec to jest ewidentnie ząb...
        troche mnie uspokoilysie,ale brak jedynek na gorze mnie niepokoiol dlatego,ze
        pare dni temu Polka miala bliskie spotkanie z podloga i nabila sobie sliweczke
        na dziasle wlasnie w miejscu gornej jedynki, no i pediatra mnie "pocieszyl",ze
        mogla sobie uszkodzic zawiazek zabka i wogole nie wyrosnie - bardzo mnie to
        martwi, bo bez gornej jedynki to slabo sie wyglada, nieconfused??smile
    • karina45 Re: kolejnosc ząbkow.. 15.02.05, 14:41
      Nic sie nie martw wyrosna na pewno. A w jakiej kolejnosci to niespodzianka!!
      Moja nika miala pierwszego zeba przed ukonczeniem 4 miesiaca, czego nikt sie
      nie spodziewal, a tu nagle cap i zaczela nas gryzc tym jednym zebem. To byla
      dolna jedynka, potem przepisowo nastepna dolna jedyneczka, a potem o dziwo dwie
      dolne dojki. Wygladala bardzo zabawnie z czterema zebami na dole i zadnym na
      goze. A teraz to wyglada jeszcze lepiej bo wyrosla jej lewa gorna jedynka
      (wyglada jakby jej sie ziarnko ryzu przylepilo do dziasla, hihihi). W
      miedzyczasie miala kilka spotkan bliskiego stopnia z meblami lub podloga ze az
      sie balam zeby jej te mleczaki nie wypadly. Mimo tylu wypadkow zeby sa i ciagle
      rosna a moj pediatra ciagle mi powtaza ze mam sie tak nie martwic bo dzieci sa
      z gumy i na pewno jej nic nie bedzie. No to staram sie nie martwic i czekamy na
      dalsze zabki ale teraz to sprawdzam juz wszedzie bo nic nie wiadomo a moze
      nastepna wcale nie bedzie prawa gorna jedynka a np. piatka? wink Pozdrawiamy
      szczerbatym usmiechem. Karina i Nika
    • anikwaw Re: kolejnosc ząbkow.. 15.02.05, 14:44
      Kubiś ma od 7 miesięcy jedynki (góra i dół) a od dwóch tygodni rosna mu
      jednocześnie cztery czwórki. Właściwie to już się przebiły....po wielkich
      bólach, kilku nieprzespanych nocach itp. Nie mamy ani jednej
      dwujeczki....niestety !
      Czwórki są "przedtrzonowe" więc i zdecydowanie większe, szersze i pewnie byś
      zauważyła różnicę gdyby Twoje małej właśnie czwóreczki rosły!

Pozdrawiam,
      Ania i Kubiś (14 miesięcy)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka