Dodaj do ulubionych

BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!!

08.03.05, 16:25
Dziewczyny,jestem w 11tyg ciąży.Piszę akurat na tym forum,bo dobrze wiecie co
znaczą lęki i obawy o swoje maleństwo kiedy jest jeszcze w brzuszku.Mam
nadzieję,że mi pomożecie .Otóż,dziś bylam na usg ,dzidzia rozwija się
prawidlowo,pomachala do nas rączką,ma 3cm.Wszystko byloby ok gdyby nie to,że
fald karkowy ma 3mm,jst w gornej granicy normy.Gin.,powiedzial że nie ma
jeszcze czym się martwić,pobral mi krew na test pappa.Mam czekać na wynik do
soboty.Do soboty to ja chyba umrę ze strachu.Wiadomo,że powiększony fald
karkowy może wskazywać na wady genetyczne.Proszę was napiszcie mi,jeżeli byly
takie przypadki że fald karkowy mial 3mm lub więcej a mimo to dziecko
urodzilo się zdrowe.Wiem,że macie teraz inne problemy na glowie ale przecież
niedawno bylyście w ciąży i pewnie pamiętacie te lęki o to Cudo w środku.Ja
przeżylam już poronienie,pozamaciczną,ciążę biochemiczną i wierzcie mi jestem
strachem przesiąknięta.
Obserwuj wątek
    • majola13 Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 08.03.05, 16:56
      Niestety nie mogę Ci nic doradzić,ale trzymam kciuki,aby wszystko z Dzidzią było
      ok.Pozdrawiam Cię serdecznie i całuski dla Maluszka.
      mariola
      • mamawojcia Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 14.03.05, 11:09
        Nie martw się, moja koleżanka również miała w ciąży podobny problem z tym ,że
        wynik był jeszcze wyższy. Dla pewności robiła szereg badań i ma dużego zdrowego
        syna!!!!!!
    • anetahu Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 08.03.05, 17:28
      Moje dziecko urodziło się z powiększonym fałdem karkowym. (Podczas ciąży lekarz
      gin. jakoś tego nie zauważył!). Jeszcze w szpitalu pobrali badania kariotypu i
      bloków metabolicznych. Na szczeście okazało się, że wszystko jest w porządku a
      ten fałd to taka jego uroda.Teraz (mały niedługo kończy 10 mies.) ten fałd jest
      praktycznie niewidoczny.
      Pozdrawiam Cię i trzymam kciuki, aby okazało się, że jest ok.
    • vika21 Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 08.03.05, 20:49
      Hej, uspokój się trochę te nerwy Tobie nie pomogą.Poszukaj na Google pod
      hasłem "fałd kakowy" na którejś stronie będzie info o normach, coś mochodzi po
      głowie że do 5 mm.Głowa do góry, na pewno bedzie dobrze, trzymam kciuki.
      Pozdrawiam
    • joszka30 ja miałam!!! 09.03.05, 08:47
      Ja miałam przeziernośc 3,05. MÓj gin miał książke, gdzie były dokładne
      wyznaczniki ile w danym tyg. ciąży "powinno" byc tej przezierności. I
      wychodziło , ze na ten wiek ciąży powinno być ok. 1,7. czyli niemalże
      dwukrotnie mialam to przekroczone!
      I... Przeszłam test PAPPA. Wyniki biochemiczne - norma, ale poniewaz
      przeziernośc był tak duza i tak miałam wskazanie do amniopunkcji! przeszłam i
      to...
      Rozumiem Cie doskonale. sama przechodziłam dokładnie to, co Ty. Budziłam się w
      nocy z płaczem. problemy ze snem, potworne nerwy.. etc... Efekt?
      Mam sliczna, zdrowiuśieńką córeczkę. Jutro juz 10- miesięczną! Rozwija się
      doskonale...
      Z perspektywy czasu, wiem, ze wtedy powinnam iśc do innego lekarza, coby
      powtórzyc badanie. lekarze sie myla, nie mają doświadczenia, czasem nie
      potrafią zinterpretowac, mają kiepski sprzęt etc.. ( tym bardziej,ze tydzień
      pózniej powtórzyłam badanie u teho samego gina i przeziernośc wynosiła 2,5...).
      To zapewne zaoszczędziłoby mi nerwów.
      I jeszcze jedno: fałd karkowy i przeziernośc karkowa to zupełnie INNE rzeczy!!!
      Sprawdza się i diagnostyczne to jest w innych okresach ciązy. Ale wystarczy
      wstukac w wyszukiwarke na ciązy lub w oczekiwaniu. Poza tym radze tamże
      wrzucić "przeziernośc", powinien gdzies wyskoczyć mój post do dziewczyn, które
      będa się martwic za duża przeziernością. Opisałam dokładnie moja historie ku
      pokrzepieniu!!!
      Mała, sprawdż to dokąłdniej. Nie martw się na zapas. moze taka uroda
      dzidziusia,ze ma tę przeziernoś powiększona- zresztą normy podaja czasem do
      3,00 mm! Ponoc czasme własnie tak jest- przeziernoś cduzą. I nic z tego nie
      wynika!!!!
      Trzymam kciuki za szczęśliwy finał. jakbyś miała pytania, odezwij sie na prv!!!
      Moge Ci poda cnamiary na moich specjlaistów. jetsem z wawy!
      Pozdrawiam. nie denerwuj się!!!! Poglaszcz Kangurka ode mnie!
      • mala00 Re: ja miałam!!! 09.03.05, 09:09
        Dziewczyny,jesteście kochane,bardzo wam dziękuję za odzew.Dziś troszkę się
        uspokoilam,wczoraj na noc wypilam herbatę z melisy i jakoś przespalam
        noc.Wczoraj pól dnia przesiedzialam przed komputerem,znalazlam wiele
        wcześniejszych takich historii.Jedna z ważniejszych myśli które się
        pojawialy ,to byla konsultacja u jeszcze jednego gin..Mójlekarz prowadzący jest
        ok i ufam mu,to doświadczony lekarz ale wieczorem pojechalam jeszcze do
        jednego,do specjalisty od usg.Przyjąl mnie mimo,że już kończyl pracę.Owszem
        przezierność karku potwierdzil-3mm ale powiedzial,że to jest jeszcze bardzo
        wcześnie i za tydzień może się ta przezierność zmienić,może zmaleć ale nie
        wykluczyl też powiększenia.Na dzień dzisiejszy mam się uspokoić,bo może będzie
        wszystko ok.Jeżeli przezierność nie zmaleje,to zdecyduję się na
        amniopunkcję. JOSZKA30-bardzo ci jestem wdzięczna za twój post.Podniósl
        mnie bardzo na duchu,dzięki niemu wiem,że warto wierzyć do końca że moje
        dziecko będzie zdrowe.Będę się odzywać.Jeszcze raz bardzo wam wszystkim
        dziękuję.Mala i cudaczek 10tyg 4dni
        • joszka30 Ku pocieszeniu..;-) 09.03.05, 10:04
          A więcej ku pocieszeniu to to, ze mój wynik amniopunkcji też był...
          nieprawidłowy!
          Moje dziecko ma niezwykły kariotyp (zreszta jego mama i babcia tez... ) i
          rozwija sie prawidłowo.
          Mała, trzymaj się, ufaj i spokoju ducha!!!
          Pomysl,ze to dopiero początek.. dziecko rosnie, a z nim nasze leki i
          niepokoje...wink ach te Maluchy. jeszcze ich nie ma, a juz tyle z nimi
          problemów...wink
          Ale ogólnie , jestem najlepszym dowodem na to (chyba powinni mnie na jakichs
          seminariach pokazywac..wink,ze pomimo nieprawidłowych wyników, wszystko może
          dobrze się skonczyc!!!
      • eewa6 Re: ja miałam!!! 09.03.05, 09:43
        kurcze! nie znam sie na tym nic a nic, ale z calego serca życzę pomyślnej
        diagnozy. Ale faktem jest, ze lekarz to też istota niedoskonała i może sie
        mylić czasem w prozaicznych sprawach........ pozdrawiam
        • ledzeppelin3 Re: ja miałam!!! 09.03.05, 10:08
          Mała, 11 tyg to za wcześnie na wiarygodną ocenę, wiarygodna ocena jest w 12
          tyg. Idź za tydzień, pewnie będzie mniejszy, i może zrób też USG na innym-
          lepszym- aparacie, trzymam kciuki
          • ledzeppelin3 Re: ja miałam!!! 09.03.05, 10:09
            Sorry, przeczytałam tylko pierwszy post i nie zauważyłam, że już byłaś u
            lekarza...Pozdr.
    • aga_piet Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 09.03.05, 10:16
      Chciałąm Ci polecić forum Trudna ciąża ale widzę że juz tam trafiłaś smile
      Pozdrawiam i życzę zdrwia
      Aga
    • mala00 Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 09.03.05, 13:17
      podtrzymuję wątek.Mam nadzieję,że się ktoś jeszcze odezwie.
      • mamaemmy Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 09.03.05, 15:49
        Hej,nie martw się-dzidzia na pewno jest zdrowa,więc nie stresujcie się oboje(obie?smile)Nie dopuszczaj złych mysli,tylko same dobre-i tym samym przyciągaj dobre fluidy!Pozdrawiam!MYŚL TYLKO POZYTYWNIEsmile
    • akastel Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 09.03.05, 21:56
      Nie wiem zbyt wiele o Twoim problemie, ale u mojej corci z kolei w ok.30 tc
      (wiec juz bardzo zaawansowanej) na USG 3D dwa razy wyszla poszerzona jama w
      jednej polkuli mozgowej, wiec straszono mnie wodoglowiem.Wiem, co przezywasz,
      bo ja w pierwszej chwili tez stracilam cala radosc zycia. Ale powiedziano mi
      tez, ze to moze byc taka uroda. I wlasnie byla! Coreczka jest zdrowa, cudowna i
      w ogole naj, naj, naj smile. Ma prawie 8 miesiecy. Wszystko bedzie dobrze, uwierz
      w to i nie pozwol, zeby te podejrzenia odebraly Ci radosc z nowego zycia.
      • mala00 Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 09.03.05, 22:24
        Dziewczyny jesteście kochane.Dziękuję wam bardzo.
        • aubergine Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.05, 10:14
          Hej! moj synek w 11 tygodniu mial przeziernosc karkowa 2.8, potem, juz po amniopunkcji, okazalo sie ze ma niewielka wde serca, ktora z reszta "naprawila sie" jeszcze przed urodzeniem, teraz ma 6 miesiecy i jest zupelnie zdrowy. Pamietaj ze takie wyniki swiadcza tylko o podwyzszonym ryzyku, a nie o tym, ze cos jest zle "na pewno". Poza anomaliami chromosomalnymi zwiekszona przeziernosc karkowa wystepuje tez w wadach serca, wiec jesli pappa i np amniopunkacja sa prawidlowe to zaleca sie zrobienie echa serca jakos kolo 20. tygodnia ciazy.
        • aubergine Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 10.03.05, 10:14
          Hej! moj synek w 11 tygodniu mial przeziernosc karkowa 2.8, potem, juz po amniopunkcji, okazalo sie ze ma niewielka wde serca, ktora z reszta "naprawila sie" jeszcze przed urodzeniem, teraz ma 6 miesiecy i jest zupelnie zdrowy. Pamietaj ze takie wyniki swiadcza tylko o podwyzszonym ryzyku, a nie o tym, ze cos jest zle "na pewno". Poza anomaliami chromosomalnymi zwiekszona przeziernosc karkowa wystepuje tez w wadach serca, wiec jesli pappa i np amniopunkacja sa prawidlowe to zaleca sie zrobienie echa serca jakos kolo 20. tygodnia ciazy.
          • mala00 Re: Mam już wynik pappa 12.03.05, 19:05
            napisalam o tym na "ciąża i poród",przepraszam nie mam sily pisać o tym jeszcze
            raz
    • ihalas Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 12.03.05, 20:13
      W 11 tygodniu ciąży moja dzidzia miała fałd karkowy 2,5 mm. Kiedy zapytałam
      mojego ginekologa, czy to nie za dużo powiedziała, że zaczynają się
      niepokoić,kiedy wielkość przekracza 3,5 mmm. A zapweniam, że to bardzo dobry
      lekarz. Mój synuś jest zdrowy, śliczny i rozwija się super. Twoje dziecko też
      jest zdrowe. Pozdrawiam.
    • mala00 Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 13.03.05, 10:26
      • magdalena1811 Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 13.03.05, 11:11
        Hej! Już niedziela! Jak tam wyniki badania? Czekamy na dobre wiadomości...
        • mala00 Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 13.03.05, 12:00
          Napisalam o wynikach na ciąża i poród,ciężko mi o tym pisać jeszcze raz.
          • olaalo Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 13.03.05, 19:59
            Droga Mamusiu,
            my z mężem staraliśmy się o dzidzie bardzo długo, długo opowiadać, koniec
            końców okazało się, że ja jestem chora i tylko po podleczeniu mojej choroby uda
            się nam mieć dziecko i to nie na 100%; było nam strasznie źle, smutno i
            właściwie już traciliśmy nadzieję, kiedy się okazało,że jestem w ciąży;
            wiem, że to trochę niedzisiejsze ale nie chcieliśmy mieć za dużo badań (i może
            to śmieszne ale chciałam tylko wiedzieć, czy nasze maleństwo ma wszystkie
            rączki i nóżki), ja byłam pod stałą kontrolą lekarzy a maleństwo nie miało
            testu papaa, ani innych tego typu (lekarz namawiał a my nie chcialiśmy), nie
            zgadzałam się na usg na każdej wizycie, chyba trochę z przekory, ale przede
            wszystkim dlatego, że bardzo chciałam GO mieć, bez względu na wszystko;
            nie wiem więc jakby wyglądały te wszystkie testy, czy nie martwiłabym się
            podobnie jak ty wynikami, szczególnie, iż ryzyko wad wzrasta wraz z wiekiem
            rodziców, nie wiem, bo nie robiłam ich!
            a teraz jestem mamą 7 miesięcznego szkraba - zdrowego, wiecznie uśmiechniętego
            i chyba świadomego tego, że jest naszym największym SZCZĘŚCIEM;
            nie chcę cię tu namawiać do postępowania jak ja - nie, nie - chciałabym ci
            tylko pozwolić zrozumieć co ja czułam!
            Bardzo mocno wierzę, że Twój MALUSZEK będzie zdrowiutki!
            Będę mocno trzymała kciuki z WAS!!!
            • mala00 Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 14.03.05, 11:02
              Olaalo,jesteś niezwykle silną kobietą,ja chyba nie potrafilabym tak jak ty.Ja
              już poronilam,bylam w pozamacicznej i biochemicznej ciąży,chyba nie moglabym po
              tych przejściach nie sprawdzać ,czy wszystko jest ok.Nie wytrzymalabym tej
              niepewności,poza tym niedlugo skończę 35 lat...Dziękuję ci za dobre slowo i
              wsparcie,za kciuki bardzo mi się przydadzą.Mala i Cudaczek 11tyg 3dni.
              • olaalo Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 14.03.05, 12:14
                to znów ja,
                szczerze mówiąc też nie wiem skąd ta siła, chyba wszystkie mamy ją mają - Ty
                też!!!
                długo czekałam, żeby Ci o tym napisać, chociaż Waszą historię śledzę od
                początku i bardzo sie cieszę, że mogłam choć ciut pomóc,
                proszę pisz jak się macie - będę czekała na wiadomości,
                pozdrawiam gorąco
                Ola
                • mala00 Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 14.03.05, 17:38
                  Jutro idę o 20 na usg,oczywiście po powrocie napiszę i mam nadzieję,że to będą
                  już lepsze informacje.
                  • olaalo Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 14.03.05, 22:26
                    będą, będą, z tego co widzę całe grono mam trzyma kciuki za Twojego Cudaczka
                    (11 tyg i już 5 dni?),
                    więc będą lepsze!!!!
                    jutro o 20 - będziemy trzymać całą rodziną,
                    pozdrawiam
                    Ola, Kees i mały Hilbert
                  • jasia04 Re: BLAGAM WAS O POMOC!!!!!!!!!!!!!!!! 15.03.05, 00:32
                    Gdy zaszłam w ciążę byłam w Belgii. Tam takie badanie jest obowiązkowe.
                    Odmówiłam bo wiedziałam, ze info. o tym niczego nie zmieni, a będę miała tylko
                    dodatkowe nerwy, które bardziej mogą zaszkodzić dziecku. A i tak miałam full
                    neg. emocji w związku z tym, że podawali mi tam progesteron na podtrzymanie, a
                    jak potem gdzieś wyczytałam, to może być szkodliwe. Niestety czasami nadmiar
                    info. szkodzi. Jeśli jesteś wierząca to polecam ufać Bogu, omodlić, przemodlić
                    sprawę a wtedy wszystko staje się jaśniejsze.
                    Czasami lekarze dostarczają nam tych "super" wrażeń, bo tak często są częścią
                    tego szumu informacji wokół nas, w którym zawsze łatwiej wyłowić coś złego niż
                    dobrego.
                    Ja dziś, dzięki Bogu mam cuuudownego suuuper zdrowego synka.
                    W każdym razie mocno czuję, że w twojej sprawie wszystko jest ok.
                    pozdrawiam
                    Jasia
    • mala00 Re: PRZEZIERNOŚĆ ZMALALA!!!!!!!!!!!!!! 15.03.05, 21:16
      O Boże,dziewczyny przezierność zmalala z 3mm na 2,2mm,to bardzo dobrze
      rokuje.Pan doktor bardzo dokladnie zbadal maluszka i powiedzial,że wszystko
      narazie wygląda prawidlowo,urósl też prawidlowo dziś już ma prawie 5cm,w
      przeciągu tygodnia urósl prawie 2cm.Amniopunkcje zaleca chocby po to ,by do
      końca ciąży nie żyć w niepewności.Z pewnością latwiej mi teraz będzie czekać na
      ten zabieg,pól kamienia spadlo mi z serca.Dziękuję wam jeszcze raz za pozytywne
      myśli,za kciuki.Mala i Cudaczek 11tyg i 4dni.
      • olaalo Re: PRZEZIERNOŚĆ ZMALALA!!!!!!!!!!!!!! 15.03.05, 22:56
        to fantastycznie!!!!
        trzymajcie sie zdrowo,
        ciepłe pozdrowienia od nas.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka