Dodaj do ulubionych

Co z napletkiem podczas kąpieli?

20.02.05, 18:00
Witam!!!

Mam pytanko, czy podczas kąpieli trzeba zsuwac napletek i myc tam dokladnie?
czy to dopiero w pozniejszych miesiacach sie robi? Moj synek ma 3,5 mies. Czy
wy myjecie tam dokaldnie?
Obserwuj wątek
    • magdalena1811 Re: Co z napletkiem podczas kąpieli? 20.02.05, 19:29
      Różne słyszałam zdania na ten temat. Ja osobiście tego nie robię tzn. nic tam
      nie odciągam.
      • honi_29 Re: Co z napletkiem podczas kąpieli? 20.02.05, 19:59
        Witaj.Ja odciągam i starannie myję.Wiem,że nie mycie jest przyczyną infekcji,a
        co za tym idzie niepotrzebne kuracje antybiotykami,bowiem przyczyną jest
        stulejka.Poza tym lekarz na bilansie 4,czy 5-latka zwróci na to uwagę i kiedy
        napletek się nie odprowadza skieruje do chirurga bądź urologa.Wtedy kończy się
        to dla dziecka tragicznie,bowiem lekarz odciąga "na siłę",co jest dla dziecka
        bardzo bolesne i wiąże się z bardzo obfitym krwawieniem.Tak więc jeżeli chcesz
        oszczędzić dziecku niepotrzebnych cierpień,zsuwaj napletek i myj dokładnie
        miejsce pod nim.Pozdrawiam Honi z Piotrusiem
        • olanowak24 Re: Co z napletkiem podczas kąpieli? 24.02.05, 15:02
          Nie wolno ruszać napletka ( tak słyszałam i od doswiadczonych mam, i od lekarzy
          i tak jest napisane we wszystkich poradnikach)a to co napisała honi mnie
          przeraziło, nie wiem skad takie "tragiczne" informacje, ale mysle ze nie
          powinna pisac skoro dokładnie nie wie, bo mozecie zrobic krzywde dzidzią, ja
          sie nie wypowiadam ale ufam lekarzom i mamą i nic nie ruszam póki wszystko jest
          ok
          • honi_29 do olanowak24 24.02.05, 20:04
            Droga Olu.Nie wiem dlaczego masz wątpliwości i nie rozumiem jak możesz
            powiedzieć,że się nie znam.Akurat pracuję w szpitalu i z urologiem też miałam
            do czynienia,więc proszę nie obrażaj mnie,ok?Jak Ci nie odpowiada co piszę,rób
            po swojemu,ale radzę zapytać inne mamy co sądzą na ten temat.Życzę powodzenia i
            absolutnie nie życzę stulejki.Zastanów się mamusiu czy warto narażać dziecko na
            ból i stres.Poza tym nie powiedziałam,że robię coś na siłę,prawda?Pozdrawiam
            wszystkie mamuśki smile.Honi
    • marinera Odciągać, ale nic na siłę 20.02.05, 22:35
      Nasza p. doktor na wizytach odciągała mocno, a małemu aż skórka pękała. Mi się
      nogi uginały i słabo mi się robiło... Przyszła do nas dobra p. doktor i
      powiedziała, żeby odciągać, ale baaaardzo delikatnie, żeby skórka nie pękała,
      bo będą zrosty i przez to jeszcze gorzej. Odciągam baaardzo delikatnie i tylko
      tyle ile się da, myję wacikiem zwilżonym wodą i po kąpieli, gdy skórka jest
      rozgrzana i miekka. I za każdym razem udaje się odciągnąć więcej. Myślę, że
      można odciągać, ale nic na siłę. Delikatnie, wszak to bardzo wrażłiwy
      organ... smile
      Pozdrawiam
      • bea-ta Re: Popieram przedmówczynie! 20.02.05, 22:50
        Ściagam skórke od ok. 6mż idalej będę to robić. Rady starszych koleżanek ,
        które są czasem nieocenionesmile
    • chrenata Re: Co z napletkiem podczas kąpieli? 24.02.05, 11:50
      czytałam, że odciagać napletek /delikatnie/ należy do momentu pojawienia sie
      cewki moczowej, nie mocniej. I najlepiej po kąpieli.
    • elgosia Re: Co z napletkiem podczas kąpieli? 24.02.05, 13:25
      Przy delikatnym i systematycznym odciąganiu napletek powinien odsłonić żołądź.
      Nie ruszne napletki przyrastają i potem łatwo nie jest (ściąganie na siłę lub
      operacja).
      • anka1 Re: Co z napletkiem podczas kąpieli? 24.02.05, 17:14
        nam pediatra powiedziala zeby absolutnie nic na sile nie robic tylko delikatnie
        siusiaczka podnosic i myc.
        bardzo mi zal Maluszkow ktorym lekarz na sile zrywa skorke. a gdyby tak jemu
        zafundowac podobna "przyjemnosc" ?
    • annamarp Re: Co z napletkiem podczas kąpieli? 25.02.05, 11:58
      - najlepiej nie odciagac do 2 roku zycia
      - mozna delikatnie potroszku probowac
      ponizej fragment artykulu chirurga i urologa dzieciecego:
      Stulejką nazywa się zwężenie napletka uniemożliwiające jego zsuwanie poza
      żołądź. Jednak za stulejkę powinno się również uważać zwężenie napletka, który
      daje się ściągnąć przy użyciu zbyt dużej siły (czego nie powinno się robić),
      lecz przy tym pęka, powodując ból i niepokój dziecka. Ta druga postać stulejki
      jest nawet częstsza, a niewłaściwe jej leczenie (forsowne ściąganie powoduje
      pękanie napletka w następstwie czego tworzą się blizny w miejscach pęknięć)
      może prowadzić do stopniowego nasilania się zwężenia.
      pozdrawiam,
      Ania
    • beataaas Re: Co z napletkiem podczas kąpieli? 25.02.05, 14:57
      Mój syn był na bilansie dwulatka i pediatra kazała leciutko ściągać napletek
      podczas kąpieli. Jak to robicie? dokładnie chodzi mi o to czy ściągać w stronę
      brzuszka dziecka czy do siebie? Ponieważ ja z małym nie byłam i nie wiem.
    • wana Re: Co z napletkiem podczas kąpieli? 25.02.05, 15:21
      Nie wolno odciągać!!!! Napletek sam, fizjologicznie się odklei, takiemu
      maluszkowi robisz tylko krzywdę! Mój Julenio ma 14 miesięcy i nigdy nie
      przyszło mi do głowy odklejać mu napletek! I nie ma mowy o żadnym zakażeniu,
      czy braku higieny - poprostu myję mu siusiaka mydłem i już!
      Pozdrawiam
      wana
    • sonnja1 Re: Co z napletkiem podczas kąpieli? 25.02.05, 17:43
      Absolutnie nie ruszac. Nie ma takiej potrzeby, zas zsuwanie moze doprowadzic do
      popekania delikatnej skorki.
      pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka